Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 3070
Acord del Consell de Govern de 27 de març de 2020, pel qual es redueix la prestació del servei de transport públic discrecional de viatgers en vehicles de turisme en l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Govern de les Illes Balears, a causa de la situació excepcional en la qual ens trobam, va acordar el dia 13 de març de 2020 aprovar el Pla de Mesures Excepcionals per Limitar la Propagació i el Contagi del COVID-19.

El 14 de març, es publicà en el BOE el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19, modificat pel Reial decret 465/2020, de 17 de març.

Una de les mesures més importants adoptades en la declaració de l'estat d'alarma és, sens dubte, la limitació de la llibertat de circulació de les persones en les vies i espais d'ús públic.

D'altra banda, una de les conseqüències del conjunt de mesures que s'estan adoptant per fer front a la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 és la paralització de l'activitat comercial i turística a les illes.

El sector de transport públic discrecional de viatgers en vehicles de turisme-taxi ha comunicat a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge l'existència d'una disminució de la demanda dels seus serveis en un 80% aproximadament, i ha sol·licitat que es prenguin les mesures necessàries per fer front a aquesta situació.

El Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma, i l'Ordre TMA/230/2020, de 15 de març, per la qual es concreta l'actuació de les autoritats autonòmiques i locals respecte de la fixació de serveis de transport públic de la seva titularitat, preveuen que les autoritats autonòmiques i locals poden fixar els percentatges de reducció dels serveis de transport públic de la seva titularitat que estimi convenients, d'acord amb la realitat de les necessitats de mobilitat existents en els seus territoris i l'evolució de la situació sanitària, i que s'ha de garantir, en tot cas, que els ciutadans puguin accedir al seus llocs de feina i als serveis bàsics en cas necessari.

Atesa aquesta situació, la Conselleria de Mobilitat i Habitatge creu necessària l'adopció de la mesura de reducció del servei del taxi de caràcter interurbà, si bé han de ser els municipis en els quals estan residenciades les autoritzacions els que han d'establir com s'ha de dur a terme aquesta reducció i determinar els torns de feina corresponents.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Mobilitat i Habitatge, en la sessió del dia 27 de març de 2020, adopta, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Reduir al 20% la prestació del servei de transport públic discrecional de viatgers en vehicles de turisme en l'àmbit territorial de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Segon. Disposar que la reducció s'ha d'aplicar proporcionalment a cada municipi en el qual estiguin residenciades les autoritzacions de transport habilitants per realitzar transport públic discrecional de viatgers en vehicles de turisme.

Tercer. Instar els ajuntaments, en el seu àmbit competencial, que adoptin les mesures corresponents per regular la prestació del servei i que estableixin els corresponents torns de feina o el sistema d'organització pertinent per tal de regular-ho.

Quart. Determinar que la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, en atenció a les possibles necessitats de desplaçament amb aquests tipus de vehicles per a les persones en situació de vulnerabilitat i de serveis essencials, pot establir un protocol per poder atendre aquestes necessitats, quan així ho sol·liciti l'administració competent en matèria de sanitat i interior i emergències.

Cinquè. Disposar que aquest Acord desplega els efectes des del moment de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i durant el període en què es mantengui la declaració de l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19.

 

Sisè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Eivissa, 27 de març de 2020

La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra