Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 513
Acord del Consell de Govern de 17 de gener de 2020 pel qual es declara inversió d’interès autonòmic la construcció d’un nou centre de salut a Pollença

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, un dels objectius del Govern de les Illes Balears és garantir el dret a la prevenció i la protecció de la salut per mitjà d'un sistema sanitari públic de caràcter universal.

Amb la finalitat de complir aquest objectiu, es considera necessari i urgent adequar la xarxa pública d'equipaments de manera que permeti atendre les demandes de la població en matèria sanitària, educativa i social, motivades no només per l'important increment que ha experimentat la població resident a les Illes Balears sinó també per la situació de paralització que la crisi econòmica ha causat. Així doncs, a fi de pal·liar aquestes deficiències en el lapse de temps més breu possible, es va aprovar el Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Pel que fa a la protecció en l'àmbit de la salut, el Servei de Salut de les Illes Balears —organisme autònom adscrit a la conselleria competent en matèria de salut— té encomanada la missió de salvaguardar la salut de la població per mitjà d'una xarxa de centres sanitaris, propis o cedits.

El Decret llei 1/2018 estableix la regulació dels efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en aquest Decret llei. En aquest sentit, el Servei de Salut estima idoni que es considerin inversions d'interès autonòmic algunes de les actuacions previstes, ateses la necessitat i la urgència o importància.

En aquest context, la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca ha comunicat la necessitat de crear noves instal·lacions a fi de satisfer les necessitats de la població que atén cadascun dels centres sanitaris dels diferents municipis de les Illes Balears, tenint en compte no només l'augment exponencial de la població sinó també l'obsolescència de les infraestructures on es presta l'assistència sanitària.

En conseqüència, amb l'objectiu de millorar l'activitat assistencial de l'atenció primària, el Servei de Salut està treballant per construir noves infraestructures sanitàries d'atenció primària, com ara el nou Centre de Salut Pollença. L'equipament actual, construït l'any 1996 i situat al número 5 del carrer del Bisbe Desbach, atén una població que ha passat de 12.948 habitants l'any 1996 a 16.189 habitants el 2018. L'obsolescència de l'edifici, l'increment de la població, les dificultats d'accés atès que està situat a la part antiga del poble― i el precari estat de les instal·lacions han generat la necessitat de construir una nova infraestructura sanitària adequada a les necessitats de la població.

En aquest sentit, després d'una petició del Servei de Salut a l'Ajuntament de Pollença, en la sessió del 30 de novembre de 2017 el Ple va acordar cedir-li gratuïtament un solar per construir-hi un nou centre de salut. En conseqüència, el Servei de Salut va acceptar la cessió del solar (BOIB núm. 33, de 15 de març de 2018), per la qual cosa en aquests moments ja s'està redactant el projecte de construcció del nou centre de salut al solar cedit.

Aquest solar (amb referència cadastral 1639531EE0113N0001ST, resultant de la segregació de la parcel·la original, 1639501EE0113N0001UT), està situat fora de la part antiga de Pollença, concretament al número 77 del carrer de Cecili Metel (segons la fitxa cadastral actual, anteriorment n'era el número 69), i té una superfície de 2.030 m², edificables al 100 %. En la relació d'usos permesos figura el d'equipament públic sanitari assistencial, de conformitat amb l'informe jurídic emès pel TAE de l'Ajuntament de Pollença el 21 de juny de 2017.

Així doncs, amb l'objectiu de construir el centre de salut i un aparcament annex, aquesta administració ha valorat les actuacions per executar el contracte per un import total inicial de 2.042.558,65 €.

Per tot el que s'ha exposat, atès que es tracta d'un projecte del màxim interès general per a la població i amb la finalitat de donar-hi l'impuls més gran que sigui possible, convé que s'iniciïn els tràmits oportuns per declarar inversió d'interès autonòmic la construcció d'un nou centre de salut a Pollença a la parcel·la cedida per l'Ajuntament.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut i Consum, en la sessió de 17 de gener de 2020 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. De conformitat amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, declarar inversió d'interès autonòmic la construcció d'un nou centre de salut a Pollença, a la parcel·la situada al número 77 del carrer de Cecili Metel, amb referència cadastral 1639531EE0113N0001ST.

Segon. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 17 de gener de 2020

La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra