Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 1293
Acord del Consell de Govern de 7 de febrer de 2020 pel qual es declaren inversió d’interès autonòmic les intervencions previstes al recinte de l’Hospital Psiquiàtric

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, un dels objectius del Govern de les Illes Balears és garantir el dret a la prevenció i la protecció de la salut per mitjà d'un sistema sanitari públic de caràcter universal.

A fi de complir aquest objectiu, es considera necessari i urgent adequar la xarxa pública d'equipaments de manera que permeti afrontar les demandes en matèria sanitària, educativa i social de la població, amb motiu no només de l'important increment que ha experimentat la població resident a les Illes Balears sinó també per la situació de paralització que la crisi econòmica ha causat.

Així doncs, a fi de pal·liar les deficiències en el lapse de temps més breu possible, el 20 de gener de 2018 es va publicar en el BOIB el Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Pel que fa a la protecció en l'àmbit de la salut, el Servei de Salut de les Illes Balears —organisme autònom adscrit a la conselleria competent en matèria de salut— té encomanada la missió de salvaguardar la salut de la població per mitjà d'una xarxa de centres sanitaris, propis o cedits.

El Decret llei 1/2018 estableix la regulació dels efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en aquest Decret llei. En aquest sentit, el Servei de Salut estima idoni que es considerin com a inversions d'interès autonòmic algunes de les actuacions previstes, ateses la necessitat i la urgència o importància que suposen.

Les instal·lacions de l'Hospital Psiquiàtric es troben a dins el recinte amb referència cadastral 9623043DD6892C0001BM, i presenten un alt grau de degradació i envelliment estructural, atès que alguns dels edificis són de començament del segle XX. Cal recordar que la titularitat del recinte de l'Hospital Psiquiàtric és del Consell de Mallorca, tot i que amb autorització d'ús per a Gestió Sanitària de Mallorca (GESMA). En aquest sentit, s'ha de recordar que aquest organisme va ser extingit i que es va integrar en el Servei de Salut el dia 1 de gener de 2013 en virtut de l'Acord del Consell de Govern de 21 de desembre de 2012 (BOIB núm. 192, de 22 de desembre), per la qual cosa el Servei de Salut va quedar subrogat en totes les relacions jurídiques de les quals era part GESMA.

Exercint les seves competències, el Servei de Salut ha iniciat els tràmits per emprendre diverses intervencions de millora de les instal·lacions de l'Hospital Psiquiàtric, com ara la reorganització i la reurbanització del complex, la reforma de l'edifici que alberga la Unitat de Llarga Estada, la reforma de l'edifici Lluerna per crear-hi una unitat de patologia dual, la construcció del nou Centre de Salut Bons Aires, la reforma del Club Social i la climatització integral de l'edifici psicogeriàtric. Així, el Consell de Govern, en la sessió de 24 de gener proppassat, va atorgar autorització prèvia per dur a terme la contractació d'aquestes obres.

Ateses la diversitat i la complexitat d'aquestes intervencions, a més de la importància i la urgència a causa de l'alt grau de deterioració de les instal·lacions de l'Hospital Psiquiàtric, es requereix un instrument que permeti agilitar els tràmits administratius, homogeneïtzar les actuacions urbanístiques i integrar el conjunt resultant per millorar la qualitat assistencial dels serveis que s'hi presten.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut i Consum, en la sessió de 7 de febrer de 2020, adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. De conformitat amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, declarar inversió d'interès autonòmic les intervencions previstes en el recinte de l'Hospital Psiquiàtric de Palma, amb referència cadastral 9623043DD6892C0001BM.

Segon. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 7 de febrer de 2020

La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra