Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 2463
Ordenança reguladora de la taxa per a l'ocupació dels terrenys d'ús públic local amb enderrocs, materials de construcció, tanques, puntals, cavallets, bastides i similars

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Ajuntament Ple en sessió ordinària celebrada el dia 27 de febrer de 2020 va aprovar definitivament, amb resolució expressa de les al·legacions presentades, la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per a l'ocupació dels terrenys d'ús públic local amb enderrocs, materials de construcció, tanques, puntals, cavallets, bastides i similars.

De conformitat amb allò establert als apartats 3 i 4 de l'article 17 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refòs de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es publica el text íntegre de l'Ordenança que entrarà en vigor en el moment de la seva publicació definitiva en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma.

"ORDENANÇA REGULADORA DE LA TAXA PER A L'OCUPACIÓ DELS TERRENYS D'ÚS PÚBLIC LOCAL AMB ENDERROCS, MATERIALS DE CONSTRUCCIÓ, TANQUES, PUNTALS, CAVALLETS, BASTIDES I SIMILARS

Fonament i naturalesa.

ARTICLE 1. Concepte.

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i conformement al que disposen els articles 15 a 19 del Text Refòs de la Llei d'Hisendes Locals aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, aquest Ajuntament estableix la taxa per a l'ocupació dels terrenys d'ús públic local amb materials de construcció, contenidors, sitges, tanques, puntals, cavallets, bastides, reserves d'espai i similars, que es regirà per la present Ordenança Fiscal, les normes de la qual atenen el que estableix l'article 58 de l'esmentat Text refòs.

Fet imposable.

ARTICLE 2.

Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial dels terrenys d'ús públic local amb materials de construcció, contenidors, sitges, tanques, puntals, cavallets, bastides, reserves d'espai i similars.

Subjecte passiu.

ARTICLE 3

Son subjectes passius contribuents les persones o entitats interessades i les entitats a què es refereixen l'article 35.4 de la Llei general tributària a favor de les quals s'atorgui la corresponent llicència per gaudir de l'aprofitament especial, o les que es beneficiïn de l'aprofitament si es va procedir sense l'autorització oportuna.

Responsables.

ARTICLE 4.

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones o entitats interessades a què es refereixen els articles 41.1 i 42 de la Llei General Tributària.

2. Seran responsables subsidiaris les persones responsables de l'Administració de societats, Sindicatures, Intervenció o liquidació de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei General Tributària.

Quota tributària.

ARTICLE 5

1. La quota tributària es determinarà d'acord amb l'aplicació de la següent tarifa:

- Per a tots els terrenys d'ús públic local, per m² i dia d'ocupació o fraccions: 0,34 €.

2. Les quantitats exigibles d'acord amb la tarifa es liquidaran per cada aprofitament demanat o realitzat.

Exempcions i bonificacions

ARTICLE 6

1. No es concedirà cap exempció o bonificació en el pagament de la taxa.

2. L'Estat, les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals no estaran obligades al pagament de la taxa pels aprofitaments inherents als serveis públics de comunicacions que explotin directament o per tots els que immediatament interessin a la seguretat ciutadana o a la defensa nacional.

Meritació

ARTICLE 7.

1. Conformement a l'article 26 del Text Refòs de la Llei d'Hisendes Locals aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març, la taxa es meritarà en el moment de sol·licitar l'ús privatiu o l'aprofitament especial, que no es tramitarà si no s'ha efectuat el pagament corresponent.

2. Quan es produeixi l'ús privatiu o l'aprofitament especial sense sol·licitar llicència, la taxa es meritarà en el moment d'inici de l'ús privatiu o l'aprofitament especial.

Declaració i ingrés

ARTICLE 8

1. Les persones interessades en els aprofitaments regulats en aquesta Ordenança hauran de sol·licitar prèviament la corresponent llicència, acreditant la possessió de la corresponent llicència urbanística o haver-la sol·licitada, o manifestació motivada de no necessitar-la.

Conformement a l'article 26 del Text Refòs de la Llei d'Hisendes Locals aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es procedirà a liquidar la taxa, formulant una declaració en què constin els metres quadrats d'ocupació i el temps previst d'aquesta.

2. En cas de denegar-se les autoritzacions, les persones interessades podran sol·licitar a aquest Ajuntament la devolució de l'import corresponent, sempre que no s'hagués gaudit, utilitzat o aprofitat especialment el domini públic local i també quan per causes no imputables al subjecte passiu, el dret a la utilització o aprofitament del domini públic no s'exerceixi.

3. No es consentirà l'ocupació de la via pública, fins que no s'hagi liquidat la taxa i les persones interessades hagin obtingut la corresponent llicència. L'incompliment d'aquesta obligació podrà donar lloc a la no concessió de la llicència, sense perjudici del pagament de la taxa i de les sancions i recàrrecs que pertoqui.

4. Si els serveis municipals comproven divergències entre el que s'ha declarat i la realitat, aquestes se notificaran a les persones interessats, amb les liquidacions complementàries que procedeixin, concedint-se les autoritzacions quan s'hagin subsanades i s'hagin realitzats els ingressos corresponents i denegant-se les autoritzacions en cas contrari.

5. D'acord amb el que preveu l'article 24.5 del R.D. 2/2004 de 5 de març, quan, amb ocasió dels aprofitaments regulats en aquesta ordenança, es produïssin desperfectes en el paviment o a les instal·lacions de la via pública, els titulars de les llicències o els obligats al pagament hauran de reintegrar totalment les despeses de reconstrucció i reparació d'aquests desperfectes o reparar els danys causats, que seran, en tot cas, independents dels drets liquidats pels aprofitaments realitzats.

Infraccions i sancions

ARTICLE 9

Per a tot el que es refereix a la qualificació d'infraccions tributàries, així com a les sancions que hi corresponguin en cada cas, hom s'ajustarà al que disposa l'ordenança general de gestió, recaptació i inspecció dels tributs i altres ingressos de dret públic local i els articles 178 i següents de la Llei General Tributària i la resta de disposicions que la desenvolupin i complementin.

Disposició derogatòria

Quedan derogades totes aquelles disposicions d'igual o inferior rang que s'oposin, contradiguin o resultin incompatibles amb el que disposi el contingut d'aquesta ordenança.

Disposició final

Aquesta ordenança, una vegada aprovada, tindrà efectes des el moment de la seva publicació definitiva en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma i continuarà en vigor fins que s'aprovi la seva derogació o la seva modificació."

Contra el present acord es podrà interposar pels interessats recurs contenciós-administratiu, davant la Sala de lo Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justicia de Balears, dins el termini de dos mesos des de el dia següent a la publicació del presente acord en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de conformitat amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa-Administrativa.

    

Inca, 28 de febrer de 2020

El Batle

Virgilio Moreno Sarrió