Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 764
Bases reguladores de l’atorgament de subvencions per a intervencions en béns del patrimoni cultural, per rehabilitar parets de pedra seca i per soterrar línies elèctriques i/o telefòniques existents a l’àmbit territorial de Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Comissió de Govern del Consell Insular de Formentera, en sessió de 13 de desembre de 2019, va aprovar les bases reguladores de l'atorgament de subvencions per a intervencions en béns del patrimoni cultural, per rehabilitar parets de pedra seca i per soterrar línies elèctriques i/o telefòniques existents a Formentera, de conformitat amb el següent acord:

  1. Aprovar les bases reguladores de l'atorgament de subvencions per a intervencions en béns del patrimoni cultural, per rehabilitar parets de pedra seca i per soterrar línies elèctriques i/o telefòniques existents a Formentera que s'adjunten al final d'aquesta proposta.

  2. Publicar aquestes bases en al BOIB, al tauler d'anuncis i a la pàgina web del Consell Insular de Formentera.

  

ANNEX Bases reguladores de l'atorgament de subvencions per a intervencions en béns del patrimoni cultural, per rehabilitar parets de pedra seca i per soterrar línies elèctriques i/o telefòniques existents a Formentera

1. Objectiu

L'objectiu d'aquestes Bases és establir els criteris i el procediment per a la concessió de subvencions per realitzar intervencions de restauració, conservació, consolidació i rehabilitació en béns del patrimoni cultural, així com per rehabilitar parets de pedra seca i per soterrar línies elèctriques i telefòniques existents en l'àmbit territorial de Formentera.

2. Conceptes

1. Es considera subvenció qualsevol ajuda directa o indirecta valorable econòmicament que atorga el Consell Insular de Formentera en els termes d'aquestes Bases.

2. Es consideren intervencions en béns del patrimoni cultural les actuacions de restauració, conservació, consolidació i rehabilitació en elements declarats bé d'interès cultural (BIC) o bé catalogat (BC) —d'acord amb la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears—, així com en aquells que es trobin inclosos en el Catàleg i en l'Inventari del patrimoni cultural de Formentera, sempre que dites actuacions suposin una millora i una posada en valor del bé.

3. No són subvencionables les ampliacions d'immobles protegits, però sí les actuacions de conservació, consolidació i rehabilitació que afectin les parts protegides, de manera que en el projecte tècnic s'haurà d'especificar quin pressupost correspon a l'ampliació i quin a la resta d'actuacions subvencionables.

4. Es considera rehabilitació de parets de pedra les reparacions de murs que es duguin a terme amb els materials i les tècniques tradicionals.

5. En aquestes bases també es conceptua com a rehabilitació la substitució de parets de blocs de formigó —o altres materials poc adients— per parets de pedra seca realitzada d'acord amb la tècnica tradicional i d'acord amb el que determina el Pla Territorial Insular de Formentera (article 42, on s'estableix que l'alçada màxima serà de 0,8 m).

6. S'entén per tècnica tradicional de construcció amb pedra seca la realització de murs a partir de pedra poc o mica treballada, disposada en doble filada, correctament travada i tasconada sense cap tipus de morter d'unió, rebliment de la part central del mur i coronament amb enllosat. Només de manera excepcional i justificada es podran acceptar altres propostes de coronament.

7. La unitat de mesura per al càlcul de l'ajuda econòmica és el metre quadrat, que resulta de multiplicar la longitud del tram de mur realitzat per l'alçada mitjana sobre el nivell del sòl. L'amplada mínima serà de 60 cm en les parets de nova construcció, mentre que en les que es rehabilitin s'haurà de conservar l'amplada original.

8. Es considerarà soterrament de línies elèctriques i/o telefòniques les obres consistents en el soterrament de línies existents que tinguin un traçat aeri. Les línies que es poden soterrar són les elèctriques (de mitja tensió, centres de transformació, xarxes de distribució de baixa tensió i derivacions individuals) i les telefòniques.

3. Característiques

Les sol·licituds de subvenció:

a) Tendran caràcter voluntari i eventual, excepte el que es disposi en aquestes Bases.

b) No podran invocar-se com a precedent.

c) No excediran, en cap cas, del percentatge del cost de la rehabilitació o millora, ni del límit que es fixa en les Bases.

d) No podrà exigir-se augment o revisió de la subvenció.

Article 4. Condicions

1. La concessió de les subvencions regulades en aquestes Bases quedarà condicionada a l'obtenció de la corresponent llicència urbanística de les obres previstes o, si és el cas, a la tramitació de la declaració responsable d'inici d'obra.

2. L'execució de les obres s'haurà de fer tenint en compte la normativa general aplicable i s'ajustarà en tot moment al que disposa el Pla Territorial Insular de Formentera.

3. En cas d'obres de rehabilitació de parets de pedra s'haurà de respectar l'alineació i les característiques originals  del mur que s'hagi de reparar (alçada, amplada i tipus d'enllosat), en consonància amb les directrius marcades per l'article 63 del Pla Territorial Insular de Formentera. En la substitució de parets de blocs de formigó, els nous murs de pedra seca s'hauran d'ajustar al que preveu l'article 42 del mateix document en relació als tancaments de parcel·la.

4. Per a les rehabilitacions de paret de pedra seca s'admetrà una única sol·licitud per parcel·la en cada convocatòria.

5. En cas de voler sol·licitar més d'una línia de subvencions per a una mateixa parcel·la o immoble (intervencions en elements del patrimoni cultural, rehabilitació de parets de pedra o soterraments de línies elèctriques i telefòniques existents), cadascuna s'haurà de tramitar de manera independent i en cap cas es podran duplicar els conceptes per als quals se sol·licita ajuda.

Article 5. Percentatges i imports màxims subvencionables

1. En les intervencions en béns del patrimoni cultural els percentatges i imports màxims subvencionables seran els següents:

a) Béns declarats BIC, BC o amb protecció A en el Catàleg: fins a un 90% del pressupost de la intervenció, amb un màxim de 50.000 €.

b) Béns amb protecció B en el Catàleg: fins a un 60% del pressupost de  la intervenció, amb un màxim de 30.000 €.

c) Béns amb protecció C en el Catàleg: fins a un 50% del pressupost de la intervenció, amb un màxim de 25.000 €.

d) Béns de l'Inventari: fins a un 40% del pressupost de la intervenció, amb un màxim de 15.000 €.

2. En la rehabilitació de parets de pedra seca i substitució de parets de materials poc adequats els percentatges i imports màxims subvencionables són:

a) Quan limitin amb carretera de xarxa viària primària: 90 €/m2, o 40 €/m2 si la rehabilitació l'executa el mateix propietari.

b) Quan limitin amb carretera de xarxa viària secundària: 85 €/m2, 37 €/m2 si la rehabilitació l'executa el mateix propietari.

c) Quan limitin amb carretera de xarxa viària terciària: 80 €/m2, 35 €/m2 si la rehabilitació l'executa el mateix propietari.

d) Quan limitin amb camins 75 €/m2, o 33 €/m2 si la rehabilitació l'executa el mateix propietari.

e) Quan siguin parets interiors d'una parcel·la, 60 €/m2, o 27 €/m2 si la rehabilitació l'executa el mateix propietari.

3. Per soterraments de línies elèctriques i telefòniques existents se subvencionarà a raó de 45 €/m, amb un import màxim de 60.000 € i sempre que no se superi el 60 % del pressupost d'execució definit en el projecte tècnic.

4. A més dels costos derivats de l'execució de les obres, també es consideraran despeses subvencionables els imports derivats de redacció de projectes i de realització d'estudis històrics i de l'evolució constructiva dels immobles, en aquells casos que siguin exigibles d'acord amb la normativa vigent d'aplicació.

 

6. Criteris de valoració i preferència

1. Els expedients es resoldran per rigorós ordre de presentació de les sol·licituds i de les corresponents justificacions en el registre general d'entrada del Consell Insular de Formentera o en els registres prevists a l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu de les administracions públiques.

2. Es podran resoldre individualment encara que no n'hagi acabat el termini de presentació, fins que s'exhaureixi el crèdit destinat a la convocatòria i, si no és el cas, fins que es resolguin tots els expedients presentats dins el termini.

3. Les sol·licituds de subvenció per realitzar actuacions en béns del patrimoni cultural es valoraran sobre una puntuació màxima de 100 punts que resultarà de l'aplicació i la suma dels criteris següents i serà necessari obtenir un mínim de 40 punts per tenir dret a obtenir la subvenció:

a. Grau de protecció del bé en el qual es preveu intervenir (màxim de 20 punts). 20 punts per als elements declarats BIC o BC d'acord amb la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears; 15 punts per als elements amb protecció A del Catàleg; 10 punts per als elements amb protecció B del Catàleg; 5 punts per als elements amb protecció C de Catàleg; 0 punts per als elements inclosos en l'Inventari.

b. Estat de conservació del bé (màxim de 30 punts), amb una major puntuació per a aquells béns que es troben en pitjor estat de conservació però que encara es puguin considerar recuperables, i una menor puntuació per a aquells que es troben en millor estat.

c. Idoneïtat de la proposta d'actuació (màxim de 50 punts). Es valorarà especialment que la solució, els materials i les tècniques previstes s'ajustin el màxim possible als que s'utilitzaren en la factura original del bé, d'acord amb les directrius marcades pel Plan Nacional de Arquitectura Tradicional de l'Estat i altres plans Nacionals que puguin servir de referència, així com la repercussió que l'execució de l'actuació tendrà en la posada en valor del bé protegit.

7. Requisits

1. Per a poder optar a la subvenció serà necessari acreditar que el sol·licitant i les obres compleixin els requisits fixats en aquestes Bases.

2. Podran sol·licitar subvencions per a la rehabilitació de parets de pedra seca i per dur a terme intervencions en elements del patrimoni cultural les persones físiques o jurídiques el règim de les quals sigui d'utilització tant en propietat com lloguer, o d'altres formes de gaudi. Les relacions entre propietaris i llogaters dels habitatges llogats, sobre les quals s'efectuïn les actuacions previstes en les presents Bases, es regularan mitjançant conveni subscrit entre les parts interessades i en el seu defecte per allò que es disposa en la llei d'arrendaments urbans sobre les obres de conservació i millora.

3. Podran sol·licitar subvencions per al soterrament de línies elèctriques i/o telefòniques existents, les agrupacions d'afectats o interessats que es constitueixin com a tals i nomenin un representant per canalitzar les seves actuacions amb l'Administració. Cadascun dels membres de l'agrupació reunirà individualment els requisits per a ser beneficiari de la subvenció.

4. Queden excloses les societats que no hagin pogut formular balanç abreujat al tancament de l'últim exercici, d'acord amb el que estableix l'article 181 del Reial decret legislatiu 1564/1989, de 22 de desembre, que aprova el text refós de la Llei de societats anònimes.

Article 8. Partides pressupostàries i convocatòries

1. El CIF consignarà anualment en el seu pressupost la partida corresponent als conceptes subvencionables, per atendre el programa d'actuacions aprovat. S'establiran tres línies —una per a rehabilitació de parets de pedra seca, una altra per a soterrament de línies elèctriques i telefòniques existents i una altra per a intervencions en elements del patrimoni cultural— amb pressuposts independents, tot i que els romanents es podran redistribuir.

2. El CIF realitzarà les convocatòries que estimi oportunes a l'any perquè els interessats puguin sol·licitar subvencions dins del termini assenyalat a l'anunci corresponent, que es publicarà al BOIB i als diaris locals.

Article 9. Presentació de les sol·licituds

1. Per sol·licitar les subvencions regulades en aquestes Bases les persones interessades hauran de presentar la següent documentació:

1.1. Intervencions en elements del patrimoni cultural:

a) Instància normalitzada (Annex I) degudament emplenada i signada.

b) Documentació acreditativa del titular o sol·licitant.

c) Pressupost estimat de l'obra. S'hi hauran d'especificar les partides i els materials (el pressupost subvencionable serà el definit al projecte tècnic). Si és el cas, s'haurà d'especificar quina part del pressupost correspon a ampliació de l'immoble i quina a actuacions subvencionables (restauració, conservació, consolidació i rehabilitació).

d) Projecte bàsic/memòria descriptiva (en funció de l'abast de les actuacions previstes), en els quals haurà de constar, com a mínim, justificació de l'interès de l'actuació de cara a la conservació, manteniment i posada en valor del bé, així com definir els materials i les solucions tècniques que es preveuen aplicar.

e) Localització del bé.

f) Documentació fotogràfica suficient per avaluar l'estat actual de conservació del bé.

1.2. Rehabilitació de parets de pedra seca:

a) Instància normalitzada (Annex I) degudament emplenada i signada.

b) Plànol de la situació de les parets de pedra seca que es rehabilitaran

c) Fotografies de l'estat actual de les parets.

d) Dimensions de les parets que s'han de rehabilitar, longitud, amplada, i/o alçada.

Indicació explícita que les obres seran executades per la mateixa persona propietària, si és el cas.

e) Documentació acreditativa del titular o sol·licitant.

f) En el cas d'agrupacions d'afectats o interessats, autorització firmada per tots perquè l'agrupació sol·liciti i rebi la subvenció.

1.3. Soterrament de línies elèctriques i telefòniques existents:

a) Instància normalitzada (Annex I) degudament emplenada i signada.

b) Documentació acreditativa del titular o sol·licitant.

c) Pressupost d'execució previst (el pressupost subvencionable serà el definit al projecte tècnic)

d) Memòria succinta en la que se descriuran els objectius perseguits i es justificarà l'interès de l'obra per a la que es realitza l'ajuda. Els sol·licitants hauran de presentar en el termini de 2 mesos a partir de la data de l'inici de la convocatòria publicada al BOIB, projecte tècnic. Transcorregut aquest termini sense haver presentat la documentació requerida es considerarà ha desistit de la sol·licitud de subvenció.

e) Plànol de situació E: 1/5000 y E: 1/1000.

f) En el cas de que existeixi una agrupació d'afectats hauran de nomenar a un representant per a que canalitzi els tràmits amb l'administració. Aquest representant haurà de ser membre de l'agrupació.

g) Característiques tècniques de l'obra.

2. A banda de l'expedient de sol·licitud de subvenció, també s'haurà de tramitar la corresponent llicència urbanística o, en els casos que pertoqui, la declaració responsable d'inici d'obres, la concessió/validació de les quals serà vinculant a l'hora d'atorgar la subvenció.

3. En les intervencions en element del patrimoni cultural i en els soterraments de línies elèctriques i telefòniques existents, els pressuposts estimats que s'aportin junt amb la sol·licitud de subvenció hauran de coincidir amb els que s'aportin per tramitar l'expedient de llicència urbanística o declaració responsable d'inici d'obres.

Article 10. La Comissió Avaluadora

Una vegada finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, el president del Consell convocarà la Comissió Avaluadora, que estarà formada per les següents persones:

  1. Un/a tècnic/a de l'àrea de Patrimoni Cultural, que assumirà la Presidència.
  2. Un/a tècnic/a de l'àrea d'Urbanismes i Ordenació del Territori, de l'àrea de Serveis Insulars o bé de l'àrea d'Infraestructures.
  3. L'administratiu o administrativa encarregat de la instrucció de l'expedient.
  4. La persona titular de la Secretaria del Consell o persona en qui delegui, que assumirà la Secretaria.

La Comissió Avaluadora valorarà els projectes d'acord amb els criteris establerts a l'article 6 d'aquestes bases i formularà proposta de concessió a la Comissió de Govern del Consell, que serà l'òrgan resolutori.

Article 11. Termini d'execució de les actuacions

1. La subvenció estarà condicionada a l'obtenció de la llicència urbanística o, si és el cas, a la validació de la declaració responsable d'inici d'obres.

2. El termini fixat per a l'execució de les obres objecte de la subvenció serà el que consti en la corresponent llicència i es computarà a partir de l'endemà de la recepció de la notificació de concessió de la subvenció o bé de la llicència urbanística (es tendrà en compte el document que es rebi més tard).

3. En qualsevol cas, el termini total d'execució no podrà superar els 24 mesos. En cas que se superi, es considerarà que l'interessat ha desistit.

Article 12. Justificació i abonament de les subvencions

1. Una vegada finalitzades les obres, les persones interessades hauran de presentar al Consell Insular de Formentera la següent documentació justificativa:

1.1. En les intervencions en elements del patrimoni cultural la subvenció es rebrà una vegada finalitzades les obres i després d'aportar la següent documentació:

a) Instància normalitzada (Annex II) degudament emplenada i signada.

b) Fotografies de l'estat final una vegada realitzada la intervenció per la qual se sol·licita subvenció.

c) Factures justificatives de les despeses derivades de la intervenció.

d) Llicència d'obres.

e) Certificat del compte bancari on s'hagi d'efectuar l'ingrés de la subvenció.

1.2. En les rehabilitacions de parets de pedra seca la subvenció es rebrà una vegada finalitzades les obres i després d'aportar la següent documentació: 

a) Instància normalitzada (Annex II) degudament emplenada i signada.

b) Fotografies de l'estat final una vegada realitzada la intervenció per la qual se sol·licita subvenció.

c) Factures justificatives de les despeses derivades de la intervenció

d) Les obres que siguin executades pel mateix propietari, la persona beneficiària haurà de comparèixer davant la Secretaria del CIF als efectes d'emetre declaració responsable relativa a l'execució personal de les obres

e) Certificat del compte bancari on s'hagi d'efectuar l'ingrés de la subvenció.

1.3. En els soterraments de línies elèctriques i/o telefòniques existents la subvenció es rebrà una vegada finalitzades les obres i després d'aportar la següent documentació:

a) Instància normalitzada (Annex II) degudament emplenada i signada.

b) Fotografies de l'estat del terreny després de la realització de les obres de soterrament

c) Factures justificatives de les despeses derivades del soterrament

d) Llicència d'obres

e) Certificat de direcció d'obra i/o instal·lació firmat per un tècnic competent i degudament visat.

f) Projecte tècnic visat per col·legi oficial

g) Certificat del compte bancari

h) Altra documentació complementària que pugui resultar procedent.

2. En el cas d'ajudes concedides que superin la quantia de 30.000 euros, el beneficiari haurà de poder justificar que ha de sol·licitat com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors, en compliment del que estableix l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

3. El Consell realitzarà les inspeccions que es considerin necessàries per assegurar-se de la correcta i efectiva realització de las obres. Tot això sense perjudici que, en els béns del patrimoni cultural, i d'acord amb el que preveu l'article 22.2 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, l'administració pugui realitzar les inspeccions i els controls que consideri oportuns per garantir que les obres s'ajusten a l'autorització concedida.

4. Quan els òrgans competents del Consell hagin verificat que la documentació justificativa és correcta, es procedirà a l'aprovació del reconeixement de l'obligació d'abonar l'ajuda concedida.

Article 13. Obligació dels beneficiaris

Els beneficiaris d'aquestes subvencions es comprometen a posar, en un lloc visible a l'indret on es troben els elements que han set objecte de subvenció, la placa que els lliuri el Consell. Aquesta obligació haurà de ser complerta en el termini màxim de 15 dies des de la inspecció definitiva. En cas de no complir aquesta obligació, podria ser motiu de denegació de la subvenció.

Article 14. Publicitat

L'anunci corresponent de les presents Bases es publicarà al tauler d'anuncis i a la pàgina web del Consell Insular de Formentera, així com en el Butlletí Oficial de las Illes Balears (BOIB).

La qual cosa es fa pública per al general coneixement.

   

Formentera, 23 de gener de 2020

La Presidenta del Consell Insular de Formentera,

Alejandra Ferrer Kirscbaum

Documents adjunts