Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

PLE, COMISSIÓ DE GOVERN, CONSELL EXECUTIU I PRESIDÈNCIA

Núm. 2917
Decret d’adopció de mesures per fer front a les conseqüències que es deriven de la situació de crisis sanitària ocasionada por el COVID-19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aquesta Presidència, avui, ha decretat:

Antecedents

El Reial decret llei 7/2020, de 12 de març, pel que s'adopten mesures urgents per a respondre a l'impacte econòmic de l'COVID-19, regula mesures per a la gestió eficient de les Administracions públiques en matèria de contractació.

El Decret de Presidència del Consell de Mallorca, de 13 de març de 2020, d'organització dels serveis i funcions del Consell de Mallorca i dels seus organismes autònoms per fer front a les mesures de contenció per la situació creada pel coronavirus COVID-19, determina els serveis essencials afectats.

El Reial decret 463/2020, de 14 de març, declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19.

El Decret de Presidència del Consell de Mallorca, de 16 de març de 2020, amplia els serveis que es consideren essencials amb relació a les mesures derivades del COVID-19.

 

Per tot això, i d'acord amb l'article 117 del Reial Decret Legislatiu 781/1986, de 18 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local, i l'article 120 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del Sector Públic, aquesta Presidència en ús de les atribucions que li són conferides per la legislació vigent, dicta el següent,

DECRET

Primer.- Mesures organitzatives

Avocar en la Presidència del Consell de Mallorca les següents funcions atribuïdes al Consell Executiu en l'article 36 del Reglament Orgànic :

d) Aprovar els convenis amb altres entitats públiques o privades.

e) Contractar i atorgar concessions, incloses les pluriennals fins a quatre anys, en la quantia que es determini en les bases d'execució del pressupost i sempre que la competència no correspongui al Ple del Consell de Mallorca.

f) Aprovar i resoldre les convocatòries d'ajudes o subvencions a particulars o entitats públiques i privades, en la quantia que es determini en les bases d'execució del pressupost i sempre que la competència no correspongui al Ple.

g) Resoldre els expedients individuals sobre ajudes o subvencions a particulars o entitats públiques i privades, en la quantia que es determini en les bases d'execució del pressupost.

h) Aprovar el pla estratègic de subvencions dels diferents departaments del Consell.

i) Declarar la urgència i/o l'emergència de les ajudes o subvencions a què es refereixen les lletres f) i g) anteriors, quan no estan atribuïdes a altres òrgans.

j) Autoritzar i disposar altres despeses, quan no estiguin atribuïdes a altres òrgans, en la quantia que es determini en les bases d'execució del pressupost.

Segon.- Mesures en matèria de contractació i gestió econòmica.

  1. L'adopció de qualsevol mena de mesura directa o indirecta en matèria de contractació per part dels òrgans del Consell de Mallorca i del seus organismes autònoms per a fer front al COVID-19 justificarà la necessitat d'actuar de manera immediata, a l'empara del que es preveu en l'article 120 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les Directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014.

  2. D'acord amb la previsió establerta en el paràgraf anterior, a tots els contractes per a serveis essencial que hagin de celebrar-se pel Consell de Mallorca o els seus organismes autònoms per a atendre les necessitats derivades de la protecció de les persones i altres mesures adoptades pels Decret de Presidència de 13 de març de 2020 i de 16 de març de 2020 per a fer front al COVID-19, els resultarà d'aplicació la tramitació d'emergència A aquests efectes es consideren serveis essencials:

  • els serveis assistencials que presten l'Institut Mallorquí d'Afers Socials i la Direcció Insular d'Igualtat i Diversitat

  • el servei de Bombers

  • el servei de les brigades d'incidències i emergències de Carreteres

  • el servei de seguretat i neteja

  • serveis informàtics i tecnològics

  • servei de prevenció de riscos laborals

  1. El lliurament dels fons necessaris per a fer front a les despeses que generi l'adopció de mesures per a la protecció de la salut de les persones enfront del COVID-19 es podrà realitzar mitjançant pagaments a justificar expedits per resolució del conseller executiu d'Hisenda i Funció Pública a favor del tresorer del Consell de Mallorca.

  2. Excepcionalment, les bestretes de caixa fixa constituïdes i referides als serveis declarats essencials podran ser del total dels crèdits inicials assignats al capítol II “Despeses amb bens corrents i serveis” a nivell d'unitat orgànica.

Tercer.- Facultar la Presidència, els presidents dels organismes autònoms i als consellers executius i conselleres executives per adoptar les mesures que considerin necessàries en el marc del Reial decret 463/2020, de 14 de març, que declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19.

Quart.- Aquest Decret entra en vigor el mateix dia de la seva signatura i restarà vigent mentre duri la declaració de l'Estat d'Alarma decretat pel Govern de l'Estat espanyol.

Cinquè.- Donar compte d'aquest Decret al Ple de la Corporació en la primera sessió que es faci i l'apartat quatre del punt segon s'haurà de ratificar pel Ple.

  

Palma, 16 de març de 2020

La presidenta

Catalina Cladera Crespí