Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 12725
Departament de Personal. Inici del procediment de declaració de lesivitat per a l'interès públic de l'article 7è del Pla d'Acció Social de l'Ajuntament de Palma

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Junta de Govern de l'Ajuntament de Palma en sessió de 18 de desembre de 2019 va acordar:

Antecedents

1. El 2 de juny de 2010, la Junta de Govern aprovà el Pla d'Acció Social que regula les prestacions que en concepte d'acció social l'Ajuntament de Palma ha de concedir al seu personal funcionari i laboral.

 2. L'article 7è del Pla d'Acció Social de l'Ajuntament de Palma regula el foment de la jubilació anticipada i voluntària.

Preveu  l'article 7è, es cita textualment:

“El personal que hagi establert la seva jubilació forçosa a l'edat de 65 anys i que pugui optar per la jubilació voluntària pot sol·licitar un complement econòmic per compensar la disminució de la quantia de la prestació en cas d'aplicació dels coeficients reductors que en aquest supòsits preveu la normativa de la seguretat Social. Les quanties a abonar a partir de l'entrada en vigor d'aquest Acord, són les previstes a la taula següent i, en el supòsit preguin aquesta opció, amb efectes de l'endemà en què compleixin les edats que s'esmenten:

El dia que compleixin 59 anys                                                                      32.600 euros

El dia que compleixin 60 anys                                                                      29.491euros

El dia que compleixin 61 anys                                                                      24.954 euros

El dia que complexin 62 anys                                                                       20.417 euros

El dia que compleixin 63 anys                                                                      17.017 euros

El dia que compleixin 64 anys                                                                      12.477 euros

.......

El personal de l'SCIS que es jubila anticipadament a l'edat mínima a la qual te dret, o en altra posterior en aplicació del percentatge mínim de renovació de la plantilla, i sempre que li correspongui el 100% de la quantia de la pensió, percep la quantitat de 18.000 €.”.

3. Des de l'aprovació del Pla d'Acció Social a dia d'avui, el Departament de Personal, mitjançant la nòmina mensual, ha abonat aquest complement econòmic als empleats públics de l'Ajuntament de Palma que voluntàriament s'han jubilat de forma anticipada i pels import que preveu la taula anterior.

4. El 9 de febrer de 2017, la regidoria de Funció Pública va demanar informe als Serveis Jurídics Municipals relatiu a si la previsió de l'article 7 del Pla d'Acció Social  relativa al foment de la jubilació anticipada i voluntària era ajustada a dret.

5. El 21 de febrer de 2017, els Serveis Jurídics Municipals varen informar, es cita textualment:

“ La regulació de la prestació per al foment de la jubilació anticipada i voluntària continguda en el Pla d'Acció Social aprovat per la Junta de Govern de 2010 està emparada en la disposició addicional vigèsima primera de la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de mesures per a la reforma de la funció pública i en l'article 37.1 de l'EBEP. Com a ajuda de caràcter assistencial, sense perjudici de la correcta constitució del Fons d'Acció Social per part de l'Ajuntament”.

6. El 5 de novembre de 2019, la regidoria d'Economia, Hisenda i Funció Pública va sol·licitar novament informe als Serveis Jurídics Municipals relatiu a la possibilitat de seguir abonant la prestació per al foment de la jubilació anticipada i voluntària que preveu l'article 7 del Pla d'Acció Social i, en el seu cas, la regulació del prorrateig de les quanties previstes.

7. El 12 de desembre de 2019, els Serveis Jurídics Municipals varen informar, es cita textualment:

“...En els dos darrers anys, el Tribunal Suprem ha tingut ocasió de pronunciar-se novament al respecte de determinades ajudes als empleats públic..i en sentències de 20 de març de 2018 i 14 de març de 2019,  ha catalogat els incentius o premis de jubilació... si no com a retribucions no contemplades en la legislació bàsica de l'Estat...

.....

Es conclou, per tant, que aquests premis “suposen una alteració del règim retributiu dels funcionaris de les Administracions Locals que manca de cobertura legal i justificació”.

....

Conclou l'informe:

“... L'Ajuntament ha de procedir de forma immediata a denunciar el Pacte d'Acció Social per a la seva revisió, i a suspendre l'aplicació de l'article 7è, relatiu al foment de la jubilació anticipada i voluntària. Atès que l Pacte, en el seu article 15é preveu que la denuncia s'ha de produir durant el mes de setembre de qualsevol possible pròrroga i sempre mitjançant comunicació escrita i no possible continuar aplicant l'article 7é en els termes acordats, és precís que s'iniciï la seva revisió d'ofici en el termini més breu possible, i que cautelarment, en l'acord corresponent, es suspengui la seva aplicació”.

8. Atesos els fets i fonaments exposats, la regidoria d'Economia, Hisenda i Funció Pública ha de procedir de conformitat amb el que preveu l'informe dels Serveis Jurídics Municipals abans esmentats i, en conseqüència, s'ha d'iniciar la revisió d'ofici de l'article 7è del vigent Pla d'Acció Social així com suspendre cautelarment l'aplicació del mateix.

Fonaments de Dret

1. Arts  48, 82, 107 i 108 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les Administracions Públiques, relatiu a la declaració de lesivitat dels actes anul·lables i suspensió de l'execució dels actes de l'acte.

Es considera que l'execució de l'acte impugnat podria causar perjudicis de difícil reparació atesa la dificultat dels empleats públics de retornar a les Corporació els conceptes retributius abonats més els interessos corresponents, per això, atès el que preveu l'article 108 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les Administracions Públiques es considera necessari suspendre l'execució de l'acte.

2. Art. 127.k de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de regim local quant a que indica que és competència de la Junta de Govern les facultats de revisió d'ofici dels seus propis actes.

Per tot això, tenint en compte el Decret de Batlia núm. 13.026 de 28/06/2019, relatiu a l'organització dels serveis administratius de l'Ajuntament de Palma, modificat pel Decret núm. 18746 de 27/09/2019, així com l'Acord de delegació de competències de la Junta de Govern de Palma en els titulars de les Àrees i Àrees delegades acordat en data 31 de juliol de 2018, el cap de departament que subscriu proposa al regidor de l'Àrea d'Hisenda, Innovació i Funció Pública, que elevi a la Junta de Govern el següent:

ACORD

Primer. Iniciar el procediment de declaració de lesivitat per a l'interés públic de l'article 7è del Pla  d'Acció Social de l'Ajuntament de Palma aprovat per la Junta de Govern de 2 de juny de 2010 que regula el foment de la jubilació anticipada i voluntària, això de conformitat amb l'article 107 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques i de l'informe dels Serveis Jurídics Municipals de 12 de desembre de 2019.

Segon. Establir un tràmit d' audiència d'un termini de 15 dies perquè les persones i entitats interessades puguin al·legar i presentar els documents i justificacions que estimin pertinents, això de conformitat amb l'art. 82 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques.

Tercer. Procedir, una vegada acabat el procediment de declaració de lesivitat, a la impugnació davant la jurisdicció contenciosa- administrativa de l'article 7è del Pla d'Acció Social de l'Ajuntament de Palma, atès que es reuneixen els requisits de l'art 107 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les Administracions Públiques (actes anul·lables).

Quart. Suspendre l'aplicació de l'art. 7è del Pla d'Acció Social de l'Ajuntament de Palma des de la data d'aprovació d'aquest Acord i amb efectes del dia 31 de desembre de 2019, això atès el que preveu 108 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les Administracions Públiques i de conformitat amb l'informe dels Serveis Jurídics Municipals de 12 de desembre de 2019, tenint en compte que es considera que l'execució i aplicació de l'acte impugnat podria causar perjudicis de difícil reparació.

Cinquè. Procedir a l'abonament de les quanties previstes pel foment de la jubilació anticipada i voluntària pendents de pagament fins el 31 de desembre de 2019 amb càrrec al vigent pressupost municipal de despeses del 2019 atesa l'existència de consignació pressupostària a les aplicacions pressupostàries habilitades a l'efecte.

Sisè. Notificar aquest acord a la Mesa General de Negociació, a les parts signants del Pla d'Acció Social de l'Ajuntament de Palma, així com a la resta de entitats sindicals i representants dels treballadors.

Setè. Publicar aquest Acord a l'Intranet Municipal, al Butlletí Oficial de les Illes Balears i al Butlletí Oficial de l'Estat per a general coneixement.

 

Palma, 18 de desembre de 2019

El cap de departament de Personal

(Decret de batllia núm. 3000, de 26 de febrer de 2014,

publicat al BOIB núm. 30, de 4 de març de 2014)

Antoni Pol Coll