Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANT LLORENÇ DES CARDASSAR

Núm. 1578
Ordenança fiscal reguladora de la taxa per llicències urbanístiques

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovada provisionalment pel Ple de l'Ajuntament, en sessió de 21 de novembre de 2019, l'ordenança  reguladora de la taxa per llicencies urbanístiques de l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica i de la taxa per la prestació del servei de clavegueram, ha estat exposada al públic durant trenta dies hàbils sense que s'hagin presentat reclamacions. D'acord amb l'establert a l'article 17 del Real Decret Legislatiu 2/2004 pel que s'aprova el Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, l'acord s'entén definitivament adoptat i se'n  publica el seu texts íntegres.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER LLICÈNCIES URBANÍSTIQUES

Fonament i naturalesa

ARTICLE 1

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i pels articles 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i 15 a 19 del R. D. 2/2004, pel que s'aprova el Text Refós de la Llei  reguladora de les Hisendes Locals, aquest Ajuntament estableix la Taxa per llicències urbanísti­ques, que es regirà per la present Ordenan­ça fiscal, les normes de la qual s'ajusten al que diu l'article 57 de l'esmen­tat R.D. 2/2004.

Fet imposable

ARTICLE 2

1. Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa l'acti­vitat municipal, tècnica i administrativa, tendent a verificar si els actes d'edificació i ús del sòl a què es refereix l'article 242 de la Llei sobre règim del sòl i ordenació urbana, text refós aprovat per decret legislatiu 1/1992, i que s'hagin de realitzar en aquest terme municipal, s'ajusten a les normes urbanístiques, d'edificació i de policia previstes a la dita Llei del sòl, al Pla general d'ordenació urbana d'aquest munici­pi i a les altres disposicions generals i particulars que hi siguin aplicables.

2. No hi estaran subjectes les obres de simple adorn, conservació i reparació que es facin a l'interior de les vivendes.

Subjecte passiu

ARTICLE 3

1. Estan obligades al pagament de la taxa en concepte de subjectes passius contribuents les persones físiques i jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei general tributària que siguin propie­tàries o posseïdores o, si s'escau, arrendatàries, dels immobles en què es realit­zin les construccions o instal·lacions o s'executin les obres.           

2. En tot cas, tindran la condició de substituts del contri­buent els constructors i els contractistes d'obres.

Responsables

ARTICLE 4

1.Respondran solidàriament de les obligacions del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es referei­xen els articles 41 i 42 de la Llei general tributària.

2. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei general tributària.

 

Base imposable

ARTICLE 5

1. Constitueix la base imposable de la taxa:

a) El cost real i efectiu de l'obra civil, quan es tracti de moviments de terra, obres de nova planta i modificació d'estructures o aspecte exterior de les edificacions existents.

b) El cost real i efectiu de la vivenda, local o instal·lació, quan es tracti de la primera utilització dels edificis i la modificació dels seus usos.

c) El valor que tinguin assenyalats els terrenys i les construccions a efectes de l'Impost sobre béns immobles, quan es tracti de parcel·lacions urbanes i de demolició de construccions.

d) La superfície dels cartells de publicitat col·locats de forma visible des de la via pública.

2. Del cost assenyalat a les lletres a) i b) del número anterior, se n'exclou el corresponent a la maquinària i instal·lacions industrials i mecàniques.

Quota tributària

ARTICLE 6

1.  La quota tributària resultarà d'aplicar a la base imposable els tipus de gravamen següents:

2. a) El 1,5 per cent en els supòsit 1.a) de l'art. anterior

    b) El 1,5 per cent en el supòsit 1.b) de l'art. anterior

    c) 180,00 euros per les parcel·lacions i agrupacions.

    d) 11 euros per metre quadrat de cartell en el supòsit 1.d) de l'art. Anterior

    e) Renovacions i pròrrogues de llicències, 0,25% del valor pendent de realitzar.

2. En cas de desistiment formulat pel sol·licitant amb anterioritat a la concessió de la llicència, les quotes a liquidar seran el 25 per cent de les assenyalades en el número anterior, sempre que l'activitat municipal s'hagués iniciat efectivament.

En tot cas s'aplicaran la tarifa mínima de 100,00 euros per a llicències,  renovacions, pròrrogues i comprovacions de projectes d'execució quan l'aplicació del tipus de gravamen a la base imponible no arribi a aquestes quantitats.

3. La tarifa a abonar es veurà incrementada pel cost de publicació de l'anunci als diaris oficials corresponents, d'acord amb el previst a l'article 41.2.c) de la Llei 6/2019 de modificació de la llei 7/2013 de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears.

Exempcions i bonificacions

ARTICLE 7

1. No es concedirà cap exempció o bonificació en el pagament de la taxa.

Meritació

ARTICLE 8

1. Es merita la taxa i apareix l'obligació de contri­buir quan s'inicia l'activitat municipal que en constitueix el fet imposable. Amb aquests efectes, s'entén que l'activitat s'inicia el dia de la presentació de l'oportuna sol·licitud de llicència urbanística, si el subjecte la formula expressa­ment.

2. Quan les obres s'hagin iniciat o executat sense haver obtingut l'oportuna llicència, la taxa es meritarà quan s'iniciï efectivament l'activitat municipal conduent a determinar si l'obra en qües­tió és o no autoritzable, independentment de la iniciació de l'expedient administra­tiu que es pugui instruir per a l'autorització d'aquestes obres o la seva demolició si no fossin autoritzables.

3. L'obligació de contribuir una vegada apareguda no es veurà afectada de cap manera per la denegació de la llicència sol·licitada o per la concessió d'aquesta condicionada a la modificació del projecte presentat, ni per la renúncia o el desistiment del sol·licitant una vegada aconseguida la llicència. La renúncia o el desistiment formulats abans de l'atorgament o la denegació de la llicència, gene­raran la tarifa prevista a l'apartat F de l'annex.

4. No es tramitaran les sol·licituds sense que s'hagi efectuat el pagament corresponent.

5. Quan per causes no imputables al subjecte passiu, l'activitat administrativa o el servei públic no es presti, procedirà la devolució de l'import corresponent.

 Normes de gestió

ARTICLE 9

1. Les persones interessades en l'obtenció d'una llicència hauran de presentar a l'Ajuntament l'o­portuna sol·licitud, fent constar tota la informa­ció necessària per a l'exacta aplicació d'aquesta taxa.

2. El procediment d'ingrés serà, tal com preveu l'ar­ticle 27 del R. D. 2/2004, el d'autoliquidació. Els subjectes passius hauran d'autoliqui­dar la taxa en el moment d'ini­ciar-se la prestació del servei o activitat.

3. En les obres que, d'acord amb les ordenances d'edi­ficació munici­pals, comportin l'obligació de col·locar tanques o bastiments a la via pública, s'exi­girà el pagament dels preus públics corresponents a aquests conceptes, conforme­ment amb el que es diu a les ordenan­ces d'aquests preus públics. Amb aquests efectes, els sol·licitants d'aquesta classe de llicències hauran d'adjuntar a les seves peti­cions la declaració de tots els elements necessaris per a la determinació dels preus públics.

Infraccions i sancions

ARTICLE 10

1.Per a tot el que es refereix a la qualificació d'infrac­cions tributàries, així com a les sancions que hi corresponguin en cada cas, hom s'ajustarà al que disposa l'Ordenança fiscal general i els articles 191 i següents de la Llei general tributà­ria i la resta de disposicions que la desenvolupin i complemen­tin.

Les infraccions i sancions tributàries ho seran sense perjudici de les que puguin correspondre per infraccions previs­tes a la Llei del sòl i a les normes concordants.

Segon.- Establir que la present modificació de l'ordenança fiscal entrarà en vigor i  començarà a aplicar-se a partir  de la seva publicació al BOIB.

Tercer.- Publicar el present acord en el tauló d'anuncis de l'Ajuntament i en el Butlletí Oficial de les Illes Balears perquè durant trenta dies els interessats puguin examinar l'expedient i presentar reclamacions. En al cas de que no es presenti cap reclamació l'acord s'entendrà definitivament aprovat i es publicarà el seu text íntegre.

 

Sant Llorenç des Cardassar, 13 de febrer de 2020

El batle

Mateu Puigròs Sureda