Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, UNIVERSITAT I RECERCA

Núm. 394
Resolució del conseller d’Educació, Universitat i Recerca, a proposta del director general de Planificació, Ordenació i Centres, amb relació a l’Acord de 20 de setembre de 2005 per als representants de les organitzacions empresarials, de les cooperatives i dels titulars de centres concertats en els diferents òrgans de consulta i en la formació permanent del professorat

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 9 de gener de 2020, el director general de Planificació, Ordenació i Centres ha formulat la proposta de resolució següent:

Antecedents

 1. El dia 20 de setembre de 2005, el conseller d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears signà un acord amb els representants de les organitzacions empresarials, de les cooperatives i dels titulars de centres concertats per al finançament de tasques destinades a activitats pròpies i derivades de les de representació i presència institucional en els diferents òrgans de consulta i participació del sector de l'ensenyament privat concertat en l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears i, així mateix, per a desenvolupar tasques en matèria de formació permanent del professorat.

L'esmentat acord derivava, així mateix, de l'Acord entre el Ministeri d'Educació i Ciència i la Federació Espanyola de Religiosos de l'Ensenyament de 30 d'octubre de 1989, concretament de la seva addenda de 23 de febrer de 1996, acord que fou assumit, com a part del procés de transferències, mitjançant el Protocol entre el conseller d'Educació, Cultura i Esports del Govern Balear i la Federació Espanyola de Religiosos de l'Ensenyament de Balears (FERE), de 10 de maig de 1999, i del posterior Conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears i la Federació Espanyola de Religiosos de l'Ensenyament (FERE) de les Illes Balears, de 7 de novembre de 2002.

2. El Decret 3/2017, de 13 de gener, pel qual s'estableixen els preceptes que han de regir les convocatòries per a l'establiment i la renovació dels concerts educatius a partir del curs acadèmic 2017/2018 en l'article 19.3, últim paràgraf, estableix el següent:

També s'hi han de sumar les hores que corresponen a cada centre en concepte d'alliberats sindicals, així com les d'assistència i participació de les entitats representatives de titulars de centres i organitzacions empresarials de l'ensenyament concertat finançades segons l'Acord per als representants de les organitzacions empresarials, de les cooperatives i dels titulars de centres concertats en els diferents òrgans de consulta i en la formació permanent del professorat de 20 de setembre de 2005.

3.Seguint la redacció original del punt segon de l'Acord entre el Ministeri d'Educació i Ciència i la Federació Espanyola de Religiosos de l'Ensenyament de 30 d'octubre de 1989, concretament de la seva addenda de 23 de febrer de 1996, la clàusula cinquena de l'Acord de 20 de setembre de 2005 estableix la següent previsió:

Les vacants produïdes pels permisos referits seran cobertes, mitjançant professors substituts, amb la mateixa jornada que els professors substituïts. Els centres hauran de remetre el nom i la titulació del professor substitut a la Direcció General de Planificació i Centres Educatius amb anterioritat a produir-se la substitució.

4. Tot i això, s'ha detectat que en alguns centres concertats la contractació de docents emparada en l'Acord de 2005 s'ha desenvolupat fins a dia d'avui no sols mitjançant el permís retribuït de docents prèviament contractats pels centres, sinó també mitjançant professorat de nova contractació que, complint els requisits legals per a impartir docència en el nivell que es tracti, presenta un perfil professional adequat per al desenvolupament de les tasques encomanades en el si de la respectiva organització. Però en aquest darrer supòsit s'han realitzat les contractacions sense que els contractats tinguin hores de docència assignades i això vagi acompanyat de la contractació d'un docent substitut.

Fonaments de dret

1. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer (BOE núm. 52, de 16 de març), el qual estableix, a l'article 36.2, que, en matèria d'ensenyament, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.

2. Acord de 20 de setembre de 2005, signat pel  conseller d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears i els representants de les organitzacions empresarials, de les cooperatives i dels titulars de centres concertats per al finançament de tasques destinades a activitats pròpies i derivades de les de representació i presència institucional en els diferents òrgans de consulta i participació del sector de l'ensenyament privat concertat en l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears i, així mateix, per a desenvolupar tasques en matèria de formació permanent del professorat.

3. El Decret 3/2017, de 13 de gener, pel qual s'estableixen els preceptes que han de regir les convocatòries per a l'establiment i la renovació dels concerts educatius a partir del curs acadèmic 2017-2018 (BOIB núm. 6, de 14 de gener).

4. El Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 106, de 2 d'agost).

Proposta de resolució

D'acord amb l'article 19.3, últim paràgraf, del Decret 3/2017, de 13 de gener, pel qual s'estableixen els preceptes que han de regir les convocatòries per a l'establiment i la renovació dels concerts educatius a partir del curs acadèmic 2017/2018, així com l'Acord de 20 de setembre de 2005 i la resta d'acords esmentats en els antecedents d'aquesta Resolució i per tal d'excloure qualsevol possibilitat d'un enriquiment o afavoriment injust de determinats centres com a conseqüència de l'aplicació de l'Acord de 20 de setembre de 2005, propòs al conseller d'Educació, Universitat i Recerca que dicti una resolució en els termes següents:

  1. Establir que les organitzacions empresarials, de cooperatives i de titulars de centres privats concertats afectades per l'Acord de 20 de setembre de 2005 acreditin, mitjançant una memòria anual corresponent a un curs escolar, davant la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, les tasques de representació i presència institucional en els diferents òrgans de consulta i de participació del sector de l'ensenyament concertat, així com les de formació permanent del professorat.

La memòria, en relació amb les tasques de representació, ha d'especificar, per a cada un dels professors, les diferents reunions a las quals s'ha assistit en els diferents òrgans de consulta i de participació del sector de l'ensenyament concertat. També s'hi ha de computar les hores de participació per les col·laboracions en els projectes d'innovació dissenyats per la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, així com la participació en plataformes transversals d'anàlisi per a la millora de l'ensenyament en què estiguin presents la majoria d'entitats.

La memòria, en relació amb la formació de formadors, ha d'especificar els cursos impartits, el contingut, la duració i el nombre d'assistents total, així com les tasques d'assessorament, disseny, gestió, coordinació, impartició i homologació dels cursos de formació que com a centre col·laborador en formació de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca pugui haver realitzat cada organització.

També s'hi ha d'especificar que cap de les hores justificades, per qualsevol concepte, estan finançades o bonificades per una altra administració pública.

La memòria justificativa s'ha de presentar abans del 15 de setembre de cada any amb relació al curs precedent.

  1. Establir que la formació del professorat ha d'estar dirigida a professorat en nòmina  de pagament delegat; el contingut ha d'estar dirigit a millorar la preparació i el desenvolupament professional per impartir els currículums establerts per la normativa estatal o autonòmica per als ensenyaments d'infantil, primària, secundària obligatòria formació professional o batxillerat.

  2. Establir que per al curs escolar 2019-20 el nombre de professors amb permís retribuït de cadascuna de les entitats signants de l'Acord de 20 de setembre de 2005 és el que es publica com annex d'aquesta Resolució.

  3. Establir que cada any, abans del dia 1 de novembre, el director general de Planificació, Ordenació i Centres de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, mitjançant resolució ha d'establir el nombre d'hores amb permís retribuït que correspon a cada organització empresarial, de cooperatives o de titulars de centres, d'acord amb la seva respectiva representativitat, mantenint el nombre vigent sempre que s'acreditin les tasques destinades a activitats pròpies i derivades de les de representació i presència institucional, així com les de formació permanent del professorat que s'hagin dut a terme en el curs anterior, d'acord amb l'establert en els punts 1 i 2 d'aquesta Resolució.

Durant la vigència d'aquesta Resolució, aquest nombre d'hores no podrà augmentar respecte del nombre d'hores que tenia assignada cada organització empresarial, de cooperatives o de titulars abans de la seva publicació.

Si alguna entitat signant de l'Acord de 20 de setembre de 2005 no acredita, dintre de termini i mitjançant la memòria anual, les tasques desenvolupades en el curs anterior deixarà de tenir professors amb permís retribuït. Si les tasques desenvolupades no justifiquen la totalitat de jornades dels professors amb permís retribuït finançades per l'Administració, el director general de Planificació, Ordenació i Centres ha de fixar el nombre de professors  que li corresponen atenent al còmput d'hores establert en aquesta Resolució. Aquestes actuacions administratives s'han de dur a terme prèvia audiència a l'entitat afectada.

  1. Establir que el termini per adequar les relacions laborals del professorat amb permís retribuït que no s'ajusti al que s'estableix en l'Acord de 20 de setembre de 2005, s'inicia una vegada notificada aquesta Resolució als titulars dels centres i les seves organitzacions representatives i finalitza el dia 31 d'agost de 2022.

Quan la regularització de professorat amb permís retribuït suposi un canvi de centre cap a un centre de la mateixa titularitat o qualsevol altre centre concertat de l'àmbit de la CAIB s'haurà de comptar amb la conformitat de la titularitat del centre de destinació, i la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca conservarà al docent afectat l'antiguitat que ostenti en el centre de procedència a tots el efectes, incloses les retribucions i indemnitzacions.

En cas que el docent en aquesta situació extingeixi la seva relació laboral dins aquest període transitori, la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca no ha d'assumir el finançament de cap indemnització, sigui quina sigui la causa d'extinció.

  1. Establir que des de la data d'entrada en vigor de la present Resolució només es pot atorgar permís retribuït a l'empara de l'Acord de 20 de setembre de 2005 a docents prèviament contractats per un centre educatiu concertat que cobreixin una vacant, d'acord amb la seva respectiva titulació.

  2. Notificar aquesta Resolució a cadascuna de les organitzacions empresarials, de les cooperatives i dels titulars de centres concertats que van signar l'Acord de 20 de setembre de 2005.

  3. Establir que aquesta Resolució comença a vigir en la data de la seva publicació en el BOIB per al curs 2019-2020 i ha de mantenir la seva vigència fins el 31 de desembre de 2023.

S'estableix la mateixa vigència per a l'Acord de 2005, sense perjudici de poder establir un nou acord o prorrogar l'existent.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar-ne resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que la dicta en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb els articles 112, 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57.1 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-ne rebut la notificació, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.  

Palma, 10 de gener de 2020

El conseller d'Educació, Universitat i Recerca Martí X. March i Cerdà

El director general proposant Antonio Morante Milla

ANNEX CURS ESCOLAR 2019-20

NOM DE L'ORGANITZACIÓ

NÚMERO DE PROFESSORS EN PERMÍS RETRIBUIT

EIG-ESCOLA CATÒLICA IB - FERE – CECA – ECIB

3

ACENEB-CECE

1

FEIPIMEB

0,5

UNAC   

0,5

UCEB    

0,5