Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 12752
Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per recollida, tractament i eliminació d'escombraries

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que durant el període d'exposició pública de l'acord d'aprovació provisional de la modificació de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per recollida, tractament i eliminació d'escombraries, aprovada en sessió plenària de dia 26 de setembre de 2019, BOIB nº 141 de 17 d'octubre de 2019, no s'ha presentat cap al·legació, per la qual cosa es considera aprovat definitivament, procedint a la publicació del text íntegre de l'esmentada ordenança:

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER RECOLLIDA, TRACTAMENT I ELIMINACIÓ D'ESCOMBRARIES 

Article 1r. Fonament i naturalesa 

A l'empara del previst als articles 58 i 20.4.s) de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les Hisendes Locals, de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 d'aquest text legal, l'Ajuntament estableix la taxa per la recollida, tractament i eliminació dels residus sòlids urbans, que es regirà per la present Ordenança. 

Article 2n. Fet imposable 

1. Constitueix el fet imposable de la taxa la prestació dels serveis següents: 

a) Recollida domiciliària d'escombraries i residus sòlids urbans d'habitatges, allotjaments i locals o establiments.

b) Tractament i eliminació d'escombraries i residus esmentat a l'apartat a).

c) Neteja de pous negres.

d) Neteja de carrers particulars. 

2. A aquests efectes, es consideren escombraries domiciliàries i residus sòlids urbans les restes i les deixalles alimentàries o els detritus que procedeixen de la neteja normal de locals o d'habitatges. 

3. No tenen la consideració d'escombraries domiciliàries els residus que, per al seu tractament, requereixin l'adopció de mesures especials, higièniques, profilàctiques o de seguretat següents, tals com: 

a) Residus urbans d'indústries, hospitals i laboratoris.

b) Escòries i cendres de calefaccions centrals.

c) Runes d'obres.

d) D'altres tòxics o perillosos.

Article 3r. Subjectes passius

1. Són subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària, que ocupin o utilitzin els habitatges i els locals situats en els llocs, places, carrers o vies públiques en què el servei es realitzi, bé sigui a títol de propietari o d'usufructuari, d'inquilí, d'arrendatari o, fins i tot, de precari.

2. Tindrà la consideració de subjecte passiu substitut del contribuent el propietari dels habitatges o locals, el qual podrà repercutir, si s'escau, les quotes satisfetes sobre els usuaris, que són els beneficiaris del servei. 

Article 4t. Responsables 

1. Son responsables tributaris les persones físiques o jurídiques determinades com a tals en els articles 37 i 39 de l'Ordenança General.

2. La derivació de responsabilitat requerirà que, prèvia audiència de l'interessat, es dicti acte administratiu, en els termes previstos a la Llei General Tributària. 

 

​​​​​​​Article 5è. Beneficis fiscals 

1. Gaudiran d'exempció aquells contribuents que obtingui uns ingressos anuals inferiors al salari mínim interprofessional.

2. Per a gaudir d'exempció, caldrà adreçar la corresponent sol·licitud al Departament de Serveis Socials, acreditant els ingressos i les condicions familiars.

3. Vist l'informe de Serveis Socials, el Batle acordarà la concessió o denegació del benefici fiscal sol·licitat i es notificarà a l'interessat.

4. Si es concedís l'exempció, els seus efectes s'iniciaran en l'exercici en què s'ha sol·licitat. 

Article 6è. Quota tributària 

1. La quota tributària consistirà en una quantitat fixa, per unitat de local, que es determinarà en funció de la naturalesa i el destí dels immobles i de la categoria del lloc, la plaça, el carrer o la via pública on estiguin situats. 

2. A aquest efecte, s'aplicarà la tarifa següent: 

ESTABLIMENT

TARIFA

Habitatge particular

129, 05€

Pastisseries

988,36€

Comestibles

909,29€

Forns

909,29€

Altres locals comercials

423,01€

Cafeteries i bars

1.186,04€

Restaurants 1a categoria

2.767,41€

Resta de restaurants

1.383,71€

Hotels de 4 i 5 estrelles

10.674,32€

Resta d'hotels

3.455,82€

Pensions, hostals, turisme d'interior, agroturismes, refugis

513,95€

Habitatges turístics de vacances

309€

Habitatges destinats a Estades Turístics en habitatge (llicència anual)

309€

Habitatges destinats a Estades Turístics en habitatge (llicència bimensual)

159,71€

Embotelladores

4.348,81€

Quioscs bars

691,85€

Bancs

423,01€

Article 7è. Acreditament 

1. La taxa s'acredita i neix l'obligació de contribuir des del moment en què s'iniciï la realització del servei, que hom entendrà iniciat, atesa la seva naturalesa de recepció obligatòria, quan el servei municipal de recollida d'escombraries domiciliàries en els carrers o llocs on figurin els habitatges o locals utilitzats pels contribuents subjectes a la taxa estigui establert i en funcionament.

2. Una vegada s'hagi establert i funcioni el servei esmentat, les quotes s'acreditaran el primer dia de cada any natural i el període impositiu comprendrà l'any natural, excepte en els supòsits d'inici o cessament en la recepció del servei per haver desocupat el local.

3. Respecte al prorrateig s'estarà al previst a l'article 14.5 de l'Ordenança General. 

Article 8è. Règim de declaració i ingrés 

1. Dintre dels trenta dies hàbils següents a la data en què s'acrediti per primera vegada la taxa, els subjectes passius formalitzaran la seva inscripció en matrícula i presentaran, a aquest efecte, la declaració d'alta corresponent i ingressaran, simultàniament, la quota que els correspongui, segons el que estableix el punt 3 de l'article anterior.

2. Quan es conegui, d'ofici o per comunicació dels interessats, qualsevol variació de les dades que figuren a la matrícula, s'hi efectuaran les modificacions corresponents, que tindran efecte a partir del període de cobrament següent al de la data en què s'hagi realitzat la declaració, o s'hagi produït la variació.

El cobrament de les quotes s'efectuarà anualment, en el període que determini l'Ajuntament. 

Article 9è. Infraccions i sancions

Pel que respecta a les infraccions i sancions tributàries que, en relació a la taxa reguladora en aquesta Ordenança, resultin procedents, s'aplicarà el que disposen els articles 51 a 54 de la l'Ordenança General. 

DISPOSICIÓ FINAL 

1r.- La present modificació d'ordenança entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i sempre per al curs fiscal posterior a la seva aprovació, estant en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

2n.- De conformitat amb allò disposat a l'esmentat art. 17 del esmentat RDL 2/2004, de 5 de març, el present acord provisional, s'exposarà al públic pel termini de trenta dies, a fi que les persones interessades puguin examinar l'expedient i presentar les reclamacions que estimin oportunes. En cas de que no es presentin reclamacions, l'acord s'entendrà definitivament aprovat i s'exposarà en el BOIB el text íntegre de l'ordenança.”

 

Deià, 12 de desembre de 2019

El batle ​​​​​​​Lluís Enric Apesteguia Ripoll