Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 12753
Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de les zones d'aparcament restringit (ZAR) i les seves taxes

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que durant el període d'exposició pública de l'acord d'aprovació provisional de la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de les zones d'aparcament restringit (ZAR) i les seves taxes, aprovada en sessió plenària de dia 26 de setembre de 2019, BOIB nº 141 de 17 d'octubre de 2019, no s'ha presentat cap al·legació, per la qual cosa es considera aprovat definitivament, procedint a la publicació del text íntegre de l'esmentada ordenança:

ORDENANÇA REGULADORA DE LES ZONES D'APARCAMENT RESTRINGIT (ZAR) I LES SEVES TAXES

Article 1. Concepte.

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i de l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i conformement al que disposen els articles 15 a 19 del Text Refós de la Llei d'Hisendes Locals, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març; aquest Ajuntament estableix l'Ordenança Reguladora de les Zones d'Aparcament Restringit (ZAR) i les seves taxes, les normes de la qual s'atenen a allò que estableix l'article 57 de l'esmentat Text Refós.

Article 2. Fet regulat.

 1. Constitueix el fet regulat i imposable de la taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial dels terrenys d'ús públic i local per a l'estacionament de vehicles de tracció mecànica dins les zones que, a l'efecte, es determinin i amb les limitacions que pugui establir l'autoritat competent.

2. Els propietaris dels vehicles següents no estan subjectes a la regulació d'aparcament i a la taxa d'aquesta Ordenança:

a) Motocicletes i ciclomotors de dues rodes.

b) Els vehicles estacionats a zones reservades per a la seva categoria o activitat.

c) Els vehicles del servei públic de taxi, quan el conductor hi sigui.

d) Els vehicles en servei oficial, degudament identificats, propietat d'organismes de l'Estat, Comunitat Autònoma, illa o municipi, que estiguin destinats directament i exclusiva a la prestació dels serveis públics de la seva competència quan realitzin aquests serveis.

e) Els vehicles de les representacions diplomàtiques i consulars acreditades a Espanya, externament identificats amb plaques de matrícula diplomàtica i consular, com també els vehicles assignats al servei d'una oficina consular dirigida per un funcionari consular honorari. Tot això a condició de reciprocitat.

f) Els vehicles destinats a l'assistència sanitària que pertanyin a la Seguretat Social o a la Creu Roja i les ambulàncies.

g) Els vehicles propietat de minusvàlids que disposin de l'acreditació oficial de dita condició.

h) Els vehicles que paguen l'impost de circulació al municipi de Deià.

Article 3. Delimitació de la zona.

Es determinen les següents zones d'aparcament restringit: Es Puig, Es Clot, Sa Vinya Vella, s'Empeltada, Cala Deià i Llucalcari.

L'Ajuntament fixarà i senyalitzarà amb color taronja els vials, zones i/o places en què seran d'aplicació les normes de la present Ordenança per tal que els usuaris en tinguin el degut coneixement. Aquesta senyalització es farà horitzontalment i verticalment, segons allò que disposi el Reglament General de Circulació.

Article 4. Acreditacions o autoritzacions per a estacionar a la zona ZAR.  

L'Ajuntament tramitarà els següents tipus d'acreditació o autoritzacions:

a) Targeta del municipi numerada i amb la matrícula del vehicle autoritzat. Aquesta targeta s'ha de col·locar al vehicle, concretament, al parabrises davanter de forma clarament visible, i es renovarà cada dos anys. Tendrà un color de gama càlida.

b) Targeta d'abonament ZAR no numerada però amb la matrícula del vehicle autoritzat. Aquesta targeta s'ha de col·locar al vehicle, concretament, al parabrises davanter de forma clarament visible, i durarà el temps pel qual es pagui la taxa, per fraccions d'un mes i amb un màxim d'un any. Tendrà un color de gama freda.

c) Autoritzacions puntuals.

Article 5. Taxa ZAR.

Fet imposable: constitueix el fet imposable de la taxa l'accés a la zona de circulació restrictiva determinada així com l'expedició i regulació de les targetes ZAR.

No estan subjectes a aquesta taxa els titulars dels vehicles que tenen donat d'alta l'impost de circulació a Deià. Per aquesta condició, els serà concedida la targeta recollida a l'apartat a) de l'article 4.

Article 6. Subjectes passius i responsables.

1. Són subjectes passius els titulars dels vehicles que sol·licitin autorització per a obtenir una targeta ZAR i poder estacionar per l'esmentada zona.

2. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques i jurídiques a què es refereixen els articles 41 i 42 de la Llei General Tributària.

3. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 43 de la Llei General Tributària.

Article 7. Accés a la targeta d'abonament ZAR.

Per tal de regular l'accés a aquest abonament, es recullen els distints supòsits que tendran dret a obtenir la targeta d'abonament ZAR, prèvia sol·licitud i pagament de la taxa adient.

1. Els vehicles de les persones que viuen a Deià i que fan ús d'un vehicle que no té donat d'alta l'impost de circulació de vehicles a Deià:

a. Les persones empadronades a aquest municipi no hauran d'acreditar cap vinculació amb l'habitatge.

b. En cas de llogaters, hauran d'acreditar l'esmentada condició mitjançant el contracte legal i vigent.

c. Els hotels que disposin d'habitatge per al seu personal, aquest tendrà dret a una targeta temporal pel temps que duri el seu contracte laboral.

2. Per a propietaris d'un habitatge a Deià.

a. Hauran d'acreditar l'esmentada condició mitjançant el preceptiu rebut de béns immobles.

3. Per a familiars de persones residents a Deià.

a. Exclusivament podran tenir accés a aquest abonament els familiars de veïnats empadronats a Deià, dins de la zona ZAR, que acreditin, mitjançant informe dels Serveis Socials d'aquest Ajuntament, la necessitat d'accedir tant per acompanyament com per assistència.

Mitjançant un informe dels Serveis Socials, es podrà gaudir de gratuïtat total o parcial de l'abonament, en cas que es motivi l'esmentada necessitat.

Article 8. Quota tributària.

1.a. La taxa per a l'obtenció de la targeta dels supòsits recollits a l'article 15 es podran obtenir amb el previ pagament de l'import del quadre de tarifes següents:

Mesos

Quantitat

1

20

2

25

3

30

4

35

5

40

6

45

7

50

8

50

9

50

10

50

11

50

12

50

Article 9.  

Es consideren veïns residents exclusivament les persones que es troben, en la data de sol·licitud, empadronades a aquest municipi. La baixa de l'empadronament serà motiu de retirada de les targetes i/o acreditacions que hagin estat expedides fent ús de la condició de veïnat.

Article 10.

Per Decret de Batllia, es podran concedir targetes d'abonament per a la zona d'estacionament limitat i/o de la zona ZAR, fora dels supòsits regulats, quan existeixin raons justificades per a la seva concessió.

Article 11. Exempcions i bonificacions.

1. L'Estat, les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals no estaran obligades al pagament de les taxes regulades per a l'aprofitament inherent als serveis públics de comunicacions que explotin directament i per tots els que immediatament interessin a la seguretat ciutadana o a la defensa nacional.

Article 12. Denegació.

No s'expedirà la targeta de l'Ajuntament acreditativa de vehicle de resident ni es concedirà si el titular del vehicle no té completament liquidades les obligacions fiscals amb l'Ajuntament de Deià. Aquestes obligacions fiscals inclouen els imposts, les taxes i els preus públics.

Article 13. Còpia.

Si s'extravia una targeta, el seu titular en podrà sol·licitar una còpia pagant 20€.

CAPÍTOL I. INFRACCIONS I SANCIONS

Article 14.

1. L'incompliment de les obligacions i deures amb l'Ajuntament ocasionarà la suspensió de les targetes ZAR.

2. La desaparició del motiu o vincle que ha permès l'accés a una targeta, acreditació o abonament ocasionarà la suspensió i retirada de la mateixa. La policia local d'ofici podrà intervenir aquestes targetes sense que afecti a la possible incoació d'expedient sancionador per incompliment de la normativa reguladora.

3. La suspensió i retirada regulada als apartats anteriors no donarà dret a devolució de les taxes municipals i podrà generar responsabilitat sancionadora administrativa en cas que es consideri.

Article 15. Manipulació i/o alteració.

Es prohibeix la manipulació i/o alteració de les targetes. Si es detecta aquest fet, la policia local procedirà a la retirada immediata de la targeta.

La sanció, previ expedient administratiu, serà de 200€.

Article 16. Absència de targeta o mala col·locació.

S'estableix el següent quadre de denuncies, codis i imports de les mateixes per incompliment de les normes d'aparcament al Reglament general de circulació:

Art 154-5B No obeir un senyal de prohibició o restricció: 80€.

Els infractors amb residència fora del territori espanyol hauran d'abonar la denúncia a l'acte, aplicant el 50% de descompte, en els termes que estableix la normativa general vigent.

Segons la Llei de Seguretat Vial, tots els infractors que abonin les denúncies abans de 20 dies de la notificació tindran dret a la reducció del 50% del valor de la infracció.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Amb l'aprovació d'aquesta ordenança es deroga l'Ordenança reguladora de les zones d'aparcament restringit en casc urbà.

DISPOSICIÓ FINAL

1r.- La present modificació d'ordenança entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i sempre per al curs fiscal posterior a la seva aprovació, estant en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

2n.- De conformitat amb allò disposat a l'esmentat art. 17 del esmentat RDL 2/2004, de 5 de març, el present acord provisional, s'exposarà al públic pel termini de trenta dies, a fi que les persones interessades puguin examinar l'expedient i presentar les reclamacions que estimin oportunes. En cas de que no es presentin reclamacions, l'acord s'entendrà definitivament aprovat i s'exposarà en el BOIB el text íntegre de l'ordenança.”

  

Deià, 12 de desembre de 2019

El Batle,

Lluís Enric Apesteguia Ripoll