Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 12577
Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions situats en terrenys d’ús públic i indústries del carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que durant el període d'exposició pública de l'acord d'aprovació provisional de la modificació de l'Ordenança Fiscal reguladora de la taxa per barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions situats en terrenys d'ús públic i indústries del carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic, aprovada en sessió plenària de dia 25 de juliol de 2019, BOIB nº 134 de 1 d'octubre de 2019, no s'ha presentat cap al·legació, per la qual cosa es considera aprovat definitivament, procedint a la publicació del text íntegre de l'esmentada ordenança:

ORDENANÇA REGULADORA DE LA TAXA PER PARADES, BARRAQUES,  CASETES DE VENDA, ESPECTACLES O ATRACCIONS SITUATS EN TERRENYS D'ÚS PÚBLIC I INDÚSTRIES DEL CARRER I AMBULANTS I RODATGE CINEMATOGRÀFIC

Article 1. Fondament i naturalesa

D'acord amb el previst als articles 20.3 n  del Real Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals , de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 de dit text legal, , aquest Ajuntament estableix la taxa per parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions situats en terrenys d'ús públic i indústries del carrer i ambulants i rodatges cinematogràfic.

Article 2.  Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa la utilització privativa o l'aprofitament especial que te lloc per l'ocupació de terrenys d'ús públic per parades, barraques, casetes de venda, espectacles o atraccions situats en terrenys d'ús públic i indústries del carrer i ambulants i rodatges cinematogràfic.

Article 3. Subjecte passiu

Són subjectes passius de les taxes, en concepte de contribuents, les persones físiques i jurídiques, així com les entitats a que es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària, a favor de les quals s'atorguin  les llicències per gaudir l'aprofitament especial, o les que se'n beneficien  de l'aprofitament, si és que es varen procedir sense l'autorització corresponent.

Article 4 Responsables.

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu totes les persones que siguin causants o col·laborin en la realització d'una infracció tributària.

2. Els copartíceps o cotitulars de les Entitats jurídiques o econòmiques a que es refereix l'article 33 de la Llei General Tributària respondran  solidàriament en proporció a ses seves respectives participacions de les obligacions tributàries de dites Entitats.

3. Els administradors de persones jurídiques que no haguessin realitzat els actes necessaris de la seva competència per el compliment de les obligacions tributàries d'aquelles respondran subsidiàriament dels següents deutes:

-Quan s'ha comes una infracció tributària simple, de l'import de la sanció.

-Quan s'hagi comes una infracció tributària greu, de la totalitat del deute exigible.

-En supòsits de cessament de les activitats de la societat, de l'import de les obligacions tributàries pendents en la data del cessament.

La responsabilitat s'exigirà  en tot cas en els termes i de conformitat al procediment previst en la Llei General Tributària.

 Article 5 Quota tributària.

La quantia de la taxa regulada en aquesta ordenança serà la que es fixa en les tarifes contingudes a l'apartat següent:

Les tarifes de la taxa seran les següents:

Llicències diàries per venda ambulant 3,00 € per metre lineal o fracció i dia, ocupació màxima de fondària 2 m i amb una quota mínima de 10,00 € .

Llicències mensuals per venda ambulant: 25 € per metre lineal o fracció, ocupació màxima de fondària 2m i amb una quota mínima de 50,00 €.

Els llocs de venda seran disposats per resolució de Batlia i les persones interessades hauran de sol·licitar autorització mitjançant la presentació d'una instancia i una declaració responsable (R.D. 199/2010, de 26 de febrer que regula l'exercici de la venda ambulant) que les serà facilitada a les oficines municipals

Llicencies per ocupació de terrenys d'ús públic amb barraques, casetes de venda, espectacles, atraccions o esplai: 20,00 €/dia.

Llicencies per rodatge cinematogràfic  1.000 €/dia

Llicències per reportatges fotogràfic 150,00€/dia

Quan les activitats contemplades pugui afavorir tant a la imatge del municipi de Deià com la seva promoció turística a nivell nacional o internacional, l'ajuntament de Deià prèvia sol·licitud de l'interessat, podrà atorgar les següents bonificacions.

a) 50%, quan, sense la utilització del nom de Deià, es pugui apreciar de forma clara la que la filmació o les sessions fotogràfiques han tingut lloc a indrets típics de Deià.

b) El 75% quan, complint els requisits de l'apartat anterior, el nom de Deià aparegui juntament amb el producte que es vol publicitar.

c) Excepcionalment, i quan de les campanyes publicitàries es puguin derivar avantatges substancials tant per la imatge com per la promoció turística de Deia, i aquesta divulgació es dugui a terme de forma continuada al mitjans de televisió, es podrà acordar l'exempció de pagament de les taxes.

d) Juntament amb la sol·licitud, l'interessa't haurà de demanar la bonificació o l'exempció de pagament de les taxes, aportant a l'efecte una memòria explicativa on es detalli de forma breu quin és l'objecte de filmació o la sessió fotogràfica i justificant els motius de bonificació o d'exempció enumerats a l'article anterior. La liquidació de la taxa es farà al moment de la sol·licitud, quedant la bonificació o l'exempció condicionada al que disposi l'informi dels serveis tècnics de l'ajuntament, prèvia acreditació per part del sol·licitant d'haver acomplert amb els requisits referits a la memòria .En cas que l'informe sigui favorable es procedirà la devolució dels imports que corresponguin mitjançant transferència bancària.

Article 6. Obligats al pagament

Estan obligats al pagament de la taxa regulada en aquesta ordenança les persones o entitats a favor de les quals s'atorguin les llicències, o les que se'n beneficien de l'aprofitament, si és que es varen procedir sense l'autorització corresponent.

Article 7. Normes de gestió

1. Les quantitats exigibles d'acord amb les tarifes es liquiden per cada aprofitament sol·licitat o realitzat i tenen caràcter irreductible per al període anual o de temporada autoritzat.

2. De conformitat amb el previst a l'article 26 de del Real Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, i amb el fi de garantir sempre els drets de l'administració, tota sol·licitud de llicència perquè pugui ser admesa a tràmit s'hi haurà d'adjuntar un justificant del dipòsit previ d'aquesta taxa.

3. Les persones o entitats interessades en la concessió d'aprofitaments regulats en aquesta ordenança han de sol·licitar-ne prèviament la llicència corresponent, realitzar el dipòsit previ a què es refereix l'article 5.2.a) següent i formular una declaració on consti la superfície de l'aprofitament i els elements que s'hi instal·laran. A més, hi han d'adjuntar un pla detallat de la superfície que es pretén ocupar i de la seva situació dins del municipi.

Els serveis tècnics d'aquest municipi comprovaran i investigaran les declaracions que hagin formulat els interessats, i les autoritzacions es concediran si no es troben deficiències amb les peticions de llicències. Si n'hi ha, aquestes es notificaran als interessats i es giraran, si és  el cas, les liquidacions complementàries que escaiguin. Les autoritzacions es concediran quan els interessats hagin arreglat les deficiències i, si escau, quan hagin realitzat els ingressos complementaris corresponents.

En el cas que les autoritzacions es deneguin, els interessats poden sol·licitar a aquest Ajuntament la devolució de l'import ingressat.

4. No es considerarà l'ocupació de la via pública fins que no s'hagi abonat i obtingut la llicència corresponent.

5. La presentació de la baixa tindrà efecte a partir del primer dia del període natural de temps següent assenyalat en l'epígraf de la tarifa corresponent. La no presentació de la baixa determina l'obligació de continuar abonant la taxa.

6. Les autoritzacions tenen caràcter personal i no poden cedir-ne o subarrendar-se a terceres persones. L'incompliment d'aquest precepte provocarà l'anul·lació de la llicència, sense perjudici de les quanties que les persones interessades hagin d'abonar.

Article 8. Meritació

1. L'obligació de pagament de la taxa regulada en aquesta ordenança neix:

a) Quan es tracta de concessions de nous aprofitaments de la via pública, en el moment de sol·licitar la llicència corresponent.

b) Quan es tracta de concessions d'aprofitaments que ja estan autoritzades i prorrogades el primer dia de cada un dels períodes naturals de temps assenyalats en les tarifes.

2. El pagament de la taxa es realitza:

a) Quan es tracta de concessions de nous aprofitaments per ingrés directe en la dipositaria municipal o allà on establís l'ajuntament, però sempre abans de retirar la llicència corresponent.

Aquest ingrés tindrà caràcter de dipòsit previ, d'acord amb el que disposa l'article 26 del Real Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals , i s'elevarà a definitiu quan es concedeixi la llicència corresponent.

b) Quan es tracta de concessions d'aprofitaments que ja estan autoritzats i prorrogats, quan ja estiguin incloses en els padrons o matrícules d'aquesta taxa, per semestres naturals, en les oficines de recaptació municipal.

Article 9.-  Infraccions i sancions

Les infraccions i sancions en matèria tributària es regiran per el disposat en la Llei General Tributària.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden derogats tots els texts de les ordenances municipals contraris al nou text.

DISPOSICIÓ FINAL

La present modificació de l'ordenança entrarà en vigor el dia següent de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estant en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.”

 

Deià, 9 de desembre de 2019

El Batle,

Lluís Enric Apesteguia Ripoll