Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT D'ALCÚDIA

Núm. 2942
Resolució de batlia, de mesures organitzatives relatives al personal al servei de l’Ajuntament d’Alcúdia i dels seus organismes dependents per a la contenció del COVID19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Organització Mundial de la Salut va elevar el passat 11 de març de 2020 la situació d'emergència de salut pública ocasionada pel COVID-19 a pandèmia internacional. La rapidesa en l'evolució dels fets, a escala nacional i internacional, requeria de l'adopció de mesures immediates i eficaces per fer front a aquesta conjuntura

L'article 21.1.a) i 21.1.h) estableix la competència de la Batlia per a dirigir el govern i administració municipal i de cabdalia superior de tot el personal.

És per això que dins aquesta conjuntura en data 13 de març de 2.020, per aquesta Batlia, dins el marc d'actuació coordinada entre les diferents administracions públiques i a l'empara de les directrius de l'Administració de l'Estat i de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, es va dictar una instrucció de servei, la qual procedeix ratificar i desenvolupar.

Posteriorment, en data 14 de març el Consell de Ministres va aprovar el Reial Decret 463/2020, pel qual es va declarar l'estat d'alarma en el Regne d'Espanya per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel virus COVID-19.

Dita disposició ratifica i assumeix dins l'àmbit de competència del Govern d'Espanya la pràctica totalitat de les mesures acordades verbalment per aquesta Batlia en data 13 de març de 2.020 i incloses en el Ban municipal de la mateixa data. Així mateix, en la seva disposició final primera, la norma disposa la ratificació de totes les disposicions i mesures adoptades prèviament per les autoritats competents de les comunitats autònomes i de les entitats locals en ocasió del coronavirus COVID-19, que continuaran vigents i produiran els efectes prevists en elles, sempre que resultin compatibles amb el citat Reial Decret.

Així mateix i d'altra banda, l'article 6 del Reial Decret 463/2020 estableix que cada Administració conservarà les competències que li atorga la legislació vigent en la gestió ordinària dels seus serveis per a adoptar les mesures que consideri necessàries en el marc de les ordres directes de l'autoritat competent als efectes de l'estat d'alarma i sense perjudici del que estableix els articles 4 i 5 de la norma.

És per això que, en exercici de les atribucions que em corresponen com a òrgan competent, de conformitat amb l'establert a l'article 21 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local,

RESOLC

Primer.- Ratificar la Instrucció de servei aprovada en data 13 de març de 2.020 per aquesta Batlia, la qual es desenvolupa i complementa segons la Instrucció que s'aprova a continuació.

Segon.- Aprovar les següents instruccions de mesures organitzatives en l'administració municipal i per a la prestació dels serveis, que serà d'aplicació al personal al servei de l'Ajuntament d'Alcúdia i dels seus organismes dependents:

1. Mesures relatives al control horari

S'acorda la flexibilització horària sense subjecció als límits prevists a la resolució de 28 de febrer de 2019, de la Secretaria d'Estat de la Funció Pública per la que se dicten instruccions sobre jornada i horaris de treball de personal al servei de l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics.

En conseqüència, s'autoritza a les persones empleades públiques de l'Ajuntament d'Alcúdia i dels seus organismes dependents a realitzar la seva jornada laboral amb flexibilitat, de 7 a 20h i de dilluns a diumenge, segons les necessitats personals i la disponibilitat de cada centre de treball.

Els responsables de garantir la continuïtat dels serveis públics seran els regidors i les regidores delegades juntament amb els caps de departament, que hauran d'autoritzar i controlar el compliment de les jornades laborals, les adaptaciones horàries de cada treballador o treballadora i la supervisió de la fórmula que es consideri més adient per facilitar el treball a torns, afavorint la conciliació.

En casos excepcionals en els que no es pugui complir el còmput mensual d'hores, s'estudiarà individualment les mesures a prendre per garantir la possibilitat de conciliar amb les obligacions pròpies del lloc de feina.

En el cas d'adaptacions horàries, es recomana a la persona empleada l'enregistrament, preferentment mitjançant el sistema telemàtic de control horari ja habilitat, i en cas de no ser possible aquest primer mitjançant signatura a full de control horari, amb les seves hores d'entrada i sortida amb la supervisió del seu cap de departament. Els i les caps de departament hauran d'enviar setmanalment a la Batlia, a través del tècnic de l'àrea de Recursos Humans, Sr. Pons, una memòria indicant els treballadors que fan feina en torns, amb horari diferent a l'establert habitualment i el sistema de compensació acordat si fos el cas.

2. Mesures relatives al teletreball

L'Ajuntament d'Alcúdia permetrà, en tots els casos en que sigui viable i efectiu, el teletreball del seu personal, exceptuant els departaments i funcions que es declarin com a serveis essencials i als quals es determinaran uns serveis mínims per garantir les prestacions a la ciutadania.

El personal que es vulgui acollir al sistema de teletreball, ho hauran de demanar al seu cap de departament o regidor responsable, que haurà d'autoritzar aquesta opció de feina assegurant-se que es podrà realitzar la feina des de casa i que el treballador estigui disponible per possibles connexions telefòniques o per eines electròniques durant tot el seu horari de feina. Per a aquesta modalitat laboral tindran prioritat en cas d'haver-se de limitar el nombre de persones que es puguin acollir a la mateixa, les persones considerades com a població de risc i aquelles persones amb càrregues familiars que necessitin quedar a casa per cuidar d'infants o familiars.

Les persones que s'acullin al teletreball, rebran unes instruccions específiques del departament d'Informàtica amb un protocol de feina. Aquest protocol contemplarà un temps de resposta de màxim de 15 minuts, en relació a la confirmació de la recepció de les tasques i encomanes que es puguin requerir vía telefònica o per correur electrònic, a fi de garantir que el treballador està realment operatiu durant les hores de feina.

En cas que la Regidoria competent ho consideri necessari o convenient, es podrà requerir l'assistència presencial del personal, als centres de treball.

3. Mesures als centres de treball

El personal que resti presencialment als centres de treball, haurà d'observar totes les recomanacions en matèria d'higiene i salut que fins ara s'han fet públiques per les autoritats sanitàries i quantes puguin arribar durant els propers dies. En tot cas, tindran a la seva disposició un lavabo que no sigui d'accés al públic, gel hidroalcohòlic i altres elements de protecció en funció de la seva exposició a població general.

Els empleats públics que realitzin feines a l'aire lliure, tals com operaris, zeladors, jardiners i assimilats es podran desplaçar amb vehicles municipals amb una limitació de dues persones màxim per vehicle i treballaran amb una distància mínima de seguretat d'un metre.

Els centres de treball romandran en general tancats al públic excepte en aquells casos en els que s'hagi de garantir un mínim d'atenció al públic, com són el Servei d'Atenció a la Ciutadania, Cementiris, Benestar Social i Policia Local.

Atesa la situació d'estat d'alarma decretada, i sense perjudici de les possibles instruccions de les autoritats competents.s requerint personal i a les que l'Ajuntament d'Alcúdia estaria obligat a donar resposta aportant treballadors, qualsevol treballador municipal pot ser requerit en qualsevol moment per realitzar, per motius d'urgència, funcions diferents a les assignades al seu càrrec.

En relació als equips de protecció individuals i materials suplementaris necessaris per a la prestació de serveis per part de les àrees que tenen assignat serveis amb contacte amb els ciutadans o altres serveis que puguin implicar risc, tals com Policia Local, Serveis Socials i sanitat, registre i atenció ciutadana, cementiri, depuradora, neteja d'instal·lacions, o altres, cada departament remetrà a la major brevetat Batlia la petició dels materials i equipament necessari per poder realitzar el servei amb normalitat durant el temps que es prevegi necessari degut a la crisi sanitària. La Batlia canalitzarà dites peticions als organismes competents per proveir dits subministraments.

Així mateix cada departament remetrà, si així ho considera convenient, a la major brevetat a la batlia les propostes de protocol d'actuació i d'EPI que siguin necessàries en la seva àrea respectiva, que es subjectaran a la normativa tècnica específica vigent. Aquests protocols s'incorporaran a aquest document en forma d'annex.

Així mateix en cas de resultar necessàries instruccions complementàries per al desplegament del teletreball i per a la prestació de serveis en departaments específics, s'incorporaran també com a Annexos de la present.

Finalment en relació a la Policia Local li serà d'aplicació en tot cas l'establert al Reial Decret 463/2020, de 14 de març, de declaració de l'estat d'alarma, havent d'aplicar de forma preferent les mesures i instruccions que siguin acordades per l'autoritat estatal competent. De forma subsidiària a l'anterior se li aplicarà el previst en la present instrucció en tot allò que sigui compatible amb el Reial Decret 463/2020.

Tercer- Les mesures establertes a l'apartat anterior seran d'aplicació a partir de la signatura del present Decret i fins a nou avís.

Quart.- Que es notifiqui el present Decret a totes les Regidories, així com als òrgans de representació del personal.

Cinquè.- Donar compte de les mesures acordades en el present Decret al Ple de la Corporació, en la primera sessió que es celebri.

Sisè- Publicar la present resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears, a la intranet municipal i al taulell d'anuncis de la seu electrònica municipal, tot informant als interessats que de conformitat amb la DA3ª del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, els terminis per presentar els recursos corresponents queden suspesos. Un cop perdi vigència aquesta suspensió o les seves possibles pròrrogues, se li indica que contra el present Decret que posa fi a la via administrativa, es pot interposar alternativament recurs potestatiu de reposició davant la Batlessa durant el termini d'un mes a comptar des del dia següent en què perdi vigència aquesta suspensió o les seves possibles pròrrogues o un recurs contenciós-administratiu, davant el Jutjat del contenciós-administratiu de Palma que per torn correspongui en el termini de dos mesos, a comptar de l'endemà en què perdi vigència aquesta suspensió o les seves possibles pròrrogues. Si s'optés per interposar el recurs de reposició potestatiu no podrà interposar recurs contenciós-administratiu fins que aquell sigui resolt expressament o s'hagi produït la desestimació per silenci. Tot això sense perjudici que els interessats puguin interposar qualsevol altre recurs que puguin considerar procedent.

 

Alcúdia, 16 de març de 2020

La Batlessa Bàrbara Rebassa Bisbal