Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 2924
Decret de Presidència del Consell Insular de Formentera de data 16 de març de 2020, d’establiment de mesures administratives i organitzatives en relació a l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que la presidència del Consell Insular de Formentera, en data 16 de març de 2020, ha disposat el següent:

“ DECRET DE PRESIDÈNCIA

Atès el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19 (BOE núm. 67, de 14 de març de 2020), plenament prescriptiu.

Atès, així mateix, l'acord del Consell de Govern de les Illes Balears  de 13 de març de 2020 pel qual s'aprova el Pla de Mesures Excepcionals per Limitar la Propagació i el Contagi del COVID-19 (BOIB núm. 33, de 13 de març de 2020).

Vistes les actuacions que aquest Consell Insular ha vengut efectuant des del començament d'aquesta crisi sanitària, en bé de Formentera i de tota la seua població, tal i com es va tractar en el si de la Junta de Portaveus del dia 11 de març de 2020.

Aquesta Presidència, amb la plena conformitat del secretari habilitat nacional de la corporació, ex Reial decret 128/2018, de 16 de març, d'acord amb la normativa abans esmentada i, pel que fa al règim local, segons allò establert en l'article 21.1.m de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, que permet a la Presidència adoptar mesures en cas de catàstrofe i calamitat pública (com és el cas, per tal de prevenir-les en matèria sanitària), tot això en relació a la legislació específica per a Formentera, com a municipi – illa / illa – municipi, segons l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, i per tal d'agilitar de manera efectiva i certa la gestió administrativa al si del Consell Insular, amb vistes a evitar la propagació del virus,

HE RESOLT

PRIMER.- Recordar les obligacions taxatives i prescriptives que els conjunts de poders públics a l'illa (aquest Consell Insular; l'Administració depenent del Govern de les Illes Balears i l'Administració General de l'Estat) així com el conjunt de la ciutadana, tenen d'acomplir el Reial decret que decreta l'estat l'alarma. Així es farà públic a través de Bans, que es comunicaran a la web del Consell Insular i a Ràdio Illa, per tal que ho difongui de manera explícita, tot de conformitat amb el que estableix l'article 21.1.e de l'esmentada Llei 7/1985, de 2 d'abril (a propòsit de dictar Bans).

SEGON.- Considerar, tot seguint l'ordre del Reial decret d'estat d'alarma (disposició addicional segona sobre Suspensió de terminis processals) que, en matèria de procediments judicials, que hom tengui amb el Consell Insular, o que el Consell tengui Insular amb tercers, resten tots suspesos, menys els següents:

  1. En matèria de protecció de menors (de conformitat amb l'article 158 del Codi Civil), i ateses les competències autonòmiques del Consell Insular en aquest assumpte. Això incumbeix a l`Àrea de Serveis Socials, Servei de Menors, Lletrats i tècnics que s'hi encarreguen. Les actuacions també afecten al Ministeri Fiscal i als Jutjats de Primera Instància, a Eivissa.

  1. En matèria d'actuacions penals urgents, i de protecció davant la violència contra les dones, ateses les competències autonòmiques del Consell Insular en aquest assumpte. Això incumbeix l`Àrea de Serveis Socials, els Lletrats i tècnics competents. Les actuacions també afecten, si n'era el cas, al Jutjat de Pau de Formentera, als Jutjats d'Instrucció d'Eivissa i, en el cas de la violència contra les dones, el Jutjat contra la violència a les dones, a Eivissa.

En qualsevol cas, i segons el Reial decret d'estat d'alarma, disposició addicional quarta, s'entenen suspesos els terminis de prescripció i caducitat, en tot tipus d'assumptes, tal i com la norma esmentada fixa.

TERCER.- Considerar, tot seguint també l'ordre del Reial decret d'estat d'alarma (disposició addicional tercera sobre Suspensió de terminis administratius) que, en matèria de procediments administratius, que hom hagi seguit o segueixi al Consell Insular, resten tots suspesos, menys els que, per motius extrems inajornables s'hagin de tramitar, bé siga per la crisi sanitària present, bé siga per necessitats imprevistes sobrevingudes que s'esdevenguin i no es puguin suspendre, tot això en bé de la població de Formentera.

 

En qualsevol cas, i segons també el Reial decret d'estat d'alarma, disposició addicional quarta, s'entenen suspesos els terminis de prescripció i caducitat, en tot tipus d'assumptes, tal i com la norma esmentada fixa.

QUART.- Considerar, tot seguint l'esperit del Reial decret d'estat d'alarma, que cal suspendre la celebració de les sessions ordinàries del Ple de la corporació i de qualsevol altre òrgan col·legiat representatiu de la globalitat de la institució, sense perjudici de poder celebrar, si n'era el cas, sessions extraordinàries i extraordinàries urgents del Ple, de les Comissions Informatives i de la Junta de Portaveus, per mitjans telemàtics, si fos possible tècnicament, ja siga per videconferència, ja siga per contacte telemàtic permanent a través dels correus oficials dels corporatius, per al cas extrem que hom hagués d'adoptar mesures de caire plenari inajornables.

També s'entenen suspeses qualssevol sessions d'òrgans col·legiats, locals o autonòmics, tècnics i d'assessorament i, si n'era el cas, resolutoris, del Consell Insular o dependents del Consell Insular o adscrits al Consell Insular. 

CINQUÈ.- Considerar, igualment tot seguint l'esperit del Reial decret d'estat d'alarma, que cal suspendre la celebració de les sessions ordinàries de la Comissió de Govern, sense perjudici de poder celebrar, si n'era el cas, i exclusivament per a les competències delegades pel Ple en la Comissió de Govern, sessions extraordinàries i extraordinàries urgents, per mitjans telemàtics, si fos possible tècnicament, ja siga per videconferència, ja siga per contacte telemàtic permanent a través dels correus oficials dels corporatius que formen la Comissió de Govern, per al cas extrem que hom hagués d'adoptar mesures per la Comissió de Govern, a propòsit de competències plenàries delegades, i que l'assumpte fos per complet inajornable.

SISÈ.- Advocar aquesta Presidència, de conformitat amb l'article 10 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic i, per analogia, l'article 28 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears (pel que fa a les competències d'arrel autonòmica del Consell Insular), totes les atribucions que es varen delegar a favor de la Comissió de Govern (en virtut dels Decrets de 2 i 3 de juliol de 2019, i dels quals es va donar compte al Ple en la sessió d'organització, del dia 8 de juliol de 2019; BOIB núm. 102, de 25 de juliol de 2019), i que són segons la normativa general de competència de la Presidència, amb vistes a evitar la celebració de sessions de la Comissió de Govern i que, aquesta Presidència puga de manera més àgil i efectiva, resoldre i actuar.

SETÈ.- Mantenir la delegació de competències efectuada per aquesta Presidència en matèria econòmica (i concordants) a favor del conseller de Presidència, Hisenda i Serveis Generals, tot això en virtut dels Decrets de 2 i 3 de juliol de 2019, i dels quals es va donar compte al Ple en la sessió d'organització, del dia 8 de juliol de 2019; BOIB núm. 102, de 25 de juliol de 2019.

VUITÈ.- Considerar, així mateix, que a aquesta Presidència, correspon la competència resolutòria en qualsevol altra matèria administrativa que, no essent de competència plenària expressa, pertoqui al Consell Insular; incloses les matèries que, pel règim autonòmic pertanyen al Consell Executiu (a Formentera, la Comissió de Govern, segons els articles 10.3 i 12 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars), ateses raons d'urgència extrema, justificades per l'estat d'alarma, i que conforme a la legislació de consells insulars (article 9.2.x de l'estamentada Llei 8/2000, de 27 d'octubre; i a la legislació de règim local (article 21.1.s de l'esmentada Llei 7/1985, de 2 d'abril), és la Presidència de la corporació la que les assumeix, com a òrgan competent residual, per defecte.

NOVÈ.- Considerar que qualsevol contractació pública que el Consell Insular faci, en matèria de prevenció sanitària i actuacions derivades, són habilitades plenament pel Reial decret d'estat d'alarma, i tenen la naturalesa de contractació d'emergència, tot això, als efectes d'allò establert en l'article 120 i concordants del Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic.

DESÈ.- Habilitar, atesa la naturalesa singular i geogràfica de Formentera, la relació de la ciutadania amb el Consell Insular per mitjans electrònics, informàtics i telemàtics, com a regla general, i per al cas que aquestos quedassin inhabilitats o interromputs, fer servir també els mitjans telefònics i els de correu electrònic ordinari, amb vistes a evitar qualsevol tipus de desplaçaments al Consell Insular; la qual cosa, també s'estableix per als corporatius de la institució.

Pel que fa al personal de la corporació, i atès que una part important de la plantilla de personal viu a l'illa d'Eivissa, es dictarà un Decret específic, per tal d'implantar, com a regla general, i en la mesura de les possibilitats de cada servei, el sistema de teletreball, i per al cas que quedi inhabilitat o interromput el sitema, fer servir també els mitjans telefònics i els de correu electrònic, amb vistes a evitar, en la mesura de les possibilitats, desplaçaments.

ONZÈ.- Ratificar, de conformitat amb la disposició final primera del Reial decret d'estat d'alarma, qualsevol actuació que se n'hagi fet, fins a la data, per aquest Consell Insular, davant aquesta crisi sanitària.

DOTZÈ.- Fer arribar aquest Decret a tots els corporatius i al conjunt del personal de la corporació, tot essent executiu des de la seua signatura. 

 

​​​​​​​Publicar d'immediat aquest Decret a la web del Consell Insular; fer-lo conèixer a través de Bans, pel mitjà de Ràdio Illa i ordenar de publicar-lo al BOIB, amb urgència extrema justificada pel Reial decret que declara l'estat d'alarma.

Així ho mana i signa la Presidenta, de la qual cosa don fe.

Formentera, en la data de la signatura electrònica.

La Presidenta                                                                         El secretari habilitat nacional

Alejandra Ferrer Kirschbaum                                               Ángel C. Navarro Sánchez “

 

Formentera, 16 de març de 2020

La presidenta Alejandra Ferrer Kirschbaum