Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
INSTITUT D'INNOVACIÓ EMPRESARIAL DE LES ILLES BALEARS
Núm. 10956
Resolució del conseller de Transició Energètica i Sectors Productius de 24 d’octubre de 2019 per la qual s’aprova la convocatòria del Concurs de Premis ICAPE als millors projectes empresarials en l’àmbit de l’economia social efectuats per estudiants de cicles formatius i formació professional bàsica
L'article 129.2 de la Constitució espanyola preveu que els poders públics han de promoure eficaçment les diverses formes de participació en l'empresa i han de fomentar les societats cooperatives, a més d'establir els mitjans que facilitin l'accés dels treballadors a la propietat dels mitjans de producció.
La Comunitat Autònoma de les Illes Balears té competència exclusiva en matèria de cooperatives segons el que estableix l'article 30.30 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer.
L'article 144 de la Llei 1/2003, de 20 de març, de cooperatives de les Illes Balears, estableix com a principi general que, en aplicació de l'article 129.2 de la Constitució espanyola, ha d'assumir com a matèria d'interès públic la promoció i el desenvolupament de les societats cooperatives i a aquests efectes preveu l'adopció de diverses mesures. En el mateix sentit, l'article 145.2 de la Llei indicada estableix que el Govern de les Illes Balears ha d'adoptar les mesures convenients per a la difusió i l'ensenyament del cooperativisme en els diversos nivells educatius.
L'Ordre del conseller de Treball i Formació de 4 de maig de 2005 (BOIB núm. 73, de 12 de maig), modificada per l'Ordre de la consellera de Treball i Formació de 16 de juliol de 2008 (BOIB núm. 104, de 26 de juliol), estableix les bases reguladores de les subvencions en matèria de treball i formació; l'article 1.2, apartat 17, d'aquesta Ordre determina que poden ser objecte de subvenció les activitats de formació, difusió i foment de l'economia social.
La Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, la de Model Econòmic, Turisme i Treball i la d'Educació, Universitat i Recerca han impulsat el Programa d'Impuls de les Capacitats Emprenedores d'Educació (ICAPE), el qual consisteix en un projecte educatiu que impulsa els valors de la persona, les seves capacitats emprenedores i introdueix els estudiants en el concepte de responsabilitat social. El projecte s'integra per programes basats, entre altres característiques, en la connexió entre l'escola i l'entorn —amb desenvolupament d'una experiència real— i en una metodologia fonamentada en l'aprenentatge cooperatiu i en treball per projectes, i en un aprenentatge transversal i significatiu.
Amb l'objectiu de difondre i promoure l'economia social entre l'alumnat dels centres educatius inscrits en el programes de formació professional bàsica i en altres programes emmarcats en el Pla Integral d'Impuls de les Capacitats Emprenedores en Educació (ICAPE), la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius convoca el Concurs de Premis ICAPE als millors projectes empresarials d'estudiants de cicles formatius i formació professional bàsica.
El procediment de concessió dels premis esmentats ha de seguir el que es preveu per a la concessió de subvencions, ja que d'acord amb l'article 2.2 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, té la consideració de subvenció qualsevol ajut econòmic prestat amb càrrec als pressuposts generals de la Comunitat Autònoma.
D'acord amb l'article 14.2 del Text refós de la Llei de subvencions, el procediment per concedir subvencions s'ha d'iniciar sempre d'ofici mitjançant una convocatòria quan la selecció dels possibles beneficiaris s'hagi de fer en règim de concurrència. L'article 15 del mateix Text refós estableix el contingut mínim de la convocatòria d'ajuts.
Per la seva banda, l'article 3 de l'Ordre de bases abans esmentada preveu que les convocatòries corresponents s'han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Aquests premis s'han inclòs en el Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'exercici de 2019.
Per tot això, d'acord amb el que disposen els preceptes, dict la següent
RESOLUCIÓ
1. Aprovar la convocatòria del Concurs de Premis ICAPE als millors projectes empresarials en l'àmbit de l'economia social efectuats per estudiants de cicles formatius i formació professional bàsica.
2. Aprovar les bases que regulen aquesta convocatòria, que es publiquen com a annex d'aquesta Resolució.
3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i disposar que
aquesta convocatòria comença a produir efectes el tercer dia hàbil següent d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs de reposició davant el conseller de Transició Energètica i Sectors Productius en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i amb l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 24 d'octubre de 2019
El conseller de Transició Energètica i Sectors Productius
Juan Pedro Yllanes Suárez
ANNEX
Bases de la convocatòria del Concurs de Premis ICAPE als millors projectes empresarials en l'àmbit de l'economia social efectuats per estudiants de cicles formatius i formació professional bàsica
Primer
Objecte
Aquestes bases tenen per objecte aprovar la convocatòria del Concurs de Premis ICAPE als millors projectes empresarials d'estudiants de cicles formatius i formació professional bàsica.
Segon
Finalitat i objectius
El Concurs de Premis ICAPE als millors projectes empresarials d'estudiants de cicles formatius i formació professional bàsica té la finalitat de difondre i promoure l'economia social entre l'alumnat dels programes de formació professional que s'indiquen en aquesta convocatòria per impulsar la realització d'activitats de foment del cooperativisme i altres fórmules empresarials d'economia social i assolir els objectius següents:
a) Potenciar la capacitat emprenedora mitjançant la posada en pràctica de coneixements, habilitats i actituds.
b) Connectar l'aprenentatge educatiu amb l'entorn real mitjançant la creació de l'empresa.
c) Millorar les competències de lideratge, comunicació i motivació.
d) Impulsar la capacitat de fer feina en equip per mitjà del treball cooperatiu.
e) Visualitzar i conèixer els beneficis i avantatges de les empreses d'economia social.
Tercer
Bases reguladores
Els premis concedits com a conseqüència de l'aprovació d'aquesta convocatòria es regeixen per l'Ordre del conseller de Treball i Formació de 4 de maig de 2005 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria de treball i formació, modificada per l'Ordre de la consellera de Treball i Formació de 16 de juliol de 2008 (BOIB núm. 104, de 26 de juliol).
Quart
Partides pressupostàries
1. Els premis concedits s'han d'abonar amb càrrec del pressupost de l'Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) per a l'any 2019, per un import total de vuit mil quatre-cents euros (8.400 €).
2. La concessió dels premis prevists en aquesta convocatòria està condicionada a les disponibilitats pressupostàries del punt anterior.
Cinquè
Àmbit temporal de la convocatòria
Les activitats objecte de subvenció s'han de dur a terme entre l'1 de setembre de 2019 i el 30 de juny de 2020, coincidint amb el curs escolar 2019-2020.
Sisè
Participants i requisits
1. Poden participar en el Concurs de Premis ICAPE als millors projectes empresarials d'estudiants de cicles formatius i formació professional bàsica els centres educatius que estiguin inscrits durant el curs 2019-2020 en algun dels programes següents:
a) Programa Joves Emprenedors Associats (JEA)
b) Programa Joves Emprenedors Professionals (JEP) de cicles formatius.
Ambdós programes s'integren en el Pla Integral d'Impuls de les Capacitats Emprenedores en Educació (ICAPE).
2. No podran participar les entitats incurses en alguna de les prohibicions establertes en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, ja esmentat.
3. Les entitats participants han d'acreditar que estan al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat i amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i d'obligacions amb la Seguretat Social abans de la proposta de resolució.
Setè
Modalitats i premis
1. L'alumnat dels centres educatius participants pot presentar projectes d'empresa contextualitzats en els programes JEA i JEP sobre qualsevol activitat econòmica lícita, sigui de caire social, cultural, tecnològic, comercial o de serveis, sota la modalitat de projectes empresarials d'economia social.
2. Els projectes han de desenvolupar el procés complet de posada en marxa d'un projecte empresarial d'economia social, original i coherent.
3. En l'elaboració de cada projecte han de participar un mínim de dos alumnes i els ha de dirigir un professor o professora, o un director o directora.
4. Els projectes s'han de presentar en format electrònic que permeti la publicació posterior i s'hi ha de fer constar el nom del projecte, els alumnes que hi participen i el professor o professora que els dirigeixen.
5. Els premis als quals poden optar els projectes es divideixen en dues categories que sumen un import total de vuit mil quatre-cents euros (8.400 €):
1a categoria: Premis ICAPE Joves Emprenedors Associats (JEA)
— Un primer premi per un valor de 1.500 €.
— Un segon premi per un valor de 700 €
— Dos accèssits per un valor de 300 € cada un.
2a categoria: Premis ICAPE Joves Emprenedors Professionals (JEP)
— Dos primers premis per un valor de 1.500 €.
— Dos segon premis per un valor de 700 €
— Quatre accèssits per un valor de 300 € cada un.
6. Els beneficiaris dels premis són els centres educatius als quals pertanyin els alumnes que presentin els projectes empresarials guanyadors i han de repercutir directament en l'alumnat en inversions o despeses relacionades amb el programa educatiu o en millores formatives dels alumnes.
Vuitè
Sol·licituds
1. El termini per presentar les sol·licituds és de cinc dies comptadors a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
2. Els models oficials de sol·licitud de participació en el concurs es poden obtenir a l'Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), ubicat a la plaça de Son Castelló, 1, de Palma, com també a l'adreça d'Internet http://www.icape.es.
3. Les sol·licituds s'han de presentar en el Registre General de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, o per qualsevol de les formes previstes en dret, d'acord amb l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Les entitats sol·licitants han d'efectuar la petició de l'ajut per mitjà de qui les representi legalment, amb l'acreditació adequada.
4. Si la sol·licitud no compleix els requisits legals i els exigits en l'Ordre de bases reguladores i en aquesta convocatòria, s'ha de requerir la persona interessada perquè en el termini de deu dies esmeni l'errada o aporti els documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa, es considerarà que desisteix de la petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que estableix l'article 21 de la Llei 39/2015.
Novè
Documentació
1. Cal adjuntar a les sol·licituds els documents següents, en original o fotocòpia compulsada:
a) Document fefaent que acrediti la representació de la persona que actua en nom de l'entitat sol·licitant. La representació pot acreditar-se per qualsevol forma vàlida en dret.
b) CIF de l'entitat i DNI de la persona que la representa.
c) Acreditació de no estar sotmès a cap de les prohibicions establertes en els apartats 1 i 2 de l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, que s'ha de fer segons el que preveu l'apartat 6 del mateix article.
d) Pel que fa als requisits que estableix el punt 3 de l'apartat cinquè d'aquesta convocatòria, la sol·licitud implica l'autorització perquè la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius pugui obtenir informació relativa al compliment de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries amb l'Estat i amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, excepte en el cas que denegui expressament el consentiment, supòsit en què haurà d'aportar el certificat corresponent juntament amb la sol·licitud d'ajuts.
e) Treballs que es presenten al concurs: projecte amb les indicacions previstes en l'apartat setè d'aquesta convocatòria.
f) Declaració responsable de la persona representant de l'entitat sol·licitant en què s'expressi el compromís incondicional que el premi que es concedeix repercutirà directament en l'alumnat.
g) Declaració responsable de veracitat de dades bancàries, degudament emplenada i signada segons el model que es pot trobar a l'adreça d'Internet http://www.caib.es/sacmicrofront/archivopub.do?ctrl=MCRST4786ZI161593&id=161593.
Desè
Instrucció
1. L'òrgan instructor dels expedients serà la directora gerent de l'IDI, que s'encarregarà de comprovar que les sol·licituds i la documentació presentada compleixen els requisits exigits en la convocatòria. En el supòsit que s'observi algun defecte o la documentació sigui incompleta, s'ha de requerir l'entitat interessada perquè ho corregeixi, tal com s'indica en l'apartat vuitè d'aquesta convocatòria.
2. Es podrà requerir de l'entitat interessada la informació i documentació complementària que pugui resultar rellevant per avaluar els mèrits al·legats.
3. L'òrgan instructor traslladarà els expedients al tribunal perquè els avaluï.
Onzè
Tribunal avaluador
1. Els treballs presentats han de ser avaluats per un tribunal integrat pels membres següents:
a) La directora gerent de l'IDI, com a presidenta.
b) La directora general de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular, com a vocal.
c) La directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa.
d) Un representant de les associacions de cooperatives de les Illes Balears, com a vocal.
e) El coordinador del Servei d'Informació i Talent Empresarial, que actuarà com a secretari, amb veu i sense vot.
Dotzè
Criteris de valoració
1. El Tribunal ha d'emetre una proposta sobre els treballs presentats tenint en compte els criteris de valoració següents:
a) La idea de negoci, la sostenibilitat del projecte i la seva proposta de valor, fins a 10 punts.
b) El desenvolupament del model de negoci i objectius aconseguits, fins a 15 punts.
c) La qualitat de la presentació, els mitjans usats i la posada en escena, fins a 10 punts.
2. Si en l'elaboració de la prelació de projectes n'hi ha que obtenen la mateixa puntuació total, tindran preferència els que hagin obtingut una millor puntuació d'acord amb el que estableix la lletra b) del punt 1 d'aquest apartat; si encara persisteix la igualtat, es tindrà en compte la puntuació obtinguda d'acord amb el que disposen les lletres a) i c), successivament i per aquest ordre. Si encara persisteix la coincidència, es tindrà en compte la data de presentació de la sol·licitud, de manera que tindran preferència les sol·licituds presentades abans respecte de les posteriors.
Tretzè
Resolució del procediment i recursos
1. El Tribunal fixarà les dates en què s'ha de reunir perquè els grups de treball que hagin presentat els projectes en cada categoria els exposin de manera presencial amb l'objectiu de valorar-los.
2. El Tribunal comunicarà a les entitats participants la relació dels treballs proposats per als premis en la mateixa sessió en què els grups de treball els hagin exposat i la publicarà en el web www.icape.es.
3. El conseller de Transició Energètica i Sectors Productius resoldrà la concessió dels premis d'acord amb la proposta emesa pel Tribunal. La resolució es publicarà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i a la pàgina web de l'IDI.
4. El termini per dictar i notificar la resolució és de tres mesos comptadors a partir de l'endemà de l'acabament del termini de presentació de sol·licituds. Transcorregut aquest termini sense que s'hagi dictat resolució expressa, la sol·licitud s'entendrà desestimada d'acord amb l'article 22.2 del Text refós de la Llei de subvencions.
5. Les resolucions que es dictin en el procediment exhaureixen la via administrativa i, en contra, s'hi pot interposar un recurs potestatiu de reposició en el termini d'un mes davant el mateix òrgan que va dictar la resolució impugnada, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Així mateix, es pot interposar un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos davant l'òrgan competent de la jurisdicció contenciosa administrativa, d'acord amb el que preveu la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Catorzè
Justificació i pagament
1. Per pagar els premis que estableix l'apartat setè d'aquesta convocatòria, atès que el seu objecte és difondre i promoure l'economia social entre l'alumnat dels programes de formació professional, és suficient la documentació relativa a la presentació del projecte empresarial aportada en la jornada de presentació.
2. L'entitat beneficiària de la subvenció està obligada a justificar l'aplicació dels fons a la finalitat que hagi servit de fonament a la concessió de la subvenció en els termes que disposa l'article 39 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.
3. L'import de la subvenció abonada a l'entitat beneficiària s'ha de justificar una vegada duita a terme l'actuació que fonamenta la concessió de l'ajut.
Quinzè
Concurrència d'ajuts o subvencions
La percepció dels premis que estableix aquesta convocatòria és compatible amb altres ajuts o subvencions que rebi el beneficiari de qualsevol administració pública o d'altres entitats públiques o privades que, aïlladament o en concurrència, estiguin destinats a les mateixes accions que són objecte d'aquesta convocatòria.
Setzè
Obligacions dels beneficiaris
1. Són obligacions dels beneficiaris dels ajuts les que estableix l'article 9 de l'Ordre de bases reguladores de 4 de maig de 2005, en relació amb l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions.
2. A més, l'entitat beneficiària haurà d'acreditar que ha aplicat el premi concedit a millores formatives de l'alumnat mitjançant la presentació d'una memòria i la documentació acreditativa de la despesa efectuada en el termini de tres mesos comptadors a partir de la percepció de l'ajut.
3. Les entitats guanyadores dels premis n'han de fer la publicitat adient; en particular, hauran d'incloure, durant el termini d'un any des de la data de la publicació de la resolució de concessió en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, la imatge institucional del Govern de les Illes Balears en qualsevol material de difusió dels projectes premiats.
4. En cas d'incompliment de les obligacions es podrà iniciar l'expedient de revocació o de reintegrament del premi amb exigència d'interès de demora en els termes de l'article 43 i següents del Text refós de la Llei de subvencions.
Dissetè
Condicions generals de participació
1. L'atorgament dels premis establerts en aquesta convocatòria implica, sense necessitat de cap declaració per part dels autors, el reconeixement del dret a favor de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a reproduir, traduir i difondre els treballs premiats en les condicions, mitjans i a través dels subjectes, entitats o institucions que consideri oportuns.
2. La Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius es reserva el dret a difondre el nom i/o imatges de les persones i centres guanyadors, pels mitjans i formes de comunicació que consideri convenients durant tot el temps que consideri necessari i sense obligació de cap compensació. Es considera que les persones i entitats participants en el concurs han donat el seu consentiment en presentar els treballs.
3. Les persones i entitats concursants exoneren de tota responsabilitat la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius en el cas que els treballs resultin danyats o destruïts en cas fortuït o de força major, mentre estiguin en el seu poder. Els centres podran recollir els treballs presentats en un termini de tres mesos a partir del lliurament dels premis.
4. La participació en aquest concurs implica l'acceptació incondicional d'aquesta convocatòria, els efectes de la qual es regeixen pels seus apartats i, si no, per la normativa general aplicable.
Divuitè
Interpretació i execució
El conseller de Transició Energètica i Sectors Productius pot dictar les resolucions, les circulars i les instruccions que siguin necessàries per interpretar i executar aquesta convocatòria.