Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

ENTITAT LOCAL MENOR DE PALMANYOLA

Núm. 1029
Elevació automàtica a definitiu de l'acord inicial d'aprovació de l'ordenança municipal reguladora del préstec de material i de la cessió d’ús temporal de locals de l’Entitat Local Menor de Palmanyola

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per acord de la Junta Veïnal en sessió extraordinària celebrada el dia 8 de novembre de 2019, es va aprovar inicialment l'ordenança municipal reguladora del "Préstec de material i de la cessió d'ús temporal de locals de l'Entitat Local Menor de Palmanyola", en l'àmbit de les competències que corresponen a l'Entitat Local Menor de Palmanyola, i no havent-se presentat cap al·legació a la mateixa, s'eleva a definitiu l'acord, de manera que es publica a l'efecte de l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de règim local i l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Contra el present Acord, es podrà interposar recurs contenciós-administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa de Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la publicació d'aquest anunci, de conformitat amb el article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

ORDENANÇA REGULADORA DEL PRÉSTEC DE MATERIAL I DE LA CESSIÓ D'US TEMPORAL DE LOCALS DE L'ENTITAT LOCAL MENOR DE PALMANYOLA.

TÍTOL PRELIMINAR. OBJECTE DE L'ORDENANÇA

Article 1. Objecte.

Aquesta ordenança té per objecte:

  1. La fixació dels criteris i del procediment general a seguir en la cessió temporal d'ús de locals municipals de l'Entitat Local Menor de Palmanyola a les associacions, particulars i entitats que ho sol·licitin per a satisfer necessitats puntuals o transitòries, així com regular aquest ús.

  2. La fixació dels criteris i del procediment general a seguir en el préstec de material de l'Entitat Local Menor de Palmanyola a les associacions, particulars i entitats que ho sol·licitin, així com regular aquest ús.

  3. Establir i regular la Taxa per préstec de material municipal i ús dels locals.

Queda exclosa d'aquesta ordenança la cessió d'ús a associacions, empreses o particulars d'espais o local on desenvolupar les seves activitats de manera estable o la cessió d'immobles o equipaments que disposin d'una altra normativa específica. Igualment queda exclòs l'ús de locals per partits polítics en compliment de la normativa electoral.

 

TÍTOL I. CESSIÓ D'US DE LOCALS

Article 2. Activitats susceptibles d'ús de locals.

1. L'Entitat Local Menor de Palmanyola podrà autoritzar l'ús temporal de locals de titularitat municipal o sobre els que l'Entitat Local Menor ostenta algun dret, amb destí a activitats temporals i concretes per a les que es requereix un local municipal, amb caràcter precari i sempre i quan s'enquadrin dins d'uns aquests tipus:

a) Activitats d'interès social, sense ànim de lucre i obertes a tota la població sense contraprestació econòmica, tals com conferències, xerrades, exposicions, audicions públiques, representacions teatrals i activitats culturals o divulgatives similars.

b) Activitats pròpies del moviment associatiu o derivades del dret de reunió de partits polítics i sindicats.

c) Que es tracti d'activitats que encara que es realitzin amb contraprestació econòmica per a la població siguin considerades de caràcter o utilitat social (cursets, jornades, conferències, tallers i activitats similars), sempre de manera puntual i durada temporal determinada.

2. Queda expressament prohibida la realització d'activitats que contravinguin els principis d'igualtat de les persones, per la qual cosa es prohibeix la realització de qualsevol acte de caràcter violent o que atempti contra la dignitat personal o discrimini a individus o grups per raó de raça, sexe, religió, opinió, orientació sexual o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

Article 3. Locals susceptibles de cessió

1. Els locals de titularitat municipal de l'Entitat Local Menor de Palmanyola o sobre els quals L'Entitat Local Menor de Palmanyola ostenta algun dret i que són susceptibles de cessió temporal en precari són els següents:

  1. Sala d'actes

  2. Casal de cultura Jaume Mir- Dependències.

  3. Dependències del Col·legi Públic CEIP Gaspar Sabater.

  4. Camp de Futbol, conformement al que s'estableix en l'article següent.

  5. Pista multi usos.

Article 4. Disponibilitat de locals i necessitat d'altres autoritzacions

  1. Per a l'autorització de l'ús d'un local es tindrà en compte la disponibilitat d'aquest, ja que es denegarà la utilització d'un local si no està disponible per ser necessària la seva utilització per l'Entitat Local Menor de Palmanyola, serveis dependents (biblioteca, ... etc.) o associacions o entitats amb drets previs sobre determinats locals o les associacions i grups autoritzats respecte a locals del Centre Cultural.

  2. Les sol·licituds d'ús temporal en horari no lectiu de les dependències del col·legi públic queden sotmeses a autorització municipal de l'Entitat Local Menor de Palmanyola.

  3. Les sol·licituds d'utilització camp futbol queden sotmeses a autorització municipal de l'Entitat Local Menor de Palmanyola els dies que no estigui ocupat.

Article 5. Criteris per a autoritzar una cessió d'ús de local

A més de comptar amb la seva disponibilitat i de la concurrència d'altres autoritzacions a què es refereix l'apartat anterior, els criteris per a autoritzar una cessió d'ús de local per a activitats puntuals són els següents:

Per al desenvolupament de les activitats descrites en l'article 2 serà autoritzat segons ordre d'entrada de la sol·licitud en el Registre Municipal de l'Entitat Local Menor de Palmanyola.

En cas de no estar disponible el local sol·licitat o per concurrència d'altres autoritzacions, podrà autoritzar-se un altre dels locals susceptibles d'autorització. Igualment podrà autoritzar-se l'ús de qualsevol dels locals si per raons tècniques o per problemes d'accessibilitat no fos possible la utilització inicial de les dependències del sol·licitat.

L'Entitat Local Menor de Palmanyola també podrà denegar l'ús de locals per necessitat prou motivada d'ús del local per a la prestació d'altres serveis públics que el requereixin i a persones o entitats per reiteració d'una molt greu, de més de dos greus i sis lleus de qualsevol de les infraccions establertes en l'article 12 de la present ordenança.

Article 6. Sol·licituds

Els interessats sol·licitaran a l'Entitat Local Menor de Palmanyola, per escrit, i amb una antelació mínima d'almenys quinze dies, la cessió d'un local, indicant almenys els següents extrems:

  1. Denominació de l'associació, entitat o particular que sol·licita l'ús del local, amb indicació del NIF, domicili, telèfon i e-mail.

  2. Si es tracta de col·lectivitats o persones jurídiques s'indicarà a més el nom del representant, amb el seu DNI, adreça, telèfon i e-mail. Aquest representant serà amb caràcter general el responsable davant l'Entitat Local Menor de tots els danys, perjudicis i incompliments que es produeixin,

  3. Descripció de l'activitat a desenvolupar, el més concretament possible, amb indicació exacta de dies i hores per als quals se sol·licita l'ús del local i si es cobraran entrada o preu pel desenvolupament de l'activitat.

 

Article 7. Representant de persones jurídiques

Les sol·licituds presentades per col·lectius o persones jurídiques hauran d'assenyalar obligatòriament un representant, que necessàriament serà amb caràcter general el responsable davant l'Entitat Local Menor de Palmanyola de tots els danys, perjudicis i incompliments que es produeixin.

Les sol·licituds d'ús de locals per a activitats assenyalades en l'article 2.1. B hauran de referir-se necessàriament a associacions, partits polítics, agrupacions, col·lectius o sindicats que desenvolupin activitats en el territori de Palmanyola o així ho acordi l'Alcalde Pedani.

Article 8. Procediment.

1. Una vegada presentada la corresponent sol·licitud en el Registre General de l'Entitat Local Menor de Palmanyola, la sol·licitud serà autoritzada o denegada per l'Alcalde Pedani de l'Entitat Local Menor de Palmanyola.

2. Seran objecte de resolució expressa i notificada per escrit les autoritzacions d'ús de locals que impliquin liquidació de taxa o l'establiment de condicions específiques, així com les denegacions d'ús.

2. En cas de coincidència de dues o més sol·licituds, tindrà preferència la primera sol·licitud presentada segons el número de registre d'entrada.

3. La persona sol·licitant o el representant de l'entitat o grup sol·licitant haurà de personar-se en les oficines municipals el dia hàbil anterior per a recollir les claus del local l'ús del qual estigui autoritzat. Aquestes claus hauran de ser retornades el dia hàbil posterior al de la finalització de la utilització del local. L'Entitat Local Menor de Palmanyola podrà substituir el sistema de lliurament de claus per l'obertura del local per personal municipal o autoritzat.

Article 9. Normes generals:

Totes les persones físiques o jurídiques a les quals s'autoritzi la utilització de locals hauran de complir les normes generals contingudes en aquesta ordenança, i en concret:

a) Respectar els horaris d'utilització autoritzats.

b) Destinar l'espai cedit a l'activitat sol·licitada o autoritzada.

c) No realitzar en el centre cap tipus de publicitat mercantil de tercers, excepte amb autorització municipal. Entenent per publicitat tota forma de comunicació que tingui per objecte afavorir o promoure, de manera directa o indirecta, la compra/venda o contractació de serveis i/o béns mobles o immobles.

d) Respectar els espais assignats i a altres entitats o associacions que comparteixin l'edifici, sense interferir en el normal desenvolupament de les seves activitats.

e) Respectar la finalitat i destinació dels espais d'ús comú de l'edifici en què s'enquadri el local.

f) No causar molèsties al veïnat ni pertorbar la tranquil·litat de la zona durant la utilització del local, adoptant les mesures oportunes establertes en la normativa vigent.

g) Conservar els espais assignats per al seu ús en òptimes condicions de neteja, salubritat i higiene.

h) Custodiar les claus del centre i tancar-lo, tret que l'acord de cessió disposi una altra cosa. Al mateix temps vetllaran pel bon ús dels espais cedits, exercint la vigilància i el control dels usuaris.

i) No cedir a tercers, ni total ni parcialment, l'ús de l'espai que li ha estat assignat.

j) Comunicar a l'Entitat Local Menor de Palmanyola qualsevol anomalia, incidència o problema que sorgeixi o es detecti i amb caràcter immediat en el supòsit d'urgència.

k) Fer-se responsables de la neteja i ordre del local, sent responsables de la neteja del local una vegada finalitzada l'activitat i de la retirada d'elements mobles i ordenació del mobiliari i elements interiors.

l) Encarregar-se de la custòdia i adequat ús de les claus, abstenint-se realitzar reproduccions d'aquesta.

m) Abonar les taxes que corresponguin si es tracta d'activitats assenyalades en l'article 2.1. C.

Article 10. Responsabilitat civil i fiança

1. Els sol·licitants, si es tracta de persones físiques, o els representants que avalin la sol·licitud si es tracta de col·lectivitats, seran responsables directes dels danys i perjudicis ocasionats a tercers en els espais cedits causats pels seus membres i usuaris, bé per acció o per omissió, dol o negligència, tenint la condició de tercer la pròpia Entitat Local Menor de Palmanyola.

2. En els tres dies següents al del lliurament de claus, l'Entitat Local Menor de Palmanyola comunicarà al sol·licitant, en el seu cas, la relació de desperfectes, danys, o sostraccions de material que s'hagin detectat. Aquesta comunicació de danys podrà ser objecte d'al·legacions pel sol·licitant en el termini de set dies hàbils. Transcorregut aquest termini l'Alcaldia Pedània dictarà resolució determinant en concret els danys o perjudicis soferts per l'Entitat Local Menor de Palmanyola, determinant el seu valor i exigint responsabilitats a la persona física sol·licitant o al representant de la persona jurídica sol·licitant.

3. Ateses les característiques de la utilització sol·licitada l'Entitat Local Menor de Palmanyola es reserva el dret d'exigir una fiança en qualsevol de les formes legalment permeses. La fiança respondrà del compliment de les obligacions del bon ús i restitució dels edificis, locals i instal·lacions municipals a la situació anterior al moment de la cessió. Així mateix, garantirà la indemnització de danys i perjudicis quan hagin de respondre els usuaris dels quals efectivament es produeixin en els edificis, locals i instal·lacions cedits. També respondran del pagament de les sancions que puguin imposar-se en virtut de l'aplicació de la present ordenança. La quantia de l'import de la fiança serà determinada si escau, en la resolució d'Alcaldia autoritzant la utilització del local.

4. Atenent les característiques de l'activitat, l'Entitat Local Menor de Palmanyola es reserva igualment el dret a exigir la subscripció d'una pòlissa de responsabilitat civil.

Article 11. Règim de control del compliment dels deures.

Es consideren infraccions de les entitats o persones usuàries dels locals les següents:

a) Ocupar edificis i locals municipals sense permís de l'Entitat Local Menor de Palmanyola.

b) No mantenir net el local o dependència ocupats amb autorització en la forma establerta en la present ordenança.

c) Causar danys en els locals, instal·lacions, equips i altres béns mobles que es trobin en els locals utilitzats.

d) Realitzar reproduccions de claus d'accés als edificis o locals utilitzats sense autorització de l'alcalde pedani.

e) No restituir les claus d'accés a edificis i locals objecte d'utilització de manera immediata al cessament de la utilització.

f) Qualsevol altra infracció contrària a la present ordenança.

Article 12. Tipus d'infraccions

Les infraccions podran ser lleus, greus o molt greus.

  • Seran infraccions lleus, les establertes en les lletres b, e i f de l'article anterior.
  • Seran infraccions greus, les establertes en les lletres c i d de l'article anterior.
  • Seran infraccions molt greus l'establerta en la lletra a de l'article anterior.

Article 13. Sancions

Les infraccions seran sancionades de la següent forma:

a) Les lleus, amb multes de 100 a 500 euros.

b) Les greus, amb multes de 501 a 5000 euros.

c) Les molt greus, amb multa de 5001 a 10.000 euros.

L'òrgan competent per a imposar aquestes sancions serà l'Alcalde Pedani de l'Entitat Local Menor de Palmanyola. Aquestes sancions seran independents de la indemnització de danys i perjudicis que procedeixi.

Les responsabilitats i sancions esmentades anteriorment, a falta de pagament voluntari, se substanciaran i executaran executant la fiança corresponent i en el seu cas per la via de constrenyiment.

Article 14. Facultats i obligacions de l'Entitat Local Menor de Palmanyola.

1. L'Entitat Local Menor de Palmanyola podrà exercir en qualsevol moment la potestat d'inspecció d'aquells locals cedits. Si del seu exercici derivés la comprovació d'incompliments molt greus o greus per part de l'entitat beneficiària, l'Entitat Local Menor de Palmanyola podrà exigir el seu compliment o revocar la cessió o autorització d'ús.

2. Corren a compte del sol·licitant les despeses de llum, aigua i calefacció, si fossin necessaris.

 

TÍTOL II. PRÉSTECS DE MATERIAL

Article 15. Material susceptible de préstec

1. El material inventariat propietat de l'Entitat Local Menor de Palmanyola i que és susceptible de préstec és el següent:

  1. Taulers

  2. Cavallets

  3. Taules

  4. Cadires.

  5. Torradores

Qualsevol altre que la ELM de Palmanyola determini.

Article 16. Criteris per a autoritzar el préstec de material

1. Comptar amb la seva disponibilitat.

2. L'Entitat Local Menor de Palmanyola també podrà denegar el préstec de material per necessitat prou motivada d'ús del material sol·licitat per a la prestació d'altres serveis públics que el requereixin i a persones o entitats per reiteració d'una molt greu, de més de dos greus i sis lleus de qualsevol de les infraccions establertes en l'article 12 de la present ordenança.

Article 17. Sol·licituds

Els interessats sol·licitaran a l'Entitat Local Menor de Palmanyola, per escrit, i amb una antelació mínima d'almenys set dies, el préstec de material, indicant almenys els següents extrems:

Denominació de l'Associació o particular que sol·licita el préstec de material, amb indicació del NIF, domicili, telèfon i e-mail.

Si es tracta d'entitats col·lectives s'indicarà a més el nom del representant, amb el seu DNI, adreça, telèfon i e-mail. Aquest representant serà amb caràcter general el responsable davant l'Entitat Local Menor de Palmanyola de tots els danys, perjudicis i incompliments que es produeixin.

Descripció del material sol·licitat, finalitat, i dies d'utilització.

Nom i cognoms del responsable de la utilització.

Article 18. Procediment

1. Una vegada presentada la corresponent sol·licitud en el Registre General de l'Entitat Local Menor de Palmanyola, la sol·licitud serà autoritzada o denegada per l'Alcalde Pedani de Palmanyola.

Seran objecte de resolució expressa i notificada per escrit els préstecs de material que impliquin liquidació de Taxa o l'establiment de condicions específiques, així com les denegacions d'ús.

2. En cas de coincidència de dues o més sol·licituds, tindrà preferència la primera sol·licitud presentada segons el número de registre d'entrada.

3. La persona sol·licitant o el representant de l'entitat col·lectiva sol·licitant haurà de concertar amb les persones designades per l'Entitat Local Menor de Palmanyola la forma de retirada del material, corrent del seu compte el desplaçament i transport del material prestat. La retirada o la devolució de material haurà de tenir lloc en dia laborable i dins de l'horari de treball habitual. No podran realitzar-se en dissabte o festiu.

4- Així mateix, a la recepció i devolució dels materials se signarà pel sol·licitant una fitxa per a garantir detalladament el material lliurat o rebut.

Article 19. Normes generals:

Totes les persones físiques o jurídiques a les quals s'autoritzi el préstec de material hauran de complir les normes generals contingudes en aquesta ordenança, i en concret:

a) Utilitzar el material d'acord amb les seves característiques.

b) Encarregar-se de la custòdia, manteniment i neteja del material i retornar-lo net i en perfectes condicions d'ús en la data estipulada.

c) No cedir a tercers, ni total ni parcialment, el material prestat.

d) Comunicar a l'Entitat Local Menor de Palmanyola qualsevol anomalia, incidència o problema que sorgeixi o es detecti en el material prestat i amb caràcter immediat en el supòsit d'urgència.

e) Retornar el material a l'Entitat Local Menor de Palmanyola una vegada finalitzat el seu ús. Haurà de retornar-se a l'Entitat Local Menor de Palmanyola o lloc que assenyali el personal municipal abans de les 10: 00 hores de l'endemà de la seva utilització. Si és dissabte o festiu, haurà de retornar-se el següent dia laborable.

f) Abonar les taxes que corresponguin.

Article 20. Responsabilitat civil i fiança.

1. Les persones físiques autoritzades a la retirada del material o les persones acreditades com a representant de l'entitat que retiri el material respondran en cas de trencament o deterioració del material, havent de reposar les peces trencades o fer-se càrrec de la seva reparació. En el moment de la seva retirada signaran en senyal de recepció, una fitxa on apareixerà relació de tot el material que reben.

2. En els tres dies següents al del lliurament del material, l'Entitat Local Menor de Palmanyola comunicarà al sol·licitant, en el seu cas, la relació de desperfectes, danys, o falta de material que s'hagin detectat. Aquesta comunicació de danys podrà ser objecte d'al·legacions pel sol·licitant en el termini de set dies hàbils. Transcorregut aquest termini l'Alcalde Pedani es dictarà resolució determinant en concret els danys o perjudicis soferts per l'Entitat Local Menor de Palmanyola, determinant el seu valor i exigint responsabilitats a la persona física sol·licitant o al representant de la persona jurídica sol·licitant.

3. L'Entitat Local Menor de Palmanyola exigirà als sol·licitants una fiança en qualsevol de les formes legalment permeses per a respondre del bon ús i restitució del material prestat. La fiança respondrà del compliment de les obligacions del bon ús i restitució del material a la situació anterior al moment del lliurament.

Així mateix, garantirà la indemnització de danys i perjudicis quan hagin de respondre els usuaris dels quals efectivament es produeixin en el material prestat.

La fiança no s'exigirà a altres Administracions Publiques amb les que existeixin relacions de reciprocitat per al préstec de material.

Disposició transitòria

Els usuaris d'instruments musicals al dia de la data queden autoritzats a la seva utilització conformement al que es preveu en la present ordenança.

Disposicions finals

PRIMERA. Aquesta ordenança entrarà en vigor una vegada sigui publicada íntegrament en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i hagi transcorregut el termini previst a la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local.

SEGONA. La modificació o derogació d'aquesta Ordenança exigirà el mateix procediment que la seva aprovació.

 

Palmanyola, 31 de gener de 2020

El Batle pedani, Arnaldo Francisco Llinàs Quintana