Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE MARRATXÍ

Núm. 13023
Aprovació definitiva del Pla estratègic de subvencions 2019-2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Marratxí, en sessió ordinària de dia 29 d'octubre de 2019, va aprovar inicialment el Pla estratègic de subvencions 2019-2022.

D'acord amb el que estableix l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, a continuació es publica l'acord adoptat i el text íntegre del Pla.

Acord

Primer. Aprovar definitivament el “Pla estratègic de subvencions 2019-2022”, en els termes següents:

PLA ESTRATÈGIC DE SUBVENCIONS 2019-2022

Índex

1. PREÀMBUL 

2. ARTICLE 1: NATURALESA JURÍDICA I REQUISITS BÀSICS

3. ARTICLE 2: ÀMBIT D'APLICACIÓ

4. ARTICLE 3: PERÍODE DE VIGÈNCIA DEL PLA ESTRATÈGIC DE SUBVENCIONS

5. ARTICLE 4: LIMITACIONS A L'ESTABLIMENT DE SUBVENCIONS

6 . ARTICLE 5: PRINCIPIS ORIENTADORS

7. ARTICLE 6 : BENEFICIARIS

8. ARTICLE 7: FINALITATS I OBJECTIUS ESTRATÈGICS

9. ARTICLE 8: SUBVENCIONS EN RÈGIM DE CONCURRÈNCIA:

a) ESPORTS

b) CULTURA

d)JOVENTUT

e GENT GRAN

f) PARTICIPACIÓ CIUTADANA

g) SERVEIS SOCIALS

h) MOBILITAT I TRANSPORT

i) MEDI AMBIENT

10. ARTICLE 9: SUBVENCIONS EN RÈGIM D'ADJUDICACIÓ DIRECTA

11. ARTICLE 10: FINANÇAMENT I DOTACIÓ ECONÒMICA DE LES DIFERENTS LÍNIES DE SUBVENCIÓ

12. ARTICLE 11: MECANISMES DE CONTROL I AVALUACIÓ

ANNEX 1:PRESSUPOST MUNICIPAL 2019. APLICACIONS DE DESPESA I IMPORTS DESTINATS A L'ATORGAMENT DE SUBVENCIONS

1. PREÀMBUL

Una part important de l'activitat financera del sector públic es canalitza a través de subvencions, per tal de donar resposta, amb mesures de suport financer, a demandes socials i econòmiques de persones i entitats públiques o privades.

Des de la perspectiva econòmica, les subvencions són una modalitat important de despesa pública i, per tant, s'han d'ajustar a les directrius de la política pressupostària. La política pressupostària actual està orientada pels criteris d'estabilitat i creixement econòmic pactats pels països de la Unió Europea, que, a més, a Espanya han trobat l'expressió normativa en les lleis d'estabilitat pressupostària. Aquesta orientació de la política pressupostària ha seguit un procés de consolidació dels comptes públics fins a l'eliminació del dèficit públic i es proposa mantenir, d'ara endavant, l'equilibri pressupostari. En la seva exposició de motius, la Llei General de Subvencions  (38/2003, de 17 de novembre) estableix, per a les administracions publiques , la necessitat d'elaborar plans estratègics de subvencions , que relacionin els objectius i els efectes que es pretenen aconseguir, amb els costos previsibles i les seves fonts de finançament, per tal d'adequar les necessitats públiques que s'han de cobrir a través de les subvencions amb les previsions de recursos disponibles, amb caràcter previ al seu naixement i de forma plurianual.

Des de la perspectiva administrativa, les subvencions són una tècnica de foment de determinats comportaments considerats d'interès general i fins i tot un procediment de col·laboració entre l'Administració pública i els particulars per a la gestió d'activitats d'interès públic.

Hi ha una gran diversitat de subvencions de diferent naturalesa, que es concedeixen mitjançant procediments complexos i, per tant, han de ser objecte d'un seguiment i un control eficaços.

La millora de la gestió i el seguiment de les subvencions, la correcció de les insuficiències normatives i el control de les conductes fraudulentes que es poden donar en aquest àmbit són essencials per aconseguir assignacions eficaces i eficients des d'aquesta modalitat de despesa i fer compatible la creixent importància de les polítiques de subvencions amb l'actual orientació de la política pressupostària.

Al seu torn, el Tribunal de Comptes i un creixent sector de la doctrina han propugnat l'elaboració d'una llei general de subvencions que resolgui definitivament la situació d'inseguretat jurídica i les llacunes que encara subsisteixen.

Per tant, hi ha una clara consciència de la necessitat de dotar aquest important àmbit d'activitat administrativa d'un règim jurídic propi i específic que permeti superar les insuficiències del que substitueix i prevegi instruments i procediments que assegurin una gestió adequada i un control eficaç de les subvencions. En aquest sentit, la Llei general de subvencions s'adreça a regular amb caràcter general els elements del règim jurídic de les subvencions i conté els aspectes nuclears, generals i fonamentals d'aquest sector de l'ordenament.

En l'actualitat, aquesta matèria, el règim jurídic de la qual va ser modificat àmpliament per la Llei 31/1990, de 27 de desembre, de pressupostos generals de l'Estat per a 1991, i altres modificacions posteriors, està regulada pels articles 81 i 82 del text refós de la Llei general pressupostària, aprovat pel Reial decret legislatiu 1091/1988, de 23 de setembre. Amb aquestes modificacions es va intentar pal·liar, com a mínim en part, la dispersió i l'existència de llacunes en aspectes molt rellevants que tradicionalment han caracteritzat la legislació espanyola sobre subvencions.

Aquesta norma també estableix els principis que han de regir en la gestió de les subvencions, i que són:

a) Publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no-discriminació.

b) Eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'Administració atorgant.

c) Eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics.

L'Ajuntament de Marratxí estableix entre d'altres les prioritats següents:

a) Dinamització econòmica: En l'actual context de crisi, hem d'estar atents a totes les oportunitats. No partirem des de zero, sinó que aprofitarem els punts forts del municipi, com ara...

b) Cohesió social: Treballarem per una ciutat socialment equilibrada, capaç d'atendre més que mai les necessitats de les persones més vulnerables. Apostem per la redistribució dels recursos, per la convivència i er la justícia social com a valors irrenunciables.

c) Qualitat democràtica: Fonamentarem les nostres polítiques en la transparència i el rigor, en la complicitat amb tots els ciutadans, en l'exercici honest dels valors essencials de la democràcia i en fer-los protagonistes actius dels assumptes públics.

Més enllà de l'acompliment de les obligacions normatives que té l'Ajuntament en aquesta matèria, el present pla de subvencions vol ser un instrument estratègic que estableixi les bases per a la renovació del procediment de concessió de subvencions, entre els quals destacaríem, principalment:

- Garantir la transparència de les actuacions i decisions de l'Ajuntament i respectar el dret de la ciutadania a una informació clara i suficient sobre tots aquells assumptes que l'afectin. 

- Establir criteris objectius en la concessió de subvencions i ajuts, així com el seu posterior control en l'execució, disponibilitat i justificació de les aportacions municipals.

2. ARTICLE 1: NATURALESA JURÍDICA I REQUISITS BÀSICS

El Pla Estratègic de Subvencions de l'Ajuntament de Marratxí és un instrument de planificació. El seu caràcter és programàtic, no normatiu.

L'aprovació del Pla Estratègic de subvencions no suposarà generació de cap dret a favor dels potencials beneficiaris, que no podran exigir cap indemnització o compensació en el cas que el Pla no es dugui a terme en els propis termes.

Per a l'establiment efectiu de les subvencions previstes en aquest Pla, serà requisit bàsic la inclusió de les consignacions pressupostàries corresponents en els pressuposts anuals, així com l'aprovació de les bases reguladores de la seva concessió, en el de les bases d'execució del pressupost.

 

3. ARTICLE 2: ÀMBIT D'APLICACIÓ

S'entén per subvenció, als efectes d'aquest Pla, tota disposició dinerària realitzada per l'Ajuntament de Marratxí, a favor de persones públiques o privades, i que compleixin els següents requisits:

1. Que el lliurament es realitzi sense contraprestació directa dels beneficiaris.

2. Que el lliurament estigui subjecte al compliment d'un determinat objectiu, l'execució d'un projecte, la realització d'una activitat, l'adopció d'un comportament singular, ja desenvolupats o a desenvolupar, o la concurrència d'una situació, havent de complir el beneficiari amb les obligacions materials i formals que s'hagin establert.

3. Que el projecte, l'acció, la conducta o la situació finançada tingui per objecte el foment d'una activitat d'utilitat pública o d'interès social o de promoció d'una finalitat pública.

4. ARTICLE 3: PERÍODE DE VIGÈNCIA DEL PLA ESTRATÈGIC DE SUBVENCIONS.

L'atorgament de subvencions per part de l'Ajuntament de Marratxí durant el període 2019-2022 s'ajustarà al que s'estableix en el present Pla.

Als efectes de l'establiment de subvencions, el procediment de concessió i la seva justificació i control s'estarà a allò previst a la Llei General de subvencions i al seu Reglament, així com es preveu a l'Ordenança General de Subvencions de l'Ajuntament de Marratxí.

5. ARTICLE 4: LIMITACIONS A L'ESTABLIMENT DE SUBVENCIONS

L'establiment de subvencions queda sotmès al compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària, per tant les consignacions pressupostàries que s'aprovin i les bases reguladores de la seva concessió s'acomodaran en cada moment a aquests objectius.

6 . ARTICLE 5: PRINCIPIS ORIENTADORS

La gestió de les subvencions es regirà pels principis de:

(art. 8.3 LGS) 

• Legalitat pressupostària, existència de crèdit suficient i sotmetiment a la normativa de disposició de fons. 

• Sostenibilitat econòmica i financera, que la disposició comporti la quantitat necessària exclusivament. 

• Publicitat i transparència, sotmetiment de la concessió de les subvencions a l'establiment previ d'unes bases reguladores, que han de publicar-se necessàriament al BOE, DOGC o BOP.

 • Concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació, establiment dels requisits que han de complir els sol·licitants, així com els criteris objectius per a l'atorgament de la subvenció i la seva ponderació. 

• Eficàcia i eficiència, disseny adequat a les finalitats de promoció que persegueix l'Administració, així com que s'han d'assignar i utilitzar els recursos públics per a la consecució d'aquelles finalitats.

7. ARTICLE 6 : BENEFICIARIS

L'Ajuntament de Marratxí concedirà subvencions a favor de les persones o entitats privades amb la finalitat de fomentar la realització d'activitats d'utilitat pública o interès social o per promoure la consecució de fins públics atribuïts a la competència local.

Les formes jurídiques admissibles per a ostentar la condició de beneficiari són les que estableix l'article 11 de la Ley General de Subvenciones, i que es concretarà en les respectives bases reguladores.

8. ARTICLE 7: FINALITATS I OBJECTIUS ESTRATÈGICS

Fomentar el suport a les associacions i altres entitats sense finalitat lucrativa que promoguin projectes i activitats destinats als ciutadans i ciutadanes del municipi de Marratxí.

• Promocionar en aquestes associacions i entitats la responsabilitat en allò públic, fomentant la corresponsabilitat en l'organització d'accions i projectes conjuntament amb l'administració local.

• Promocionar i fomentar els valors cívics, de convivència ciutadana, de cohesió i de compromís en l'esdevenir del municipi de Marratxí.

• Incentivar d'una manera clara els projectes i activitats innovadores que aportin un valor afegit a la comunitat o que posin en valor el nostre patrimoni local.

• Afavorir aquelles activitats que promoguin i singularitzin el municipi de Marratxí en alguna manifestació artística.

• Afavorir, fomentar i vetllar pel manteniment i la difusió de les manifestacions culturals.

• Col·laborar en l'impuls i manteniment dels projectes de les entitats joves.

• Fomentar el paper de les entitats juvenils com a entitats que ofereixen serveis a la població jove del municipi.

• Incentivar la implicació del teixit associatiu en els òrgans de participació del municipi.

• Col·laborar en l'impuls de projectes que explorin noves formes de millorar la convivència i participació Ciutadana.

• Donar suport a la tasca de les entitats, associacions i centres educatius que treballen en l'àmbit de la promoció de l'educació.

• Incentivar els projectes sortits de les AMPAs que donin un valor afegit al projecte educatiu de cada centre o que puguin crear complicitats entre elles.

• Reconèixer als esportistes o als clubs de Marratxí que destaquin en les seves modalitats respectives.

• Fomentar l'esport com a eina cohesionadora, integradora i educadora.

• Donar suport al tercer sector i a les entitats socials que treballen a l'àmbit social amb incidència al nostre municipi.

• Promoure activitats socioculturals, d'activitat física i psíquica per assolir l'envelliment actiu de la nostra Gent Gran.

9. ARTICLE 8: SUBVENCIONS EN RÈGIM DE CONCURRÈNCIA:

La concessió de les subvencions es fa mitjançant l'aplicació dels criteris establerts a les bases reguladores i a la convocatòria. S'adjudicaran amb el límit fixat a la convocatòria dins del crèdit disponible. 

Conjuntament o prèviament a la convocatòria del procés de selecció, s'hauran d'aprovar i publicar les corresponents bases específiques. L'anunci de la convocatòria detallarà els elements essencials de les bases específiques per les quals es regirà el concurs. Es crearà un òrgan col·legiat per examinar i valorar les sol·licituds, la composició del qual s'haurà de determinar en les bases específiques, i el seu president formularà la proposta de concessió. L'acord d'atorgament esmentarà, individualment, les dades de cadascun dels beneficiaris, així com l'actuació que s'ha de dur a terme, l'import del cost de l'actuació a realitzar i l'import de l'ajut atorgat. 

Per a totes les subvencions que s'hagin de concedir pel procediment de concurrència competitiva s'hauran d'aprovar les corresponents bases específiques, que s'aprovaran conjuntament o prèviament a la convocatòria. La competència per a l'aprovació de les bases específiques correspon al batle o a la junta de govern segons la quantia de les mateixes.

Per la qual cosa, les entitats hauran presentat una sol·licitud dins els terminis establers per a tenir opció a una subvenció. 

a) ESPORTS

Objectius estratègics : 

-  Augmentar el nivell de pràctica esportiva i d'activitat física entre grups socials i poblacions diversos.

Efectes que es pretén aconseguir:

-  Oferir serveis i activitats esportives en les vessants educativa, recreativa, lúdica i competitiva, a tots els sectors de la població.

- Donar suport i potenciar l'arrelament i estructuració dels sistema esportiu local, entès com el conjunt de promotors d'ofertes de serveis i activitats esportives, així com dels seus usuaris i/o practicants.

- Fomentar l'esport federat i a l'esport escolar donant suport a les entitats esportives de base, a les AMIPAS dels centres públics i concertats del municipi.

- Conservar i millorar les instal·lacions esportives del municipi de manera conjunta amb les entitats del municipi, així com amb el desenvolupament d'activitats. 

- Facilitar l'accés a la pràctica esportiva d'aquells col·lectius que, per raons socioculturals i/o econòmiques, no hi accedeixen de forma habitual.

- Donar suport i consolidar els equips d'alt nivell esportiu a Marratxí.

- Fomentar l'esport al municipi mitjançant la programació d'esdeveniments esportius.

- Potenciar el coneixement extern i la imatge del municipi.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea d'Esports.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línea de subvencions.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció 

D) L'import màxim de la subvenció 

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

b) CULTURA

Objectius estratègics : 

-  Fer del nostre patrimoni cultural i natural un element de projecció exterior de qualitat que referim la nostra identitat.

- Incrementar la capacitat de creació i la pràctica cultural.

Efectes que es pretén aconseguir:

-  Donar suport a aquelles entitats, particulars i/o grups de particulars que duguin a terme activitats i serveis de àmbit de cultura en el terme municipal de Marratxí, per iniciativa pròpia, que complementin i/o supleixin la competència municipal en aquesta matèria.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea de Cultura.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línea de subvencions.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció 

D) L'import màxim de la subvenció 

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

c) EDUCACIÓ 

Objectius estratègics : 

- Incrementar els recursos i les oportunitats per al desenvolupament integral d'infants i adolescents, així com el suport a les famílies com a primer entorn de socialització.

- Donar suport a les associacions de mares i pares d'alumnes per a la realització de projectes d'interès per a la comunitat educativa, per a que siguin desenvolupats als centres escolars.

- Incrementar les opcions d'accés a l'educació i la igualtat d'oportunitats.

Efectes que es pretén aconseguir:

Millorar la cohesió social del municipi, promovent el teixit associatiu mitjançant el desenvolupament de projectes que fomentin la participació de les famílies a les escoles en el terme municipal de Marratxí.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea d'Educació.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línea de subvencions.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció 

D) L'import màxim de la subvenció 

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

d) JOVENTUT

Objectius estratègics : 

- Promoure activitats d'interès juvenil que serveixin d'exemple de bones pràctiques per a la vida saludable.

Efectes que es pretén aconseguir:

Promoure serveis i activitats socioculturals i educatives d'interès públic per a la població juvenil de la ciutat, que complementin i ampliïn les ofertes de la iniciativa publica, siguin una via de participació, un element de dinamització i enriquiment de la vida comunitària i de desenvolupament i consolidació de les entitats juvenils.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea de Joventut.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línea de subvencions.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció 

D) L'import màxim de la subvenció 

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

e) GENT GRAN

Objectius estratègics : 

- Millorar l'autonomia personal i prevenir en situacions de dependència.

- Millorar la qualitat de vida de les persones majors del municipi.

- Facilitar un envelliment positiu mitjançant programes de prevenció i desenvolupament social.

- Promoure la participació i dotar de mitjans per dinamitzar aquest sector de població, evitant d'aquesta manera l'aïllament, el sedentarisme i els mals hàbits de vida.

Efectes que es pretén aconseguir:

- Donar suport  a projectes i activitats culturals, lúdiques i formatives d'interès públic, que tinguin com a objectiu la promoció de l'envelliment actiu i participatiu de la gent gran. Aquestes activitats cal que complementin i ampliïn les ofertes d'iniciativa pública i sigui una via de participació de la ciutadania, d'enriquiment de la vida comunitària i de consolidació del teixit associatiu de l'àmbit de la gent gran.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea de Gent Gran.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línea de subvencions.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció 

D) L'import màxim de la subvenció 

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

f) PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Objectius estratègics : 

- Incrementar el nombre de xarxes ciutadanes i aconseguir generar un associacionisme amb un major nivell de solidesa, viabilitat i corresponsabilitat.

- Reforçar les polítiques participació ciutadana, per fer-la més corresponsable, continuada i transformadora.

- Aconseguir una major corresponsabilitat de la ciutadania i els agents econòmics millorant la defensa i garantia dels seus drets i l'acompliment dels seus deures.

Efectes que es pretén aconseguir:

-  Donar suport a projectes i activitats desenvolupats per entitats veïnals i que fomentin la participació de la ciutadania, la cohesió social i la millora de la vida col·lectiva.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea de Participació Ciutadana.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línea de subvencions.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció 

D) L'import màxim de la subvenció 

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

g) SERVEIS SOCIALS

Objectius estratègics : 

- Aconseguir un major nivell de normalització, inclusió, convivència i respecte en el marc d'una ciutadania diversa.

- Limitar la incidència dels factors desencadenants d'exclusió social així com augmentar la capacitat de resposta col·lectiva en les situacions de vulnerabilitat.

- Millorar l'autonomia personal i l'atenció en situacions de dependència.

Efectes que es pretén aconseguir:

Promoure activitats, recursos, projectes i programes d'interès públic que tinguin com a objectiu cobrir les necessitats bàsiques i les necessitats socials de les persones, posant especial atenció en les persones que es troben en situacions de vulnerabilitat.

Les propostes cal que complementin i ampliïn les ofertes de la iniciativa pública, que es realitzen mitjançant la cartera de Serveis Socials, i siguin alhora una via de participació de la ciutadania, un element de dinamització i enriquiment de la vida comunitària vinculat a les polítiques de Serveis Socials.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea de Serveis Socials.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línea de subvencions.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de subvenció 

D) L'import màxim de la subvenció 

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.

h) MOBILITAT I TRANSPORT

Objectius estratègics : 

- Afavorir la utilització del transport urbà.

-  Elaboració d'un Pla de mobilitat urbana sostenible del municipi que permeti millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

Efectes que es pretén aconseguir:

Millorar mobilitat i la cohesió social del municipi, promovent l'ús dels mitjans de transports públics sostenible en el terme municipal de Marratxí.

Termini de consecució dels objectius : Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea de mobilitat i transport.

Pla d'acció : Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línea de subvencions.

Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaren preferentment en el primer semestre de cada any i hauran de contemplar:

A. La finalitat de les subvencions.

B. Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C. Els programes objecte de subvenció 

D. L'import màxim de la subvenció 

E. El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F. La formalització de la subvenció.

i)  MEDI AMBIENT:

Objectius estratègics:

- Gestionar de manera sostenible les colònies felines autoritzades en via pública.

- Lluitar contra plagues amb efectes negatius sobre la salut humana i altres espècies, prioritzant els mètodes preventius.

- Fomentar la reducció, reutilització, reciclatge i recuperació de residus domèstics.

- Fomentar l'estalvi o l'ús racional de recursos naturals.

Efectes que es pretén aconseguir:

- Donar suport a aquelles entitats, associacions, particulars i/o altres col·lectius que duguin a terme activitats i serveis relacionats amb el Medi Ambient en el terme municipal de Marratxí, per iniciativa pròpia, que complementin i/o supleixin la competència municipal en aquesta matèria.

Termini de consecució dels objectius: Els objectius previstos es mantindran durant tota la vigència temporal d'aquest pla.

Àmbit responsable: Ajuntament de Marratxí. Àrea de Medi Ambient.

Incompatibilitats amb altres subvencions: Les demandes a altres unitats responsables de l'Ajuntament de Marratxí pels mateixos conceptes.

Pla d'acció: Es realitzarà una convocatòria anual en aquesta línia de subvencions.  Amb caràcter previ a l'atorgament, hauran d'aprovar-se les bases reguladores de concessió, en els termes que estableix la Llei 38/2003 General de Subvencions.

Aquestes bases reguladores s'aprovaran preferentment en el mes d'octubre i hauran de contemplar:

A) La finalitat de les subvencions.

B) Les persones físiques o jurídiques destinatàries de les subvencions.

C) Els programes objecte de la subvenció.

D) L'import màxim de la subvenció.

E) El règim de concessió de les subvencions i els criteris de valoració.

F) La formalització de la subvenció.”

10. ARTICLE 9: SUBVENCIONS EN RÈGIM D'ADJUDICACIÓ DIRECTA

Atenent al principi de corresponsabilitat de la gestió pública i donat l'interès social i la singularitat de la tasca realitzada per determinades entitats del nostre municipi, l'Ajuntament de Marratxí establirà, d'acord amb el que estableix la llei general de Subvencions 38/2003, de 17 de novembre, subvencions en règim d'adjudicació directa, contemplades nominalment en els pressuposts municipals.

Les subvencions podran atorgar-se directament, no essent preceptiva la concurrència competitiva, en els següents casos: 

a) Quan estiguin consignades nominativament en els pressuposts de l'Ajuntament.

b) Aquelles altres subvencions en les quals s'acreditin raons d'interès públic, social, econòmic o humanitari i les que la seva singularitat o altres degudament justificades que dificultin la seva convocatòria pública mitjançant concurrència competitiva.

La concessió directa es formalitzarà en un conveni o un acord administratiu. En el corresponent conveni o, en el seu cas, en la resolució de concessió, es fixaran, a més del beneficiari i quantia de la subvenció, l'objecte, el termini d'execució de l'actuació, amb indicació, si s'escau, de la possibilitat d'imputar despeses realitzades amb anterioritat a la concessió i dins l'exercici pressupostari i la forma de justificació.

Per avaluar el valor públic i l'impacte generat pels beneficiaris d'aquestes subvencions, l'Ajuntament establirà comissions de seguiment i instruments d'avaluació de les mateixes.

En l'annex 1 es detallen els àmbits i les partides nominatives de les línies de subvenció que s'atorgaran mitjançant procediment d'adjudicació directa.

11. ARTICLE 10: FINANÇAMENT I DOTACIÓ ECONÒMICA DE LES DIFERENTS LÍNIES DE SUBVENCIÓ

El finançament d'aquestes subvencions es durà a terme amb fons propis i externs a aquesta administració amb càrrec al capítol IV del pressupost de despesa de l'Ajuntament de Marratxí (ANNEX 1).

12. ARTICLE 11: MECANISMES DE CONTROL I AVALUACIÓ

En el primer trimestre de cada exercici, cadascuna de les unitats responsables elaborarà un informe d'avaluació dels resultats obtinguts amb els programes de subvencions que s'han desenvolupat, analitzant els indicadors que permetin conèixer l'estat de consecució d'aquests objectius.

Pel seguiment i avaluació del Pla Estratègic de Subvencions, es crearà una comissió de seguiment coordinada per l'àrea de Recursos Econòmics de la qual en formaran part un representant de cada una de les àrees gestores de subvencions.

Així mateix, es recolliran les propostes de modificació que es considerin adients per a l'assoliment dels objectius i les noves línies d'actuació i programes de subvencions proposats.

 

 

ANNEX 1

PRESSUPOST MUNICIPAL 2019. APLICACIONS DE DESPESA I IMPORTS DESTINATS A L'ATORGAMENT DE SUBVENCIONS

a) Aplicacions de despesa del capítol IV del pressupost 2019 de l'Ajuntament de Marratxí que es preveu que es destinin a l'atorgament de subvencions pel procediment de concurrència.

Àmbit

Aplicació pressupostària 2019

Import previst*

 

 

 

Esports

341.00.48000 - Atencions benèfiques i assistencials

- Entitats o associacions

Esportives...................................................50.000€

- Esportistes individuals..............................10.000€

341.00.48900 - Altres transferències a famílies i institucions sense ànim de lucre

60.000€

 

 

 

 

8.000€

 

Cultura

330.00.48000 - Atencions benèfiques i assistencials

330.00.48100 – Atencions benèfiques i assistencials

7.500€

 

2.000€

 

 

Educació

326.01.48900 - Altres transferències a famílies i institucions sense ànim de lucre

 

320.00.48000 – Atencions benèfiques i assistencials

150.000€

 

 

15.000€

 

Joventut

231.50.48000 – Atencions benèfiques i assistencials

6.000€

 

Gent Gran

 

231.41.48900 - Altres transferències a famílies i institucions sense ànim de lucre

- Conveni amb la FAPEMAM ....................49.000€

59.110

 

 

 

 

 

Participació

Ciutadana

925.00.48900 - Altres transferències a famílies i institucions sense ànim de lucre

-Associacions de veïnats.............................5.200€

-Associacions de mestresses de casa.........1.000€

-Comissions de festes................................13.700€

- Cofradies....................................................1.300€

- Cavalcades de reis.....................................3.800€

- Federacions i confederacions.......................900€

- Altres..........................................................8.100€

-Compliment requisits tècnics festes patronals......

.................................................................... 6.000€

 

 

 

 

 

 

40.000€

 

Serveis Socials

231.01.48000 - Atencions benèfiques i assistencials

231.02.48000 - Atencions benèfiques i assistencials

231.02.48900 – Altres transferències a famílies i institucions sense ànim de lucre

231.02.48901-Altres transferències

231.02.78000-Transferències de capital a famílies i institucions sense ànim de lucre

129.370,55€

 

1.500€

 

10.000€

 

117.000€

 

6.000€

Medi ambient

170.00.48900-Altres transferències a famílies i institucions sense ànims de lucre

 

4.000€

 

b) Aplicacions de despesa del capítol IV del pressupost 2019 de l'Ajuntament de Marratxí destinades a l'atorgament de subvencions pel procediment d'adjudicació directa.

Àmbit

Aplicació pressupostària 2019

Import previst*

Esports

 

 

Cultura

 

 

Educació

 

 

Joventut

 

 

Gent Gran

 

 

Participació

Ciutadana

 

 

Serveis Socials

231.01.48901 – Subvencions a famílies i  institucions sense ànim de lucre

231.02.48901-Subvencions a famílies i institucions sense ànim de lucre

18.000€

 

18.000€

Mobilitat i Transport

441.00.46200 – Transferències a entitats públiques (EMT)

441.00.46700 – Consorcis TIB

 

               254.683 €

 

75.000€

*Les quanties es supeditaran a la corresponent dotació pressupostària de l'exercici pressupostari  en curs.

Segon. Sotmetre l'expedient a informació pública per un període de trenta dies hàbils per a la presentació de reclamacions i suggeriments. Aquest tràmit s'anunciarà en el tauler d'anuncis de la Corporació i en el BOIB.

Tercer. En el cas que no es presenti cap reclamació o suggeriment, s'entendrà definitivament adoptat aquest acord, fins llavors provisional, sense necessitat d'acord plenari. En cas contrari, s'adoptarà l'acord definitiu que pertoqui, resolent les reclamacions i suggeriments presentats i aprovant la redacció definitiva del Pla.

 

Marratxí, 23 de desembre de 2019

El batle

Miquel Cabot Rodríguez