Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ESPORLES

Núm. 1402
Modificació de la Ordenança fiscal reguladora de les taxes urbanístiques i per llicència d'obertura d'establiments i instal·lacions

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent-se publicat en el BOIB núm.  169 de dia 17 de desembre de 2019, anunci relatiu a l'aprovació de la modificació de la següent:

 

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LES TAXES URBANÍSTIQUES I PER

LLICÈNCIA D'OBERTURA D'ESTABLIMENTS I INSTAL·LACIONS

ARTICLE 1. Fonament Legal

Aquesta Entitat Local, en ús de les facultats contingudes en els articles 133.2 i 142 de la Constitució Espanyola, i en l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, i de conformitat amb els articles 4, 15 a 19 I 20.1 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, estableix la taxa per la realització de determinades activitats urbanístiques i taxa per l'obertura d'establiments, que es regirà per la present Ordenança fiscal, les normes de la qual atenen al previst a l'article 57 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

ARTICLE 2. Fet Imposable

TAXA PER ACTIVITATS URBANÍSTIQUES

El fet imposable de la taxa ve constituït per l'activitat municipal tècnica i administrativa, que es refereixi, afecti o beneficiï de manera particular a l'obligat tributari quan aquesta hagi estat motivada directa o indirectament per aquest, com a conseqüència de les activitats administratives de caràcter urbanístic que es detallen en l'article 5 de la present Ordenança Fiscal.

TAXA PER INSTAL·LACIÓ I OBERTURA D'ESTABLIMENTS

En virtut del que es disposa en l'article 2 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària; l'article 20 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, i l'article 6 de la Llei 8/1989, de 13 d'abril, de Taxes i Preus Públics, el fet imposable de la Taxa ho constitueix l'activitat municipal, tant tècnica com a administrativa, que, a fi de controlar a posteriori l'inici de l'activitat comunicada pel subjecte passiu, està encamina a verificar si els establiments industrials i mercantils reuneixen les condicions de tranquil·litat, seguretat i salubritat, com a pressupost necessari i previ per a l'eficàcia de l'acte de comunicació prèvia.

En aquest sentit s'entendrà com a obertura:

La instal·lació de l'establiment per vegada primera, per donar començament a les seves activitats.

Els trasllats a altres locals.

Els traspassos o el canvi de titular dels locals, quan varia l'activitat que en ells vingués desenvolupant-se.

Els traspassos o el canvi de titular dels locals sense variar l'activitat que en ells es realitzés, sempre que aquesta verificació hagi de sol·licitar-se o prestar-se en virtut de norma obligatòria.

Les variacions i les ampliacions d'activitats desenvolupades en els locals, encara que continuï aquest titular.

Ampliacions de local i qualsevol alteració que es dugui a terme en aquest i que afecti les condicions de tranquil·litat, sanitat i salubritat, exigint nova verificació d'aquestes.

ARTICLE 3. Subjectes passius

Tindran la consideració de subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, que sol·licitin o resultin beneficiades o afectades pel servei o activitat municipal a què es refereix la present Ordenança.

Així mateix, de conformitat amb l'article 23.2.b) del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, tindran la consideració de substituts del contribuent en les taxes establertes per l'atorgament de les llicències urbanístiques previstes en la Normativa sobre sòl i ordenació urbana, els constructors i els contractistes de les obres.

Segons el que estableixen els articles 35 i 36 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, són subjectes passius d'aquesta Taxa, en concepte de contribuents i, per tant, obligats tributaris, les persones físiques o jurídiques i les entitats a les quals la normativa tributària imposa el compliment d'obligacions tributàries, que siguin titulars de l'activitat que pretenen dur a terme o que de fet la desenvolupin, en qualsevol establiment industrial o mercantil.

ARTICLE 4. Responsables

Respondran del deute tributari els deutors principals al costat d'altres persones o entitats. A aquests efectes es consideraran deutors principals els obligats tributaris de l'article 35.2 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.

Excepte precepte legal exprés en contrari, la responsabilitat serà sempre subsidiària.

Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 42 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària

En relació a la responsabilitat solidària i subsidiària del deute tributari s'estarà a allò establert, respectivament, en els articles 42 i 43 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària.

ARTICLE 5. Quota Tributària

TAXA PER ACTIVITATS URBANÍSTIQUES

La base imposable estarà constituïda per l'activitat administrativa generada en ocasió de:

Obres Menors i obres d'escassa entitat: 0.55 % del pressupost d'execució material (Mínim 35 €)

Obres Majors: 0.55 % del pressupost d'execució material (Mínim 150 €)

Modificacions en el transcurs de les obres que incrementen pressupost d'execució material: 150 €

Legalització Obres: 5% del pressupost d'execució material

Llicències de primera ocupació: 100 €

Agrupacions i segregacions de parcel·les:   150 € per cada una de les parcel·les afectades.

Pròrrogues automàtiques: 100 €

Cèdules urbanístiques: 35 €

Certificats o informes de caràcter urbanístic que emetin els tècnics municipals i no impliqui desplaçament: 60 €

Certificats o informes de caràcter urbanístic que emetin els tècnics municipals i que impliqui desplaçament: 120 €

TAXA PER INSTAL·LACIÓ I OBERTURA D'ESTABLIMENTS

La quota tributària de la taxa per  l'atorgament de llicències d'obertura d'establiments o realització de les activitats administratives de control en els supòsits en els quals l'exigència de llicència fos substituïda per la presentació de declaració responsable o comunicació prèvia, es calcularà a partir de la base imposable, liquidant-se a l'1%, amb un mínim de 300 €. Damunt la quota tributària prèvia s'hi aplicaran els següents coeficients correctors en funció de la qualificació de l'activitat.

-  Activitats permanents majors, que inclouen les instal·lacions d'infraestructures comunes i les destinades a activitats en espais compartits. 2

-   Activitats permanents menors. 1

-   Activitats permanents innòcues. 0.5

-   Activitats no permanents majors. 2

-   Activitats no permanents menors. 1

-   Activitats no permanents innòcues. 0.5

-   Activitats no permanents de recorregut.  0.5

- Activitats itinerants majors. Atraccions durant les fires i festes, la quota tributària serà de 175 €

ARTICLE 6. Exempcions i Bonificacions

No se'n contemplen.

ARTICLE 7. Meritació

La taxa es reporta i l'obligació de contribuir naixerà, una vegada presentada la comunicació, quan s'iniciï la prestació del servei o la realització de l'activitat administrativa.

S'entendrà produït l'inici de l'activitat des del moment de la presentació de la sol·licitud o des de la data en què s'iniciïn d'ofici les actuacions administratives o tècniques constitutives del fet imposable de la present taxa.

No es podrà procedir a la realització de l'activitat sense haver procediet, prèviament al pagament de la taxa.

ARTICLE 8. Gestió

TAXA PER ACTIVITATS URBANÍSTIQUES

La taxa s'exigirà en règim d'autoliquidació quan es realitzi a petició de l'interessat, i una vegada ingressada en qualsevol entitat bancària autoritzada s'acompanyarà còpia a la sol·licitud de l'activitat administrativa de què es tracti.

En el cas que es presti d'ofici, per liquidació practicada per l'Administració Municipal.

Quan els serveis municipals comprovin que s'ha realitzat una construcció o l'obra o s'està exercitant qualsevol activitat sense obtenir la prèvia llicència preceptiva, es considerarà l'acte de comprovació com la iniciació del tràmit d'aquesta última, amb obligació del subjecte passiu d'abonar la taxa establerta, sense perjudici de la imposició de la sanció que correspongui per la infracció urbanística comesa o de l'adopció de les mesures necessàries per a l'adequat desenvolupament del Pla General d'Ordenació Urbana.

TAXA PER INSTAL·LACIÓ I OBERTURA D'ESTABLIMENTS

Les persones interessades en l'obertura d'establiment industrial o mercantil, presentaran en el Registre Municipal, l'oportuna comunicació, amb especificació de l'activitat o activitats a desenvolupar en el local acompanyada d'aquells documents justificatius d'aquelles circumstàncies que haguessin de servir de base per a la liquidació de la Taxa.

Si després de presentada la comunicació d'obertura es variés o s'ampliés l'activitat a desenvolupar en l'establiment, o s'alteressin les condicions projectades per tal establiment o bé s'ampliés el local inicialment previst, aquestes modificacions hauran de posar-se en coneixement de l'Administració Municipal amb aquest detall i abast que s'exigeixen a la declaració prevista en el paràgraf anterior.

De la quota que resulti per aplicació dels apartats anteriors d'aquest article, es deduirà el reportat per aquest concepte tributari en ocasió de la primera obertura i d'ulteriors variacions o ampliacions de l'activitat, així com de l'ampliació del local.

ARTICLE 9. Règim d'Infraccions i Sancions

En tot el referent a infraccions i sancions, serà d'aplicació la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, en concret els articles 181 i següents, així com les seves disposicions de desenvolupament, segons el que es disposa en l'article 11 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març.

ARTICLE 10. Legislació aplicable

En tot el no previst en la present Ordenança s'estarà al que es disposa en el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local, la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, la Llei 8/1989, de 13 d'abril, de Taxes i Preus Públics, així com en l'Ordenança Fiscal General aprovada per aquest Ajuntament.

 

DISPOSICIÓ DEROGATORIA ÚNICA

La present ordenança deroga i substitueix els conceptes  9, 10, 11, 12, 13, 16, 17 i 18  de l'article 7è. “Tarifa” de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa d'expedició de documents administratius” ( BOIB núm. 1 de 3 de gener de 2006).

 

DISPOSICIÓ FINAL ÚNICA

La present Ordenança Fiscal, aprovada pel Ple d'aquest Ajuntament en sessió celebrada el 28 de novembre de 2019, entrarà en vigor i serà d'aplicació  al moment de la seva publicació íntegra en el Butlletí Oficial de la Comunitat autònoma de les Illes Balears,  romanent en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

I havent transcorregut el termini d'exposició al públic de trenta (30) dies de duració a comptar des de l'esmentat anunci sense que s'hagi presenta cap reclamació o suggerència, s'enten de conformitat amb el que disposa l'art. 17 del RDL 2/2004 de 5 de març pel que s'aprova el text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, definitivament aprovades.

La qual cosa es fa pública per a general coneixement i als efectes pertinents d'acord amb l'art. 17 de l'esmentat text legal

 

Esporles, 6 de febrer de 2020

La batlessa

Maria Ramon Salas