Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 12802
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre la instal·lació fotovoltaica autoconsum Sa Coma pol. 1 parc. 343 i 511, TM Sant Llorenç des Cardassar (48A/2019)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En relació amb l'assumpte de referència, i d'acord amb l'establert a l'article 41.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, es publica l'Acord del Ple de la CMAIB, en sessió de 31 d'octubre de 2019,

DECLARACIÓ D'IMPACTE AMBIENTAL

Es tracta d'una instal·lació fotovoltaica en sòl rústic de tipus C, l'ocupació de la qual és inferior a 4 hectàrees, 26.197 m2 en sòl rústic general, en àrea de transició d'harmonització, i s'ubica en una parcel·la en zona d'aptitud alta.

El projecte, a sol·licitud de l'òrgan substantiu i el promotor, quedarà sotmès a Avaluació d'Impacte Ambiental Ordinària; per tant, i d'acord amb l'article 17.1 de la Llei 12/2016, aquest projecte es tramita d'acord amb l'article 7.1 de la Llei 21/2013, de 9 desembre, d'avaluació ambiental, raó per la qual el projecte serà objecte d'una Avaluació d'Impacte Ambiental Ordinària i, per tant, s'haurà de seguir la tramitació ambiental establerta al títol II, capítol II, secció 1ª de l'esmentada Llei. Segons el projecte, és necessària la Utilitat Pública sense necessitat de declaració d'Interès General.

1.Informació del projecte: objecte, ubicació i descripció

L'objecte és la construcció d'una instal·lació solar fotovoltaica per autoconsum amb abocament a la xarxa d'excedents, una ocupació de 26.197 m² constituït per 6750 panells solars de 410 Wp de potència unitària (potència instal·lada total de 2767 kWp), per 1 inversor de 2200 kW, 1 centre de transformació per 900 metres de línies d'evacuació de 15 kV soterrades i connexió al punt CMM Mimosa. A més, obtenir la declaració d'utilitat pública.

El projecte s'ubica al polígon 1, parcel·les 343 i 511, del Terme Municipal de Sant Llorenç. La referència cadastral de les parcel·les:

  • 07051A001003430000DU – parcela 343
  • 07051A001005110000DG – parcela 511

La superfície total de les parcel·les propietat del promotor és de 439.123,00 m2 i l'ocupació de les parcel·les és de 14.880,63 m2, un 3,39%.

El promotor del projecte és Sa Coma Resort S.L. i l'òrgan substantiu la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat.

El sistema global es basa en la transformació del corrent continu generat pels panells solars, en corrent altern de la mateixa qualitat (tensió, freqüència,...) que la que circula per la xarxa comercial elèctrica (400 V). Aquesta transformació es realitza a través de l'inversor, element que té a més altres funcions, realitzar l'acoblament automàtic amb la xarxa i incorporar part de les proteccions requerides per la legislació vigent.

L'energia des de l'inversor és enviada al transformador BT/MT la funció del qual és elevar la tensió de l'electricitat fins als 15.000 V per al seu transport fins al punt de connexió CMM Mimosa.

La implantació del projecte implica l'ocupació de l'espai interior de la parcel·la 343 i part de la parcel·la 511, per la qual cosa, s'hauran de eliminar els tancaments de separació de les parcel·les. A més, s'han d'eliminar les restes de vegetació agrícola existents.

S'ha previst un nou edifici d'obra 10,7 m x 3.5 m x 4 m d'alçada que albergarà el centre de transformació amb un únic transformador de 2500 kVA i l'inversor de 2200 kW a una sala separada.

La xarxa privada, de 15kV d'interconnexió des de la planta solar fins al punt de connexió (CMM Mimosa), soterrada, travessarà terrenys privats del promotor excepte tres encreuaments de carrers.

L'ancoratge de les estructures al sòl serà mitjançant claus o cargols d'ancoratge,segons les característiques del terreny, sense emprar formigó en cap cas.

Es proposa un únic punt de connexió a 15.000 V, per al total de les instal·lacions del parc, CMM Mimosa situat en les coordenades aproximades UTM, X: 532247, I: 4381480 (FUS 31).

El Resort Sa Coma (conjunt de 5 hotels) va tenir un consum de energia elèctrica, a l'any 2017, de 7.828.000 kWh. Es té previst una producció anual de 4.978.400 kWh, un abocament a la xarxa 1.000.000 kWh concentrats amb els mesos que el Resort es troba tancat. L'estalvi anual d'emissions de CO2 previst és de 1647,9 tn.

2.Elements ambientals significatius de l'entorn del projecte

Diagnòstic territorial

Segons el PTI de Mallorca el parc fotovoltaic s'ubica en SRG i en àrea de transició d'harmonització (AT-H). A més, el terreny està situat en la unitat de paisatge 6, Llevant.

A les normes subsidiàries de Sant Llorenç des Cardassar els terrenys estan classificats com a Sòl Rústic i qualificats com a Zona Agrícola Ramadera.

La parcel·la no està afectada per cap APR ni per cap espai natural protegit. La vulnerabilitat per contaminació d'aqüífers és alta i no es troba en zona inundable o potencialment inundable.

D'acord a la classificació geogràfica d'instal·lacions fotovoltaiques del Pla Director Sectorial d'Energies Renovables de les Illes Balears (Decret 33/2015, de 15 de maig, BOIB núm. 73) es tracta d'una zona d'aptitud ambiental i territorial alta, tractant-se d'una instal·lació de tipus C l'ocupació de la qual és inferior a 4 hectàrees.

Diagnòstic ambiental

S'ha realitzat una caracterització de la zona, un inventari ambiental, on es descriu el medi abiòtic (climatologia, geologia, hidrologia) i biòtic (flora i fauna, espais naturals) i patrimoni.

En relació a la topografia, la zona es troba en una àrea amb pendents molt suaus (pendent mitja del 2%). Això implica que els moviments de terres seran mínims, pràcticament nuls.

En relació a l'aigua, la parcel·la se situa sobre la Massa d'Aigua Subterrània 1820M3 – Porto Cristo. Aqüífer poc profund, amb presència de clorurs i de nitrats. Mal estat quantitatiu i químic. La vulnerabilitat és alta. El projecte no es troba en zona inundable o potencialment inundable. No hi ha pous d'abastiment propers.

A la parcel·la objecte del projecte s'observa conreu de secà sense activitat recent, vegetació agrícola composta d'ametllers i garrovers principalment. A l'extrem Sud, hi trobem una zona forestal amb pins, mates, ullastres i esparregueres. Els marges estan formats per bardisses i ullastres.

No s'estableixen associacions vegetals o comunitats botàniques d'interès remarcable. Les espècies vegetals identificades (herbàcies espontànies) manquen d'interès botànic, si bé són clars indicadors de zones rurals o agràries. En conseqüència, la vegetació de la zona no presenta endemismes ni espècies amenaçades.

En relació a la flora, no hi ha presència de flora protegida a l'àrea del projecte.

La fauna present a la zona d'actuació és l'habitual d'aquelles zones naturals amb una diversificació d'hàbitats limitada per l'activitat agrícola. Fauna destacable a l'àmbit del projecte: tortuga mediterrània (Testudo hermanni) i serp blanca (Rhinechis scalaris). També hi pot haver presència d'aus com la Milana (Milvus milvus), Sebel·lí ( burhinus oedicnemus), Cucullada (galerida theklae), Falcó (Falco peregrinus) i l'Abellerol (Merops apiaster).

En relació a elements patrimonials, no es van identificar elements susceptibles de protecció.

3. Resum del procés d'avaluació

Fase d'informació pública i de consultes

El 10 de gener de 2019 es va publicar en el BOIB núm. 5 la informació pública d'autorització administrativa, declaració d'utilitat pública i AIA de la instal·lació solar fotovoltaica per autoconsum Sa Coma. NO HI HA HAGUT AL·LEGACIONS. Durant la IP han estat consultades les següents administracions:

-Servei de Reforma i Desenvolupament Agrari de la DG de Medi Rural

-Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar

-GOB i Amics de la Terra

-Endesa i Red Elèctrica d'Espanya

-Servei de Gestió Forestal

-Departament de Carreteres

-Departament de Territori

S'han rebut els següents informes:

-Servei de Reforma i Desenvolupament Rural (21/02/19) informa favorablement la instal·lació des del punt de vista de desenvolupament agrari.

-Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl (05/03/2019) informa que no té cap inconvenient o consideració a aportar, en relació al risc d'incendi forestal.

-Informe, de data 14/03/19, del Departament de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca que, vistes les consideracions del seu informe, informa que no detecta cap inconvenient per a la implantació del projecte amb les següents consideracions:

+Caldria ampliar en el límit sud la barrera vegetal proposada, excepte en la part que confronta amb la zona boscosa existent, per tal de reduir l'impacte paisatgístic des de tot l'entorn més proper.

A més, caldria completar la barrera vegetal proposada amb espècies vegetals arbòries i arbustives, de baix requeriment hídric, existents en l'entorn més proper, per tal d'augmentar la dimensió i frondositat de la barrera i millorar així la integració paisatgística de la instal·lació. Especialment caldria ampliar la dimensió de la barrera vegetal en el límit nord est de la instal·lació amb la carretera, tenint en compte que serà on la seva visibilitat serà major.

Referent al límit sud, caldria estudiar la possibilitat d'ajustar la distribució dels panells per tal de no situar la instal·lació en la zona boscosa existent i que fa límit amb el SRG-F i fomentar així la permanència i el manteniment de les masses forestals i de bosc baix (art. 7 de la Llei 6/97 del sòl rústic de les Illes Balears). A més s'hauria d'analitzar la distància dels panells en relació a la massa forestal als efectes d'evitar pèrdua de capacitat energètica, per l'ombra que la zona forestal projectarà sobre els límits de la instal·lació.

+Referent a l'alçada de 4 metres dels edificis projectats, encara que segons l'Annex F del PDS energètic de les Illes Balears l'alçada màxima per a les instal·lacions fotovoltaiques sigui 4m, segons l'experiència de supervisió d'instal·lacions fotovoltaiques similars, no sembla necessari assolir una alçada de 4 m. Tenint en compte l'impacte paisatgístic d'aquestes edificacions en sòl rústic, caldria justificar la necessitat d'aquesta alçada i en tot cas reduir-la sempre que sigui possible.

A més cal recordar que segons la norma 22 del PTIM a sòl rústic les edificacions i instal·lacions hauran de complir una sèrie de condicions d'integració paisatgística i ambiental, entre d'altres els materials i acabats de façana seran de la gamma de la pedra, del marès o dels ocres terra.

+Referent al retranqueig proposat, cal recordar que segons el planejament vigent de Sant Llorenç, la distància mínima a vial i a les partions ha d'ésser de 10m.

+Referent al nou tancament metàl·lic proposat de la parcel·la, cal recordar que el terreny on es situa la planta solar és sòl rústic i, per tant, el tancament haurà de complir la norma 22 del PTIM: "les tanques de les propietats, quan siguin d'obra seran de cantons de marès no aterracats o de paret seca amb una alçària de cos màxima d'un metre, i s'admetrà sobre la seva coronació i fins a l'alçària màxima de dos metres i vint centímetres la disposició d'elements diàfans".

+Referent al recorregut de la xarxa privada fins al punt de connexió, cal recordar que per a l'establiment o pas de les instal·lacions energètiques que calgui implantar fora de la parcel·la objecte d'aquest informe s'hauran de demanar les autoritzacions administratives pertinents.

En relació a aquest informe del departament del Departament de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca, el document de contestació de deficiències indica que:

1. Es proposa modificar l'amplada de la barrera vegetal al límit Sud i al límit Nord-est de la parcel·la, de 3 a 5 metres, amb espècies vegetals arbòries i arbustives, de baix requeriment hídric.

S'ajusta la distribució dels panells solars per no afectar a la zona boscosa, evitant afecció al SRG-F. Amb aquesta nova distribució el número de panells afectats per l'ombra és molt reduït. S'ha de tenir en compte que l'ombra es projectarà durant unes poques hores, es tracta d'una pèrdua de capacitat energètica assumible considerant la quantitat d'energia total generada.

2. La normativa vigent per centres de transformació exigeix una alçada lliure interior de 3,10 metres. La alçada total de 4 metres és necessària per poder incorporar la coberta inclinada de teula àrab per complir la norma 22 del PTIM.

3. S'han modificat les ubicacions de les estructures i dels edificis per complir amb el planejament de Sant Joan des Cardassar. “plànol 03 propuesta de implantación”.

4. S'han modificats els tancaments per complir en la norma 22 del PTIM. “plànol 11 cerramientos”.

5. L'única instal·lació energètica que es preveu implantar fora de les parcel·les de la planta solar fotovoltaica és la línea d'evacuació d'energia, que està inclosa en el projecte bàsic i que connecta la planta solar FV ”Sa Coma” amb en el CMM ”Mimosa”. Les autoritzacions ( DIA, Declaració d'utilitat pública i autorització administrativa) que s'estan tramitant inclouen aquesta interconnexió.

- Departament de Carreteres (02/04/2019) informa que no és preceptiva la seva autorització atès que l'actuació que es pretén realitzar es troba a una distància superior als 50 metres de l'aresta exterior de la carretera.

Alternatives

Les alternatives presentades:

Alternativa 0: La no execució del projecte, es descarta. S'ha decidit projectar aquest tipus d'instal·lació perquè són ambientalment convenients, el PTI fomenta l'ús de les mateixes per tal de reduir la dependència energètica, aprofitar els recursos de les energies renovables i diversificar les fonts de subministrament incorporant les menys contaminants.

Alternativa 1: és la parcel·la on s'ubica el projecte, s'han tingut en compte els següents factors: viabilitat tècnica (proper a un punt d'evacuació i disponibilitat de superfície), criteris ecològics (dins sòl rústic i sense afecció a espais naturals rellevants) i criteris socioeconòmics ( obtenir rendiment econòmic de les finques afectades, allunyat de nuclis urbans i turístics sense afeccions visuals significatives). No s'han plantejat altres alternatives a la ubicació per tractar-se de parcel·les propietat del promotor, que tenen una aptitud fotovoltaica alta.

Principals impactes de l'alternativa escollida i la seva correcció

En primer lloc es presenta una identificació i descripció dels impactes que produirà el projecte sobre l'entorn, i en segon lloc, l'avaluació i valoració d'aquells més significatius.

Una vegada identificats, es determina quins són significatius i s'avaluen i valoren, en funció de diferents atributs, en compatible, moderat, sever o crític. Es presenta una taula final amb els impactes significatius valorats.

A la fase de construcció es valoren:

-Alteració de l'estructura edàfica, avaluat com nul

-Destrucció de la vegetació, avaluat com compatible

-Alteració i pèrdua d'hàbitats faunístics, avaluat com moderat

-Molèsties a la fauna, avaluat com compatible

-Pèrdua de l'ús tradicional del sòl, avaluat com moderat

Una vegada identificats i valorats els impactes, es defineixen una sèrie de mesures correctores i preventives per tal d'evitar o reduir els efectes negatius. Es proposen 12 mesures per a la fase d'execució, 4 a la d'explotació i les mateixes establertes per a la fase d'execució per a la fase de desmantellament.

En referència als impactes més severs, són majoritàriament la generació de residus i els impactes sobre el paisatge. En relació als residus es realitzarà una adequada gestió dels residus de construcció i demolició generats durant les fases de construcció i desmantellament.

Les plaques fotovoltaiques tenen materials contaminants perillosos i han de ser gestionats com RAEE'S. Per tant, el promotor o el propietari han d'assegurar que les plaques seran gestionades de forma correcta, tant durant la vida del parc com durant el desmantellament, tractant-los a com a residu perillosos i gestionant-los com a RESIDUS D'APARELLS ELÈCTRICS I ELECTRÒNICS (RAEE), tal com s'estableix al Reial Decret 110/2015, de 20 de febrer, sobre residus d'aparells elèctrics i electrònics (codi LER-RAEE 160213*-13* 4. Aparats electrònics i de consum i panells fotovoltaics). Al Projecte s'haurà de garantir el correcte tractament mitjançant una declaració responsable de la gestió correcta de les plaques, signat pel promotor i/o el propietari. A més de preveure mesures com la realització d'un aval amb el cost del desmantellament perquè el propietari pugui desmantellar-ho si fos necessari.

Atesa la gran quantitat de parcs i panells fotovoltaics que s'estan instal·lant és previsible que d'aquí uns anys hi hagi un volum de residus de plaques important raó per la qual s'ha de preveure per estar preparats i poder gestionar-los i tractar-los correctament.

Referent a les Sinergies amb altres projectes, a dia d'avui, el projecte fotovoltaic més pròxim “Ses Rotes Noves”, que no es troba autoritzat ni executat, s'ubicaria a una distància d'uns 2 km, amb arbrat i edificacions entre els dos, que descarten els efectes acumulatius dels projectes.

Per altra banda, la finalitat de l'estudi de visibilitat és determinar la visibilitat del projecte des dels punts d'observació amb potencials observadors.

S'han identificat els següents punts d'observació:

-Vivendes aïllades i parcel·les pròximes: el projecte no resultarà visible des de les vivendes pròximes per la implantació de la barrera vegetal perimetral. A més, el número d'observadors es reduït, s'hi troben poques vivendes a l'entorn, de les quals, en la seva majoria disposen d'arbrat i vegetació dins la pròpia parcel·la.

-Vials pròxims: carretera Ma-4023, el carrer Mareselva, l'avinguda de Ses Palmeres y el camí local confrontant a les parcel·les. Tot i la proximitat al viari, no serà visible un cop implantada la barrera vegetal.

-Nucli de Sa Coma: apareixen algunes edificacions destinades principalment a l'allotjament turístic, d'alçada considerable (4 plantes), des d'on serà visible el projecte. Les més pròximes, de dues plantes d'alçada no resultarà visible.

S'aporten fotomuntatges de la visibilitat del projecte des de les edificacions més elevades i dels entorns més pròxims.

En relació a la pantalla vegetal, l'estudi indica que s'ha previst una barrera vegetal perimetral, formada per plantes autòctones de baix requeriment hídric, amb una densitat suficient que asseguri la menor visibilitat de les plaques des del nucli de la població i el camí més proper. Es proposa sembrar una franja vegetal de 5 metres d'amplada i un metre de separació entre peus, composta per ullastres (Olea europaea var sylvestris) i mates (Pistacia lentiscus), també s'indica que es mantindrà la vegetació que trobem a l'extrem Sud de la parcel·la, una zona forestal composta per pins, mates, ullastres i esparregueres; així com la vegetació dels marges, formada per bardisses i ullastres.

Es té previst fer regs de reforçament durant la fase de sembra i els dos primers anys, en els mesos estivals, quan l'estrès hídric és més elevat. Es realitzarà el reg preferentment amb aigua depurada, en horari de menor intensitat lumínica. Es faran revisions periòdiques, manteniment, neteja i reposició d'exemplars morts, fins assolir l'alçada de 3 metres de la barrera vegetal que s'espera en el termini de 3 anys.

El pressupost per instal·lar la pantalla vegetal es troba inclòs dins la partida de condicionament dels terrenys amb un total de 83800 euros, destinats a desbroçament i neteja, compactació de les zones de circulació, plantació de la barrera vegetal i tancaments.

El tancament en malla metàl·lica interior i el tancament de paret seca que dóna al camí públic s'adapta a la norma 22 del PTIM.

Es presenta un Pla de Vigilància Ambiental (PVA) on es detallen els controls i es defineixen els indicadors de compliment a utilitzar per cada una de les fases. El projecte té un pressupost de 2.074.280,00 d'euros raó per la qual, i d'acord amb l'article 29 de la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears, es designarà un auditor ambiental.

Al PVA s'haurà d'incloure clarament el desmantellament de la instal·lació amb la finalitat que el terreny recuperi el seu estat original i es prendran les mesures correctores necessàries per tal d'eliminar o disminuir l'impacte ambiental associat. Al Projecte haurà de garantir-se el correcte tractament mitjançant una declaració responsable de la gestió correcte de les plaques, que hauran de signar el promotor i/o el propietari. S'haurà de preveure l'aval per a garantir el desmantellament del parc. En relació a la vida útil de la instal·lació, s'estima que siguin 25-30 anys, després de la qual s'haurà de desmantellar. S'informa que, si es vol seguir explotant com a parc, s'haurà de passar una nova AIA.

4. Conclusions

Per tot l'anterior, es proposa formular la declaració d'impacte ambiental favorable a la realització del projecte d'instal·lació solar fotovoltaica per autoconsum a sa Coma de 2,8 MWp i 26.197 m2 d'ocupació, parcel·les 343 i 511, polígon 1, TM Sant Llorenç des Cardassar, promogut per Sa Coma Resort S.L., atès que previsiblement no es produiran impactes adversos significatius sobre el medi ambient, sempre que es compleixin les mesures preventives previstes a l'EIA, el projecte bàsic, el document addicional de EIA d'octubre de 2019 i l'annex del projecte d'octubre de 2019, a més dels següents condicionants:

a.L'edificació plantejada en el projecte haurà de complir les condicions d'integració paisatgística i ambiental de la Norma 22 del PTIM: coberta inclinada de teula àrab, acabat de façana de pedra, marès o color ocre, finestres de tipologia tradicional...

b.Durant la realització de les obres caldrà complir el Decret 125/2007, de 5 d'octubre, pel qual es dicten normes sobre l'ús del foc i es regula l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendi forestal, especialment pel que fa a les mesures de prevenció durant l'època de perill d'incendi forestal i les accions conjunturals de prevenció (art. 8 2.c).

c.La barrera vegetal estarà implementada a tot el perímetre de la parcel·la afectada i consistirà en la plantació d'ullastres i mates, la separació entre peus d'1 m i una amplada de la franja vegetal de 5 metres. S'aprofitaran els arbres de gran port existents a la zona d'instal·lació del projecte. Es faran revisions periòdiques, manteniment, neteja i reposició d'exemplars morts durant tota la vida del parc, s'ha d'assolir l'alçada de 3 metres en un terme màxim de 3 anys.

d.L'òrgan substantiu i l'òrgan ambiental podran, en qualsevol moment, verificar l'estat de la barrera vegetal i, en el cas de que no estigués ben executada, l'òrgan substantiu obligarà al promotor a instal·lar-la amb les conseqüències establertes en la llei per incompliment de la DIA.

e.Es realitzaran regs de reforçament, sobretot durant la fase de sembra i els dos primers anys, en els mesos estivals, quan l'estrès hídric és més elevat. Es realitzarà el reg, preferentment amb aigua depurada, en horari de menor intensitat lumínica.

f.El tancaments que donin al camí públic consistiran en un mur de paret seca d'un metre d'alçada i una malla metàl·lica d'un metre sobre el mateix complint les NNSS de Sant Llorenç des Cardassar i el PTI de Mallorca. El tancament en malla metàl·lica interior haurà d'aixecar la malla 10-15 cm del terra per a deixar passar la fauna.

g.Durant la realització de les rases, caldrà prendre mesures per evitar la caiguda de fauna raó per la qual, si aquestes han de romandre obertes fora de la jornada laboral, s'haurà de disposar llistons per permetre la seva sortida i realitzar revisions diàries per alliberar els animals que hi hagin pogut caure.

h.S'haurà de garantir que les subjeccions de les plaques es realitzen de materials correctes i preparats per a la intempèrie que no generen impactes sobre el sòl.

i.La neteja dels panells fotovoltaics es realitzarà, en la mesura del possible, "en sec", sense ús d'aigua, amb la finalitat d'estalviar aquest recurs, i si no fós possible, que sigui amb aigua regenerada.

j.Atès que el pressupost del projecte supera el milió d'euros, es designarà un auditor ambiental. Serà responsable de vigilar que es compleixin les mesures preventives i correctores a aplicar, principalment la pantalla vegetal, el seguiment ambiental i el desmantellament; a més de l'elaboració d'informes.

k.Els panells fotovoltaics tenen materials contaminants perillosos raó per la qual s'hauran de tractar com a residu d'aparells elèctrics i electrònics, tal com s'estableix al Reial Decret 110/2015, de 20 de febrer, sobre residus. Per tant, s'haurà de garantir la correcta gestió dels panells fotovoltaics, tant en la fase d'explotació com de desmantellament mitjançant una declaració responsable de la gestió correcta de les plaques, que hauran de signar el promotor i/o el propietari, sense perjudici de que l'òrgan substantiu valori l'aplicació potestativa de l'article 31 de la Llei 12/2016 d'avaluació ambiental relatiu a fiances i/o assegurances per garantir dit desmantellament.

l.Una vegada finalitzada la vida útil de la instal·lació fotovoltaica (que es preveu en 25-30 anys) es recuperarà el terreny al seu estat original i es prendran les mesures correctores necessàries per tal d'eliminar o disminuir l'impacte ambiental associat. Això no obstant, si en el termini de 30 anys es vol seguir explotant com a parc, s'haurà de sotmetre a un nou procediment d'Avaluació d'Impacte Ambiental.

Aquesta proposta de Declaració d'impacte ambiental s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'obtenció de l'autorització.»

 

Palma, 11 de novembre de 2019

El president de la CMAIB Antoni Alorda Vilarrubias