Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 2951
Acord del Consell de Govern de 18 de març de 2020 pel qual s’autoritzen mesures de caràcter excepcional per a les empreses arrendatàries i concessionàries de bens de titularitat de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) amb motiu de l’aplicació del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'aprovació del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 determina la necessitat de vetllar pels interessos de les empreses arrendatàries i concessionàries de bens de titularitat de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM).

Les restriccions establertes al Reial decret 463/2020, de 14 de març, han provocat en moltes empreses de l'Estat un canvi de paradigma. En alguns casos aquestes han cessat la seva activitat, en altres, l'han disminuït. En la mateixa situació es troben les empreses que han signat contractes d'arrendament o de concessió demanial de bens de titularitat d'SFM.

Serveis Ferroviaris de Mallorca es una entitat pública empresarial adscrita a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge que té com a objecte gestionar i explotar els serveis ferroviaris de Mallorca en l'àmbit de les competències de Govern de les Illes Balears.

D'acord amb els seus Estatuts, aprovats per Decret 44/2015, de 22 de maig, en règim de dret privat, pot portar a terme totes les actuacions que estimi convenients per al desenvolupament i compliment adequat de les seves finalitats i en particular, entre d'altres, l'explotació, la suspensió i l'aixecament de les línies ferroviàries i altres mitjans de transport terrestre que el Govern li ha encomanat o li encomani en el futur així com les activitats comercials i industrials que consideri convenients i que siguin base, desenvolupament o conseqüència de l'explotació de les línies ferroviàries i dels altres mitjans de transport terrestre que, com a complementaris o substitutius del ferrocarril, tingui a càrrec seu.

Com a conseqüència d'això Serveis Ferroviaris de Mallorca compta amb bens que han estat objecte d'arrendament i concessió demanial, i la declaració de l'estat d'alarma esmentat pot tenir efectes negatius sobre l'economia de les corresponents empreses arrendatàries i concessionàries.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller de Mobilitat i Habitatge, en la sessió extraordinària de 18 de març de 2020, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Autoritzar al President de l'entitat pública empresarial Serveis Ferroviaris de Mallorca  perquè, mentre es mantingui la declaració de l'estat d'alarma, exoneri a les empreses arrendatàries i concessionàries de bens de titularitat d'SFM del pagament del corresponent  arrendament o cànon, això amb la finalitat de pal·liar els efectes que l'aplicació de l'estat d'alarma tingui sobre l'economia d'aquestes empreses.

Segon. Aquest Acord ha de desplegar els seus efectes mentre es mantingui l'estat d'alarma, la finalització del qual ha d'implicar la recuperació immediata de les obligacions contractuals establertes en cada cas. 

 

Palma, 18 de març de 2020

 

La presidenta

La secretària del Consell de Govern

Francesca Lluch Armengol i Socias

Pilar Costa i Serra