Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 11294
Resolució de la secretària general de la Conselleria de Medi Ambient i Territori de 12 de noviembre de 2019, per la qual es publica l'acord d'encomana de gestió a l'Agència Balear de l'Aigua i Qualitat Ambiental

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

D'acord amb el que disposa l'article 11 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, es publica en el Butlletí Oficial de les Illes Balears l'acord d'encomana de gestió a l'Agència Balear de l'Aigua i Qualitat Ambiental.

 

Palma, 12 de novembre de 2019

La secretària general ​​​​​​​Catalina I. Perelló Carbonell

 

Acord d'encomana de gestió a l'entitat pública Agència Balear de l'Aigua i Qualitat Ambiental.

Parts

Miquel Mir Gual, conseller de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, en virtut del que estableix el Decret 10/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears.

Guillem Rosselló Alzina, director gerent de l'Agència Balear de l'Aigua i Qualitat Ambiental (en endavant ABAQUA), en virtut de la Resolució del conseller de Medi Ambient i Territori de 29 de juliol de 2019, autoritzat per acord del Consell d'Administració de 31 d'octubre de 2019.

Exposen

1. Que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en virtut del que estableix l'apartat 8 de l'article 30 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, té la competència exclusiva en matèria de règim d'aigües i aprofitaments hidràulics, canals i regadius, aigües minerals i termals, ordenació i concessió de recursos i aprofitaments hidràulics, mesures ordinàries i extraordinàries per garantir el subministrament, participació dels usuaris.

2. Que la Direcció General de Recursos Hídrics que forma part de l'estructura orgànica bàsica de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, exerceix les competències en planificació hidrològica i tarifes d'aigua; infraestructures hidràuliques; domini públic hidràulic i règim jurídic de l'aigua; laboratori de l'aigua, subministrament d'aigua i sanejament d'aigües residuals, incoació i resolució dels expedients sancionadors en matèries pròpies de les seves competències de conformitat amb el Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 106, 02-08-2019).

3. Que la Conselleria de Medi Ambient i Territori dins les seves actuacions ordinàries ha formalitzat una sèrie de contractes d'obres per a la millora i el manteniment de la infraestructura hídrica dins del domini públic hidràulic amb la finalitat de garantir la seguretat de persones i béns.

4.Que de conformitat amb el que estableix la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23 i 2014/24UE, de 26 de febrer de 2014 (BOE núm. 272, 9-11-2017) la Conselleria de Medi Ambient i Territori va aprovar el 31 d'octubre de 2018 la tramitació d'emergència de les obres i serveis necessaris per recuperar la funcionalitat de les lleres i restaurar les zones afectades  per les inundacions i els desbordaments provocats per les pluges intenses del 9 d'octubre de 2018 a la comarca del llevant de l'illa de Mallorca.

5.Que l'article 243 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23 i 2014/24UE, de 26 de febrer de 2014 estableix que a la recepció de les obres, una vegada finalitzades, hi han d'assistir un facultatiu en representació de l'Administració i designat per aquesta, el facultatiu encarregat de la direcció de les obres i el contractista, assistit si ho estima oportú del seu facultatiu. Si les obres es troben en bon estat, el funcionari tècnic designat per l'Administració contractant i representant d'aquesta les donarà per rebudes i n'aixecarà l'acta corresponent, moment en què començarà el termini de garantia.

6.Que la disposició addicional segona de la Llei 8/2004, de 23 de desembre, de mesures tributàries, administratives i de funció pública va autoritzar el Govern de les Illes Balears per crear una nova entitat, Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental, entitat pública empresarial, adscrita a l'actual Conselleria de Medi Ambient i Territori, que actua en règim de dret privat amb personalitat jurídica pròpia, el règim jurídic de la qual es va establir, inicialment, mitjançant Decret 115/ 2005, d'11 de novembre i, actualment, pel Decret 100/2015, de 18 desembre, pel qual s'aproven els seus Estatuts.

7. Que l'apartat segon de l'article primer dels Estatuts de l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental, aprovats pel Decret 100/2015 de 18 de desembre, disposa que l'entitat, en el marc de les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té, entre d'altres, la finalitat institucional per a la conservació i millora del domini públic hidràulic, qualsevol tipus d'actuació hidràulica, fins i tot les obres, instal·lacions i els serveis connexos, que siguin competència de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

8. Que la Conselleria de Medi Ambient i Territori, una vegada finalitzades,  té obligació de recepcionar les obres que realitza en matèria de domini públic hidràulic i actualment no disposa dels mitjans tècnics suficients.

9. Que l'article 11.1 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, reguladora de l'encomana de gestió,  disposa que les activitats de caràcter material o tècnic de la competència dels òrgans administratius poden ser encomanades a altres òrgans o entitats de dret públic de la mateixa administració o diferent, sempre que entre les seves competències estiguin aquestes activitats, per raons d'eficàcia o quan no es tinguin els mitjans tècnics apropiats per dur-les a terme.

10. Que l'article 11.3.a de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, reguladora de l'encomana de gestió, disposa que quan l'encàrrec de gestió es faci entre òrgans administratius o entitats de dret públic pertanyents a la mateixa Administració s'haurà de formalitzar en els termes que estableixi la seva normativa pròpia.

11. Que l'article 30 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de las Illes Balears estableix que l'encomana de gestió s'ha de formalitzar per acord exprés dels òrgans o de les entitats que hi intervenen.

Acorden

Primer. En el marc del que disposa la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, encomanar a l'Agència Balear de l'Aigua i Qualitat Ambiental (Q0700507G) la recepció de las obres que la Conselleria de Medi Ambient i Territori realitzi en el domini públic hidràulic actuant com a representant de la Conselleria com administració contractant en el termes establerts en l'article 243 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es transposen a l'ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23 i 2014/24UE, de 26 de febrer de 2014

Segon. Aquesta encomana de gestió s'ajusta a allò que preveu l'article 11 de la Llei 40/2015, de règim jurídic del sector públic, per la qual cosa no implica cap transferència econòmica de la Conselleria de Medi Ambient i Territori cap a Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental.

Tercer. La Direcció General de Recursos Hídrics comunicarà a la gerència de l'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental la necessitat de rebre cadascuna de les obres, amb indicació de les característiques bàsiques, objecte, import d'adjudicació i la resta de documentació necessària per poder dur a terme la recepció.

L'Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental proposarà una persona amb contracte laboral fix i qualificació tècnica adequada per realitzar l'objecte de l'encomana. En la proposta se n'ha d'indicar el nom i cognoms, número del document nacional d'identitat i titulació.

La Direcció General de Recursos Hídrics trametrà al conseller, com a òrgan de contractació de la Conselleria, la proposta de resolució de nomenament de la persona que actuarà com a representant de l'Administració en l'acte de recepció de l'obra.

La Direcció General de Recursos Hídrics trametrà la Resolució de nomenament a la gerència de l' Agència Balear de l'Aigua i de la Qualitat Ambiental perquè la notifiqui a la persona interessada i una còpia de la Resolució a la Secretaria General perquè l'arxivi en l'expedient de contractació corresponent.

Quart. Aquesta encomana no suposa, en cap cas, la cessió de la titularitat de la competència ni dels elements substantius del fet d'exercitar-la.

Cinquè. L'eficàcia de l'encomana de gestió queda condicionada a la publicació íntegra en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Sisè. Correspon a la Conselleria de Medi Ambient i Territori interpretar les previsions d'aquest acord i resoldre totes els dubtes que puguin sorgir durant la seva vigència.

Setè. L'encomana tindrà una durada de quatre anys des de la formalització, prorrogables de mutu acord entre les parts per períodes d'un any , sempre que cap de les parts comuniqui la voluntat de resoldre l'acord.

Vuitè. L'acord s'extingirà pel transcurs del temps establert per a la seva vigència, per mutu acord de les parts, per revocació de l'Administració que fa l'encomana i per renúncia de l'Administració gestora.

Palma, 6 de novembre de 2019

Per la Conselleria de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir Gual, conseller

Per ABAQUA, Guillem Rosselló Alzina, director gerent