Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 12791
Aprovació definitiva de l’Ordenança reguladora sobre l'ús del foc als nuclis urbans del municipi de Deià

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que durant el període d'exposició pública de l'acord d'aprovació provisional de l'Ordenança reguladora sobre l'ús del foc als nuclis urbans del municipi de Deià, aprovada en sessió plenària de dia 26 de setembre de 2019, BOIB nº 141 de 17 d'octubre de 2019, no s'ha presentat cap al·legació, per la qual cosa es considera aprovat definitivament, procedint a la publicació del text íntegre de l'esmentada ordenança:

ORDENANÇA REGULADORA SOBRE L'ÚS DEL FOC ALS NUCLIS URBANS DEL MUNICIPI DE DEIÀ

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

TÍTOL I OBJECTE I ÀMBIT D'APLICACIÓ  

Article 1. Objecte

Aquesta ordenança té com a objectiu complementar les normes de prevenció d'incendis forestals vigents a la nostra comunitat autònoma, regulant l'ús del foc a l'aire lliure dins les zones urbanes del municipi de Deiá durant tot l'any.

Article 2. Àmbit d'aplicació

Serà aplicable exclusivament als nuclis urbans de Deiá, Llucalcari, Sa Cala, S'Empeltada y Ses Coves de Can Puigserver, especialment dins el termini que es determini a l'ordre anual de prevenció d'incendis de la CAIB com a època de màxim risc (normalment del 1 de maig fins al 15 d'octubre), i també la resta de l'any però amb horaris i condicions diferents.

 

TÍTOL II CONDICIONS PER A L'ÚS DEL FOC  

Article 3. Cremes

Únicament es podran cremar restes vegetals i fustes NO tractades estant exclòs qualsevol altre tipus de residu. L'Ajuntament promocionarà altres tipus de forma per a eliminar les restes de poda.  

Article 3.1

Es tendran en compte las següents mesures per a la prevenció d'íncendis forestals a las zones urbanes properes o dins el bosc: 

  • S'ha d'esbrossar i podar voltant dels habitatges per evitar la continuïtat de la vegetació.
  • Hi ha d'haver una separació adient entre les copes dels arbres (o els arbusts) perqué el foc no pugui avançar.
  • S'ha d'evitar que la vegetació estigui en contacte amb l'estructura de la casa.
  • La massa vegetal ha d'estar lluny de tendals, finestres, portes i terrats per evitar que el foc afecti a l'habitatge. 

Article 4

Per a l'eliminació de residus vegetals, s'hauran de complir les següents condicions:

a) Durant l'època de màxim risc: Comunicació a l'ajuntament: quan per motius raonats els residus vegetals no es puguin traslladar al punt verd s'haurà de notificar a l'ajuntament la intenció de dur a terme la crema dels mateixos. Aquesta notificació es farà a les oficines municipals mitjançant un IMPRÈS NORMALIZAT del qual es quedarà còpia l'administrat. S'hi faran constar les dades de l'administrat, el lloc i les dates en què es farà el foc, les condicions generals de seguretat i l'acceptació de les mateixes per part del notificant. Totes les notificacions d'ús del foc s'hauran de presentar com a mínim amb una setmana d'antelació sobre l'activitat prevista i s'haurà de dur còpia de la mateixa mentre s'estigui efectuant l'activitat notificada a efectes de comprovació per les autoritats competents.

Fora de l'època de màxim risc no serà necessaria cap notificació al Ajuntament.

b) Horari de les cremes: l'ús del foc per a eliminar restes vegetals estarà restringit a la franja horària entre les 6 h. i les 10 h. durant l'època de màxim risc, en les dates que s'hagin fet constar a la notificació. En altres èpoques la Batlia podrà limitar de forma justificada l'horari de crema a través de la preceptiva resolució.

c) Durant tot l'any queda completament prohibit la realització de cremes en dies de vent.

d) S'haurà d'avisar al telèfon 112 els dies i hores de les cremes durant l'època de màxim risc.

e) En tot moment el foc estarà vigilat i es tindran a l'abast mitjans suficients per apagar qualsevol propagació involuntària del foc.

f) En cap cas es podrà abandonar el foc si aquest no es troba completament apagat  

Article 5. Ús recreatiu del foc

S'entén com a ús recreatiu del foc l'encesa a l'aire lliure de barbacoes, foguerons per cuinar o forns de llenya sense mata-espires als fumerals. Per fer un ús recreatiu del foc en zones urbanes, s'hauran de complir les següents condicions:

a) En tot moment el foc estarà vigilat i es tindran a l'abast mitjans suficients per apagar qualsevol propagació involuntària del foc.

b) En cap cas es podrà abandonar el foc si aquest no es troba completament apagat. S'haurà de tenir especialment en les cendres i altres restes provinents de l'activitat.

Els focs d'artifici i pirotècnics han de ser autoritzats per la conselleria de medi ambient i, per tant, queden exclosos de l'àmbit d'aplicació d'aquesta ordenança.  

TÍTOL III RESPONSABILITAT DELS AUTORS DEL FOC  

Article 6

Els autors del foc són responsables de tots els fets que es produeixin com a conseqüencia de l'ús del mateix.  

Article 7

Malgrat el compliment per part dels autors del foc de totes les condicions establertes als articles 4 i 5, si el foc es propagués originant un incendi, els autors seràn responsables de qualsevol tipus de dany que es produís.  

TÍTOL IV CONTROL DE L'ÚS DEL FOC

Article 8

Les autoritats competents, seràn responsables de controlar i verificar les condicions en que es duen a terme les cremes, procedint, en cas d'incompliment de les condicions establertes als articles 4 i 5, a la paralització del foc, sense perjudici de les sancions que es puguin imposar de conformitat amb el que disposa aquesta Ordenança.  

TÍTOL V FALTES I LES SEVES SANCIONS

Article 9

Correspon a l'Ajuntament la correcció de les infraccions que es cometin respecte de les normes de la present Ordenança i la seva normativa complementària. Les infraccions a què es refereix el present títol es classifiquen, d'acord amb la seva entitat, en lleus, greus i molt greus.

Article 10

Constitueix falta lleu la següent:

La realització de cremes en zones urbanes dins l'horari establert en aquesta Ordenança sense haver-ho comunicat prèviament a l'ajuntament.  

 

​​​​​​​Article 11

Són faltes greus les següents:

L'inompliment de les condicions d'ús del foc establertes als articles 4 i 5 d'aquesta ordenança.

Les infraccions lleus quan concorrin les circumstàncies agreujants de reincidència o reiteració.

La reincidència tendrà aquesta consideració quan l'infractor hagi estat sancionat per una o més faltes lleus de les mateixes característiques durant el període d'un any anterior al de la infracció sobre la qual operi aquesta circumstància agreujant.

La reiteració quan ho hagi estat per dues o més faltes lleus de diferents característiques, durant el mateix període.  

Article 12

Són faltes molt greus les següents:

Les infraccions greus quan hi concorrin les circumstàncies agreujants de reincidència o reiteració.

Article 13

Les infraccions a què es refereixen els articles anteriors seran corregides mitjançant les següents sancions:

a) Les faltes lleus amb multa de 30 a 150 euros.

b) Les faltes greus amb multa de 151 a 1.000 euros.

c) Les faltes molt greus amb multa de 1.001 a 3.000 euros.

Les sancions s'imposaran tenint en compte les circumstàncies del responsable, grau de la culpa, reiteració, participació i benefici obtingut, grau del dany produït al medi ambient, perill en que s'hagi posat la salut i seguretat de les persones i grau del perill d'incendi.  

TÍTOL VI ​​​​​​​MESURES PROVISIONALS  

Article 14

Quan s'hagi iniciat un procediment aplicador de sancions, l'Ajuntament podrà adoptar i exigir mesures de correcció, seguretat o control que impedeixin la continuació de la producció del dany.  

Article 15

No es podrà adoptar cap mesura provisional sense el tràmit d'audiència prèvia als interessats, excepte que concorrin raons d'urgència que aconsellin la seva adopció immediata, basades en la producció d'un dany greu per a la salut humana, la seguretat o el medi ambient, o l'existència d'un perill d'incendi; en qualsevol cas, la mesura provisional imposada haurà de ser revisada o ratificada una vegada donada l'audiència als interessats. En el tràmit d'audiència previst en aquest apartat, es donarà als interessats un termini màxim de quinze dies perquè puguin aportar les al·legacions, documents o informacions que estimin convenients.  

DISPOSICIÓ FINAL.

1r.- La present ordenança entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i sempre per al curs fiscal posterior a la seva aprovació, estant en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

2n.- De conformitat amb allò disposat a l'esmentat art. 17 del esmentat RDL 2/2004, de 5 de març, el present acord provisional, s'exposarà al públic pel termini de trenta dies, a fi que les persones interessades puguin examinar l'expedient i presentar les reclamacions que estimin oportunes. En cas de que no es presentin reclamacions, l'acord s'entendrà definitivament aprovat i s'exposarà en el BOIB el text íntegre de l'ordenança”.

 

Deià, 12 de desembre de 2019

El batle

Lluís Enric Apesteguia Ripoll