Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL INSULAR D'EIVISSA
Núm. 3049
Mesures econòmiques i tributàries per fer front a l'impacte econòmic i social de la COVID-19
Es fa públic que el President del Consell Insular d'Eivissa ha adoptat en data 20 de març de 2020 el Decret que seguidament es relaciona:
Mesures econòmiques i tributàries per fer front a l'impacte econòmic i social de la COVID-19
En data 11 de març de 2020, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el brot de SARS-COV-2 com a pandèmia, elevant a dita extrema categoria la situació actual des de la prèvia Declaració d'emergència de salut pública d'importància internacional.
Davant la ràpida evolució dels fets, tant a escala nacional com internacional i per fer front a aquesta greu i excepcional situació provocada pel coronavirus COVID-19, el Govern de la Nació declarà l'estat d'alarma a tot el territori nacional, a través del Reial decret 463/2020, de 14 de març, publicat al BOE núm. 67, de 14 de març de 2020.
A la disposició addicional tercera, el dit Reial decret establí la suspensió de quinze dies dels termes i els terminis administratius per tramitar els procediments de les entitats del sector públic durant el termini de vigència de l'estat d'alarma i, si fos el cas, de les pròrrogues que s'adoptin. No obstant l'anterior, el Reial decret 465/2020, de 18 de març, ha modificat el Reial decret 463/2020, de 13 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, tot indicant que la suspensió dels termes i la interrupció dels terminis administratius no serà d'aplicació als terminis tributaris, subjectes a normativa especial.
No obstant l'anterior, el RD 463/2020 determina a la disposició addicional (DA) tercera, punt 3, que l'òrgan competent podrà acordar, a través de resolució motivada, les mesures d'ordenació i d'instrucció estrictament necessàries per evitar perjudicis greus als drets i els interessos de l'interessat en el procediment i sempre que aquest manifesti la seua conformitat, o quan l'interessat manifesti la seua conformitat a no suspendre el termini.
D'altra banda, el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social de la COVID-19 indica que la crisi sanitària s'està transmetent a l'economia i a la societat a una gran velocitat, afectant tant l'activitat productiva com la demanda i el benestar dels ciutadans, i ha regulat a l'article 33 els termes de la suspensió de terminis en l'àmbit tributari.
La situació generada pel coronavirus requereix la ràpida reacció per part de totes les administracions públiques, així com una resposta conjunta i una política coordinada d'actuació per afrontar amb les màximes garanties els efectes provocats pel brot d'aquest virus, tenint en compte, principalment, el risc que suposa per a la salut i el benestar de la ciutadania.
En aquest context, a través de diverses resolucions i circulars aquest Consell Insular ha anat adoptant diferents mesures organitzatives i preventives per fer front a aquesta conjuntura.
En aquestes circumstàncies, resulta obligada l'adopció de mesures extraordinàries a l'àmbit d'aplicació dels tributs i altres ingressos de dret públic, a l'àmbit competencial del Consell Insular d'Eivissa, sent la prioritat principal minorar l'impacte fiscal, facilitant amb això que la normalitat es recuperi tant prompte com la situació sanitària millori.
A la vista de l'anterior, i atesa la paralització del teixit social i econòmic de l'illa d'Eivissa, que s'han vist clarament afectats per les limitacions pròpies de l'estat d'alarma, es proposa una sèrie de mesures per respondre a l'impacte econòmic negatiu que s'està produint sobre les persones físiques i jurídiques afectades per les mesures de contenció adoptades per les autoritats competents.
Aquesta Presidència, en ús de les atribucions que atorguen l'article 34 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local i l'article 9.2 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars, emet el següent
DECRET
Primer. El Consell Insular d'Eivissa, mentre duri la declaració de l'estat d'alarma, suspèn:
a) L'inici de procediments de recaptació en termini voluntari.
b) L'emissió de notificacions en matèria d'ingressos de dret públic.
c) L'aprovació de padrons i llistes de cobrament de taxes i preus públics amb periodicitat mensual.
d) Els procediments d'embargament.
e) La remissió a l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) dels ingressos de dret públic pendents de recaptar pel Consell Insular d'Eivissa que siguin objecte del conveni en matèria de recaptació executiva entre ambdues administracions.
Segon. Des del moment de l'entrada en vigor de la declaració de l'estat d'alarma i fins a la seua finalització, no es produirà la meritació del fet imposable de les següents taxes del Consell Insular d'Eivissa:
a) Taxa per serveis prestats pel Departament de Benestar Social, per estades a centres hospitalaris i assistencials del Consell Insular d'Eivissa prevista a la corresponent Ordenança fiscal reguladora publicada al BOIB núm. 131 EXT, de 05-09-2005.
b) Taxa per la prestació de serveis generals en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i caça, aprovada a l'Ordenança fiscal reguladora publicada al BOIB núm. 54, de 25-04-2019.
c) Taxa d'expedició de carta d'artesà, carta de mestre artesà i document de qualificació artesanal, aprovada a l'Ordenança fiscal reguladora publicada al BOIB núm. 167, de 12 de novembre de 2015.
d) Taxa per autoritzacions de transport per carretera i d'activitats auxiliars i complementàries, per expedició de targetes per a la utilització del mecanisme de control en el sector del transport per carretera, i per qualificació inicial i formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera, aprovada per Llei 11/1998, de 14 de desembre, i aplicada supletòriament. S'exceptuen d'aquesta suspensió els fets imposables pels conceptes establerts als epígrafs A8 i A9 de l'article 24 de la llei.
Tercer. Prioritzar el pagament dels expedients en matèria de benestar social i atenció a les famílies, així com l'abonament de factures als contractistes del Consell Insular d'Eivissa, sense perjudici de les prioritats disposades a la normativa de rang superior.
Quart. Modificar, si és el cas, les ordenances fiscals i els preus públics d'aquest Consell Insular per tal de mitigar l'impacte negatiu de la crisi sanitària al teixit econòmic, social i productiu de l'illa d'Eivissa.
Cinquè. Ratificar aquest acord en el proper Ple que se celebri, sense perjudici de les actuacions administratives que s'hagin de dur a terme per modificar les ordenances fiscals afectades per aquest Decret.
Sisè. Publicar aquest Decret al Butlletí Oficial de les Illes Balears per a general coneixement.
Eivissa, 26 de març de 2020.
El Conseller del Departament d'Esport i Joventut
(en substitució de la Consellera del Dep. d'Economia i Hisenda, i Desenvolupament
Empresarial, per Dp 2020000101, de 03/02/2020)
Salvador Losa Marí