Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ANDRATX

Núm. 11561
Aprovació definitiva de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per entrar vehícles per les voreres i les reserves de via pública per a aparcaments i càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe d'Andratx

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb l'acord plenari d'aquest Ajuntament sobre les modificacions puntuals de les ordenances fiscals, i en compliment de l'article 17.4 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat pel Reial decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es publica el text íntegre de la següent ordenança fiscal (incloent-hi les modificacions aprovades):

 

«ORDENANÇA REGULADORA DE LA TAXA PER ENTRAR VEHICLES PER LES VORERES I LES RESERVES DE VIA PÚBLICA PER A APARCAMENTS I CÀRREGA I DESCÀRREGA DE MERCADERIES DE QUALSEVOL CLASSE

Article 1.- Fonament i naturalesa

D'acord amb el que preveu l'article 57 en relació amb l'article 20.3 lletra h) del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (RDL 2/2004, de 5 de març), i de conformitat amb el que disposen els articles 15 a 19 d'aquest text refós, aquest ajuntament estableix la taxa per entrar vehicles per les voreres i les reserves de via pública per a aparcaments i càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe, especificada en les tarifes 1 que figuren en l'article 6, que es regirà per aquesta ordenança fiscal.

Article 2.- Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa l'aprofitament especial que té lloc per l'entrada de vehicles per les voreres i la reserva de via pública per a aparcaments exclusius i càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe, especificada en les tarifes que figuren en l'article 6 d'aquesta ordenança.

Article 3.- Subjecte passiu

1. Són subjectes passius de les taxes, en concepte de contribuents, les persones físiques o jurídiques, així com les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, general tributària, a favor de les quals s'atorguen les llicències per gaudir de l'aprofitament especial, o les qui se'n beneficiïn si n'han gaudit sense l'autorització oportuna.

2. Pel que fa a les taxes establertes per entrades de vehicles o carruatges per les voreres, tenen la condició de substituts del contribuent els propietaris de les finques i locals que donen accés a aquestes entrades de vehicles, els quals poden repercutir, si és el cas, les quotes sobre els beneficiaris.

Article 4.- Responsables

1. Responen solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu totes les persones que siguin causants d'una infracció tributària o col·laborin a cometre-la.

2. Els coparticipants o cotitulars de les entitats jurídiques o econòmiques a què es refereix l'article 35.4 de la Llei 58/2003, general tributària, han de respondre solidàriament en proporció a les seves respectives participacions de les obligacions tributàries d'aquestes entitats.

3. Els administradors de persones jurídiques que no hagin dut a terme les actuacions que són incumbència seva a fi de complir les obligacions tributàries d'aquelles han de respondre subsidiàriament dels deutes següents:

a) Quan s'ha comès una infracció tributària simple, de l'import de la sanció.

b) Quan s'ha comès una infracció tributària greu, de la totalitat del deute exigible.

c) En casos de cessament de les activitats de la societat, de l'import de les obligacions tributàries pendents en la data de cessament.

4. La responsabilitat s'ha d'exigir en tot cas en els termes i d'acord amb el procediment previst en la Llei general tributària.

 

Article 5.- Beneficis fiscals

1. L'Estat, les comunitats autònomes i les entitats locals no estan obligats a pagar la taxa quan sol·licitin llicència per gaudir dels aprofitaments especials esmentats en l'article 1 d'aquesta ordenança, sempre que siguin necessaris per als serveis públics de comunicacions que explotin directament i per a altres usos que immediatament interessin la seguretat ciutadana o la defensa nacional.

2. No s'apliquen bonificacions ni reduccions per determinar el deute.

Article 6.- Quota tributària

La quantia de la taxa, la base de la qual és la longitud en metres lineals del pas o entrada de vehicles i la reserva d'espais de la via pública, s'ha de determinar d'acord amb el quadre de tarifes següent:

TARIFA

EUROS

1. Per cada pas a l'interior d'una finca o solar que serveixi d'entrada de qualsevol classe de vehicle que, sense ser cotxera o garatge públic, pugui contenir fins a quatre cotxes, carros o fins a deu motocicletes o bicicletes, a l'any:

 

8,10 €

2. Els mateixos quan puguin contenir o condicionar fins a vint cotxes, carros o fins a cinquanta motocicletes o bicicletes, a l'any:

18,30 €

3. Els mateixos quan puguin contenir més de vint cotxes carros o fins a cinquanta motocicletes o bicicletes:

42,30 €

4. Si l'entrada és un pas a garatge públic, cotxeres de camions, tallers de reparació, lloguer de vehicles, sigui quina sigui la seva capacitat, a l'any:

55,30 €

5. Reserva permanent /laboral de via pública (GUAL) per a vehicles particulars amb llicència prèvia, a l'any mínim (fins a 4 metres):

Per metre lineal o fracció que excedeixi de 4 metres lineals:

40,90 €

18,00 €

6. Per autorització de reserva permanent de via pública per a càrrega i descàrrega de mercaderies de qualsevol classe per metre lineal, a l'any:

49,35 €

7. Per autorització de prohibició d'aparcament a requeriment de particular per metre lineal o fracció, a l'any:

19,00 €

8. Per entrega de la placa d'autorització de gual.

28,86 €

9. Per reserva temporal de via pública per a estacionament per metre lineal o fracció i dia:

1,00 €

10. Per reserva temporal de via pública que impedeixi l'estacionament per metre lineal o fracció i dia:

1,00 €

Article 7.- Acreditació

1. S'acredita la taxa:

a) Tractant-se de concessions de nous aprofitaments de la via pública, en el moment de sol·licitar la llicència corresponent.

b) Tractant-se de concessions d'aprofitaments ja autoritzats i prorrogats, el dia primer de cada any natural.

2. Sens perjudici del que preveu el punt anterior, és necessari dipositar l'import de la taxa quan es presenti la sol·licitud d'autorització per gaudir de l'aprofitament regulat en aquesta ordenança.

3. Quan s'ha produït l'aprofitament especial sense sol·licitar llicència, l'acreditació de la taxa té lloc en el moment d'iniciar aquest aprofitament.

Article 8.- Període impositiu

1. Quan l'aprofitament especial hagi de durar menys d'un any, el període impositiu coincideix amb el que està determinat en la llicència municipal.

2. Quan l'aprofitament especial ha estat autoritzat o prorrogat per a diversos exercicis, el període impositiu comprèn l'any natural, excepte en els casos d'inici o cessament en la utilització privativa o aprofitament especial, en què cal aplicar el que preveuen els apartats següents.

3. Quan s'iniciï el gaudi de l'aprofitament especial en el primer semestre, s'ha d'abonar en concepte de taxa corresponent a aquest exercici la quota íntegra. Si l'inici del gaudi de l'aprofitament especial té lloc en el segon semestre de l'exercici, s'ha de liquidar la meitat de la quota anual.

4. Si se cessa en el gaudi de l'aprofitament especial durant el primer semestre de l'exercici, s'ha de tornar parcialment, amb la sol·licitud prèvia de la persona interessada, la quota (la meitat). Si el cessament té lloc en el segon semestre, no s'ha de tornar cap quantitat.

5. Quan no s'autoritzi l'aprofitament especial sol·licitat, o per causes no imputables a la persona interessada no pugui tenir-ne lloc el gaudi, s'ha de tornar l'import satisfet.

Article 9.- Règim de declaració i ingrés

1. La taxa s'ha d'exigir en règim de liquidació:

a) Tractant-se de concessions de nous aprofitaments, per ingrés directe en la tresoreria municipal, o on estableixi l'Ajuntament, però sempre abans de retirar la llicència corresponent.

b) Tractant-se de concessions d'aprofitaments ja autoritzats i prorrogats una vegada inclosos en els padrons o matrícules d'aquesta taxa, per anys naturals, al lloc i la data que determini l'Ajuntament.

2. Les quantitats exigibles d'acord amb les tarifes s'han de liquidar per cada aprofitament sol·licitat o fet, i són irreductibles pels períodes naturals de temps assenyalats en els epígrafs respectius, excepte el que preveu l'article anterior.

3. Les persones o entitats interessades en la concessió d'aprofitament regulats en aquesta ordenança han de sol·licitar prèviament la llicència corresponent i han de presentar-la amb un plànol detallat de l'aprofitament i de la situació dins el municipi.

4. Els serveis tècnics d'aquest ajuntament, una vegada expedida l'autorització, han de girar la liquidació corresponent. Si hi ha diferències, les han de notificar a les persones interessades i han de girar, si és el cas, les liquidacions complementàries que siguin procedents. Es concediran les autoritzacions una vegada que les persones interessades hagin esmenat les diferències i, si és el cas, hagin efectuat els ingressos complementaris que calguin.

5. Quan no s'autoritzi l'aprofitament especial sol·licitat, o per causes no imputables a la persona interessada no pugui tenir-ne lloc el gaudi, cal tornar l'import satisfet.

6. Una vegada autoritzada l'ocupació, s'entén prorrogada mentre la persona interessada no presenti la declaració de baixa.

7. La presentació de la baixa produeix efectes a partir del primer dia de l'any natural següent al d'haver-la presentada. Si no es presenta la baixa, hi ha l'obligació de continuar abonant la taxa. Amb la comunicació de la baixa, cal presentar la placa d'autorització de gual.

8. La taxa s'ha d'aplicar tant a les voreres construïdes per l'Ajuntament com a les voreres construïdes per particulars, ja que el pagament d'aquest aprofitament està motivat per la molèstia que ocasionen al transeünt les entrades i pel benefici que n'obté l'usuari. Per tant, també cal aplicar la taxa encara que el carrer no tingui vorera.

9. Els subjectes passius han de declarar els elements tributaris que utilitzi, tant en sol·licitar l'ús o l'aprofitament com quan li requereixi l'Ajuntament; n'han d'especificar les característiques, i han de comunicaran qualsevol variació que repercuteixi en la quantia de la tarifa.

10. Els subjectes passius afectats per mercat setmanal podran sol·licitar la devolució de la part proporcional de les quotes regulades a l'article 6. Les sol·licituds de devolució s'hauran de presentar per registre general d'entrada dins el primer trimestre de l'any següent, acompanyades de la còpia del rebut abonat.

Article 10.- Notificacions de les taxes

En casos d'aprofitaments especials continuats, taxa que té caràcter periòdic, cal notificar personalment al sol·licitant l'alta en el registre de contribuents. La taxa d'exercicis successius s'ha de notificar col·lectivament mitjançant l'exposició pública del padró al tauler d'anuncis de l'Ajuntament durant el període que es publiqui en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Article 11.- Infraccions i sancions

Pel que fa a tot el que es refereix a la qualificació d'infraccions tributàries, així com a les sancions que hi corresponguin, cal aplicar-hi el règim regulat en la Llei general tributària i en les altres disposicions que la complementin i la desenvolupin.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquesta ordenança aprovada pel Ple comença a regir l'1 de gener de 2013, i continuarà vigent mentre no s'acordi modificar-la o derogar-la. En cas de modificació parcial, els articles no modificats continuaran vigents.»

 

Andratx, 14 de novembre de 2019

La Batlessa

Katia Rouarch