Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE MANACOR

Núm. 12590
Aprovació definitiva modificació Ordenança Fiscal reguladora de l'Impost sobre Vehícles de Tracció Mecànica

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament en sessió celebrada el dia 14 d'octubre de 2019 acordà aprovar provisionalment la modificació de l'ordenança fiscal 03I.OD reguladora de l'Impost sobre vehicles de tracció mecànica.

Dit acord fou publicat en el Tauler d'anuncis de la Seu Electrònica en data 18 d'octubre de 2019, a un dels diaris de major difusió de la província en data 19 d'octubre de 2019 i al BOIB núm. 142 de data 19 d'octubre de 2019.

Transcorregut el termini d'exposició pública sense que s'hagin interposat reclamacions, el referit acord s'eleva a definitiu, de conformitat amb l'article 17.3 del RDL 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals i amb l'article 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local.

De conformitat amb l'informe de la Tècnica de gestió tributària, de dia 11 de desembre de 2019, s'han incorporat al text definitiu els suggeriments inclosos a l'informe sobre l'impacte de gènere emes per l'Institut Balear de la Dona a data 20 de novembre de 2019.

Les modificacions de les ordenances entraran en vigor dia 1 de gener de 2020, prèvia publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 17.4 del RDL 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals i l'article 70.2 i 65.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases de Règim Local.

El text integre de l'ordenança fiscal modificada és el següent:

ORDENANÇA FISCAL 03I.OD IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA

ARTICLE 1 FONAMENT LEGAL

De conformitat amb l'article 15.2, en relació amb l'article 59.1, ambdós del RD Legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, s'exigeix l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica conforme el regulat al RDL 2/2004, i demés disposicions legals i reglamentàries que la complementen i siguin d'aplicació al present impost, així com per la present Ordenança Fiscal.  

ARTICLE 2 NATURALESA I FET IMPOSABLE

1.L'Impost sobre vehicles de tracció mecànica és un tribut directe que grava la titularitat de vehicles d'aquesta naturalesa, aptes per circular per les vies públiques, qualsevol que en sigui la classe i categoria.

2. Es considera vehicle apte per a la circulació el que hagi estat matriculat als registres públics corresponents i mentre no se n'hagi donat de baixa. Als efectes d'aquest Impost, també es consideraran aptes els vehicles proveïts de permisos temporals i matrícula turística.

3. No estan subjectes a l'Impost:

a)Els vehicles que havent estat donats de baixa als registres per antiguitat del seu model, poden ser autoritzats per circular excepcionalment en ocasió d'exhibicions, certàmens o curses limitades als d'aquesta naturalesa.

b)Els remolcs i semiremolcs estirats per vehicles de tracció mecànica amb una càrrega útil i no superior als 750 quilograms.

ARTICLE 3 EXEMPCIONS

1.Estaran exempts de l'Impost:

a)Els vehicles oficials de l'Estat, comunitats autònomes i entitats locals adscrits a la defensa nacional o a la seguretat ciutadana.

b)Els vehicles de representacions diplomàtiques, oficines consulars, agents diplomàtics i personal funcionari consulars de carrera acreditats a Espanya, que siguin súbdits dels països respectius, identificats externament i a condició de reciprocitat en l'extensió i el grau. Així mateix, els vehicles dels organismes internacionals amb seu o oficina a Espanya i del seu personal funcionari o membres amb estatut diplomàtic.

c)Els vehicles respecte dels quals així es derivi del que es disposi en Tractats o convenis internacionals.

d)Les ambulàncies i altres vehicles directament destinats a l'assistència sanitària o al trasllat de ferits o malalts.

e)Els vehicles per a persones de mobilitat reduïda a què es refereix la lletra A de l'annex II del Reglament general de vehicles, aprovat per Reial Decret 2822/1988, de 23 de desembre.

Així mateix, estan exempts els vehicles matriculats a nom de persones minusvàlides per al seu ús exclusiu. Aquesta exempció s'aplicarà en tant es mantinguin les dites circumstàncies, tant per als vehicles conduïts per persones amb discapacitat com per els destinats al seu transport.

Les exempcions previstes en els dos paràgrafs anteriors no resultaran aplicables als subjectes passius beneficiaris d'aquestes per més d'un vehicle simultàniament.

Als efectes del que se disposa en aquest apartat, es consideraran persones amb minusvalidesa les que tinguin aquesta condició legal en grau igual o superior al 33%.

f)Els autobusos, microbusos i altres vehicles destinats o adscrits al servei de transport públic urbà, sempre que tinguin una capacitat que excedeixi de nou places, inclosa la del conductor o conductora.

g)Els tractors, remolcs, semiremolcs i maquinària proveïts de Cartilla d'inspecció agrícola.2. Per poder aplicar les exempcions a què es refereixen les lletres e) i g) de l'apartat 1 d'aquest article, els interessats hauran d'instar la seva concessió indicant les característiques del vehicle, la seva matrícula i la causa del benefici. A més, en relació amb l'exempció prevista en el segon paràgraf de la lletra e) de l'apartat 1 anterior, la persona interessada  haurà d'aportar el certificat de minusvalidesa emès per l'òrgan competent, declarar sota jurament que el vehicle és per al seu ús exclusiu i que només gaudeix d'aquest benefici per a un sol vehicle.

ARTICLE 4 SUBJECTES PASSIUS

1.Són subjectes passius d'aquest Impost les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei General Tributària, a nom de les quals consti el vehicle al permís de circulació.

2.Els subjectes passius, determinats segons l'apartat anterior, hauran de satisfer l'Impost a aquest Ajuntament quan el domicili que consti al permís de circulació del vehicle estigui situat al terme municipal de Manacor.

ARTICLE 5 QUOTA

1.Les quotes tributàries es determinaran per aplicació de les tarifes que figuren a l'annex d'aquesta Ordenança.

2.Respecte a les següents classes de vehicles, i als efectes d'aplicació de les tarifes, s'hauran de tenir en compte les següents regles:

a. Els “derivats de turisme” i els “vehicles mixtes adaptables” tributaran com a turisme, d'acord amb la potència fiscal, excepte si el vehicle està autoritzat per a transportar més de 525Kg de càrrega útil que tributaran com a camió.

b. Les màquines autopropulsades que puguin circular per les vies públiques sense ser transportades o arrossegades per altres vehicles de tracció mecànica tributen per les tarifes corresponents als tractors, quedant compresos, entre altres, els “tractocamions”, i els “tractors d'obres i serveis”.

c. Els denominats “quats” es regiran per les següents regles:

- Els classificats com a “vehicles ciclomotors” (03 quatricicle lleuger), tributen com a ciclomotors.

- Els classificats com a “vehicle automòbil” (06 vehicles quatricicles), tributen com a motocicletes.

- Els classificats com a “vehicles especials” (64 màquina de serveis automotriu), tributen com a tractors.

3. La base imposable dels vehicles que s'esmenten a continuació, constituïda per la magnitud en unitats de quantitat o pes del fet imposable, sobre les quals s'aplicarà la tarifa que correspongui, serà la següent:

a. Per a turismes, el nombre de cavalls fiscals.

b. Per a autobusos, el nombre de places.

c. Per a camions, remolcs i semiremolcs, els quilograms de càrrega útil.

d. Per a tractors, el nombre de cavalls fiscals.

e. Per a motocicletes, els centímetres cúbics de cilindrada.

f. Per a ciclomotors, el deute tributari vindrà determinat per una quantitat fixa.

4. De conformitat amb el previst a l'article 95.4 del RD Legislatiu 2/2004, reguladora de les hisendes locals, el coeficient d'increment de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica aplicable en aquest municipi queda fixat en l'1,93 sobre les tarifes legalment vigents. Les tarifes resultants de l'aplicació del coeficient determinat són les següents:

POTENCIA I CLASSE DE VEHICLE

QUOTA

A) TURISMES:

De menys de 8 cavalls fiscals

24,36€

De 8 fins a 11.99 CF.

65,77€

De 12 fins a 15.99 CF.

138,84€

De 16 fins a 19.99 CF.

172,95€

De més de 20 CF.

216,16€

B) AUTOBUSOS:

De menys de 21 places

160,77€

De 21 a 50 places

228,98€

De més de 50 places

286,22€

C) CAMIONS:

De menys de 1000 kg de càrrega útil

81,60€

De 1000 a 2999 kg de càrrega útil

160,77€

De 3000 a 9999 kg de càrrega útil

228,98€

De més de 9999 kg de càrrega útil

286,22€

D) TRACTORS:

 

De menys de 16 cavalls fiscals

34,10€

De 16 de 25 CF

53,60€

De més de 25 CF

160,77€

E) REMOLC I SEMIREMOLCS ARRASTRATS PER VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA:

De menys de 1000 kg de càrrega útil

34,10€

De 1000 a 2999 kg de càrrega útil

53,60€

De més de 2999 kg de càrrega útil

160,77€

F) ALTRES VEHICLES:

 

Ciclomotors

8,53€

Motocicletes fins a 125 cc

8,53€

Motocicletes de més de 125 fins a 250 cc

14,61€

Motocicletes de més de 250 fins a 500 cc

29,24€

Motocicletes de més de 500 fins a 1000 cc

58,46€

Motocicletes de més de 1000 cc

               116,92€

5.S'estableix una bonificació del 100% de la quota de l'impost per els vehicles històrics o aquells que tinguin una antiguitat mínima de 25 anys, comptats a  partir de la data de la seva fabricació o si aquesta no es conegués tenint com a tal la de la seva primera matriculació o en el seu defecte la data en que el corresponent tipus o variant es deixà de fabricar. La bonificació s'aplicarà d'ofici.

6. S'estableix una bonificació del 75% de la quota a favor de les persones titulars dels vehicles amb motor elèctric o mixtes elèctric i motor de combustió.

7.Els efectes de la concessió dels beneficis fiscals s'inicien a partir de l'exercici següent al de la sol·licitud instada pel beneficiari, i no tindrà efectes retroactius. En els casos de primeres adquisicions de vehicles, reforma de vehicles de manera que s'alteri la seva classificació a efectes del present impost, o nova matriculació es concedirà la bonificació para a l'exercici en curs sempre que la sol·licitud es formuli en el moment de procedir a l'autoliquidació de l'Impost.

8.En l'aplicació d'aquest impost no s'admetrà altre benefici fiscal, a excepció dels expressament prevists a les normes amb rang de Llei o els derivats de l'aplicació de Tractats Internacionals.

 

ARTICLE 6

PERÍODE IMPOSITIU I MERITACIÓ

1.El període impositiu coincideix amb l'any natural, tret del cas de primera adquisició dels vehicles. En aquest cas, el període impositiu començarà el dia que es produeixi aquesta adquisició.

2.L'Impost es merita el primer dia del període impositiu.

3.L'import de la quota de l'Impost es prorratejarà per trimestres naturals en els casos de primera adquisició o baixa definitiva del vehicle. També serà aplicable l'esmentat prorrateig en els casos de baixa temporal per sostracció o robatori del vehicle, comptant des del moment en què es produeixi la citada baixa temporal en el registre públic corresponent.

ARTICLE 7 GESTIÓ TRIBUTÀRIA DE L'IMPOST

1. La gestió, liquidació, inspecció i recaptació, així com la revisió dels actes dictats en via de gestió tributària correspon a l'Ajuntament del domicili que consti al permís de circulació del vehicle.

2. En els casos de vehicles ja matriculats o declarats aptes per a la circulació la recaptació de les quotes es farà mitjançant el sistema de padró anual en què figuraran tots els vehicles subjectes a l'Impost que estiguin inscrits al corresponent Registre Públic a nom de persones o entitats domiciliades en aquest terme municipal.

ARTICLE 8 JUSTIFICACIÓ DEL PAGAMENT DE L'IMPOST

1. Es consideraran com instruments acreditatius del pagament de l'impost els rebuts tributaris o cartes de pagament, degudament diligenciats per la Recaptació municipal, o per les seves entitats col·laboradores.

2. Les persones sol·licitants davant la Prefectura Provincial de Tràfic de la matriculació d'un vehicle hauran d'acreditar prèviament el pagament de l'Impost. Es podrà, prèvia comprovació dels elements tributaris declarats, practicar l'oportuna liquidació complementària.

3. Les Prefectures Provincials de Tràfic no tramitaran el canvi de titularitat administrativa d'un vehicle mentre les persones titulars registrals no hagin acreditat el pagament de l'impost corresponent al període impositiu de l'any anterior a aquell en què es realitza el tràmit.

 

Manacor, 16 de desembre de 2019

El batle ​​​​​​​Miquel Oliver Gomila