Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI
Núm. 10951
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe d’impacte ambiental sobre el Projecte camí d’accés rodat a una finca rústica situada en el polígon 3, parcel·la 144 i 145 del paratge de Sa Vinyeta, al TM Estellencs (28a/2019)
Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 16 d'octubre de 2019, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),
RESOLC FORMULAR:
L'informe d'impacte ambiental sobre el Projecte camí d'accés rodat a una finca rústica situada en el polígon 3, parcel·la 144 i 145 del paratge de Sa Vinyeta, al TM Estellencs, en els termes següents:
1.Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació
El projecte es tramita com una AIA simplificada segons la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental a les Illes Balears i està inclòs a l'Annex II “Projectes sotmesos a avaluació d'impacte ambiental simplificada”, en concret al grup 7 d'altres projectes subapartat 14 “Totes les actuacions que, d'acord amb el pla d'ordenació dels recursos naturals, el pla rector d'ús i gestió o el pla de gestió de la zona on s'ubiquin, han de ser objecte d'un estudi d'avaluació d'impacte ambiental” o al grup 1 Agricultura, silvicultura, aqüicultura i ramaderia, subapartat 7 “Pistes forestals a partir de 2 Km o en pendents superiors al 15% i pistes agrícoles també en pendent superior al 15%” del mateix annex.
El camí objecte d'aquest informe està dins el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i, per tant subjecte al què disposa Decret 19/2007, de 16 de març, pel qual s'aprova el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals de la Serra de Tramuntana. L'article 101.2 d'aquest decret estableix que s'han de sotmetre obligatòriament als procediments d'avaluació d'impacte ambiental i/o avaluació ambiental estratègica, les actuacions de reforma o condicionament de carreteres, rondes, vials i camins existents, habilitació de nous senders i pistes forestals.
2.Descripció del projecte
El camí tendrà una amplada de 3,20 m (±0,2 m) amb una longitud de 38,1 m, afectarà parcialment a tres marjades amb un desnivell total de 7,1 m, el pendent del terreny és bastant acusat amb el 18,6% i el terreny està afectat per APR d'erosió i esllavissament. A causa d'aquest pendent és inviable que el ferm sigui compactat i es projecta formigó acolorit. El traçat discorrerà per terreny agrícola format per marjades. El pendent del terreny és de 18,6% (superior al 15%). Està a la Serra de Tramuntana i afectat pel PORN. El Pla Territorial de l'Illa de Mallorca qualifica la zona com Sòl Rústic Protegit dins la Unitat Paisatgística UP-1 (Serra Nord i la Victòria), és Àrea Rural d'Interès Paisatgístic (A.R.I.P.), és Àrees de Prevenció de Rics d'Esllavissament i APR d'Erosió, dins el sector primari les activitats extensives estan permeses. El projecte esmentat no suposa amenaça, risc ni afeccions de consideració per les espècies de la zona, ni és previsible que tengui efectes sobre el seu estat de conservació.
3.Avaluació dels efectes previsibles
La totalitat del traçat del camí objecte d'aquest projecte s'ubica dins àmbit del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana dins de l'àmbit territorial del seu Pla d'Ordenació de Recursos Naturals quedant afectat per la zonificació de zona d'ús general i està dins Àrea Rural d'Interès Paisatgístic (A.R.I.P.). No s'ubica dins cap espai de la Xarxa Natura 2000. El document ambiental avalua els impactes generats per la infraestructura i proposa mesures correctores. El traçat no afecta zones boscoses ni espècies protegides ni endèmiques, tant de flora com de fauna. Es proposa un Pla de Vigilància Ambiental. Segons dades del servei de protecció d'espècies, a la zona on es desenvolupa el projecte hi ha presència de les següents espècies incloses al llistat d'espècies en règim d'especial protecció Decret 75/2005: Garballó (Chamaerops humilis), Murta (Myrtus communis), Llampúdol (Rhamnus alaternus) i el projecte esmentat no suposa amenaça, risc ni afeccions de consideració per les espècies de la zona, ni és previsible que tengui efectes sobre el seu estat de conservació.
4.Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades
S'han realitzat les consultes al Govern de les Illes Balears i al Consell de Mallorca segons les seves competències. A la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, concretament al Servei d'Estudis i Planificació de la D.G de Recursos hídrics i al Servei de Protecció d'Espècies i al Servei d'Espais Naturals de la D.G d'Espais Naturals i Biodiversitat. Així mateix, s'han realitzat consultes a la D. I. d'Infraestructures i Mobilitat i a la D. I. de Patrimoni del Consell de Mallorca. S'han rebut informes tècnics de totes les administracions consultades.
Les consultes realitzades al Servei d'Estudis i Planificació informen favorablement pel que fa a l'APR d'esllavissament. Les consultes realitzades al Servei de protecció d'espècies també informen favorablement el projecte esmentat, ja que no suposa amenaça, risc ni afeccions de consideració per les espècies de la zona, ni és previsible que tengui efectes sobre el seu estat de conservació. El Servei d'espais Naturals informa favorablement en relació amb el paratge natural de la Serra de Tramuntana sempre que es tenguin en compte les consideracions exposades en els apartats a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, de les conclusions de l'informe d'impacte ambiental. La Direcció Insular d'Infraestructures i Mobilitat informa que no és preceptiva l'autorització del Departament, atès que l'actuació que es pretén realitzar es troba a una distància major de 50 metres de l'aresta de la carretera. La Direcció Insular de Patrimoni remet un acord de la Comissió Insular de Patrimoni Històric que certifica que autoritza el projecte presentat amb les següents prescripcions:
L'obertura del nou camí no comportarà la destrucció dels elements constructius de l'antic camí, especialment els escalons i els marges.
Els marges que ses derivin del nou camí es construiran amb pedres retirades dels marges existents i amb la mateixa tècnica constructiva, és a dir, en sec.
5. Anàlisi dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013
S'han analitzat els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:
1.- Característiques del projecte: es tracta de l'habilitació d'un camí per poder accedir a peu, amb vehicles i maquinària agrícola a un habitatge de la parcel·la 144 (finca registral nº17). La promotora presenta la documentació necessària que demostra que l'habitatge està legalment construït i una sentència que li concedeix dret de pas per la parcel·la 145 (finca registral nº 281) . El projecte consisteix en neteja i esbrossar el terreny, realitzar el moviment de terres del camí, realitzar els farciments i ferms del camí i finalment realitzar els treballs d'obra i de marger per la reconstrucció de les parets de pedra en sec.
2.- Ubicació del projecte: el camí es projecta a la parcel·la 145 per arribar a la parcel·la 144 del polígon 3 del terme municipal d'Estellencs. El camí proposat parteix d'un camí públic en cul de sac que acaba entre la parcel·la 141 i 145.
3.-Característiques del potencial impacte: Ateses les característiques del projecte es considera que no té efectes transfronterers ni es preveu que impliqui impactes ambientals significatius. Segons el document ambiental, la incidència ambiental d'aquesta petita infraestructura serà molt baixa i tendrà repercussions positives en el benestar dels usuaris de l'habitatge i per potenciar l'activitat agrària que es duu a terme a la finca. Segons el PVA es produirà la reposició de les marjades afectades parcialment, s'evitarà l'erosió del terreny canalitzant correctament les aigües d'escorrentia, el camí es pintarà amb una capa de rodadura de forma periòdica, es realitzaran i netejaran els drenatges i passos d'aigua, no es col·locarà reixat i en cas de fer-ho es faran passos de fauna.
Conclusions de l'informe d'impacte ambiental
Primer: No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el Projecte camí d'accés rodat a una finca rústica situada al polígon 3, parcel·la 144 i 145 del paratge de Sa Vinyeta, del municipi d'Estellencs, tenint en compte que no tendrà efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, sempre que es compleixin les mesures correctores i el Pla de Vigilància Ambiental que inclou la documentació presentada i les següents condicions:
1.L'amplada màxima del camí serà de 2,5 m.
2.El formigó emprat per a la capa de rodament serà imprès o estampat amb acabat de color terrós o ocre.
3.No es pot incrementar l'altura d'excavació o terraplè.
4.Les tasques a realitzar s'han de circumscriure exclusivament a la traça del camí, i es prohibeix l'ocupació del terreny circumdant.
5.S'ha d'evitar l'ocupació o estacionament de maquinària fora de la traça del camí.
6.S'ha d'evitar la generació de pols.
7.Per evitar l'alteració de la vegetació natural, no es poden ubicar sobre àrees de vegetació silvestre les zones d'aplec i altres materials i estris necessaris per a l'execució de les obres. Si han de realitzar tasques de desbrossament de vegetació, aquestes es limitaran als marges del camí.
8.Amb l'objectiu d'evitar pertorbacions sobre la fauna present a la zona, no es podran generar renous forts o estridents durant l'execució de les obres.
9.Es prendran totes les mesures que siguin adients per prevenir qualsevol afectació als elements del patrimoni històric presents en la zona d'actuació, en especial les marjades i parets de pedra en sec que es troben al voltant del camí. S'han de dur a terme les prescripcions establertes en l'acord d'autorització d'aquest projecte emès per la Comissió Insular de Patrimoni Històric de Mallorca de data 31/07/2018.
10.La velocitat de circulació pel camí no podrà excedir els 35 km/h.
11.Tots els residus que es generin hauran de ser retirats i lliurats a un gestor autoritzat.
Per altra banda, es recorda que s'han de complir les condicions establertes en les especificacions de l'acord de la Comissió Insular de Patrimoni Històric
-L'obertura del nou camí no comportarà la destrucció dels elements constructius de l'antic camí, especialment els escalons i els marges.
-Els marges que ses derivin del nou camí es construiran amb pedres retirades dels marges existents i amb la mateixa tècnica constructiva, és a dir, en sec.
Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluacions ambientals.
Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 47.4 de la Llei 21/2013.
Quart. L'informe d'impacte ambiental no ha de ser objecte de cap recurs, sense perjudici dels que, si s'escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte, d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.6 de la Llei 21/2013.
Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.
Palma, 17 d'octubre de 2019
El president de la CMAIB
Antoni Alorda Vilarrubias