Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 12711
Ordenança fiscal reguladora de les taxes municipals per utilització privativa o aprofitament especial del subsol, el sòl, i la volada de la via pública o dels terrenys d'ús públic municipals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Ajuntament Ple en sessió celebrada el dia 17 d'octubre de 2019 va aprovar inicialment la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de les taxes municipals per utilització privativa o aprofitament especial del subsòl, el sòl i la volada de la via pública o dels terrenys d´ús public municipals. 

Sotmès l'acord al tràmit d'informació pública i no havent-se presentat al.legacions dins el  termini, s'ha procedit a elevar automàticament a definitiu l'acord fins llavors inicial.

De conformitat amb allò establert als apartats 3 i 4 de l'article 17 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refòs de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, es publica  el text íntegre de l'Ordenança que entrarà en vigor el dia 1 de gener de 2020.

 

​​​​​​​​​​​​​​ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LES TAXES MUNICIPALS PER UTILITZACIÓ PRIVATIVA O APROFITAMENT ESPECIAL DEL SUBSÒL, EL SÒL I LA VOLADA DE LA VIA PÚBLICA O DELS TERRENYS D'ÚS PÚBLIC MUNICIPALS

Article 1. Fonament i naturalesa.

De conformitat amb el que preveuen els articles 133.2 i 142 de la Constitució Espanyola, l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i de conformitat amb els articles del 15 al 19 de l'RD legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aquest ajuntament continua exigint de conformitat amb la present ordenança fiscal les taxes municipals que afecten les utilitzacions privatives o aprofitaments especials del subsòl, el sòl i la volada de la via pública que s'especifiquen en la descripció dels fets imposables, bases imposables i liquidables, tipus impositius i les quotes tributàries resultants que es contenen en aquesta ordenança fiscal.

Article 2. Fet imposable.

1. Vindrà determinat per qualsevol utilització o aprofitament especial del domini públic local, es faci o no amb autorització municipal.

2. En particular, aquesta ordenança afecta les utilitzacions o aprofitaments següents:

a) Ocupació del subsòl del domini públic municipal per transformadors, canonades per a la conducció de líquids fluids, dipòsits de líquids, cambres, passadissos, obertura de sondatges i rases que no siguin per a la connexió de serveis públics i qualssevol altres similars.

b) Ocupació del sòl del domini públic municipal per materials, enderrocs, tanques i similars, aparells automàtics, puntals o estintols, pals, transformadors, per aparells automàtics accionats per monedes,  per quioscs, parades de cotxes de lloguer o autotaxis, per ocupacions de terrenys amb parades, casetes per a la venda, espectacles i atraccions que no tinguin caràcter permanent, per venda ambulant o per l'exercici d'indústries de carrer d'acord amb el que regulen les disposicions vigents o de rodatge cinematogràfic; en definitiva, per qualsevol ocupació, utilització o aprofitament del sòl de la via pública o de terrenys d'ús públic que faci referència, afecti o beneficiï de manera particular els subjectes passius.

c) Ocupació de la volada del domini públic municipal per rails, pals, cables, aïlladors, caixes d'amarratge, de distribució o de registre i, en definitiva, per qualsevol altra utilització, ocupació o aprofitament de la volada de la via pública que faci referència de manera particular als subjectes passius, els afecti o els beneficiï.

Article 3. Obligats al pagament.

1) Són subjectes passius de les presents taxes en concepte de contribuents les persones físiques i jurídiques, com també els ens descrits en l'article 36 de la Llei general tributària (Llei 58/2003, de 17 de desembre), que utilitzin o aprofitin especialment el domini públic local en benefici particular o en gaudeixin en qualsevol de les formes descrites en l'article segon d'aquesta ordenança fiscal, sense perjudici del que disposa l'apartat següent.

2) Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu les persones físiques o jurídiques a què fa referència a l'article 42 de la Llei general tributària.

3) Seran responsables subsidiaris els administradors de les societats i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats i entitats en general, en els supòsits i àmbit que disposa l'article 43 de la Llei general tributària.

Article 4. Base imposable.

1. La base imposable d'aquesta ordenança vindrà determinada pels metres quadrats o lineals, segons la descripció que es farà en les tarifes aplicables, necessaris o emprats pel beneficiari de la taxa regulada en aquesta ordenança.

2. Als efectes prevists per aplicar les tarifes contemplades en aquesta ordenança, les vies públiques d'aquest municipi es classifiquen en les categories relacionades en la seva disposició addicional. Quan l'espai afectat per l'aprofitament estigui situat en la confluència de dues o més vies públiques classificades en categoria diferent, s'aplicarà la tarifa que correspongui a la via de categoria superior.

Article 5. Base liquidable.

No s'admet cap tipus de reducció de la base imposable declarada o comprovada per l'Administració.

Article 6. Deute tributari.

L'ocupació i l'aprofitament de la via pública o terrenys d'ús públic es regiran per les tarifes contingudes en el quadre que s'adjunta al final.

Article 7. Normes de gestió i cobrança.

Se sotmetran a prèvia llicència, concessió o autorització tots els aprofitaments i utilitzacions regulades en aquesta ordenança i es liquidarà la taxa conformement a l'article 27 de l'RD legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals i formularà una declaració en què consti la superfície de l'aprofitament i els elements a instal•lar, dies prevists de l'ocupació i uns plànols detallats; es delimitarà la superfície que es pretén ocupar i la seva situació dins el municipi.

En cas de denegar-se les autoritzacions, les persones interessades podran sol•licitar a aquest ajuntament la devolució de l'import corresponent, sempre que no s'hagués gaudit, utilitzat o aprofitat especialment el domini públic local i també quan, per causes no imputables al subjecte passiu, el dret a la utilització o aprofitament del domini públic no s'exerceixi.

No es consentirà l'ocupació de la via pública fins que no s'hagi liquidat la taxa i les persones interessades hagin obtingut la corresponent llicència. L'incompliment d'aquesta obligació podrà donar lloc a la no concessió de la llicència, sense perjudici del pagament de la taxa i de les sancions i recàrrecs que pertoquin.

Les autoritzacions tindran caràcter personal i no podran ser cedides o sotsarrendades a tercers. L'incompliment d'aquest mandat donarà lloc a l'anul.lació de la llicència.

Article 8. Normes de gestió.

1. Les quantitats exigibles d'acord amb les tarifes es liquidaran per cada aprofitament sol•licitat o realitzat.

2. Una vegada autoritzada l'ocupació o aprofitament, si no es va determinar amb exactitud la duració de l'aprofitament, s'entendrà prorrogada fins que es presenti la declaració de baixa per les persones interessades.

3. La presentació de la baixa tindrà efectes a partir del primer dia de l'exercici següent a la presentació de la referida sol•licitud.

4. Les altes produïdes durant l'exercici implicaran que la quota que es meritarà serà la corresponent a tot l'exercici pel qual presenta la seva sol•licitud d'autorització.

Article 9. Normes de cobrança.

1. El pagament de les taxes es realitzarà:

a) Quan es tracti de concessions de nous aprofitaments, es realitzarà el pagament a travès de les entitats col•laboradores mitjançant el document emès per l'Ajuntament, però sempre abans de retirar la corresponent llicència.

b) Quan es tracti de concessions d'aprofitament que estiguin autoritzades i prorrogades, una vegada incloses en els padrons o matrícules d'aquesta taxa, per anys naturals a través de les entitats col•laboradores mitjançant el document emès per l'Ajuntament, en els terminis reglamentaris fixats.

Article 10.

Les quotes no satisfetes en el període voluntari s'hauran de fer efectives pel procediment de constrenyiment, d'acord amb el Reglament general de recaptació i normes supletòries i complementàries.

Article 11.

Es consideren partides fallides o crèdits incobrables aquelles quotes que no hagin pogut fer-se efectives pel procediment de constrenyiment, declaració per a la qual es formalitzarà l'oportú expedient d'acord amb el que preveu el vigent Reglament general de recaptació.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Classificació i categoria de carrers, a efectes d'aplicació de les tarifes contemplades en la present ordenança.

PRIMERA ESPECIAL:

Àngel, plaça de l' (de J. Armengol a Salord)                    

Bisbe Llompart

Born (alta)

Campana

Coll

Comerç

Espanya, plaça d'

Estrella

Llibertat, plaça d'

Major

Mare de Déu de Lluc, plaça de la (alta)

Miquel Duran (alta)

Mossèn Bernat Salas

Pau (alta)

Peix

Quartera, plaça de la

Rubí

Sant Domingo, plaça de

Sant Francesc ( de Pau fins a Born) (alta)                

Santa Maria la Major, plaça de

 

PRIMERA CATEGORIA:

 

Alcúdia, avinguda d'

Antoni Maura, avinguda d'

Artà

Barco (fins a cantonada carrer de Jesús)

Bartomeu Coc

Bisbe Cima

Colon, Gran via de

Corró (alta)

Can Dureta

Font

Font Vella, plaça de la

Garroves

General Luque

Germanies

Glòria

Hostals

Jaume Armengol

Jaume I

Jaume II

Jaume Salord

Jesús (de Barco a Reis Catòlics)

Lluc, avinguda de (de Formentor a Sor Clara Andreu)

Mairata

Mostra

Murta

Orgúe, plaça de l'

Orient, plaça d'

Palmer (de plaça de Santa Maria la Major a Glòria)

Peraires (d'Hostals a Glòria)

Puresa (cantonada Bartomeu Coc fins a plaça de sa Font)

Ramon Llull (de General Luque a Bisbe Llompart)

Reis Catòlics (fins cantonada amb av. de Jaume I)    

Rentadors

Sant Bartomeu (de pl. d'Espanya a cantonada carrer de Martí Metge)

Sant Domingo, carrer de

Sirena

Tren, avinguda del (de Gral. Luque a Germanies confrontant amb carrers d'Antoni

Can Vidal (de Bisbe Cima a Hostals)

SEGONA CATEGORIA:

Antoni Mateu, plaça d'

Biniamar

Blanquer, plaça del

Costa i Llobera

Formentor

Francesc de Borja Moll (des d'avinguda del Raiguer fins a carrer d'Antoni Mª Alcover)

General Weyler

Grifó

Jocs

Josep Balaguer

Joan d'Àustria (de general Luque fins Rubén Darío)

Juníper Serra

Lledoner, plaça del (tots els carrers confrontants)

Lluc, avinguda de (de Sor Clara Andreu a final)

Mancor

Miquel Bissellach

Miquel Servet

Mossèn Andreu Caimari

Pérez Galdós

Reis Catòlics, avinguda dels (de Jaume I fins a camí vell d'Alcúdia)

Teatre (del carrer de Can Vidal al carrer de les Coves)

Tren, avinguda del (confrontant amb carrers Joan Alcover i la Balanguera)

TERCERA CATEGORIA:

Pla, avinguda del

Boters, carrer dels

Ferrers, carrer dels

Joan d'Àustria (de Rubén Darío a final)

Menestrals, carrer dels

Pagesos, carrer dels

Quarter, carrer del

Sastres, carrer dels

Sencelles, carrer de

Vial A avinguda dels Teixidors           

Vial B avinguda dels Sabaters  

Vial C avinguda dels Capellers

Vial D avinguda dels Selleters

Vial E avinguda dels Teulers

Vial F avinguda dels Fusters     

Nota comú: els carrers no relacionats en els apartats anteriors seran de segona categoria.

DISPOSICIÓ FINAL

La present ordenança fiscal, la redacció definitiva de la qual ha estat aprovada per l'Ajuntament en Ple el dia 17 d'octubre de 2019, entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, començarà a aplicar-se a partir del dia 1 de gener de 2020 i continuarà en vigor fins que no se n'acordi la modificació o derogació.

Quadre de tarifes aplicables a partir del dia 01/01/2020, amb relació a l'Ordenança fiscal reguladora de l'ocupació del sòl, vol o subsòl de la via pública:

QUADRE DE TARIFES VIGENTS PER O. V. PÚBLICA

1.- Ocupació del subsòl, amb autoliquidació de la taxa:

 

a) Per ocupació del subsòl de la via pública per m2 o fracció

 0,97 €

b) Per cada transformador a l'any

 30,65 €

c) Per canonades per a la conducció de líquids fluids per metre lineal a l'any 

0,51 €

d) Per dipòsit de líquids, cambres, passadissos per m2 a l'any

 3,08 €

e) Per l'obertura de sondatges i rases per m2 i dia o fracció que no siguin per a la connexió de serveis públics

4,56 €

2.- Ocupació del sòl:

2.1) Per materials, enderrocs, tanques i similars i aparells automàtics, amb dipòsit previ de la taxa:

- Per cada puntal o estintol, per dia 

  0,17 €

- Per cada pal, per dia  

  0,28 €

- Per cada transformador per m2 a l'any 

 20,45 €

- Per aparells automàtics accionats per monedes, per cada un i any

 20,45 €

3. Per quiosc, és a dir, petites construccions o instal·lacions de caràcter permanent, amb una ocupació privativa d'un mínim de 6m2, per a l'exercici d'activitats comercials o industrials a l'any i amb l' autoliquidació de la taxa, durant el primer exercici, per any:

3.a) Quioscs, amb un mínim de 6 m2, que ocupen vies públiques municipals: 

- Vies de 1a categoria especial (per quiosc fins a 6 m2)

422,60 €

. Vies de 1a categoria (per quiosc fins a 6 m2)

 336,36 €

- Vies de 2a categoria (per quiosc fins a 6 m2)

 163,88 €

- Vies de 3a (per quiosc fins a 6 m2) 

 68,13 €

Per cada m2 d'excés se satisfarà: 

- Vies de 1a especial

 70,40 €

- Vies de 1a categoria

 56,16 €

- Vies de 2a categoria

27,28 €

- Vies de 3a  

 11,34 €

4. Ocupació de cotxes de lloguer o servei de taxi en la via pública:  

Per cada estacionament, anualment 

 81,97 €

5. Per ocupacions de terrenys amb parades, casetes per a la venda, espectacles i atraccions que no tinguin caràcter permanent:

5.a) En el mercat setmanal del Dijous

5.a.1)  Parades per a la venda de productes del sector primari per metre lineal o fracció: 

- Any natural

 25,97 €

5.a.2) Altres parades de venda de productes manufacturats, espectacles i atraccions, etc., per metre lineal i segons la categoria de la via a on està situada la parada de venda:

- Carrers de categoria especial, com són: Sirena, Major, plaça de Sta. Maria la Major, Comerç, Jaume Armengol,Corró, Bisbe Llompart, plaça de la Quartera, plaça d'Espanya, plaça de la Llibertat, Músic Salas, plaça de l'Angel i Rubí

Per any/ml

 

110,62 €

- La resta de vies a on té lloc el mercat són de categoria normal:

Per any/ml

​​​​​​​ 100,71 €

5.a.3) Altres parades de venda de productes manufacturats, espectacles i atraccions, etc., per metre lineal i segons la categoria de la via a on està situada la parada de venda:

 

- Carrers de categoria especial, com són: Sirena, Major, plaça de Sta. Maria la Major, Comerç, Jaume Armengol,Corró, Bisbe Llompart, plaça de la Quartera, plaça d'Espanya, plaça de la Llibertat, Músic Salas, Plaça de l'Angel i Rubí

Pel període d'abril a octubre/ml

64,52 €

- La resta de vies a on té lloc el mercat són de categoria normal:

Pel període d'abril a octubre/ml

58,74 €

5.b) Per la venda de productes usats, en el mercadet de diumenges o "rastro":

- Per any natural i ml 

25,97 €

- Per dia i ml

3,61 €

- Per productes agrícoles, per dia i ml

1,06 €

5.c) Per la venda de productes manufacturats i del sector primari, en el Mercat del Dijous Bo, per metre lineal

10,25 €

5.d) Per la venda de productes manufacturats i del sector primari, en el Dimecres Bo, per metre lineal

6,38 €

5.e) Activitats temporals: ml/dia

 5.e.1) Tómboles, casetes de tir, xurreries, parades de venda ambulant i similars: ml/dia

- Dijous Bo

10,25 €

- Festius i Dimecres Bo

6,38 €

 - Dissabtes o feiners amb activitat

2,11 €

5.e.2) Atraccions tot el perímetre de les quals (exterior i interior) es apte per a la seva utilització o aprofitament per part dels usuaris i estan subjectes a l'acreditacio de projecte tipus convalidat per la Direcció General de Funció Pública (cotxes de xoc, cavallets, etc.):  m2/dia

- Dijous Bo

1,25 €

- Diumenges i Dimecres Bo

 0,97 €

- Dissabtes i dies feiners amb activitat

   0,28 €

6.- Per activitats subjectes a llicència que empren la via pública d'acord amb el que regulen les disposicions vigents o de rodatge cinematogràfic, amb autoliquidació de la taxa corresponent:

- Al dia

153,62€

- Per venda ambulant i repartiment de publicitat dinàmica o estàtica d'activitats comercials o similars (amb una autorització administrativa prèvia)      

153,62 €

7.- Per qualsevol ocupació, utilització o aprofitament del sòl de la via pública o de terrenys d'ús públic no prevista en els apartats anteriors es pagarà pel concepte més anàleg, però sempre amb un mínim de

79,80 €

8.- Ocupació de la volada de la via pública: 

8.a) Rails, pals, cables, aïlladors, etc., que s'estableixin o volin sobre la via pública: 

- Rails, per metre lineal, a l'any

 2,51 €

- Pals de ferro, per unitat i any

 15,32 €

- Pals de fusta, per unitat i any

 7,63 €

- Cables, per metre lineal i any

 0,51 €

- Aïlladors, per unitat i any

 0,06 €

- Caixes d'amarratge de distribució o registre per unitat i any

1,82 €

8.b) Per qualsevol altra utilització, ocupació o aprofitament de la volada de la via pública que no està prevista en els apartats anteriors s'ha de pagar segons el concepte més anàleg i sempre amb un mínim de

 

79,80 €

9.- Caixers automàtics utilitzables pel públic des de la via pública, per caixer i any/ vies categoria unica

517,49 €

 

Contra el present acord es podrà interposar pels interessats recurs contenciós-administratiu, davant la Sala de lo Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justicia de Balears, dins el termini de dos mesos des de el dia següent a la publicació del presente acord en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de conformitat amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa-Administrativa.

​​​​​​​Inca, 10 de desembre de 2019

El batle

Virgilio Moreno Sarrió