Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ESPORLES

Núm. 1401
Modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de l'impost de construccions, instal.lacions i Obres

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent-se publicat en el BOIB núm. 169 de dia 17 de desembre de 2019, anunci relatiu a l'aprovació de la modificació de la següent:

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST DE CONSTRUCCIONS,

INSTAL·LACIONS I OBRES (ICIO)

ARTICLE 1. Fonament Legal

Aquesta Entitat Local, en ús de les facultats contingudes en els articles 133.2 i 142 de la Constitució Espanyola, i d'acord amb el que es disposa en els articles 105 i 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, i de conformitat amb el que es disposa en l'article 15.1 en concordança amb l'article 59.2 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, estableix l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres, que es regirà per la present Ordenança fiscal les normes de la qual atenen al previst en els articles 100 a 103 del citat text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

L'Ordenança serà d'aplicació en tot el terme municipal.

ARTICLE 2. Naturalesa i Fet Imposable

L'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres és un tribut indirecte el fet imposable del qual està constituït per la realització, dins del terme municipal, de qualsevol construcció, instal·lació o obra per la qual s'exigeixi obtenció de la corresponent llicència d'obres o urbanística, s'hagi obtingut o no dita llicència, o per la qual s'exigeixi presentació de declaració responsable o comunicació prèvia, sempre que l'expedició de la llicència o l'activitat de control correspongui a l'ajuntament de la imposició.

ARTICLE 3. Construccions, Instal·lacions i Obres Subjectes

Són construccions, instal·lacions i obres subjectes a l'Impost totes aquelles l'execució de les quals impliqui la realització del fet imposable definit en l'article anterior, i en particular les següents:

1.- Queden subjectes al règim de comunicació prèvia, en els termes que preveu l'article 148, de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d'Urbanisme de les Illes Balears (BOIB núm. 160 ext. De 29/12/2013), les obres de tècnica senzilla i escassa entitat constructiva o obres d'edificació que no necessiten projecte, d'acord amb la Llei 38/1999, de 5 de novembre, d'ordenació de l'edificació.

2.- Queden subjecte a llicència els actes de transformació, construcció, edificació i ús del sòl i el subsòl que s'indiquen a continuació:

a.- Amb caràcter general, qualssevol actes que es realitzin en sòl rústic protegit, i a edificis declarats com a béns d'interès cultural o catalogats.

b.- Moviments de terres, explanacions, parcel·lacions, segregacions o altres actes de divisió de finques en qualsevol classe de sòl, quan no formin part d'un projecte de reparcel·lació.

c.- Les obres d'edificació i construcció que afectin la configuració de la cimentació i l'estructura portant de l'edifici.

d.- Les obres que suposin alteració del volum, de les instal·lacions i dels serveis d'ús comú o del nombre d'habitatges i locals d'un edifici.

e.- La demolició total o parcial de construccions i edificacions, excepte en els casos de ruïna imminent.

f.- La ubicació de cases prefabricades i instal·lacions similars, siguin provisionals o permanents.

g.- La tala de masses arbòries o de vegetació arbustiva que, per les seves característiques, pugui afectar el paisatge.

h.-La primera ocupació de les edificacions de nova planta i de les cases a què es refereix la lletra f) anterior.

i.- Les obres i els usos de caràcter provisional a què es refereix l'article 128 d'aquesta llei.

3.- La instal·lació de plaques solars tèrmiques o fotovoltaiques damunt la coberta d'edificis i la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, amb gas natural o gas liquat de petroli (GLP), queden sotmeses al règim de comunicació prèvia.

No es poden subjectar a aquest règim les instal·lacions:

a.-Que es facin a edificis declarats com a béns d'interès cultural o catalogats.

b.-Que afectin els fonaments o l'estructura de l'edifici.

c.-Que  necessitin  avaluació  d'impacte  ambiental  d'acord  amb  la  normativa ambiental d'aplicació.

ARTICLE 4. Exempcions

Estarà exempta la realització de qualsevol construcció, instal·lació o obra de la qual sigui amo l'Estat, la Comunitat Autònoma o l'Entitat Local que, estant subjecta, sigui directament destinada a carreteres, ferrocarrils, ports, aeroports, obres hidràuliques, sanejament de poblacions i de les seves aigües residuals, encara que la seva gestió es dugui a terme per Organismes Autònoms, tant si es tracta d'obres d'inversió nova com de conservació.

ARTICLE 5. Subjectes Passius

Són subjectes passius d'aquest Impost, a títol de contribuents, les persones físiques o jurídiques i les Entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, que siguin amos de la construcció, instal·lació o obra, siguin o no propietaris de l'immoble sobre el qual es realitzi la construcció, instal·lació o obra.

Tindran la consideració de subjectes passius substituts del contribuent els qui sol·licitin les corresponents llicències o presentin les corresponents declaracions responsables o comunicacions prèvies o els qui realitzin les construccions, instal·lacions o obres.

ARTICLE 6. Base Imposable

La base imposable d'aquest Impost està constituïda pel cost real i efectiu de la construcció, instal·lació o obra, i s'entén per tal, a aquests efectes, el cost d'execució material d'aquella.

Queden exclosos de la base imposable l'Impost sobre el Valor Afegit i altres Impostos anàlegs propis de règims especials, les taxes, preus públics, prestacions patrimonials de caràcter públic local relacionades amb la construcció, honoraris de professionals, el benefici empresarial del contractista, i qualsevol altre concepte que no integri estrictament, el cost d'execució material.

ARTICLE 7. Quota Tributària

La quota de l'Impost serà el resultat d'aplicar a la base imposable el tipus de gravamen següent:

Pressupost d'obra inferior a 30.000 €                  2.80%

Pressupost d'obra entre 30.001 i 200.000 €         3.00%

Pressupost d'obra superior a 200.001 €               3.20%

Obra escassa entitat                                             2.80% 

ARTICLE 8. Bonificacions

1. Caràcter pregat: per gaudir de les bonificacions establertes en aquesta ordenança fiscal, serà necessari que se sol·licitin pel subjecte passiu, la qual cosa haurà d'efectuar-se des de l'inici de la construcció, instal·lació o obra.

La concessió de qualsevol benefici fiscal no prejutja la legalitat de les construccions, instal·lacions o obres, i s'entén sense perjudici de les actuacions, sancions o multes que poguessin procedir en l'àmbit urbanístic.

2. Compatibilitat: No són compatibles, i no podran gaudir-se simultàniament, les bonificacions regulades en aquesta ordenança.

Una bonificació del 95% a favor de les construccions, instal·lacions o obres de rehabilitació de margues a sòl rústic.

Una bonificació del 95 %  a favor de les  instal·lacions de  sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar.

ARTICLE 9. Deduccions

No s'estableixen deduccions de la quota líquida.

ARTICLE 10. Meritació

L'Impost es reporta al moment d'iniciar-se la construcció, instal·lació o obra, encara que no s'hagi obtingut la corresponent llicència o no s'hagi presentat la declaració responsable o comunicació prèvia davant l' ajuntament d'Esporles.

 

ARTICLE 11. Gestió

Quan es sol·liciti la preceptiva llicència o es presenti la declaració responsable o la comunicació prèvia, es practicarà una liquidació provisional, determinant-se la base imposable en funció del pressuposat presentat pels interessats, i en el casos d'obra major del pressupost visat pel Col·legi Oficial corresponent.

Finalitzada la construcció, instal·lació o obra, i tenint en compte el cost real i efectiu d'aquesta, l'Ajuntament podrà, mitjançant l'oportuna comprovació administrativa, modificarà la base imposable anterior practicant la corresponent liquidació definitiva, exigint o reintegrant al subjecte la quantitat que correspongui.

ARTICLE 12. Comprovació i Recerca

L'Administració Municipal podrà, per qualsevol dels mitjans previstos en els articles 57 i 131 i següents de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, dur a terme els procediments de verificació de dades, comprovació de valors i comprovació limitada.

ARTICLE 13. Règim d'Infraccions i Sancions

En els casos d'incompliment de les obligacions establertes en la present Ordenança, d'acord amb el que es preveu en l'article 11 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, s'aplicarà el règim d'infraccions i sancions regulat en la Llei General Tributària i en les disposicions que la complementin i desenvolupin.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL ÚNICA

Les modificacions que s'introdueixin en la regulació de l'Impost, per les Lleis de Pressupostos Generals de l'Estat o per qualssevol altres Lleis o les disposicions, i que resultin d'aplicació directa, produiran, si escau, la corresponent modificació tàcita de la present Ordenança fiscal.

DISPOSICIÓ FINAL ÚNICA

La present Ordenança Fiscal, aprovada pel Ple d'aquest Ajuntament en sessió celebrada el 28 de novembre de 2019, entrarà en vigor i serà d'aplicació  al moment de la seva publicació íntegra en el Butlletí Oficial de la Província,  romanent en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

I havent transcorregut el termini d'exposició al públic de trenta (30) dies de duració a comptar des de l'esmentat anunci sense que s'hagi presenta cap reclamació o suggerència, s'enten de conformitat amb el que disposa l'art. 17 del RDL 2/2004 de 5 de març pel que s'aprova el text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, definitivament aprovades.

La qual cosa es fa pública per a general coneixement i als efectes pertinents d'acord amb l'art. 17 de l'esmentat text legal

 

Esporles, 6 de febrer de 2020

La batlessa

Maria Ramon Salas