Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI
Núm. 2361
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe d’impacte ambiental sobre el projecte de parc fotovoltaic Rotes Noves al T.M. de Sant Llorenç des Cardassar (133a/2018)
Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 13 de febrer de 2020, i d'acord amb l'article 10. 1. a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),
RESOLC FORMULAR
L'informe d'impacte ambiental sobre el projecte de Parc fotovoltaic Rotes Noves al T. M. de Sant Llorenç des Cardassar, en els termes següents:
1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació
El projecte es tramita com una AIA simplificada segons la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental a les Illes Balears i està inclòs a l'Annex II “Projectes sotmesos a avaluació d'impacte ambiental simplificada”, en concret al grup 2 Energia apartat 6 Instal·lacions per a la producció d'energia elèctrica a partir de l'energia solar incloses les esteses de connexió a la xarxa d'ocupació total de més de 1000 m2, excepte les situades en qualsevol tipus de coberta.
S'ubica en una zona d'aptitud fotovoltaica Alta, es tracta d'una instal·lació en sòl rústic de tipus C i l'ocupació del parc FV és inferior a 40. 000 m2 (4 ha).
El projecte segueix el procediment simplificat d'avaluació d'impacte ambiental de la secció 2ª del Capítol II d'avaluació d'impacte ambiental de projectes del Títol II d'avaluació ambiental de la llei estatal, Llei 21/2013, de 9 de novembre, d'avaluació ambiental per a l'emissió de l'informe d'impacte ambiental.
2. Descripció i ubicació del projecte
El projecte es basa en la instal·lació d'un parc fotovoltaic de tipus C (≤4 ha) amb una potència pic instal·lada de 3372,6 kW generada per 11. 242 panells al TM de Sant Llorenç des Cardassar. Ubicat a les parcel·les 407 i 557 del polígon 2 del terme municipal esmentat amb una superfície d'ocupació és del 65,92 % de la superfície total d'ambdues parcel·les que són 3,1775 ha a una zona d'aptitud fotovoltaica alta del PDSEIB en sòl qualificat de SRG. A la parcel·la 557 hi conflueixen dos ramals de torrent, un del torrent de Nou Quartons i l'altre xaragall de Can Duai, aquesta confluència de torrents transcorr per la parcel·la 407. Fora de l'emplaçament de la instal·lació el torrent de Nou Quartons desemboca, 625 metres més avall, al torrent de Ca n'Amer. La connexió amb la xarxa de distribució per a l'evacuació de l'energia generada requereix la substitució dels actuals pals per uns altres capaços de suportar la nova càrrega. Es proposa un únic punt de connexió a 15. 000 V i consistirà en un tram de 14 metres de la línia de MT fins al CMM de la parcel·la 557, a partir del CMM, la línia serà privada de Mitja Tensió soterrada.
3. Avaluació dels efectes previsibles
La connexió amb la xarxa de distribució per a l'evacuació de l'energia generada requereix la substitució dels actuals pals de fusta per uns metàl·lics, els impactes d'aquestes accions no han estat avaluats al document ambiental. El document ambiental no avalua els canvis del projecte pel fet de retirar les plaques de la llera del torrent de Nou Quartons i el xaragall de Can Duai. Segons les especificacions tècniques del Servei d'aigües superficials es proposen dues alternatives d'encreuaments dels torrents, soterranis o aeris. Al projecte es presenten encreuaments soterranis que suposen la cimentació de la llera del torrent. Es tracta d'una instal·lació amb una vida útil de 25-30 anys i l'avaluació no contempla els impactes de l'acció recobrir amb ciment el soterrament del cablejat per travessar el torrent ni la restauració dels terrenys afectats. Tenint en compte que no s'ha presentat el document ambiental esmenat avaluant els canvis del projecte per la retirada de les plaques de la llera del torrent, ni els impactes derivats de les accions del canvi de l'estesa elèctrica de connexió amb la xarxa de distribució com es requeria al document d'esmenes de la CMAIB. I segons l'article 21 del PDSEIB de proveïments elèctrics en sòl rústic, les instal·lacions de subministrament d'energia elèctrica de mitja i baixa tensió han de ser soterrades excepte quan l'interès territorial o mediambiental determini la inconveniència del soterrament o quan la conselleria competent determini l'existència de dificultats que desaconsellin el soterrament. Els impactes que provocaran els encreuaments soterranis del parc fotovoltaic en el sòl de la llera del torrent i el temps de formació d'un sòl no són compatibles amb una instal·lació amb una vida útil de 25-30 anys i els efectes d'aquests sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, de 9 de desembre d'avaluació ambiental. Al final de la vida útil no es poden tornar els terrenys al seu estat original si es produeix l'encimentat de la llera del torrent a 1 m de profunditat. Pel canvi de pals de l'estesa elèctrica s'inclouen mesures correctores.
4. Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades
D'acord amb l'article 46 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, s'han efectuat consultes a les següents administracions i persones afectades pel projecte: el Servei d'Aigües Superficials, el Servei de Reforma i Desenvolupament Agrari, la Direcció Insular de Territori i Paisatge, la Direcció Insular Urbanisme, l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar. S'ha realitzat la reiteració de les consultes arran de la modificació del projecte per tal de retirar les plaques fotovoltaiques de la llera del torrent. Totes les administracions públiques informen favorablement amb algunes prescripcions.
5. Anàlisi dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013
S'han analitzat els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, i es preveu que el projecte no tendrà efectes significatius sobre el medi ambient, en concret per les característiques i ubicació del projecte presentat i la utilització del recurs natural si els encreuaments són aeris. És a dir, la utilització del recurs del sòl i la capacitat regenerativa d'aquest, així com els impactes de l'acció de la canalització del torrent de Nou Quartons en les parts dels encreuaments subterranis per la conducció elèctrica dels diferents panells fotovoltaics a banda i banda de la llera del Torrent que no s'han avaluat a l'estudi presentat prèvies modificacions del projecte. La duració i irreversibilitat de l'impacte per un projecte amb una vida útil de 25-30 anys.
1. Característiques del projecte:
El projecte consisteix en la instal·lació d'un parc solar fotovoltaic format per 11. 242 panells solars de 300 Wp, 3. 372,60 kW, ubicat al terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar. D'acord amb el Decret 33/2015, de 15 de maig, d'aprovació definitiva de la modificació del Pla Director Sectorial Energètic de les Illes Balears es tracta d'una instal·lació fotovoltaica de tipus C que està situada en zona d'aptitud fotovoltaica alta. Pel que fa a la connexió amb la xarxa de distribució per a l'evacuació de l'energia generada, el projecte requereix la substitució de l'estesa de Mitja Tensió que afectarà les parcel·les objecte d'instal·lació dels panells fotovoltaics i a dues parcel·les annexes. La superfície total de les parcel·les és de 48. 202,9 m2, de les quals el projecte preveu una superfície d'ocupació del 65,92%, que suposa una ocupació de 31. 775 m2. Els projectes, del parc i de la interconnexió, han estat modificats i s'ha presentat un estudi hidrològic. El document ambiental no ha estat modificat.
2. Ubicació del projecte:
El projecte del parc solar fotovoltaic s'ubica a la parcel·la 407 amb un pendent mitjà de 3,4% i la parcel·la 557 amb un pendent mitjà de 2,9%, ambdues del polígon 2 del terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar. A més a més, les parcel·les 413 i parcel·la 1 del mateix polígon 2 estaran afectades pel projecte per la substitució de l'estesa de Mitja Tensió en el projecte d'interconnexió presentat conjuntament. Al polígon 2 de la parcel·la 557 hi ha el torrent de Nou Quartons i el xaragall de Can Duai, aquesta confluència de torrents transcorr pel mateix polígon 2 de la parcel·la 407. Fora de l'emplaçament de la instal·lació el torrent de Nou Quartons desemboca, 625 metres més avall, al torrent de Ca n'Amer.
3. Característiques del potencial impacte:
Ateses les característiques del projecte es considera que no té efectes transfronterers però es preveu que no impliqui impactes ambientals significatius amb la modificació proposada d'encreuaments aeris, d'acord amb els criteris de l'annex III de la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears.
Conclusions de l'informe d'impacte ambiental
Primer. No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el projecte del parc solar fotovoltaic Ses Rotes Noves sempre que es compleixin les mesures protectores i correctores i el Programa de Vigilància Ambiental de L'Estudi d'Impacte Ambiental amb data 06/07/2018 del Centre Balear de Biologia Aplicada S. L. amb data 06/07/2018 i a condició que:
1)Els encreuaments del cablejat per a les connexions dels panells fotovoltaics siguin aeris i compleixin amb l'estipulat per l'art. 127 del Reglament del Domini Públic Hidràulic.
2)D'acord l'article 7 del Reglament del Domini Públic Hidràulic, s'ha de deixar lliure per a pas públic de vianants la zona de servitud (5m des de la ribera del torrent).
3)Es retirarà el suport de fusta situat al Nord de la parcel·la, segons el que s'especifica en els plànols “apoyo de madera a retirar”. No hi haurà cap element que sobresurt del terreny en domini públic hidràulic ni en la zona de servitud.
4)S'han d'aplicar les mesures correctores adequades per mantenir la seguretat de persones i béns en cas d'inundació o desbordament de la llera en el tram afectat. Entre altres, cal tenir en compte les següents:
4.1) Al final de cada jornada laboral, deixar la llera totalment exempta de maquinària.
4.2) En els treballs en zona inundable, i sobretot en la llera dels torrents, extremar la precaució quan hi hagi previsió de pluges, garantint una ràpida evacuació de persones, materials i maquinària.
4.3) No abassegar terres ni altres materials d'obra o maquinària a la zona de domini públic hidràulic ni a la zona de servitud de protecció (5m des de la vora del torrent) durant la construcció, amb la finalitat de no impedir el pas de l'aigua pel torrent i permetre el pas.
4.4) El promotor és responsable del projecte, de l'execució de l'obra i dels danys que es puguin produir al domini públic hidràulic o a tercers.
4.5) Qualsevol modificació de la documentació presentada, requerirà un nou informe tècnic.
4.6) Es disposarà sempre a peu d'obra d'una còpia de l'autorització emesa per aquesta Direcció General de Recursos Hídrics.
4.7) La finalització de l'obra s'ha de comunicar per escrit a la D. G de Recursos Hídrics amb n. De referència 3513/2018, adjuntant un plànol de situació.
4.8) Les actuacions activitats que es desenvolupin a la parcel·la, localitzades en domini públic hidràulic o les seves zones de protecció, requeriran autorització administrativa prèvia de la D. G. de Recursos Hídrics, sense perjudici de les que siguin exigibles per altres administracions públiques, i, si escau, dels propietaris de terrenys particulars.
5) S'ha de definir en el plànol d'implantació detallat que la barrera vegetal constarà d'una plantació d'espècies autòctones arbòries i arbustives de baix requeriment hídric i pròpies de l'entorn en el perímetre, exceptuant la llera del torrent.
6) Per al canvi de pals, de fusta per metàl·lics, de l'estesa elèctrica en la substitució de l'estesa de Mitja Tensió que afectarà a les parcel·les 407 i 557, objecte d'instal·lació dels panells fotovoltaics, i la parcel·la 413 i parcel·la 1 del mateix polígon 2, es duran a terme les següents mesures:
6.1) Tota la instal·lació de les línies elèctriques aèries serà amb els conductors aïllats de mínim 1,5 m.
6.2) Les torretes metàl·liques que es posin en comptes dels pals de fusta seran les més inofensives possibles com per exemple de tipus volta o pòrtic.
6.3) Per a la realització de les tasques del canvi de pals de l'estesa elèctrica es respectaran:
- Les espècies de flora del “catàleg d'espècies amenaçades de les Illes Balears” en les tasques d'esbrossar i no es malmetran.
- Les parets de pedra de les parcel·les afectades i en cas d'afectació es deixaran en el seu estat original abans del projecte.
7) Una vegada finalitzada la vida útil de la instal·lació fotovoltaica prevista al projecte es durà a terme el desmantellament amb la correcta gestió de les plaques i demés residus provinents del parc fotovoltaic i la restauració dels terrenys afectats tornant-los al seu estat original abans del projecte. Si vol seguir explotant com a parc, s'haurà de sotmetre a un nou procediment d'Avaluació d'Impacte Ambiental.
Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47. 3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluacions ambientals.
Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 47. 4 de la Llei 21/2013.
Quart. L'informe d'impacte ambiental no ha de ser objecte de cap recurs, sense perjudici dels que, si s'escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte, si s'escau, d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47. 6 de la Llei 21/2013.
Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.
Palma, 14 de febrer de 2020
El president de la CMAIB
Antoni Alorda Vilarrubias