Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

SERVEI D'OCUPACIÓ DE LES ILLES BALEARS

Núm. 11222
Resolució de la directora del Servei d’Ocupació de les Illes Balears, de 5 de novembre de 2019, per la qual es concedeixen els ajuts, s’autoritza i disposa la despesa, es reconeix l’obligació i es proposa el pagament de la primera mensualitat dels ajuts prevists a l’Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB, de 11 d’octubre de 2019, per la qual s’aproven les bases reguladores i la convocatòria d’ajuts puntuals per pal.liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors als treballadors vinculats a empreses incurses a un procés de creditors a conseqüència del concurs de creditors de l’empresa Thomas Cook

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

 Antecedents

  1. En data 5 d'octubre de 2019 s'ha publicat al BOIB núm. 136, el Decret llei 2/2019, de 4 d'octubre, que té com a objecte d'establir, amb caràcter immediat, ajuts puntuals destinats a pal·liar els impactes econòmics que produeix el concurs de creditors de l'agència de viatges Thomas Cook sobre l'economia de les Illes Balears.

  2. Aquest Decret llei regula el marc per establir i executar els ajuts del Programa II. En aquest programa es preveuen ajuts als treballadors afectats per un procediment concursal, mentre aquest es tramita.

  3. Així mateix, al darrer paràgraf de l'article 2 del Decret llei es preveu que la concreció dels ajuts, de l'import d'aquests, com també dels requisits per beneficiar-se'n i del procediment per atorgar-los s'ha de dur a terme mitjançant les bases reguladores i les convocatòries corresponents.

  4. En compliment de la disposició anterior, mitjançant l'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, d'11 d'octubre de 2019, s'aproven les bases reguladores i la convocatòria d'ajuts puntuals per pal·liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors als treballadors vinculats a empreses incurses a un procés de creditors a conseqüència del concurs de creditors de l'empresa Thomas Cook (BOIB núm. 140 de 15 d'octubre de 2019).

  5. En data 5 de novembre de 2019, el Departament d'Orientació i Intermediació ha emès un informe favorable sobre la concessió d'ajuts a favor dels treballadors de l'agència de viatges a l'engròs Thomas Cook que consten en la llista de persones beneficiàries de l'annex d'aquesta Resolució. El Departament informa que s'ha comprovat que aquestes persones reuneixen els requisits que estableix l'apartat 2 de l'Ordre esmentada i determina la quantia de l'ajut que han de percebre les persones sol·licitants de l'annex de l'informe, partint de la situació d'alta a la Seguretat Social de les persones beneficiàries en una empresa distinta de la que es troba en procés concursal amb l'objectiu d'informar dels dies treballats, en concret entre dia 1 i el 31 d'octubre. 

  1. L'apartat 4 de l'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB, d'11 d'octubre de 2019 estableix que el termini per presentar les sol·licituds és de 30 dies naturals comptadors des de l'endemà de l'inici del procediment concursal. L'Ordre es va publicar al BOIB dia 15 d'octubre de 2019.

L'empresa Thomas Cook va iniciar el procediment concursal dia 1 d'octubre de 2019. Malgrat això, els treballadors sol·licitants compleixen els requisits amb efectes al dia de l'inici del procediment concursal de l'empresa, així, encara que el termini de presentació de sol·licituds no estàs obert, els treballadors de l'empresa, a través d'un equip del SOIB específic per atendre aquests treballadors, varen rebre informació de les mesures que es durien a terme i dels procediments, així com orientació i altra informació des de el 30 de setembre de 2019.

  1. L'apartat 6 de l'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB, d'11 d'octubre de 2019 estableix que l'import de l'ajut és de 500 € mensuals màxim per persona beneficiària, amb una quantia màxima de 2.000 € per persona beneficiària que correspon a quatre mensualitats. En el cas que la persona beneficiària percebi una prestació laboral o salarial inferior a una mensualitat, l'ajut que ha de percebre ha de ser proporcional als dies que no hagi rebut aquest tipus de prestació i, en tot cas, el prorrateig s'ha d'aplicar sobre 30 dies.

Els pagaments dels ajuts són mensuals, per mesos vençuts, prèvia comprovació que la persona beneficiària compleix o mantén els requisits de l'apartat 2 de l'Ordre.

  1. Totes les persones que consten a l'annex d'aquesta Resolució són beneficiàries de la quantia que correspon a cada una d'elles en funció del compliment dels requisits de la convocatòria, l'ajut màxim o la quantia proporcional als dies que no hagin rebut cap prestació laboral o salarial inferior a una mensualitat completa. 

  1. Hi ha crèdit adequat i suficient a la partida pressupostària 76101 322D02 48000 00 19020 dels pressuposts del SOIB per a l'any 2019. La despesa també s'imputa a la partida pressupostària 76101 322D02 48000 00 20020 del pressuposts del SOIB per a l'exercici 2020, sota la condició suspensiva d'existència de crèdit adequat i suficient.

Aquesta convocatòria es finança amb fons provinents de Conferència Sectorial.

  1. Les persones beneficiàries han de complir amb les obligacions estipulades a la normativa aplicable a aquests ajuts.

  1. Els treballadors sol·licitants percebran els ajuts prevists a l'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB, d'11 d'octubre de 2019 mentre es tramita el procediment concursal, d'acord amb el que disposa l'article 2 del Decret llei 2/2019, de 4 d'octubre, i fins un màxim de 4 mensualitats des de l'inici del procediment concursal.

  1. Aquest ajut és incompatible amb la percepció d'una prestació laboral o salari complet amb còmput mensual que es generi dins aquest període del procediment concursal.

Fonaments de dret

  1. El Decret llei 2/2019, de 4 d'octubre, pel qual s'estableixen ajuts puntuals per pal·liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook sobre l'economia de les Illes Balears (BOIB núm. 136, de 5 d'octubre de 2019).

  2. L'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, d'11 d'octubre de 2019, per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria d'ajuts puntuals per pal·liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors als treballadors vinculats a empreses incurses a un procés de creditors a conseqüència del concurs de creditors de l'empresa Thomas Cook (BOIB núm. 140, de 15 d'octubre de 2019).

  3. L'article 2.2 del Decret 37/2015, de 22 de maig, d'aprovació dels Estatuts del Servei d'Ocupació de les Illes Balears ‎(BOIB núm. 77, de 23 de maig) estableix que el SOIB, per acomplir els seus fins, pot dur a terme, entre altres, les funcions necessàries per gestionar les polítiques actives d'ocupació; gestionar el conjunt de programes i mesures d'orientació, ocupació, formació i formació amb alternança amb l'ocupació, que tenen per objecte millorar les possibilitats d'accés a la col·locació de les persones desocupades en el mercat de treball, per compte propi o d'altri; adaptar la formació i requalificació per a l'ocupació dels treballadors, així com les altres accions destinades a fomentar l'esperit empresarial, l'economia social i a millorar les condicions dels treballadors.

  1. D'acord amb l'article 3.3.c) del Decret llei 2/2019 en concordança amb l'article 5.5 de l'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, d'11 d'octubre de 2019 correspon a la directora del SOIB dictar les resolucions corresponents a aquesta Ordre.

  2. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, té per objecte la regulació del règim jurídic general de les subvencions atorgades per les administracions públiques (BOE 276, de 18 de novembre).

  3. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre) té per objecte determinar el règim jurídic de les subvencions, la gestió de les quals correspon a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o a les entitats públiques que en depenen.

  4. La concessió d'aquests ajuts s'ha de fer de manera directa mitjançant un procediment que no és de concurs, atès que no és necessària la comparació i la prelació en un únic procediment de totes les sol·licituds entre sí, en virtut de la urgència i del que disposa l'article 17.3 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

  5. La Llei 13/2014, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per l'any 2015, en la disposició final setena modifica l'article 1 de la Llei 7/2000, de 15 de juny, de creació del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, i el defineix com un organisme autònom dotat de personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar, adscrit a la conselleria competent en matèria de treball. D'acord amb el Decret 12/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 88, de 3 de juliol) , el SOIB està adscrit Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball.

  6. Les autoritzacions i disposicions de despeses objecte d'aquesta Resolució resten excloses de la prohibició d'adquirir nous compromisos de despesa en fase D establerta a l'article 5.1 de l'ordre de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, de 26 de setembre de 2019, per la qual es regulen les operacions de tancament i d'obertura de l'exercici pressupostari (BOIB núm. 132, de 28 de setembre de 2019), d'acord amb l'article 5.2.f) en tractar-se de despeses finançades amb fons finalistes.

  7. D'acord amb l'apartat 7 de l'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, d'11 d'octubre de 2019, el SOIB ha de fer el pagament de l'ajut una vegada es dicti la resolució. La resolució de concessió reconeix el dret a l'ajut i n'ordena el primer pagament. Els pagaments són per mesos vençuts. Per al segon pagament i els següents, el servei corresponent ha de comprovar, prèviament a la resolució de pagament, que la persona beneficiària mantén els requisits prevists en aquesta convocatòria. En el cas que es comprovi que no compleix els requisits, s'ha de suspendre el pagament i s'ha de requerir la persona interessada perquè esmeni la falta o adjunti els documents preceptius, d'acord amb l'article. 73.2 de la Llei 39/2015, de 1 d'octubre.

En cas que la persona beneficiària esmeni amb temps i forma corresponent, l'òrgan competent ha de dictar una resolució de pagament.

En cas que no s'esmeni o s'incompleixin els requisits, aquest fet constitueix causa de pèrdua del dret a percebre l'ajut.

  1. D'acord amb l'apartat 8 de l'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears, d'11 d'octubre de 2019, en el cas que es verifiqui l'incompliment de les condicions i obligacions previstes en aquesta Ordre, en la normativa aplicable, en aquesta convocatòria o en la resolució de concessió s'iniciarà un procediment de reintegrament de les quanties rebudes de forma indeguda, de conformitat amb el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la concessió d'una subvenció per pal·liar els impactes econòmics del concurs de creditors de l'empresa Thomas Cook, a favor de les persones beneficiàries que figuren a l'annex, per un import total de 145.216,67 € en el marc de la convocatòria aprovada per Ordre del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB, de 11d'octubre de 2019, per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria d'ajuts puntuals ( BOIB núm. 140 de 15 d'octubre). 

2. Autoritzar i disposar una despesa a favor de les persones beneficiàries que figuren a l'annex d'aquesta resolució per import de 71.216,67 € a càrrec de la partida pressupostària 76101 322D02 48000 00 19020 a càrrec del pressupost del SOIB de l'any 2019.

3. Autoritzar i disposar una despesa a favor dels beneficiaris que figuren a l'annex d'aquesta resolució per import de 74000,00 € a càrrec de la partida pressupostària 76101 322D02 48000 00 20020 a càrrec del pressupost del SOIB de l'any 2020.

3. Reconèixer l'obligació i proposar el pagament de la primera mensualitat de l'ajut,  per l'import total de 34.216,67 €, a favor de les persones beneficiàries i pels imports que consten en l'annex d'aquesta Resolució, amb càrrec a la partida pressupostària 76101 322D02 48000 00 19020 dels pressuposts del SOIB per a l'any 2019.

4. Aquestes autoritzacions i disposicions de despeses resten excloses de la prohibició d'adquirir nous compromisos de despesa en fase D establerta a l'article 5.1 de l'ordre de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, de 26 de setembre de 2019, per la qual es regulen les operacions de tancament i d'obertura de l'exercici pressupostari (BOIB núm. 132, de 28 de setembre de 2019), d'acord amb l'article 5.2.f) en tractar-se de despeses finançades amb fons finalistes.

5. Aquests expedients comptables estan exempts de fiscalització prèvia segons el Decret llei 2/2019, de 4 d'octubre, pel qual s'estableixen ajuts puntuals per pal·liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook sobre l'economia de les Illes Balears (BOIB núm. 136, de 5 d'octubre de 2019).

6. Publicar aquesta Resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears i a la pàgina web del Servei d'Ocupació de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs administratiu d'alçada davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del Servei d'Ocupació de les Illes Balears en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb el que disposen l'article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril) i els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d'octubre).

 

Contra la resolució del recurs d'alçada, es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

 

Palma, 5 de novembre de 2019

La directora del Servei d'Ocupació de les Illes Balears Ana Aguaded Landero

 

ANNEX PERSONES BENEFICIÀRIES

Ordre del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, i president del SOIB, de 11 d'octubre de 2019, per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria d'ajuts puntuals per pal·liar els impactes econòmics produïts pel concurs de creditors als treballadors vinculats a empreses incurses a un procés de creditors a conseqüència del concurs de creditors de l'empresa Thomas Cook (BOIB núm. 140, de 15 d'octubre)​​​​​​​

COD. EXP

LLINATGES

NOM

DNI

IMPORT

DIES D'ALTA A SEGURETAT SOCIAL A EMPRESA DISTINTA A L'EMPRESA IN DESTINATION INCOMING (01/10/2019-31/10/2019)

NÚM. CONCE.

TC012

ANDRES

ESTELLE

*424C

400,00 €

6

10413/2019

TC013

ROMERA IBARRA

DAVID

*942T

400,00 €

6

10416/2019

TC015

JACQUEMONT

NICOLLE

*575N

500,00 €

0

10441/2019

TC061

GUALDA GARCIA

DEBORA

*911C

466,67 €

2

10422/2019

TC063

BERMEJO FRANCIA

PAULA

*492K

450,00 €

3

10602/2019

TC067

COLOM GARCIA

ESTEBAN

*315S

500,00 €

0

10447/2019

TC069

BAUZA DE LAS HERAS

FRANCISCA

*246R

500,00 €

0

11014/2019

TC090

BOSERO GOMEZ

MARIA EUGENIA

*411R

483,33 €

1

10574/2019

TC098

CABALLERO ARENAS

DANIEL

*503F

366,67 €

8

10579/2019

TC101

BORRAS PALOU

NURIA

*937H

500,00 €

0

10510/2019

TC105

SEGURA SEIJAS

MARCOS DAVID

*569T

150,00 €

21

10918/2019

TC121

BABIANO BELLOSO

VICTOR

*676T

466,67 €

2

10532/2019

TC123

MORALES MARIN

JESUS

*335E

500,00 €

0

10728/2019

TC129

ESCAMILLA ELEJALDE

YULY VANESA

*823F

433,33 €

4

10550/2019

TC147

PEREZ VARELA

HELEN SHIRLEY

*571P

500,00 €

0

10616/2019

TC148

CHAIB CHAIB

FATMA

*803N

500,00 €

0

10697/2019

TC151

FRIEDL

ANIKA ERIKA

*924L

350,00 €

9

10919/2019

TC155

DE ANCA LEON

MARIA JOSE

*201E

500,00 €

0

10600/2019

TC162

GARCIA GOMEZ

PATRICIA

*541F

500,00 €

0

10689/2019

TC171

GONZALEZ-MORO VADELL

JESUS

*167E

500,00 €

0

10702/2019

TC173

AMOROS MUÑOZ

RAFAEL JAVIER

*826Z

333,33 €

10

10706/2019

TC177

OLIVER RODRIGUEZ

REBECA

*487N

450,00 €

3

10713/2019

TC200

UTRERA

GABRIELA STEFANY

*820X

450,00 €

3

10781/2019

TC204

SOLA MARTINEZ

MARIA VICTORIA

*491P

500,00 €

0

10357/2019

TC205

MARTINEZ DE LAHIDALGA RODRIGUEZ

MARTA

*665N

333,33 €

10

10361/2019

TC209

MAYMO GENTHE

ANTONIA CARMEN

*480S

500,00 €

0

10379/2019

TC248

JOSTOCK

ILONA

*949C

500,00 €

0

10777/2019

TC251

CATALA VAQUER

TERESA

*341W

500,00 €

0

10501/2019

TC252

CATALA VAQUER

MARGARITA

*340R

500,00 €

0

10505/2019

TC253

SERRA TUR

JUANA MARIA

*865M

500,00 €

0

10506/2019

TC254

JUAN JUAN

MARIA CATALINA

*864G

500,00 €

0

10507/2019

TC255

PALERM BOIX

MARIANO

*897R

500,00 €

0

10509/2019

TC257

GIMENEZ TORRES

ELISA

*448Y

200,00 €

18

10516/2019

TC262

GUILLEN GONZALEZ

SERGIO ALEJANDRO

*140Y

500,00 €

0

10544/2019

TC266

BARNUEVO LOBO

CARMEN

*187S

366,67 €

8

10593/2019

TC267

MORALES VILLEGAS

KAREN

*074R

500,00 €

0

10599/2019

TC282

RIPOLL LLABRES

MIGUEL

*091A

500,00 €

0

10651/2019

TC284

RODRIGUEZ ALCALA

SHEILA

*629T

500,00 €

0

10656/2019

TC299

PARRILLA CARO

CARMEN

*363L

500,00 €

0

10729/2019

TC301

PEREZ SALVATIERRA

MIGUEL ANTONIO

*112M

500,00 €

0

10789/2019

TC307

CAPO TUGORES

MARTIN

*813V

500,00 €

0

10626/2019

TC315

AZNAR CRABTREE

TAMARA

*652L

500,00 €

0

10360/2019

TC316

GIELEN

JOHAN CHRISTIAAN

*958X

500,00 €

0

10924/2019

TC322

DE LOS REYES COLL

ERIKA

*777Y

466,67 €

2

10646/2019

TC329

LAUKERT

JULIA

*349Z

500,00 €

0

11057/2019

TC342

SANCHEZ MORENO

LAURA MARIA

*426J

466,67 €

2

10429/2019

TC346

RIVIERE DE CARALT

DELMIRO

*637E

500,00 €

0

10806/2019

TC375

DIESTE TOJA

FRANCISCO JOSE

*649N

500,00 €

0

10684/2019

TC381

KARBOWSKI

HELGA

*773D

500,00 €

0

10667/2019

TC382

MARTINEZ RUBIO

CLAUDIA

*022S

500,00 €

0

10670/2019

TC389

GAVIÑO CUENCA

DESIRE

*730A

500,00 €

0

10800/2019

TC396

GALARZA DOMINGUEZ

FACUNDO

*108F

383,33 €

7

10825/2019

TC402

RAHOU

SAMIRA

*420N

500,00 €

0

11233/2019

TC403

FRAGA MATES

JOSE ADRIAN

*020Q

500,00 €

0

10849/2019

TC408

PRANG

SINGRID

*503Y

500,00 €

0

11067/2019

TC414

VAN DER LEM

CLASINA FLORENTINA

*734G

250,00 €

15

10861/2019

TC418

MUNAR MESEGUE

DANIEL RAFAEL

*888G

500,00 €

0

10931/2019

TC419

GAVAGNA DE ARMAS

SOFIA

*566T

466,67 €

2

10864/2019

TC430

CORTES RAMIS

MARTA

*246E

483,33 €

1

11267/2019

TC434

NOVOTNA

HELENA

*808T

500,00 €

0

10827/2019

TC436

STACKFLETH

CONSTANZE

*161F

500,00€

0

10932/2019

TC440

WILSON

JOY SHIRLEY

*625E

500,00 €

0

10940/2019

TC445

ARNOLD

SARAH JANE

*642B

500,00 €

0

10949/2019

TC446

BOOTH

JOANNE HEATHER

*296Z

500,00 €

0

11234/2019

TC447

ESCUDERO MORERA

LUIS MARIA

*093k

500,00 €

0

10950/2019

TC448

FRASER

RODERICK

*442C

500,00 €

0

10951/2019

TC449

GARCIA HARO

ALFREDO

*350W

500,00 €

0

10952/2019

TC450

RATCLIFFE

GILLIAN DIANE

*763G

500,00 €

0

10953/2019

TC453

CULEBRAS MARTIN

RAQUEL

*873X

500,00 €

0

11075/2019

TC454

ESTARELLAS BORRAS

GREGORIO

*607K

500,00 €

0

11076/2019

TC458

TRIVIÑO NAVAS

INES MARIA

*874Q

500,00 €

0

11250/2019

TC459

RENZLER

ANDREA ANN

*915S

133,33 €

22

11107/2019

TC463

MODIN

CARINA

*917T

500,00 €

0

11111/2019

TC466

DENTGES

MICHAEL

*750H

466,67 €

2

11251/2019

 

TOTAL                34.216,67 €