Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE PRESIDÈNCIA, CULTURA I IGUALTAT
Núm. 139
Acord de la Comissió Bilateral de Cooperació Administració General de l'Estat - Comunitat Autònoma de les Illes Balears en relació amb la Llei 12/2019, de 12 de març, de consultes populars i processos participatius de les Illes Balears
La Comissió Bilateral de Cooperació Administració General de l'Estat - Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha adoptat l'Acord següent:
I. De conformitat amb les negociacions prèvies duites a terme pel grup de treball constituït per acord de la Comissió Bilateral de Cooperació Administració General de l'Estat - Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de 26 de juny de 2019, per a l'estudi i la proposta de solució de les discrepàncies manifestades en relació amb la Llei 12/2019, de 12 de març, de consultes populars i processos participatius de les Illes Balears, ambdues parts consideren solucionades aquestes discrepàncies conforme als compromisos següents:
a) Respecte a la controvèrsia suscitada en relació amb l'article 2 de la Llei 12/2019, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears assumeix el compromís de promoure la modificació de l'apartat dos, en el sentit que els preceptes d'aquesta Llei que regulen els referèndums municipals siguin aplicables exclusivament als municipis, i no a les entitats locals menors. I això amb la finalitat d'ajustar-se a la competència exclusiva de l'Estat amb vista a l'establiment de la institució del referèndum ex arts. 81.1 —en relació amb el desenvolupament del dret fonamental de l'art. 23—, 149.1.18 —sobre les bases del règim jurídic de les administracions públiques—, i 149.1.32 de la Constitució espanyola, tal com s'han desenvolupat en la disposició addicional de la Llei orgànica 2/1980, de 18 de gener, de modalitats de referèndum, i en l'article 71 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, i en els termes fixats per la doctrina del Tribunal Constitucional, que en la seva Sentència 137/2015, d'11 de juny, Fj.4.d), ha recordat que «(…) només mitjançant normes estatals poden preveure's… els supòsits, tipus i formes de referèndum, els seus àmbits territorials, (…)» i tot això sens perjudici de la regulació de les consultes populars no referendàries de les entitats locals menors com a mecanisme de democràcia participativa.
b) Respecte a la controvèrsia suscitada en relació amb l'article 10 de la Llei 12/2019, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears assumeix el compromís de promoure la modificació de l'apartat tres, amb la finalitat d'ajustar-se a la competència exclusiva de l'Estat amb vista a la regulació de la disciplina del referèndum, amb l'abast interpretat pel Tribunal Constitucional en la Sentència 137/2015, d'11 de juny, Fj.4.d), que estableix que «(…) només mitjançant normes estatals poden preveure's (…) el reconeixement jurídic a donar al pronunciament popular». A aquest efecte, es donarà la redacció següent:
«El resultat d'aquest tipus de consulta serà vinculant per a l'autoritat convocant en els supòsits en què així es prevegi en la legislació estatal».
c) Respecte a la controvèrsia suscitada en relació amb l'article 12 de la Llei 12/2019, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears assumeix el compromís de promoure'n la modificació, en el sentit que el referèndum municipal s'ha de circumscriure sempre i en tot cas a tot el terme municipal, amb la finalitat d'ajustar-se a la competència exclusiva de l'Estat amb vista al referèndum, en els termes definits per la doctrina del Tribunal Constitucional, per totes STC 137/2015, d'11 de juny, que atribueix a les consultes referendàries el caràcter de consultes generals per virtut de la seva crida a tot el cos electoral de l'àmbit territorial corresponent.
d) Respecte de la controvèrsia suscitada en relació amb l'article 16 de la Llei 12/2019, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears assumeix el compromís de promoure la modificació de l'apartat quatre, i suprimir la referència al recurs d'alçada, amb la finalitat d'ajustar-se a la competència de l'Estat sobre les bases del règim jurídic local ex article 149.1.18 de la Constitució espanyola, en els termes prevists en l'article 52 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.
e) Respecte a les controvèrsies suscitades en relació amb diversos preceptes recollits en els capítols III i IV del títol II de la Llei 12/2019, i d'acord amb la jurisprudència constitucional, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears assumeix el compromís de promoure la modificació dels articles 27, 33, 34 i 35 en els termes següents:
I) En relació amb l'article 27, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears assumeix el compromís de promoure'n la modificació en el sentit següent:
- Incloure en l'article esmentat un apartat —que seria l'u— amb la redacció següent:
«Constitueixen el cos electoral, que podrà expressar la seva opinió en la consulta, els veïns del municipi que, al mateix temps de la convocatòria d'aquesta, gaudeixin del dret de sufragi actiu en les eleccions municipals.»
- Mantenir el text primigeni d'aquest article 27, ara com a apartat dos del precepte.
II) En relació amb l'article 33, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears assumeix el compromís de remetre l'exercici del dret al vot als articles 2 a 5 i 85 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general.
III) En relació amb l'article 34, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears assumeix el compromís de suprimir la previsió del «vot anticipat» perquè no és un procediment previst pel legislador orgànic.
IV) En relació amb l'article 35, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears assumeix el compromís de suprimir la possibilitat d'emetre vots sense sobre.
f) Respecte a les controvèrsies suscitades igualment en relació amb els articles 24, 25, 29, 35 i 36 recollits en els capítols III i IV del títol II de la Llei 12/2019, i d'acord amb la jurisprudència constitucional, l'Administració General de l'Estat i la Comunitat Autònoma de les Illes Balears assumeixen el compromís d'interpretar aquests preceptes de conformitat amb la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general i, en conseqüència, que s'apliquin sense excloure les determinacions d'aquesta Llei orgànica quant a la composició i el funcionament de les juntes electorals de zona; aprovació de les paperetes i actes de la consulta municipal; formació i constitució de les meses electorals, així com votació i escrutini.
En aquest sentit, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears assumeix el compromís d'introduir en les disposicions generals del capítol I del títol II un incís per assenyalar que les previsions contingudes en els capítols III i IV del títol II de la Llei 12/2019 seran aplicables sens perjudici del que disposa la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general.
II. De conformitat amb l'acord assolit, ambdues parts coincideixen a considerar concloses les controvèrsies plantejades.
III. Comunicar aquest Acord al Tribunal Constitucional als efectes que preveu l'article 33.2 de la Llei orgànica 2/1979, de 3 d'octubre, del Tribunal Constitucional, així com inserir aquest Acord en el Butlletí Oficial de l'Estat i en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
3 de desembre de 2019
La ministra de Política Territorial i Funció Pública Per suplència (Reial decret 351/2019, de 20 de maig) El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació Luis Planas Puchades |
|
La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat Pilar Costa i Serra |