Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 3031
Instrucció del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball sobre la inclusió de determinats col·lectius de treballadors fixos discontinus del sector d'hostaleria i activitats accessòries en els expedients de regulació temporal d'ocupació prevists en els articles 22 i 23 del Reial decret llei 8/2020, i sobre determinades especialitats en la tramitació d'aquests expedients

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

A les Illes Balears l'esclat de la crisi del coronavirus s'ha produït abans del llançament massiu de la temporada turística, la qual cosa ha provocat que molts treballadors fixos discontinus del sector no s'hagin incorporat encara a les seves empreses i, actualment, resulta molt complex saber l'abast temporal de la crisi, principalment en un sector com el turístic en què aquesta crisi sanitària exigeix una solució, tant al país de destinació, com als països emissors.

Aquests treballadors fixos discontinus, en el moment de la temporada en què ens trobam, que és precisament el de la seva crida, tenen suspès, des del final de la temporada passada, el contracte de treball. Molts ja han consumit la prestació o subsidi, o ni tan sols no han generat el temps necessari per a això i, a diferència de la protecció establerta per a la resta de treballadors, no percebran cap retribució. Per això, aquests treballadors estan doblement perjudicats: ni són cridats ni perceben prestació, amb el risc que, si no s'inicia la temporada, molts no seran cridats fins a l'any vinent, a més que és clar que no es recuperarà el total d'ocupació generada en 2019 en el sector turístic.

D'acord amb el que disposa l'article 32.11 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, la CAIB té la funció executiva en matèria de legislació laboral.

L'article 2 del Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la CAIB, estableix que les competències en matèria de treball corresponen a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, exercides a través de la Direcció General de Treball i Salut Laboral.

L'article 21.2 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que tenen la consideració d'instruccions aquelles regles internes dirigides a establir pautes o criteris d'actuació pels quals s'han de regir, en general, els òrgans i les unitats administratives que en depenen, o aquells que els hagin d'aplicar per raó de la matèria o de les tasques que desenvolupin.

D'acord amb la redacció de l'article 25 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19, com a conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, en coordinació amb el Servei Públic d'Ocupació del Govern d'Espanya, dict la Instrucció següent, amb relació a la tramitació dels expedients de regulació temporal d'ocupació prevists en els articles 22 i 23 del Reial decret llei esmentat:

Instrucció

Primer. En els expedients de regulació temporal d'ocupació prevists en els articles 22 i 23 del Reial decret llei 8/2020, s'han d'incloure els treballadors fixos discontinus següents:

A. Fixos discontinus cridats per l'empresa amb anterioritat a la data d'entrada en vigor del Reial decret llei 8/2020, els quals s'han d'incloure en l'ERTE amb caràcter ordinari.

B. Fixos discontinus no cridats amb anterioritat a l'entrada en vigor del Reial decret llei 8/2020, però que, amb posterioritat a l'entrada en vigor de l'esmentada norma, haurien estat cridats, de no haver-se produït la crisi sanitària  causada pel COVID-19.

Pel que fa a aquests, l'empresa ha de fer la crida i la inclusió en l'ERTE de la manera següent:

a) Els treballadors la data habitual de crida dels quals sigui anterior a la data d'efectes de l'ERTE s'hi han d'incloure amb data d'efectes de l'ERTE.

b) Els treballadors la data habitual de crida dels quals sigui posterior a la data d'efectes de l'ERTE s'hi han d'incloure utilitzant com a referència la data de crida de l'any 2019 o data d'alta de 2019, si són noves incorporacions.

C. Els fixos discontinus afectats per crida efectuada i interrompuda (segons l'article 8.3 del XV Conveni col·lectiu sectorial d'hostaleria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears) amb anterioritat a l'entrada en vigor del Reial decret llei 8/2020, als quals se'ls ha d'interrompre el fraccionament del període i s'han d'incloure en l'ERTE amb data d'efectes des de la presentació d'aquest.

Segon. Especialitats de procediment en els supòsits prevists per aquesta Instrucció

En la sol·licitud d'inici del procediment de l'ERTE, l'empresa ha d'aportar a la Direcció General de Treball i Salut Laboral la vida laboral de l'empresa (VILE), corresponent a l'exercici 2019 fins a la data de sol·licitud de l'ERTE.

En la tramitació a l'entitat gestora de la prestació per desocupació s'ha de fer constar de forma individualitzada la data de reinici d'activitat de cadascun dels treballadors fixos discontinus, seguint les dates indicades en el punt primer d'aquesta Instrucció.

En la tramitació a l'entitat gestora de la prestació per desocupació, d'acord amb les dates d'inclusió dels treballadors en l'ERTE, s'ha d'indicar, per a cada treballador, de forma individualitzada, la data d'inici del dret a prestació, així com la durada d'aquest.

Tercer. Aquesta Instrucció és aplicable el mateix dia en què es publiqui en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Palma, 24 de març de 2020

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela Vázquez