Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 1254
Departament de Personal. Servei de Selecció, Provisió i Gestió. Aprovar i publicar proves i temari TAE superior economista de l’Ajuntament de Palma

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El regidor de l'Àrea d'Hisenda, Innovació i Funció Pública, per resolució número 1.601 de 3 de febrer de 2020, va acordar el següent:

PRIMER.- Aprovar i publicar les proves i els temaris que s'exigiran en les proves selectives per a l'accés a les cinc places de TAE superior economista, quatre places incloses a l'oferta pública d'ocupació de l'any 2017 (BOIB núm. 135, de 4 de novembre de 2017), i una plaça corresponent a l'oferta pública d'ocupació de l'any 2019 (BOIB número 126 de 14 de setembre de 2019), que s'adjunten com Annex d'aquesta resolució.

SEGON.- Publicar el present decret en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Contra aquesta resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs de reposició davant el mateix òrgan que l'ha dictada, conformement el que disposa l'article 123 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques. El termini per interposar-lo és d'un mes comptat des de l'endemà de rebre la present notificació. En aquest cas no es podrà interposar recurs contenciós administratiu fins que s'hagi resolt el de reposició.

El recurs de reposició potestatiu s'ha de presentar al registre general d'aquest Ajuntament o a les dependències a què es refereix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, abans esmentada, i es considerarà desestimat quan no s'hagi resolt ni notificat la resolució, en el termini d'un mes, comptat des de l'endemà de la seva interposició. En aquest cas queda expedita la via contenciosa administrativa.

Si no s'utilitza el recurs potestatiu de reposició, es pot interposar directament recurs contenciós administratiu, conformement al que estableix l'article esmentat anteriorment, i els 45 i següents de la llei 29/98, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de rebre la present notificació. Això sense perjudici de qualsevol altre recurs o acció que es consideri convenient.

  

Palma, 5 de febrer de 2020

El cap de Departament de Personal

p.d. Decret de batlia núm. 3000, de 26/02/2014 (BOIB núm. 30, de 04/03/2014)

Antoni Pol Coll

  

 

PROPOSTA D'EXERCICIS I TEMARI DEL CONCURS OPOSICIÓ PER COBRIR CINC PLACES VACANTS DE TÈCNIC/A SUPERIOR ECONOMISTA, OFERTA PÚBLICA 2017 I 2019

 

FASE D'OPOSICIÓ

La fase d'oposició suposarà un 80% de la puntuació final. Constarà de tres exercicis.

Primer exercici:

Tendrà caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a desenvolupar per escrit, en un temps màxim de quatre hores, 15 preguntes teòriques del temari específic. No han de coincidir necessàriament amb l'enunciat d'un tema. Com a mínim hi haurà una pregunta de cada bloc del temari específic.

Hi haurà 3 models de prova, i se'n triarà un a l'atzar.

Es valorarà fins a un màxim de 30 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 15 punts per superar aquest exercici. Cada pregunta es qualificarà de 0 a 10. Es valoraran, fonamentalment, els coneixements exposats sobre els temes que corresponguin, així com la claredat, l'ordre d'idees i la qualitat de l'expressió escrita.

Segon exercici:

Tindrà caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a resoldre dos supòsits pràctics, en un temps màxim de tres hores per cada un. Es realitzaran el mateix dia, amb un temps de descans.

El primer supòsit estarà relacionat amb les següents matèries

- Pressuposts

- Estabilitat pressupostària

El segon supòsit estarà relacionat amb les següents matèries

- Comptabilitat

- Control intern

- Gestió tributària

Es valorarà fins a un màxim de 50 punts, i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 25 punts per superar aquest exercici. Cada supòsit es valora amb un màxim de 25 punts, i serà necessari obtenir un mínim de 10 punts a cada supòsit.

Es valorarà la capacitat de raciocini, la correcta interpretació de la normativa aplicable al cas plantejat, l'adequada formulació de conclusions i els coneixements exposats.

Es podrà disposar de textos legals originals, així com impresos o fotocopiats. No es permetran els textos comentats. Es permeten textos normatius consolidats. Els textos poden estar subratllats però no amb anotacions i escrits addicionals. Es permetrà l'ús de màquines calculadores no programables i estris d'escriure, així com dels plans de comptes.

Tercer exercici:

Tendrà caràcter obligatori i eliminatori. Consistirà a desenvolupar per escrit, en un temps màxim de tres hores, 10 preguntes teòriques del temari general. No han de coincidir necessàriament amb l'enunciat d'un tema.

Hi haurà 3 models de prova, i se'n triarà un a l'atzar.

Es valorarà fins a un màxim de 20 punts i serà necessari obtenir una qualificació mínima de 10 punts per superar aquest exercici. Cada pregunta es qualificarà de 0 a 10. Es valoraran, fonamentalment, els coneixements exposats sobre els temes que corresponguin, així com la claredat, l'ordre d'idees i la qualitat de l'expressió escrita.

 

​​​​​​​TEMARI GENERAL

Tema 1: La Constitució Espanyola de 1978: Estructura i contingut. Drets i llibertats públiques, Drets i Deures fonamentals: garantia i suspensió. La reforma de la Constitució. El Tribunal Constitucional.

Tema 2: Les formes d'organització territorial de l'Estat. L'Estat autonòmic. Naturalesa jurídica i principis. Els estatuts d'autonomia. El sistema de la distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. Les relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes. L'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears: estructura, contingut bàsic i principis fonamentals. Competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La reforma de l'Estatut d'autonomia.

Tema 3: Els Tractats internacionals a la Constitució espanyola. Especial referència al Dret comunitari europeu, les seves fonts i relacions amb l'Ordenament Jurídic espanyol.

Tema 4: Les fonts del Dret en general i, especialment, en el sistema jurídic positiu espanyol. Aplicació de les normes jurídiques. El reglament: concepte i classes. La potestat reglamentària.

Tema 5: Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic: concepte, principis d'actuació i funcionament. Els òrgans de les administracions públiques. L'atribució de competències als òrgans administratius: delegació, avocació, encomana de gestió, delegació de signatura i suplència. Les relacions interadministratives. Els convenis.

Tema 6: Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú: Disposicions generals del Procediment administratiu. Els mitjans electrònics aplicats al procediment administratiu

Tema 7: L'acte administratiu: concepte i classes. Elements de l'acte administratiu. Eficàcia: notificació i publicació. Executivitat i suspensió. Execució forçosa dels actes administratius

Tema 8: Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú: La iniciació del Procediment: classes, esmenes i millora de sol·licituds. Presentació de sol·licituds, escrits i comunicacions. Les fases del Procediment administratiu: iniciació, ordenació i instrucció. El silenci administratiu. Finalització del procediment.

Tema 9: Els recursos administratius: principis generals. Actes susceptibles de recurs administratiu. Regles generals de tramitació dels recursos administratius. Classes de recursos.

Tema 10: La invalidesa de l'acte administratiu. Supòsits de nul·litat de ple dret i anul·labilitat. La convalidació de l'acte administratiu. La revisió d'ofici

Tema 11: Llei 39/2015 de Procediment administratiu comú: Identificació i signatura dels interessats en el Procediment administratiu. Dret de les persones en les relacions amb les Administracions Públiques. Dret i obligació a relacionar-se electrònicament amb les Administracions Públiques

Tema 12: La potestat sancionadora: concepte i significat. Principis de l'exercici de la potestat sancionadora. Especialitats del procediment en matèria sancionadora. Mesures sancionadores administratives. Especial referència a la potestat sancionadora local

Tema 13: Contractació administrativa: concepte, classes i elements. Capacitat per contractar i procediment. El compliment dels contractes. Revisió de preus. Les prerrogatives de l'Administració en els contractes administratius. La modificació dels contractes. Extinció del contracte: recepció i resolució dels contractes administratius. Especialitats dels diversos tipus de contractes. El recurs especial en matèria de contractació.

Tema 14: L'expropiació forçosa: Subjectes, objecte i causa. El procediment general. Garanties jurisdiccionals. La reversió expropiadora. Tramitació d'urgència. Procediments especials. Les expropiacions urbanístiques

Tema 15: La responsabilitat de l'Administració Pública: caràcters. Els pressupostos de la responsabilitat. Danys indemnitzables. L'acció de responsabilitat. Principis del procediment administratiu en matèria de responsabilitat. La responsabilitat patrimonial de les autoritats i personal al servei de les administracions públiques.

Tema 16: L'activitat administrativa de prestació de serveis. La iniciativa econòmica pública i els serveis públics. El servei públic. Concepte. La reserva de serveis en favor de les entitats locals

Tema 17: La gestió directa dels serveis públics. Gestió indirecta dels serveis públics. La concessió de serveis públics: concepte i naturalesa.  Potestats de l'Administració. Drets i obligacions del concessionari. Relacions del concessionari amb els usuaris. Extinció de la concessió

Tema 18: El patrimoni de les administracions públiques. Les propietats públiques: tipologia. El domini públic, concepte, naturalesa i elements. Afectació i mutacions demanials. Règim jurídic del domini públic. Utilització: reserva i concessió. El patrimoni privat de les Administracions Públiques. L'inventari a l'Administració local.

Tema 19: El règim local. L'Administració Local en la Constitució i en els estatuts d'autonomia. El principi d'autonomia local: significat, contingut i límits.

Tema 20: Les fonts del Dret Local. Regulació bàsica de l'Estat i normativa de les comunitats autònomes en matèria de règim local. La incidència de la legislació sectorial sobre el règim local. La potestat normativa de les entitats locals: reglaments i ordenances. Procediment d'elaboració. El Reglament orgànic. Els bans.

Tema 21: El municipi: concepte i elements. El terme municipal. Legislació bàsica i autonòmica. L'organització municipal. Òrgans necessaris: alcalde, tinents d'alcalde, Ple i Junta de Govern Local. Òrgans complementaris: comissions informatives i altres òrgans. Els grups polítics i els regidors no adscrits. La participació veïnal en la gestió municipal. El consell obert.

Tema 22: Especialitats del règim orgànic-funcional en els municipis de gran població. La llei 23/2006, de 20 de desembre de capitalitat de Palma: organització del govern municipal.  El Consell de Capitalitat. Prestacions dels serveis municipals: Formes de prestació dels serveis. El personal al servei de l'Ajuntament. La iniciativa pública municipal en l'activitat econòmica. Règim financer.

Tema 23: Les formes d'acció administrativa de les entitats locals. L'activitat de policia: la intervenció administrativa local en l'activitat privada. Les autoritzacions administratives: les seves classes. El règim de les llicències. La comunicació prèvia i la declaració responsable

Tema 24: El personal al servei de les entitats locals: Classes i règim jurídic. Accés a l'ocupació pública. Planificació de recursos humans. Estructuració de l'ocupació pública.  Instruments d'ordenació dels llocs de feina. Provisió de llocs de feina i mobilitat. Situacions administratives.

Tema 25: Els drets dels funcionaris locals. Drets individuals. Especial referència a la carrera administrativa i a les retribucions. Els deures dels funcionaris locals. El règim disciplinari. El règim de responsabilitat civil, penal i patrimonial. Els delictes contra la Hisenda Pública i la Seguretat Social dels empleats públics. El règim d'incompatibilitats: Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.

Tema 26: El pressupost com instrument de planificació, com instrument de gestió i com mecanisme general de coordinació. El cicle pressupostari i les seves fases.

Tema 27: La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals: àmbit d'aplicació. Drets i deures. Principis de l'acció preventiva. Avaluació de riscs. Obligacions dels treballadors en matèria de prevenció de riscs. Comitè de Seguretat i Salut.

Tema 28: La Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals: règim jurídic i els seus àmbits. Vies de protecció de la confidencialitat. Responsable i encarregat del tractament. Règim sancionador. Autoritats de control. Drets digitals.

Tema 29: Normativa europea, estatal i autonòmica en matèria d'igualtat, no discriminació i violència de gènere. El principi d'igualtat a l'ocupació pública. Mesures per a la integració de la perspectiva de gènere a l'actuació de les administracions públiques de les Illes Balears

Tema 30: La centralitat del ciutadà. Participació ciutadana. La Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. El Consell de Transparència i Bon Govern. El Portal de Transparència. La transparència i l'accés a la informació en les comunitats autònomes i entitats locals. Govern obert. Codis de bon govern.

TEMARI ESPECÍFIC

PART 1: DRET UNIÓ EUROPEA I DRET ADMINISTRATIU

Tema 31: La Unió europea: institucions i organismes de la Unió Europea, composició, funcionament i competències. La Unió econòmica i monetària. Dret de la Unió Europea: Tractats i dret derivat, especial referència a les normes comptables i d'hisenda pública.

Tema 32: El Comitè de les Regions. La Carta Europea de l'Autonomia Local. Contingut. Posició i significació en l'ordenament jurídic espanyol

Tema 33: La política econòmica regional. El Fons europeu de desenvolupament regional (FEDER). Altres fons de finançament  amb incidència en l'àmbit local.

Tema 34: El sector públic instrumental. Els organismes públics. Organismes autònoms i entitats públiques empresarials. Societats mercantils i fundacions públiques

Tema 35: Els consorcis: règim de creació, funcionament, personal i extinció.

Tema 36: La jurisdicció contenciosa administrativa: Naturalesa, extensió i límits. Òrgans de la jurisdicció i les seves competències. Les parts: legitimació. L'objecte del recurs contenciós administratiu. El procediment i la finalització del mateix: les sentències.

PART 2. CONTRACTACIÓ PÚBLICA I URBANISME

Tema 37: Contractació administrativa (I). Àmbit subjectiu de la Llei de Contractes del Sector Públic: sector públic, Administracions públiques i poders i adjudicadors. Àmbit objectiu d'aplicació: contractes administratius i contractes subjectes a regulació harmonitzada. Òrgans competents en matèria de contractació: òrgans de contractació i òrgans d'assistència. El contractista: capacitat, solvència i prohibicions per a contractar. La classificació. Garanties en la contractació del sector públic.

Tema 38: Contractació administrativa (II). L'expedient de contractació i la seva tramitació. Els plecs de clàusules administratives particulars i de prescripcions tècniques. La part financera de l'expedient de contractació. El preu. El valor estimat. Especialitats de l'expedient de contractació en el contracte d'obres: el projecte

Tema 39: Contractació administrativa (III). L'adjudicació del contracte: procediments i criteris d'adjudicació. La publicitat de les licitacions: Publicitat al « BOE » i «DOUE», la Plataforma de Contractació i el perfil del contractant. L'adjudicació i la formalització del contracte. La racionalització tècnica de la contractació: Acords marc, sistemes dinàmics d'adquisició, les centrals de contractació.

Tema 40: Contractació administrativa (IV). Els efectes del contracte. El pagament del preu: el procediment per al reconeixement d'obligacions en la contractació de les Administracions Públiques. Especialitats del contracte d'obres, de subministraments i de serveis. Breu referència als contractes privats de l'administració

Tema 41: Les competències municipals: sistema de determinació. Competències pròpies, delegades i competències diferents de les pròpies. La sostenibilitat financera de la hisenda local com a pressupost de l'exercici de les competències. Els convenis sobre exercici de competències i serveis municipals. Els serveis mínims. Decret llei 2/2014, de 21 de novembre, de Mesures urgents per aplicar a les Illes Balears la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local.

Tema 42: La Llei del Sòl: drets i deures dels ciutadans, bases del règim del sòl i funció social de la propietat. El Patrimoni públic municipal del sòl. Competències de l'Estat, de les Comunitats Autònomes i de les Entitats Locals en matèria urbanística. La Llei d'urbanisme de les Illes Balears: principis generals.

Tema 43: Instruments de planejament urbanístic general a la llum de la normativa autonòmica: plans generals i normes subsidiàries i complementàries. Plans d'Ordenació intermunicipal i plans de sectorització. El planejament de desenvolupament. Plans especials. Altres tipus de plans. Elaboració, aprovació i modificació i revisió dels plans

Tema 44: Execució del planejament. Els diversos sistemes d'actuació urbanística. Les quotes d'urbanització. Diferència entre les quotes d'urbanització i les contribucions especials

PART 3. FUNCIÓ PÚBLICA, ORGANITZACIÓ I GESTIÓ PÚBLICA

Tema 45: Els instruments d'organització del personal: plantilles i relacions de llocs de treball. Els instruments reguladors dels recursos humans: l'oferta d'ocupació, els plans d'ocupació i altres sistemes de racionalització. Les lleis de pressupostos generals de l'Estat del segle XXI i la contractació de nou personal en les administracions locals i entitats vinculades.

Tema 46: Reial Decret 128/2018, de 16 de març, pel qual es regula el règim jurídic dels funcionaris d'Administració Local amb habilitació de caràcter nacional: delimitació de les funcions necessàries i els llocs reservats.

Tema 47: De l'administració pública a la gestió pública. Les noves orientacions de la gestió pública.

Tema 48: Gestió del coneixement a les administracions públiques. L'impacte de les noves tecnologies. L'administració electrònica. «Smart cities».

Tema 49 La planificació de la gestió pública. La planificació estratègica i operativa. La seva aplicació als governs locals.

Tema 50: La racionalització d'estructures i processos per a l'orientació a resultats en suport a la millora continua. La gestió de la qualitat en les administracions públiques. Establiment i mesurament d'objectius i indicadors.

PART 4.  HISENDA PÚBLICA. TRIBUTS. SUBVENCIONS. TRESORERIA.

Tema 51: El dret financer: concepte i contingut. El dret financer com ordenament de la Hisenda Pública. El dret financer en l'ordenament jurídic i en la Ciència del Dret. Relació del dret financer amb altres disciplines

Tema 52: Les fonts del dret financer. Els principis de jerarquia i competència. Principis relatius als ingressos públics: legalitat i reserva de llei, generalitat, capacitat econòmica, igualtat, progressivitat i no confiscatorietat. Principis relatius a la despesa pública: legalitat i equitat, eficàcia, eficiència i economia en la programació i execució de la despesa pública

Tema 53: Els diferents nivells de la Hisenda Pública. Distribució de competències i models de finançament. Les subvencions intergovernamentals.

Tema 54: La relació jurídica tributària: concepte i elements. Fet imposable. Meritació. Exempcions. Subjecte actiu. Subjectes passius. Responsables. La solidaritat: extensió i efectes. El domicili fiscal. La representació. La transmissió del deute. La base imposable. La base liquidable. El tipus de gravamen. La quota tributària. El deute tributari

Tema 55: La gestió tributària: delimitació i àmbit. El procediment de gestió tributària. La liquidació dels tributs. La declaració tributària. Els actes de liquidació: classes i règim jurídic. La consulta tributària. La prova en els procediments de gestió tributària. Especialitats en l'administració local.

Tema 56: L'extinció de l'obligació tributària. El pagament: requisits, mitjans de pagament i efectes del pagament. La imputació de pagaments. Conseqüències de la manca de pagament i consignació. Altres formes d'extinció: la prescripció, la compensació, la condonació i la insolvència

Tema 57: La recaptació dels tributs. Òrgans de recaptació. El procediment de recaptació en període voluntari. El procediment de recaptació en via de constrenyiment: Ajornament i fraccionament del pagament. Especialitats en l'administració local. La gestió i recaptació  de recursos  per compte d'altres ens públics.

Tema 58: Les garanties tributàries: concepte i classes. Les garanties reals. Dret de prelació. Hipoteca legal tàcita. Hipoteca especial. Afecció de béns. Dret de retenció. Les mesures cautelars

Tema 59: La inspecció dels tributs. Actuacions inspectores per a la gestió dels tributs: comprovació i investigació, obtenció d'informació, la comprovació de valors i informe i assessorament. Règim jurídic de les funcions inspectores. El procediment d'inspecció tributària. Potestats de la Inspecció dels Tributs. Documentació de les actuacions inspectores. Les actes d'inspecció. La inspecció dels recursos no tributaris. Especialitats en l'administració local.

Tema 60: Les infraccions tributàries: concepte i classes. Les sancions tributàries: classes i criteris de graduació. Procediment sancionador. Extinció de la responsabilitat per infraccions

Tema 61: La revisió en via administrativa dels actes de gestió tributària en l'àmbit estatal i autonòmic. Procediments especials de revisió. El recurs de reposició. Les reclamacions econòmic-administratives. La revisió en via administrativa dels actes de gestió tributària dictats per les entitats locals, en municipis de règim comú i de gran població.

Tema 62: L'impost de societats. Fet imposable. Subjectes passius i exempcions. Base imposable. Deute tributari. Gestió de l'impost. L'impost de societats a les entitats i empreses dependents de l'administració local.

Tema 63: L'Impost sobre el Valor Afegit. Naturalesa i àmbit d'aplicació. Fet imposable. Meritació. Exempcions. Subjectes passius i responsables: les seves obligacions. Base imposable. Tipus de gravamen. La regla de la prorrata. Deduccions i devolucions. Règims especials. Gestió de l'impost.

Tema 64: Particularitats de l'Impost sobre el Valor Afegit en l'administració pública local. Operacions no subjectes i operacions exemptes. Transmissions immobiliàries. Operacions urbanístiques. Relació de l'administració local amb els seus ens instrumentals.

Tema 65: Els recursos de les hisendes locals. Els tributs locals: principis. La potestat reglamentària de les entitats locals en matèria tributària: contingut de les ordenances fiscals, tramitació i règim d'impugnació dels actes d'imposició i ordenació de tributs. L'establiment de recursos no tributaris

Tema 66: L'Impost sobre Béns Immobles. Naturalesa. Fet imposable. Subjecte passiu. Exempcions i bonificacions. Base imposable. Base liquidable. Quota, meritació i període impositiu. Gestió cadastral. Gestió tributària. Inspecció cadastral.

Tema 67: L'impost sobre activitats econòmiques. Naturalesa. Fet imposable. Subjecte passiu. Exempcions. Quota: les tarifes. Meritació i període impositiu. Gestió censal i gestió tributària. El recàrrec provincial. L'impost sobre construccions, instal·lacions i obres

Tema 68: L'impost sobre vehicles de tracció mecànica. L'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana

Tema 69: Taxes i preus públics. Principals diferències. Les contribucions especials: bestreta i ajornament de quotes i col·laboració ciutadana. Prestacions patrimonials no tributàries.

Tema 70: La participació de municipis i províncies en els tributs de l'Estat i de les comunitats autònomes. Criteris de distribució i regles d'evolució. Règims especials. La cooperació econòmica de l'Estat i de les comunitats autònomes a les inversions de les entitats locals. Els Fons de la Unió Europea per a entitats locals.

Tema 71: Activitat subvencional de les administracions públiques. Procediments de concessió i gestió de les subvencions. Reintegrament de subvencions. El control financer de subvencions  ajudes públiques. Infraccions i sancions administratives en matèria de subvencions

Tema 72: La Llei 38/2003 general de subvencions: Concepte, naturalesa i classificació de les subvencions. Principis generals. Elements personals. Les bases reguladores. El procediment de concessió i pagament.

Tema 73: La gestió de subvencions. Justificació. Reintegrament i infraccions administratives en matèria de subvencions. El delicte subvencional.

Tema 74: El crèdit local. Classes d'operacions de crèdit. Naturalesa jurídica dels contractes: tramitació. Les operacions de crèdit a llarg termini: finalitat i durada, competència, límits i requisits per a la concertació de les operacions. El principi de prudència financera. Les operacions de crèdit a curt termini: requisits i condicions. La concessió d'avals per les entitats locals.

Tema 75: La tresoreria de les entitats locals. Règim jurídic. El principi d'unitat de caixa. Funcions de la tresoreria. Organització. Situació dels fons: la caixa i els comptes bancaris. La realització de pagaments: prelació, procediments i mitjans de pagament. El període mitjà de pagament.

Tema 76: La planificació financera. El pla de tresoreria i el pla de disposició fons. La rentabilització d'excedents de tresoreria. Les operacions de tresoreria. El risc de tipus d'interès i de canvi en les operacions financeres.

PART 5. PRESSUPOST, ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA I SOSTENIBILITAT FINANCERA.

Tema 77: El pressupost: concepte i funció. Els principis pressupostaris. La Llei de Pressupostos en l'ordenament espanyol: naturalesa jurídica. Efectes de la Llei de Pressupostos sobre la despesa i sobre els ingressos públics.

Tema 78: El Pressupost General de les Entitats Locals: concepte i contingut. Especial referència a les bases d'execució del pressupost. L'elaboració i aprovació del Pressupost General. La pròrroga pressupostària

Tema 79:. Annexos i documentació complementària per a l'aprovació del pressupost general municipal. Consolidació del pressupost.

Tema 80: L'estructura pressupostària. Els crèdits del pressupost de despeses: delimitació, situació i nivells de vinculació jurídica. Les modificacions de crèdit: classes, concepte, finançament i tramitació.

Tema 81: L'execució del pressupost de despeses i d'ingressos: les seves fases. Els pagaments a justificar. Les bestretes de caixa fixa. Les despeses de caràcter plurianual. La tramitació anticipada de despeses. Els projectes de despesa. Les despeses amb finançament afectat: especial referència a les desviacions de finançament.

Tema 82: La liquidació del pressupost. Tramitació. Els romanents de crèdit. El resultat pressupostari: concepte, càlcul i ajustos. El romanent de tresoreria: concepte i càlcul. Anàlisi del romanent de tresoreria per a despeses amb finançament afectat i del romanent de tresoreria per a despeses generals. Destinació del romanent de tresoreria.

Tema 83: La comptabilitat nacional i el sector públic. Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals de la Unió Europea: aspectes generals. Comptes de fluxos i de sectors: Saldos i agregats. El sector administracions públiques. Les relacions entre la comptabilitat pública i la comptabilitat nacional: criteris d'ajust contemplats en el Manual sobre el dèficit i el deute públic de l'Eurostat i en el Manual del càlcul del dèficit en comptabilitat nacional adaptat a les administracions locals per la IGAE.

Tema 84: Estabilitat Pressupostària i sostenibilitat financera. Principis generals. Objectius d'estabilitat pressupostària, de deute públic i de la regla de despesa per a les corporacions locals: establiment i conseqüències associades al seu incompliment. Perímetre de consolidació. Els Plans econòmic-financers: contingut, tramitació i seguiment. Plans d'ajust i de sanejament financer. Subministrament d'informació financera de les entitats locals. Reglament de desenvolupament de la llei d'Estabilitat Financera Pressupostària en la seva aplicació a les entitats locals. L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal.

PART 6. COMPTABILITAT I CONTROL

Tema 85: Les normes internacionals aplicables a la comptabilitat del sector públic (NIC-SP), elaborades per la Federació Internacional de Comptables (IFAC), a través de l'IPSASB: marc jurídic i normatiu.

Tema 86: El dret de la comptabilitat pública. El Pla general de comptabilitat pública. La comptabilitat de l'administració de l'Estat: normes reguladores. La comptabilitat de les comunitats autònomes.

Tema 87: La comptabilitat de les entitats locals i els seus organismes autònoms: els models normal, simplificat i bàsic. La instrucció de comptabilitat aplicable als ens locals: model normal. L'Ordre HAP / 1489/2013 per la qual s'aproven les normes de formulació dels comptes anuals consolidats en l'àmbit del sector públic

Tema 88: Pla general de comptabilitat pública adaptat a l'administració local. Marc conceptual de la comptabilitat pública. Normes de reconeixement i valoració. Comptes anuals: balanç, compte del resultat econòmic patrimonial, estat de canvis en el patrimoni net, estat de fluxos d'efectiu, estat de liquidació del pressupost i memòria. Definicions i relacions comptables. Conciliació comptable i pressupostària.

Tema 89: El compte general de les entitats locals: contingut, formació, aprovació i rendició. Una altra informació a subministrar al Ple, als òrgans de gestió, als òrgans de control intern i a d'altres administracions públiques.

Tema 90: Concepte de control intern, i la seva aplicabilitat al sector públic. El control intern de l'activitat econòmic-financera de les entitats locals i els seus ens dependents.

Tema 91: El control intern. Funció interventora. Concepte regulació i principis generals. Reial Decret 424/2017, de 28 d'abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern en les entitats del sector públic local: Fiscalització limitada prèvia i fiscalització prèvia plena. El reparo, la discrepància i la seva resolució. L'omissió de la fiscalització. La convalidació de despeses. El reconeixement extrajudicial de crèdits.

Tema 92: El control financer. Concepte. Regulació i principis generals. Àmbit subjectiu. Classes de control financer: control financer permanent. El treball de control. Els informes de control.

Tema 93: Els controls financer d'eficàcia i d'eficiència: àmbit subjectiu, àmbit objectiu, procediments i informes. L'auditoria com a forma d'exercici del control financer. Les normes d'auditoria del sector públic. Organismes emissors de normes públiques a Espanya. Les Normes tècniques d'auditoria generals de l'ICAC: Marc jurídic i normatiu. Les Normes tècniques de la IGAE.

Tema 94: El control extern de l'activitat econòmic-financera del sector públic local. La fiscalització de les entitats locals pel Tribunal de Comptes i els òrgans de control extern de les comunitats autònomes. Les relacions del Tribunal de Comptes i els òrgans de control extern de les comunitats autònomes. Organitzacions internacionals d'entitats fiscalitzadores: INTOSAI, marc juridic i normatiu.

Tema 95: El Tribunal de Comptes: organització i funcions. La jurisdicció comptable. La Sindicatura de Comptes de les Illes Balears.

Tema 96: La responsabilitat comptable: concepte i règim jurídic. El caràcter objectiu de la responsabilitat comptable. Supòsits bàsics de responsabilitat comptable: abast comptables, malversacions i altres supòsits. Compatibilitat amb altres classes de responsabilitats. Els subjectes dels procediments de responsabilitat comptable

Tema 97: Concepte de la comptabilitat en les societats de capital. Els comptes anuals. Les normes internacionals de comptabilitat. El Pla general de comptabilitat a Espanya. Els principis de comptabilitat generalment acceptats. Normes de valoració.

Tema 98: Els comptes anuals en les societats de capital: documents que els integren. Formulació dels comptes. La memòria. El balanç de comprovació: concepte. El balanç de situació i el compte de pèrdues i guanys: concepte i classificació. L'Estat de fluxos d'efectiu. L'estat de canvis del patrimoni net

Tema 99: Anàlisi dels estats financers: Anàlisi patrimonial i anàlisi financera. Anàlisi de rendibilitat. Indicadors de gestió

Tema 100: Integració i consolidació de balanços. Finalitat. Balanços consolidables. Sistemàtica de la consolidació d'estats comptables. El problema de les eliminacions. Eliminacions financeres, econòmiques i patrimonials.

Tema 101: Comptabilitat analítica. Esquema comptable de la formació de costos. Principis generals sobre Comptabilitat Analítica de les administracions públiques de la IGAE. Indicadors de gestió en l'àmbit del sector públic.

PART 7. DRET CIVIL I MERCANTIL.

Tema 102: Els drets reals. El dret real de propietat. Maneres d'adquirir la propietat. Drets reals de gaudir i drets reals de garantia.

Tema 103: L'obligació. Fonts de les obligacions. Elements i classes. El contracte. Concepte, element, requisits i classes. Vicis dels contractes. La convalidació i la rescissió

Tema 104: La responsabilitat civil. Classes i requisits. L'acció de responsabilitat.

Tema 105: El dret mercantil. Concepte i contingut. Fonts. Actes de comerç. L'Empresa mercantil. Naturalesa jurídica. L'empresari individual. Capacitat d'obrar mercantil. La comptabilitat mercantil. Llibres obligatoris i requisits dels mateixos. Els comptes anuals.

Tema 106: Les societats mercantils. El contracte de societat. La societat irregular. Nacionalitat de les societats. Unions d'empreses. Unions temporals d'empreses. Agrupacions d'interès econòmic.

Tema 107: Societats de capital. Escriptura i registre La nul·litat de la societat. Les aportacions socials. Participacions socials i accions. Els administradors: deures i responsabilitat. Modificació dels estatuts socials. Augment i reducció de capital. Unions temporals d'empreses. Agrupacions d'interès econòmic.

Tema 108: El procés extintiu de les societats mercantils. Règim de les modificacions estructurals de les societats mercantils. Transformació. Fusió. Escissió. Cessió global d'actiu i passiu. La dissolució de les societats mercantils. Liquidació i divisió.

Tema 109: Les fundacions: règim jurídic.

Tema 110 : El concurs. Pressupost subjectiu i objectiu. La interlocutòria de declaració de concurs. Efectes sobre els creditors, els crèdits i els contractes. Determinació de la massa activa. Les accions de reintegració patrimonial. La massa passiva i els crèdits contra la massa: classificació i pagament. El conveni: contingut i els seus efectes. Efectes de l'obertura de la fase de liquidació. Les causes de conclusió del concurs i la seva reobertura: efectes. La qualificació del concurs.