Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI
Núm. 1391
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe d’impacte ambiental sobre el projecte d’aparcament per a l’activitat d’educació ambiental i cultural al jaciment arqueològic de Rafal Rubí, polígon 9, parcel·la 21 al TM Alaior, Menorca (17a/2019)
Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 17 de juliol de 2019, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),
RESOLC FORMULAR:
L'informe d'impacte ambiental sobre el projecte d'aparcament per a l'activitat d'educació ambiental i cultural al jaciment arqueològic de Rafal Rubí, polígon 9, parcel·la 21 al TM Alaior, Menorca, en els termes següents:
1.Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació
El projecte es tramita com una Avaluació d'Impacte Ambiental (AIA) simplificada segons la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental a les Illes Balears i està inclòs a l'Annex II “Projectes sotmesos a avaluació d'impacte ambiental simplificada”, en concret al grup 4 projectes d'infraestructures, apartat 4 “aparcaments i marines en sòl rústic” dins el procediment de Declaració d'Interès General.
2.Descripció i ubicació del projecte
L'activitat complementària a l'explotació agrícola i ramadera consisteix en la venda de tiquets amb accés controlat amb l'aportació d'informació i l'habilitació de recorreguts d'observació de diferents elements del patrimoni històric, ambiental i etnològic per camins de pas de vianants existents. Segons la Llei 12/2014, de 16 de desembre, Agrària de les Illes Balears, estableix en el seu article 5, les activitats agràries complementaries estaria dins aquelles activitats relacionades amb la conservació de l'espai natural i la protecció del medi ambient. Segons l'article 21 de la Llei 6/1997, de 8 de juliol, del Sòl Rústic de les Illes Balears d'activitats relacionades amb la destinació o amb la naturalesa de les finques tendran aquesta consideració aquelles vinculades a usos recreatius, educatius, culturals i científics efectuats en el marc d'allò que disposa a la legislació ambiental. La ubicació de la zona d'estacionament i de la caseta de venda d'entrades es localitza enfora de l'entorn de protecció de les navetes en un lloc adequat per a l'organització de l'itinerari de visita. L'activitat es desenvolupa a la finca Rafal Rubí Nou a la parcel·la 21, polígon 9 té una superfície de 175.655 m2. S'accedeix a la finca pel Camí de Rafal Rubí el qual enllaça amb el Camí d'en Kane amb la carretera general en el seu km 6,5. La zona on es localitzen les edificacions, i on es pretén realitzar el projecte d'educació ambiental i cultural, és a sòl rústic comú amb la qualificació d'Àrea d'Interès Agrari (AIA).
Avaluació dels efectes previsibles
Després de l'anàlisi dels possibles efectes sobre el medi ambient del projecte es descarten efectes significatius sobre el medi ambient.
Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades
S'han efectuat consultes a la Conselleria de Medi Ambient Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears:
-Servei d'Estudis i Planificació (D.G Recursos Hídrics)
-Servei de Protecció d'Espècies (D.G d'Espais Naturals i Biodiversitat)
-Servei de Reforma i Desenvolupament Agrari (D.G Agricultura i Ramaderia)
S'han efectuat consultes al Consell Insular de Menorca:
-Departament de Mobilitat
-Departament de Cultura i Educació
S'han efectuat consultes a l'Ajuntament d'Alaior.
De les quals, s'han rebut els següents informes:
En data 13 de febrer de 2019, del Servei de Protecció d'Espècies de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat (CMAAP - GOIB) que informa favorablement i proposa que, per tal d'evitar que els exemplars de tortuga mediterrània que hi puguin ser presents a la parcel·la siguin afectats pel funcionament de la maquinària pesant, cal que, prèviament, es faci una batuda del terreny i els animals que es trobin siguin traslladats a parcel·les properes amb condicions ambientals semblants, a l'estar previst al document ambiental dins de la bateria de mesures preventives, correctores i compensatòries proposades es demanarà el compliment de les mesures i del Pla de Vigilància Ambiental del projecte.
En data 20 de febrer de 2019, del Servei de Reforma i Desenvolupament Agrari de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia (CMAAP – GOIB) que informa favorablement i no hi té res que al·legar.
En data 11 de març de 2019, Departament de Cultura i Educació del CIM que resol emetre les consideracions exposades a l'informe tècnic requerit per la CBMA en relació a l'expedient de declaració d'interès general per al projecte d'educació ambiental i cultural al jaciment arqueològic de Rafal Rubí Nou d'Alaior que en síntesi són:
El paviment de l'itinerari o recorregut serà el del terreny natural.
L'accés a l'interior de la naveta nord i la instal·lació d'una escenificació de l'enterrament talaiòtic serà objecte d'anàlisi tenint en compte l'estat i les diferències existents entre les navetes. La proposta d'escenificació constarà en un projecte que s'haurà d'autoritzar pel departament de Cultura i Educació del CIM.
Els treballs de condicionament de l'aparcament i de l'itinerari, la instal·lació de banys i caseta i altres treballs que signifiquen alguna afectació del terreny es faran amb el control d'un arqueòleg/a professional amb la preceptiva autorització.
En data 14 de març de 2019, Departament de Mobilitat del CIM que emet un informe favorable a la tramitació d'interès general amb les següents prescripcions:
Una vegada el promotor hagi obtingut la declaració d'interès general i abans de l'execució de les obres s'haurà de demanar autorització expressa per a les obres previstes a la zona de protecció de la Me-1, conforme a l'art. 33 de la llei de carreteres de les Illes Balears, en especial les actuacions desbrossi, col·locació de pals de fusta, cartells informatius i altres actuacions d'abalisament de l'itinerari.
La caseta prefabricada i els banys químics es col·locaran fora de la zona de protecció i reserva de la carretera Me-1 definida en el projecte constructiu refós de la carretera Me-1 tram Maó Alaior, la qual s'adjunta com annex III al present informe.
Totes les despeses de les actuacions que es derivin de l'execució de l'activitat aniran a càrrec del sol·licitant.
L'accés actual des de la carretera Me-1 al camí de Rafal Rubí es veurà modificat pel nou projecte de millora de la carretera Me-1 en el tram Maó-Alaior. L'àrea d'estacionament no s'ha definit en zona de protecció ni reserva de la carretera Me-1 i per tant no es requereix informe conforme a la Llei de carreteres de les Illes Balears.
En qualsevol cas l'acompliment de les mesures incloses en aquest informe no exclou de la responsabilitat dels propietaris en l'acompliment de legislació específica que afecta aquesta activitat:
Llei 12/1998 del patrimoni històric de les Illes Balears.
La Carta arqueològica del PGOU d'Alaior.
Les Normes del PGOU de 1994:
- El Decret 2563/1966
- La Instrucció de 10 de març de 1967.
Anàlisi dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013
S'han analitzat els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:
3.Característiques del projecte:
Les actuacions principals de la fase d'execució consisteixen en l'adequació de la zona d'estacionament de 1040 m2 en sòl rústic amb les accions de desbrossament de vegetació herbàcia i arbustiva, aportació d'una capa de material de drenatge de 30 cm, demolició i reconstrucció d'un tram de paret seca de 35m de longitud, delimitació amb pals de fusta i corda, adequació de punt d'informació en la zona d'estacionament, amb la instal·lació d'una caseta de fusta que ocupa una àrea de 5 m2, amb subministrament elèctric mitjançant dos plafons solars sobre la coberta i reguladors, bateries i inversor en un espai habilitat a la part posterior de la caseta, instal·lació de serveis sanitaris portàtils amb una àrea total de 3 m2, senyalització del recorregut i els punts d'interès. Les actuacions es realitzaran fora dels límits de protecció dels diferents béns catalogats. Les accions principals que es preveuen en la fase de funcionament són dos tipus de visites, lliure i en grup a partir de 20 persones amb guia prèviament concertada. Es preveu un punt de venda de records a la caseta d'informació o en alguna dependència annexa al bouer. L'itinerari de visita es centra en els béns situats al sud de les cases i es deixa per una segona fase l'itinerari del nord on hi ha el talaiot.
1.Ubicació del projecte:
L'activitat es vol fer al jaciment Rafal Rubí nou, polígon 9, parcel·la 21 del terme municipal d'Alaior, Menorca. En el lloc de Rafal Rubí Nou hi ha dues navetes, declarades Bé d'Interès Cultural (BIC). Les intervencions sobre aquest BIC o sobre el seu entorn de protecció requereixen l'autorització prèvia del Consell Insular d'acord amb l'establert a l'article 37.1 de la Llei 12/1998 del patrimoni històric de les Illes Balears i segons l'article 22 de la mateixa llei estableix que els propietaris de béns integrats del patrimoni històric els han de protegir i custodiar i els poders públics han de promoure la conservació i millora d'aquests béns. Les navetes consten a la Carta arqueològica del PGOU d'Alaior i a les Normes del PGOU de 1994, segons aquestes normes els monuments arqueològics inclosos es regiran pel preceptuat en el Decret 2563/1966 i la Instrucció de 10 de març de 1967 i segons aquesta normativa s'ha de requerir als promotors d'intervencions en les zones arqueològiques de la delimitació del seu entorn de protecció i en aquestes zones no s'admeten més edificacions que les existents i el seu manteniment.
2.Característiques del potencial impacte:
Durant la fase constructiva es produirà l'adequació de la zona d'estacionament en sòl rústic amb les accions (desbrossament de vegetació herbàcia i arbustiva, aportació d'una capa de material de drenatge, demolició i reconstrucció d'un tram de paret seca, delimitació amb pals de fusta i corda). L'adequació de punt d'informació en la zona d'estacionament, amb la instal·lació d'una caseta de fusta amb subministrament elèctric mitjançant plafons solars, instal·lació de serveis sanitaris portàtils i senyalització del recorregut i els punts d'interès. Les actuacions es realitzaran fora dels límits de protecció dels diferents béns catalogats. Es generaran una sèrie d'impactes potencials pels quals s'han disposat una bateria de mesures preventives, correctores i compensatòries i un Pla de Vigilància Ambiental.
Conclusions de l'informe d'impacte ambiental
Primer: No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el Projecte de Declaració d'Interès General pel projecte d'educació ambiental i cultural al jaciment de Rafal Rubí, del municipi d'Alaior, tenint en compte que no tendrà efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, sempre que es compleixin les condicions establertes per les especificacions de la documentació presentada. Així com, el compliment, com a condició establerta per les consultes realitzades a les administracions competents, de les prescripcions del Departament de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca:
1.El paviment de l'itinerari o recorregut serà el del terreny natural.
2.L'accés a l'interior de la naveta nord i la instal·lació d'una escenificació de l'enterrament talaiòtic serà objecte d'anàlisi tenint en compte l'estat i les diferències existents entre les navetes. La proposta d'escenificació constarà en un projecte que s'haurà d'autoritzar pel departament de Cultura i Educació del CIM.
3.Els treballs de condicionament de l'aparcament i de l'itinerari, la instal·lació de banys i caseta i altres treballs que signifiquen alguna afectació del terreny es faran amb el control d'un arqueòleg/a professional amb la preceptiva autorització.
I el compliment de les prescripcions del Departament de Mobilitat del CIM:
1.Una vegada el promotor hagi obtingut la declaració d'interès general i abans de l'execució de les obres s'haurà de demanar autorització expressa per les obres previstes a la zona de protecció de la Me-1, conforme a l'art. 33 de la llei de carreteres de les Illes Balears, en especial les actuacions desbrossi, col·locació de pals de fusta, cartells informatius i altres actuacions d'abalisament de l'itinerari.
2.La caseta prefabricada i els banys químics es col·locaran fora de la zona de protecció i reserva de la carretera Me-1 definida en el projecte constructiu refós de la carretera Me-1 tram Maó Alaior, la qual s'adjunta com annex III al present informe.
3.Totes les despeses de les actuacions que es derivin de l'execució de l'activitat aniran a càrrec del sol·licitant.
4.L'accés actual des de la carretera Me-1 al camí de Rafal Rubí es veurà modificat pel nou projecte de millora de la carretera Me-1 en el tram Maó-Alaior.
No obstant això, es recorda també, la necessitat i el compliment de totes les mesures preventives, correctores i compensatòries que ja preveuen una les prescripcions del Servei de Protecció d'Espècies respecte a la tortuga mediterrània. Així com, el compliment del Pla de Vigilància Ambiental i el seu seguiment i control durant les fases d'execució i funcionament del projecte.
A més a més, es recorda l'obligació del compliment de la normativa existent que afecta aquesta activitat. Llei 12/1998 del patrimoni històric de les Illes Balears, la Carta arqueològica del PGOU d'Alaior i de les Normes del PGOU de 1994, segons aquestes normes els monuments arqueològics inclosos es regiran pel preceptuat en el Decret 2563/1966 i la Instrucció de 10 de març de 1967.
Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluacions ambientals.
Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 47.4 de la Llei 21/2013.
Quart. L'informe d'impacte ambiental no ha de ser objecte de cap recurs, sense perjudici dels que, si s'escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte, d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.6 de la Llei 21/2013.
Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.
Palma, 30 de desembre de 2019
El president de la CMAIB
Antoni Alorda Vilarrubias