Secció I. Disposicions generals
AJUNTAMENT DE SANT JOSEP DE SA TALAIA
Núm. 1741
Reglament del Consell de participació infantil i juvenil de Sant Josep de Sa Talaia
Mitjançant acord del Ple de la corporació municipal, fet el 18 de desembre de 2019, es va aprovar inicialment el Reglament del Consell de Participació Infantil i Juvenil de l'Ajuntament de Sant Josep. L'esmentat acord apareix publicat al BOIB núm. 172, de 24 de desembre de 2019.
Acabat el termini d'exposició pública sense haver-s'hi presentat al·legacions, l'acord, fins aleshores inicial, s'entén definitivament aprovat, d'acord amb el que disposa l'article 49 de la Llei 7/85, per la qual cosa es publica el text íntegre del Reglament del Consell de Participació Infantil i Juvenil de l'Ajuntament de Sant Josep que, a continuació, es transcriu.
L'esmentat Reglament entrarà en vigor, d'acord amb l'article 103 de la Llei 20/2006 municipal i de règim local de les Illes Balears, un cop publicat el text íntegre en el BOIB i quan hagi passat el termini que indica l'article 113 de l'esmentada Llei.
“REGLAMENT DEL CONSELL DE PARTICIPACIÓ INFANTIL I JUVENIL DE SANT JOSEP DE SA TALAIA
EXPOSICIÓ DE MOTIUS
La creació del Consell de Participació Infantil i Juvenil neix de l'interès de l'Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia de donar veu i vot als ciutadans més joves del municipi en el govern local.
La Convenció sobre els Drets de l'Infant és el primer document formal que ha transformat el mode en què es considera i es tracta la infància a tot el món, reconeixent els infants i els i les adolescents com a subjectes de drets. Aquest document reflecteix que són igual d'importants i d'obligat compliment tant els drets de supervivència com els de participació. Els drets vinculats a la participació són:
•Article 12. El dret d'opinió
•Article 13. La llibertat d'expressió
•Article 14. La llibertat de pensament, de consciència i de religió
•Article 15. La llibertat d'associació
•Article 16. La protecció de la vida privada
•Article 17. El dret a una informació adequada
Així, doncs, aquests drets d'obligat compliment han de ser respectats per tota la societat. La promoció d'aquests drets es durà a terme a través de la col·laboració i implicació d'aquests quatre àmbits en el Consell de Participació Infantil i Juvenil.
El Consell de Participació Infantil i Juvenil és un òrgan de participació a través del qual els infants i els i les adolescents poden exercir, com a ciutadans que són, el seu dret a reflexionar, expressar la seua opinió, debatre, prendre decisions i elevar al plenari municipal les seues propostes, a fi de contribuir a millorar el municipi.
D'aquesta manera, es desenvolupa i promociona el valor de la responsabilitat dins la comunitat mitjançant la pròpia experiència dels infants i adolescents, acompanyats del compromís estable dels responsables polítics, que donaran resposta a la seua implicació.
DISPOSICIONS GENERALS
Article 1. Seu
Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, carrer de Pere Escanellas, s/n, 07830 Sant Josep de sa Talaia, Eivissa, illes Balears. Telèfon 971 80 01 25.
Article 2. Llengua
La llengua catalana serà la llengua vehicular en totes les comunicacions del Consell de Participació Infantil i Juvenil.
Article 3. Finalitat
La finalitat de la creació d'aquest Consell de Participació és la de crear un espai per afavorir la participació ciutadana dels i de les més joves en tots aquells assumptes i decisions polítiques que els afecten, així com vetllar pel compliment dels drets dels infants.
Article 4. Objectius
Crear una estructura vàlida i estable de participació i de comunicació entre els infants i els i les adolescents i les autoritats municipals.
Conscienciar i implicar l'infant en la responsabilitat del que és ser ciutadà o ciutadana.
Donar valor i fer conèixer el punt de vista dels infants i els i les adolescents en aspectes relacionats amb el municipi.
Involucrar la infància en la presa de decisions i millora del seu poble.
Afavorir el punt de vista de la infància i adolescència en les polítiques locals.
Article 5. Temàtica
El Consell de Participació Infantil i Juvenil pot treballar qualsevol temàtica de qualsevol àmbit que els infants del municipi considerin importants per al seu benestar, com són les qüestions relacionades amb la vida social, cultural, mediambiental, artística i recreativa del seu entorn.
El govern municipal informarà i consultarà el Consell en els temes que tenen relació amb la infància o aquells en què es cregui que la visió de l'infant pot tenir una aportació qualitativa. El Consell també es podrà consultar per organitzar les activitats que impulsa l'Ajuntament adreçades als infants.
COMPOSICIÓ I FUNCIONS
Article 6. Elecció del Consell
El Consell de Participació Infantil i Juvenil de Sant Josep de sa Talaia es dividirà en dos, un format per l'alumnat de primària i un altre format per alumnat de secundària. Els i les alumnes de cada centre designaran les persones representants per formar part del Consell, d'acord amb un sistema de participació democràtic i sempre respectant l'equitat dels i les alumnes proposats.
Per al ple infantil, cada centre d'una línia escollirà dos persones representants i dos persones substitutes, i cada centre de dues línies escollirà quatre persones representants i dos persones substitutes, que esdevindran vocals del Consell de Participació Infantil.
I per al ple Juvenil, els centres d'una línia, elegiran dos persones representants i dos persones substitutes, i els centres educatius amb més línies elegiran quatre persones representants i dos persones substitutes, que esdevindran vocals del Consell de Participació Juvenil de Sant Josep de sa Talaia.
L'Ajuntament haurà de demanar el consentiment de les famílies de tots aquells infants i adolescents que vulguin formar part del Consell.
Article 7. Composició del Consell
El Consell de Participació estarà compost pels següents membres:
- La Presidència: l'alcalde o alcaldessa
El president o presidenta serà qui presidirà el ple.
Les seues funcions són:
Convocar les reunions del Consell Infantil i del Juvenil.
Preparar l'ordre del dia segons propostes sorgides de les reunions prèvies de treball del ple infantil i del juvenil.
Garantir la participació de totes les persones membres del ple i moderar el torn de paraula.
Coordinar la relació del ple infantil i del juvenil amb els diferents òrgans i regidories de l'Ajuntament.
- La Vicepresidència: El regidor o regidora de l'àrea d'Educació
El vicepresident/a realitzarà les funcions del president/a quan aquest no pugui assistir o quan el president/a vulgui delegar en ell/a.
Funcions:
Controlar el temps d'intervenció dels i de les vocals representants de cada centre escolar.
Ajudar el moderador/a en el torn de paraula.
- Un tècnic o tècnica municipal vinculat/da als àmbits d'infància i adolescència i/o educació
Funcions:
Fer també les funcions de secretari/ària:
Enviar les convocatòries i/o citacions amb l'ordre del dia, a instància del president o presidenta.
Aixecar acta de les sessions, traslladar els acords i expedir informes.
Qualsevol altra funció encomanada per la presidència.
- Vocals
Ho seran les diferents persones representants que hagin elegit els centres educatius.
Funcions dels i les vocals
Rebre en temps i forma les convocatòries i/o citacions per les reunions del ple Infantil i Juvenil.
Assistir a les reunions del ple Infantil o Juvenil.
Presentar les propostes acordades en els seus centres educatius
Suggerir idees per millorar els centres educatius i els seus nuclis de població.
Reunir-se prèviament a les sessions del ple amb les seues juntes de delegats o altres òrgans de participació i/o comissions de treball per recollir les propostes.
Han d'escoltar i respectar el torn d'intervenció.
Han de transmetre les idees i els acords a la resta de companys i companyes (als centres educatius a través de juntes de delegats o altres òrgans de participació i/o comissions de treball).
- Tots els i les vocals han de ser elegits entre els i les alumnes de 5è i 6è de primària i els i les alumnes de 2n i 4t de secundària.
- D'acord amb l'article 4 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, hi ha d'haver una composició equilibrada de nens i nenes i adolescents.
També es convocarà als plens, sempre que es consideri necessari, el regidor/a o tècnic de l'àrea afectada que es tractarà en el Consell.
Article 8. Constitució del Consell
La constitució del Consell de Participació es farà una vegada que els centres hagin fet arribar els noms de tots els i les vocals, i es celebrarà la constitució durant el primer trimestre de 2020.
El ple es reunirà de forma ordinària dues vegades durant cada curs escolar, una al desembre i l'altra al maig, i sempre que el president o presidenta ho consideri oportú.
Podran assistir al ple, amb veu però sense vot, totes aquelles persones que per tractar una qüestió concreta nomeni el president/a. També podran assistir com a oients els/les acompanyants dels infants.
Els plens seran públics.
Article 9. Durada del mandat
La durada del mandat dels representants de l'Ajuntament en el Consell de Participació coincidirà amb la durada del seu mandat a l'Ajuntament. El mandat dels representants infantils i juvenils tendrà una durada d'un any, amb la possibilitat d'allargar-lo a dos anys si els i les alumnes ho demanen, i amb l'aprovació dels seus tutors/es.
Article 10. Funcions
El Consell de Participació funcionarà de la següent manera:
Es disposaran bústies pels centres perquè l'alumnat hi puguin deixar els seus suggeriments.
Els i les alumnes que formen part del Consell s'encarregaran de recollir el contingut de les bústies i fer una valoració dels temes que volen debatre en el Consell.
Les propostes es lliuraran a la persona que faci d'intermediària entre els centres i l'Ajuntament, per ser trameses a la Presidència i confeccionar l'ordre del dia.
El Consell de Participació Infantil i Juvenil funcionarà a través del plenari. Els plens es faran durant l'horari lectiu.
RÈGIMS DE SESSIONS I CONVOCATÒRIA
Article 11. Sessions del plenari
Cada curs es convocaran dues sessions ordinàries del plenari del Consell, en horari lectiu i amb una durada que oscil·larà entre una hora i mitja i dues hores. De forma extraordinària es convocaran sessions sempre que la Presidència del Consell ho consideri necessari o quan ho sol·licitin més de tres quartes parts dels i de les vocals del Consell.
Per a la vàlida constitució del ple, a efectes de la celebració de les sessions, es requerirà la presència del president o presidenta o de qui legalment el substitueixi, el secretari o la secretària i almenys la meitat dels membres convocats.
Article 12. Convocatòria de les sessions
Per facilitar l'organització de les sessions, l'Ajuntament proposarà les dates de les dues sessions ordinàries, sempre obertes a modificacions, per així poder aconseguir quasi el 100% de la participació dels infants i dels i de les adolescents en els plens. En cas de sessió extraordinària, la convocatòria es tancarà i notificarà amb una antelació mínima de tres dies.
L'ordre del dia s'enviarà per correu electrònic als centres escolars 15 dies abans del ple a l'adreça electrònica del pare, mare i/o tutor/a si la faciliten. El/la director/a del centre haurà de fer arribar aquesta informació a les persones representants del ple Infantil i Juvenil.
L'Ajuntament facilitarà el trasllat dels membres del ple des dels seus centres educatius fins al lloc de realització del ple.
Article 13. Resultat de les sessions
Tots els temes tractats en el ple, sempre que sigui possible, es resoldran allí mateix i quedaran reflectits en l'acta de la reunió. En cas que sigui necessari més temps per deliberar, l'Ajuntament haurà de fer un comunicat als centres quan tengui la resolució, tant si s'ha aconseguit el que proposaven com si no.
A la web de l'Ajuntament s'habilitarà un espai on els infants representants o qualsevol persona interessada pugui consultar tot el que tracta el Ple Infantil i Juvenil.”
La qual cosa es fa pública perquè tothom en prengui coneixement.
Sant Josep de Sa Talaia, 17 de febrer de 2020
L'alcalde
Josep Marí Ribas