Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 12713
Ordenança fiscal reguladora de les taxes municipals per l'ocupació de terrenys de titularitat pública local per bars o cafés, cafeteries i restaurants amb taules, cadires i altres elements

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Ajuntament Ple en sessió celebrada el dia 17 d'octubre de 2019 va aprovar inicialment la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per l'ocupació de terrenys de titularitat pública local per bars, cafès, cafeteries i restaurants amb taules, cadires i altres elements.

Sotmès l'acord al tràmit d'informació pública i no havent-se presentat al·legacions dins el  termini, s'ha procedit a elevar automàticament a definitiu l'acord fins llavors inicial.

De conformitat amb allò establert als apartats 3 i 4 de l'article 17 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refòs de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es publica  el text íntegre de l'Ordenança que entrarà en vigor el dia 1 de gener de 2020.

"ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LES TAXES MUNICIPALS PER L'OCUPACIÓ DE TERRENYS DE TITULARITAT PÚBLICA LOCAL PER BARS O CAFÉS, CAFETERIES I RESTAURANTS AMB TAULES, CADIRES I ALTRES ELEMENTS

Article 1. Fonament i naturalesa.

De conformitat amb el que preveuen els articles 133.2 i 142 de la Constitució Espanyola, l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i de conformitat amb els articles del 15 al 19 de l'RD legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aquest ajuntament continua exigint de conformitat amb la present ordenança fiscal la taxa per l'ocupació de titularitat pública local per bars o cafès, cafeteries i restaurants amb taules, cadires i altres elements, que es regirà per la present Ordenança fiscal, les normes de la qual atenen el que estableix l'article 57 de l'esmenta't text refós.

Article 2. Fet imposable.

Constitueix el fet imposable d'aquesta taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial dels terrenys de titularitat pública local per bars, cafès, cafeteries i restaurants amb taules, cadires i altres elements.

Article 3. Obligats al pagament.

1. Son subjectes passius d'aquesta taxa les persones físiques, jurídiques i les entitats a que es refereix l'article 35.4 de la Llei General Tributària a favor de les quals s'atorguin les llicències, o les que es beneficiïn de l'aprofitament si es va procedir sense l'autorització oportuna.

2. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques o jurídiques a què fa referència a l'article 42 de Llei General Tributària.

3. Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i àmbit que disposa l'article 43 de la Llei general tributària.

Article 4. Base imposable.

1. La base imposable d'aquesta ordenança vindrà determinada pels metres quadrats necessaris o emprats pel beneficiari de la taxa regulada en aquesta ordenança.

2. Als efectes prevists per aplicar les tarifes contemplades en aquesta ordenança, les vies públiques d'aquest municipi es classifiquen en les categories relacionades en la seva disposició addicional. Quan l'espai afectat per l'aprofitament estigui situat en la confluència de dues o més vies públiques classificades en categoria diferent, s'aplicarà la tarifa que correspongui a la via de categoria superior.

Article 5. Base liquidable.

No s'admet cap tipus de reducció de la base imposable declarada o comprovada per l'Administració.

 

Article 6. Quota tributària.

La quota tributària es determinarà d'acord amb les següents tarifes:

Ocupació de taules, cadires i altres elements amb finalitat lucrativa: per metre quadrat o fracció i dia natural o fracció d'ocupació, i que s'atengui a la vigència de la llicència i amb la liquidació de la taxa.

Als efectes de la fixació de la taxa, l'Administració podrà considerar la correspondència següent entre instal·lacions de diversos tipus i superfície ocupada:

1- Per cada taula

1,00 m2

2- Per cada cadira

0,50 m2

3- Per cada test, para-sols i similar

0,50 m2

6.1a) Autoritzacions anuals: m2/any  

Carrers de 1a especial

 25,58 €

Carrers de 1a categoria

 20,45 €

Carrers de 2a categoria

 13,27 €

Carrers de 3a

 6,78 €

 

6.1b) Autoritzacions per dia natural o fracció, festiu o de mercat setmanal (no incloses en l'autorització anual, per tractar-se d'ampliacions); m2/dia

Carrers de 1a especial

 2,79 €

Carrers de 1a categoria

 2,22 €

Carrers de 2a categoria

 1,31 €

Carrers de 3a 

 0,80 €

 

6.1c) Autoritzacions per dia natural o fracció, referit al Dimecres Bo, Dijous Bo i festes de Sant Abdon i Sant Senén (no incloses en l'autorització anual):

Carrers de 1a especial 

 5,58 €

Carrers de 1a categoria 

 4,50 €

 

6.1d) Autoritzacions per dia natural o fracció, en dia feiner (ampliacions de l'autorització anual o altres supòsits):

Carrers de 1a especial

 1,37 €

Carrers de 1a categoria

 1,14 €

Carrers de 2a categoria

     0,63 €

Carrers de 3a 

 0,40 €

En cap cas s'autoritzarà l'ocupació descrita en els paràgrafs anteriors sobre les calçades dels carrers oberts al trànsit.

Article 7. Exempcions i bonificacions.

No es concedirà cap exempció o bonificació en el pagament de la taxa.

Article 8. Meritació.

1. De conformitat amb l'article 26 del Text Refós de la Llei d'Hisendes Locals, RDL 2/2004 de 5 de març, la taxa es meritarà en el moment de sol·licitar l'ús privatiu o aprofitament especial, que no es tramitarà si no s'ha efectuat el pagament corresponent. Les quotes resultants de les taxes regulades en aquesta ordenança es meriten per trimestres naturals.

2. Quan es produeixi l'ús privatiu o l'aprofitament especial sense sol·licitar llicència, la taxa es meritarà en el moment de l'inici de l'aprofitament.

Article 9. Normes de gestió.

1. Esta sotmesa a prèvia llicència municipal la taxa per l'aprofitament detallat a l'article 6, per la qual s'exigeix la presentació de la següent documentació; declaració en què consti la superfície de l'aprofitament, els elements que s'instal·laran, dies prevists de l'ocupació, així com també uns plànols detallats de la superfície que es pretén ocupar, i de la seva situació dins el municipi.

2. En cas de denegar-se les autoritzacions, les persones interessades podran sol·licitar a aquest ajuntament la devolució de l'import corresponent, sempre que no s'hagués gaudit, utilitzat o aprofitat especialment el domini públic local i també quan, per causes no imputables al subjecte passiu, el dret a la utilització o aprofitament del domini públic no s'exerceixi.

3. No es consentirà l'ocupació de la via pública fins que no s'hagi liquidat la taxa i les persones interessades hagin obtingut la corresponent llicència. L'incompliment d'aquesta obligació podrà donar lloc a la no concessió de la llicència, sense perjudici del pagament de la taxa i de les sancions i recàrrecs que pertoquin.

4. Les autoritzacions tindran caràcter personal i no podran ser cedides o sotsarrendades a tercers. L'incompliment d'aquest mandat donarà lloc a l'anul·lació de la llicència.

5. Una vegada autoritzada l'ocupació o aprofitament, si no es va determinar amb exactitud la duració de l'aprofitament, s'entendrà prorrogada fins que es presenti la declaració de baixa per les persones interessades.

6. La presentació de la baixa tindrà efectes a partir del primer dia de l'exercici següent a la presentació de la sol·licitud de baixa. La durada de les baixes no podrà ser inferior a 12 mesos.

7. Les altes produïdes durant l'exercici implicaran que la quota que es meritarà serà la corresponent a tot l'exercici pel qual presenta la seva sol·licitud d'autorització.  

Article 10. Normes de cobrança.

1. El pagament de les taxes es realitzarà:

a) Quan es tracti de concessions de nous aprofitaments, es realitzarà el pagament a través de les entitats col·laboradores mitjançant el document emès per l'Ajuntament, però sempre abans de retirar la corresponent llicència.

b) Quan es tracti de concessions d'aprofitament que estiguin autoritzades i prorrogades, una vegada incloses en els padrons o matrícules d'aquesta taxa, per anys naturals a través de les entitats col·laboradores mitjançant el document emés per l'Ajuntament, en els terminis reglamentaris fixats.

Article 10.

Les quotes no satisfetes en el període voluntari s'hauran de fer efectives pel procediment de constrenyiment, d'acord amb el Reglament general de recaptació i normes supletòries i complementàries.

Article 11.

Es consideren partides fallides o crèdits incobrables aquelles quotes que no hagin pogut fer-se efectives pel procediment de constrenyiment, declaració per a la qual es formalitzarà l'oportú expedient d'acord amb el que preveu el vigent Reglament general de recaptació.

Article 12.

Infraccions i sancions.

En tot el relatiu a infraccions tributàries i la seva qualificació, així com a les sancions que a les mateixes correspongui en cada cas, s'aplicaran les normes contingudes a la Llei General Tributària i al Reglament General de Recaptació.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Classificació i categoria de carrers, a efectes d'aplicació de les tarifes contemplades en la present ordenança.

PRIMERA CATEGORIA:

Alcúdia, avinguda d'

Antoni Maura, avinguda d'

Artà

Barco (fins a cantonada carrer de Jesús)

Bartomeu Coc

Bisbe Cima

Colon, Gran via de

Corró (alta)

Can Dureta

Font

Font Vella, plaça de la

Garroves

General Luque

Germanies

Glòria

Hostals

Jaume Armengol

Jaume I

Jaume II

Jaume Salord

Jesús (de Barco a Reis Catòlics)

Lluc, avinguda de (de Formentor a Sor Clara Andreu)

Mairata

Mostra

Murta

Orgúe, plaça de l'

Orient, plaça d'

Palmer (de plaça de Santa Maria la Major a Glòria)

Peraires (d'Hostals a Glòria)

Puresa (cantonada Bartomeu Coc fins a plaça de sa Font)

Ramon Llull (de General Luque a Bisbe Llompart)

Reis Catòlics (fins cantonada amb av. de Jaume I)    

Rentadors

Sant Bartomeu (de pl. d'Espanya a cantonada carrer de Martí Metge)

Sant Domingo, carrer de

Sirena

Tren, avinguda del (de Gral. Luque a Germanies confrontant amb carrers d'Antoni

Can Vidal (de Bisbe Cima a Hostals)

SEGONA CATEGORIA:

Antoni Mateu, plaça d'

Biniamar

Blanquer, plaça del

Costa i Llobera

Formentor

Francesc de Borja Moll (des d'avinguda del Raiguer fins a carrer d'Antoni Mª Alcover)

General Weyler

Grifó

Jocs

Josep Balaguer

Joan d'Àustria (de general Luque fins Rubén Darío)

Juníper Serra

Lledoner, plaça del (tots els carrers confrontants)

Lluc, avinguda de (de Sor Clara Andreu a final)

Mancor

Miquel Bissellach

Miquel Servet

Mossèn Andreu Caimari

Pérez Galdós

Reis Catòlics, avinguda dels (de Jaume I fins a camí vell d'Alcúdia)

Teatre (del carrer de Can Vidal al carrer de les Coves)

Tren, avinguda del (confrontant amb carrers Joan Alcover i la Balanguera)

TERCERA CATEGORIA:

Pla, avinguda del

Boters, carrer dels

Ferrers, carrer dels

Joan d'Àustria (de Rubén Darío a final)

Menestrals, carrer dels

Pagesos, carrer dels

Quarter, carrer del

Sastres, carrer dels

Sencelles, carrer de

Vial A avinguda dels Teixidors           

Vial B avinguda dels Sabaters  

Vial C avinguda dels Capellers

Vial D avinguda dels Selleters

Vial E avinguda dels Teulers

Vial F avinguda dels Fusters     

Nota comú: els carrers no relacionats en els apartats anteriors seran de segona categoria.

DISPOSICIÓ FINAL

La present ordenança fiscal, la redacció definitiva de la qual ha estat aprovada per l'Ajuntament en Ple el 17 d'octubre de 2019, entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, començarà a aplicar-se a partir del dia 1 de gener de 2020 i continuarà en vigor fins que no se n'acordi la modificació o derogació."

Contra el present acord es podrà interposar pels interessats recurs contenciós-administratiu, davant la Sala de lo Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justicia de Balears, dins el termini de dos mesos des de el dia següent a la publicació del presente acord en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de conformitat amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa-Administrativa.

   

Inca, 10 de desembre de 2019.

EL BATLE,

Virgilio Moreno Sarrió