Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, UNIVERSITAT I RECERCA

Núm. 1649
Resolució del director general de Planificació, Ordenació i Centres de dia 11 de febrer de 2020 per la qual s’aprova la convocatòria i es dicten les bases per a la realització de les proves lliures perquè les persones majors de devuit anys puguin obtenir directament el títol de graduat en educació secundària obligatòria, a les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 106, de 4 de maig) estableix a l'article 68.2 que correspon a les administracions educatives, dins l'àmbit de les seves competències, organitzar periòdicament proves perquè les persones majors de devuit anys puguin obtenir directament el títol de graduat en educació secundària obligatòria, sempre que hagin assolit les competències bàsiques i els objectius de l'etapa.

2. L'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura de 30 de març de 2009 per la qual es regulen les proves lliures perquè les persones majors de devuit anys puguin obtenir directament el títol de graduat en educació secundària obligatòria, a les Illes Balears (BOIB núm. 58, de 21 d'abril) estableix l'estructura de les proves.

3. El 3 de juny de 2017 es va publicar el Reial decret 562/2017, de 2 de juny, pel qual es regulen les condicions per a l'obtenció dels títols de graduat en educació secundària obligatòria i de batxiller, d'acord amb el que disposa el Reial decret llei 5/2016, de 9 de desembre, de mesures urgents per a l'ampliació del calendari d'implantació de la Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa.

4. El punt 5 de la disposició addicional quarta, Educació de persones adultes, del Reial decret 1105/2014, de 26 de desembre, pel qual s'estableix el currículum bàsic de l'educació secundària obligatòria i del batxillerat, en la redacció donada per la disposició final primera del Reial decret 562/2017, de 2 de juny, indica que correspon a les administracions educatives, en l'àmbit de les seves competències, organitzar periòdicament proves perquè les persones majors de devuit anys puguin obtenir directament el títol de graduat en educació secundària obligatòria, sempre que hagin assolit les competències bàsiques i els objectius de l'etapa. Aquestes proves s'organitzen prenent com a base els tres àmbits de coneixement: cientificotecnològic, social i de comunicació.

5. Actualment, i segons el que disposa el Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 106 Ext., de 2 d'agost), la direcció general competent en les proves lliures per obtenir el títol de graduat en educació secundària obligatòria per a majors de 18 anys és la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Aprovar la convocatòria ordinària i el model de sol·licitud d'inscripció de les proves lliures per obtenir el títol de graduat en educació secundària obligatòria corresponent a l'any 2020 de conformitat amb les bases que figuren a l'annex 1.

2. Aprovar les bases per les quals es concreten determinats aspectes de l'organització de les proves lliures per obtenir el títol de graduat en educació secundària obligatòria corresponent a l'any 2020. Les bases i el model de sol·licitud d'inscripció s'inclouen a l'annex 1 i a l'annex 2, respectivament, d'aquesta Resolució.

3. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

4. Disposar que els centres autoritzats facin pública aquesta Resolució amb els annexos corresponents.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que no exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs d'alçada davant el conseller d'Educació i Universitat en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb el que s'estableix als articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i el que s'estableix a l'article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Palma, 11 de febrer de 2020

El director general de Planificació, Ordenació i Centres Antoni Morante Milla

 

 

ANNEX 1 Bases de la convocatòria

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació

Aquestes bases concreten els aspectes necessaris per desenvolupar les proves lliures que s'han de dur a terme en centres d'educació de persones adultes de les Illes Balears mitjançant una convocatòria ordinària. Les proves s'han d'efectuar de conformitat amb el que s'estableix a l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura de 30 de març de 2009 per la qual es regulen les proves lliures perquè les persones majors de devuit anys puguin obtenir directament el títol de graduat en educació secundària obligatòria, a les Illes Balears, i amb el que s'estableix a la disposició addicional quarta del Reial decret 1105/2014, de 26 de desembre.

Article 2

Centres on es duen a terme les proves lliures

Els centres d'educació de persones adultes autoritzats a fer les proves esmentades són els que se citen a continuació:

  • CEPA Sa Pobla (Carrer Mestre Arabí, 15, Sa Pobla. Tel. 971 54 27 05)
  • CEPA Camp Rodó (c. de Joan Capó, s/n. Palma. Tel. 971 75 31 58)
  • CEPA Joan Mir i Mir (Carrer de Sant Joan, 10. Maó. Tel. 971 36 47 58)
  • CEPA Mancomunitat des Pla (c. de s'Escorxador, s/n. Vilafranca. Tel. 971 83 21 44)
  • CEPA Pitiüses (c. de Canàries, 12. Eivissa. Tel. 971 30 53 68)

Article 3

Requisits per a la inscripció

Es poden inscriure per a la realització d'aquestes proves les persones que tenguin devuit anys, com a mínim, o que els compleixin durant el 2020.

Article 4

Formalització de la sol·licitud d'inscripció

1. La inscripció s'ha de formalitzar als centres d'educació de persones adultes autoritzats per fer les proves mitjançant la presentació, per duplicat, de la sol·licitud establerta a l'annex 2. Aquesta sol·licitud també es pot trobar al web del Servei d'Ordenació Educativa.

2. Les persones que necessitin una adaptació de les condicions en què han de fer les proves ho han de fer constar a la sol·licitud.

3. Les persones que es trobin en algun dels supòsits prevists per l'Ordre del conseller d'Educació i Universitat de 8 de març de 2018 per la qual es fixen les titulacions que cal tenir per fer classes de i en llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, a l'ensenyament reglat no universitari, se n'estableixen les equivalències, es defineix el Pla de Formació Lingüística i Cultural (FOLC), es regulen les condicions de l'exempció de l'avaluació de la llengua catalana i literatura en ensenyaments no universitaris i es determinen les funcions i la composició de la Comissió Tècnica d'Assessorament per a l'Ensenyament de i en Llengua Catalana (BOIB núm. 38, de 27 de març), per demanar l'exempció del camp de coneixement de llengua catalana i literatura de l'àmbit de comunicació han de sol·licitar-ho a la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors i fer-ho constar a la seva sol·licitud d'inscripció. En el moment de fer la prova del camp de coneixement de llengua catalana i literatura han de presentar la Resolució d'atorgament de l'exempció per tal que aquesta sigui efectiva; en el cas contrari s'han d'examinar.

4. A la sol·licitud d'inscripció s'ha d'adjuntar la documentació següent:

a). Per acreditar el requisit d'edat s'ha d'aportar el document oficial d'identificació (DNI, NIE, passaport, etc.) de què es disposi.

b). Les persones que tenguin aprovat algun camp de coneixement de quart curs d'ESPA (LOGSE), algun àmbit de coneixement del nivell II d'ESPA (LOE) o, si n'és el cas, algun àmbit de coneixement del nivell II d'ESPA (LOE modificada per la LOMCE), ho han d'acreditar mitjançant el llibre d'escolaritat o una certificació acadèmica oficial.

c). Les persones que puguin ser eximides de fer algun àmbit de les proves, d'acord amb l'annex 1 de l'Ordre de 30 de març de 2009 (BOIB núm. 58 de 21 d'abril) o l'establert a l'article 9 d'aquestes bases perquè tenen aprovades determinades matèries de quart d'ESO, ho han d'acreditar presentant el llibre d'escolaritat o una certificació acadèmica oficial.

d). Les persones que demanen l'adaptació de les condicions en què s'han de fer les proves han de presentar el certificat oficial que acredita el tipus i el grau de discapacitat reconeguda, expedit per un organisme oficial competent en matèria d'afers socials.

e). Les persones que hagin sol·licitat l'exempció del camp de coneixement de llengua catalana i literatura de l'àmbit de comunicació han de presentar una còpia de la sol·licitud d'exempció i fer-ho constar a la sol·licitud d'inscripció a les proves o, en cas de tenir-la atorgada, una còpia de la resolució d'atorgament de l'exempció.

 

Article 5

Termini d'inscripció

1. La inscripció per fer les proves lliures de la convocatòria ordinària s'ha de formalitzar del 2 al 15 de març de 2020, ambdós inclosos.

2. La inscripció s'ha de presentar als centres autoritzats que figuren a l'article 2 d'aquestes bases.

Article 6

Data i horari

1. El dia de la realització de les proves és el 14 de maig de 2020.

2. Les proves s'han de dur a terme en sessions de matí i d'horabaixa:

La sessió del matí s'ha d'iniciar a les 9.30 h i ha de finalitzar a les 13.00 h, amb la distribució horària següent:

a). De 9.30 a 11.30 h: prova de l'àmbit cientificotecnològic.

b). De 12.00 a 13.00 h: prova de l'àmbit social.

c). De 17.00 a 20.00 h: prova escrita de l'àmbit de comunicació

Els aspirants no poden fer servir diccionaris ni cap altre material de suport durant la prova, excepte calculadores no programables. La llengua estrangera corresponent a aquesta convocatòria és l'anglès.

3. Al llarg de la prova escrita de l'àmbit de comunicació s'ha de comunicar als aspirants, al tauler d'anuncis del centre, el dia de publicació de la relació de persones que han superat la part escrita amb el dia i la hora en què han de fer la part oral corresponent.

Article 7

Tribunals

1. La Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres ha de nomenar els membres dels tribunals. La composició ha de ser la d'un president i quatre vocals. El vocal de menor edat ha d'actuar com a secretari.

2. Les tasques de correcció de proves per part del tribunal s'han de dur a terme fora de l'horari habitual de treball per generar dret a rebre la compensació econòmica.

Article 8

Criteris d'avaluació i qualificació

1. Per aprovar les proves cal tenir superats cadascun dels àmbits que la conformen. La qualificació final de les proves s'obté mitjançant el càlcul de la mitjana aritmètica de totes les parts de les proves. Els àmbits de coneixement exempts s'han de fer constar amb una X i no s'han de tenir en compte per al càlcul de les notes mitjanes.

2. A les proves s'han de valorar les capacitats i les competències bàsiques expressades en els objectius generals propis de la formació bàsica de persones adultes. Els resultats de l'avaluació han d'anar acompanyats d'una qualificació numèrica, sense decimals; s'han d'aplicar les correspondències següents:

  • Insuficient (I): 1, 2, 3, 4
  • Suficient (S): 5
  • Bé (B): 6
  • Notable (N): 7, 8
  • Excel·lent (E): 9, 10

Per als alumnes que no s'hagin presentat hi ha de figurar «NP».

3. Els aspirants que tenguin aprovats o convalidats els tres àmbits de coneixement han de ser proposats per a l'expedició del títol de graduat en educació secundària obligatòria i se'ls ha d'expedir una certificació acadèmica oficial que ho acrediti.

4. Als aspirants que només superin o convalidin un o dos àmbits se'ls ha d'expedir una certificació acadèmica oficial que ho acrediti. Aquestes qualificacions seran vàlides per a convocatòries posteriors o per cursar l'educació secundària per a persones adultes a qualsevol dels centres autoritzats per la Conselleria d'Educació i Universitat.

Article 9

Règim específic de la convocatòria

1. De manera excepcional, si existeixen matriculats a la prova lliure que regula aquesta Resolució que provinguin d'estudis regulats per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 106, de 4 de maig), modificada per la Llei orgànica 8/2013, de 9 desembre (BOE núm. 295, de 10 de desembre), s'ha de fer servir, a l'efecte de possibles exempcions per equivalències acadèmiques d'àmbits superats, l'annex V de l'Ordre ECD/651/2017, de 5 de juliol, per la qual es regula l'ensenyament bàsic i el seu currículum per a les persones adultes en modalitat presencial, semi presencial, a distància i a distància virtual, en l'àmbit de gestió del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

 

 

ANNEX 2 Sol·licitud d'inscripció a les proves lliures per a l'obtenció del títol de graduat en educació secundària obligatòria per a persones majors de devuit anys. Any 2020/Convocatòria ordinària/CEPA

Dades personals

Llinatges:____________________________________________________________________Nom:_______________________________

Adreça:___________________________________________________________________________________ CP:__________________

Localitat:_______________________________________________________________________________________________________

DNI/NIE/Passaport:__________________________________Telèfon:______________________

Adreça electrònica:__________________________________________________________________

Sol·licitud

( )  Sol·licit les proves corresponents als àmbits cientificotecnològic i social en llengua castellana

Exempcions

Sol·licit l'exempció de la part de les proves corresponent a:

(  ) L'àmbit de comunicació

(  ) L'àmbit cientificotecnològic

(  ) L'àmbit social

(  ) Sol·licit l'exempció de l'avaluació de la llengua i literatura catalana

Adaptacions

Tipus de discapacitat:

(  ) Sensorial

(  ) Psíquica

(  ) Dificultats específiques d'aprenentatge

Tipus d'adaptació que sol·licit:

(  ) D'accés

(  ) No significativa

 

Documentació que adjunt

(  ) DNI/NIE/Passaport

(  ) Certificació acadèmica oficial o llibre d'escolaritat

(  ) Acreditació de la discapacitat reconeguda del sol·licitant

(  ) Sol·licitud / (  ) Resolució d'exempció de l'avaluació de la Llengua i literatura catalana

 

__________________ , ________ de _______________ de 2020

 

 

Signatura