Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 3078
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual s’amplia el termini establert en l’article 22.2.c del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, per resoldre els expedients de regulació temporal d’ocupació

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

 

1. El Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19, disposa, en el capítol II, les mesures de flexibilització dels mecanismes d'ajust temporal d'activitat per evitar acomiadaments. Les mesures adoptades en matèria de suspensió temporal de contractes i reducció temporal de la jornada (ERTO) persegueixen evitar que una situació

conjuntural com l'actual tengui un impacte negatiu de caràcter estructural sobre l'ocupació. L'experiència internacional en aquest tipus de mesures, que tenen per objectiu flexibilitzar i agilitar els procediments de regulació d'ocupació i la millora de la cobertura, tant per als treballadors com per als empresaris,  contribueix a minorar l'impacte negatiu sobre l'ocupació i l'activitat econòmica, atès que prioritza el manteniment de l'ocupació sobre l'extinció dels contractes. Per això, en primer lloc, s'especifica que les pèrdues d'activitat, com a conseqüència del COVID-19, han de tenir la consideració de força major, a l'efecte de la suspensió dels contractes o la reducció de la jornada, i s'agilita la tramitació dels procediments de regulació d'ocupació, tant per força major, com per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.

 

2. D'acord amb la redacció de l'article 25 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, en coordinació amb el Servei Públic d'Ocupació del Govern d'Espanya, ha dictat la Instrucció del 24 de març de 2020, amb relació a la tramitació dels expedients de regulació temporal d'ocupació prevists en els articles 22 i 23 del Reial decret llei esmentat, sobre la inclusió de determinats col·lectius de treballadors fixos discontinus del sector d'hostaleria i activitats accessòries en aquests ERTO, ja que a les Illes Balears l'esclat de la crisi del coronavirus s'ha produït abans del llançament massiu de la temporada turística, la qual cosa ha provocat que molts treballadors fixos discontinus del sector no s'hagin incorporat encara a les seves empreses.

 

3. Totes aquestes mesures han provocat un allau de sol·licituds de les empreses afectades, que s'han de resoldre en un termini de cinc dies, d'acord amb l'article 22 del Reial decret llei 8/2020, termini de compliment pràcticament impossible ni amb la dotació extraordinària de personal efectuada.

 

Fonaments jurídics

 

1. L'article 22.2. del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte c econòmic i social del COVID-19, estableix que la resolució de la autoritat laboral s'ha de dictar en el termini de cinc dies, comptadors des d'haver-se formulat la sol·licitud.

 

2. L'article 23.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions públiques estableix que:

 

"Excepcionalmente, cuando se hayan agotado los medios personales y materiales disponibles a los que se refiere el apartado 5 del artículo 21, el órgano competente para resolver, a propuesta, en su caso, del órgano instructor o el superior jerárquico del órgano competente para resolver, podrá acordar de manera motivada la ampliación del plazo máximo de resolución y notificación, no pudiendo ser competente para resolver, podrá acordar de manera motivada la ampliación del plazo máximo de resolución y notificación, no pudiendo ser éste superior al establecido para la tramitación del procedimiento."

 

3. L'article 2 del Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la CAIB, estableix que les competències en matèria de treball corresponen a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball.

 

Per tot això, fent us de les competències que tinc atribuïdes, dict la següent

 

Resolució

 

1. Ampliar a deu dies el termini per dictar la Resolució prevista en l'article 22.2.c del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, d'acord amb l'article 23.1 de la Llei 39/2015.

 

2 Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears

 

 

Palma, 27 de març de 2020

El Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball

Iago Negueruela Vázquez