Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

SINDICATURA DE COMPTES

Núm. 10121
Resolució del síndic major de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, de 11 d’octubre de 2019, per la qual es publiquen les conclusions de l’Informe 157/2018 sobre els processos d’extinció d’entitats dependents de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears com a conseqüència de la reestructuració del seu sector públic instrumental

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

  1. Dia 21 de desembre de 2018, el Consell de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears va acordar aprovar l'Informe 157/2018 sobre els processos d'extinció d'entitats dependents de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears com a conseqüència de la reestructuració del seu sector públic instrumental.

  2. Dia 27 de febrer de 2019, el president del Parlament de les Illes Balears va comunicar que s'havia dut a terme el darrer tràmit parlamentari referent al dit Informe, que va tenir lloc amb la presentació i el debat de l'Informe a la sessió de la Comissió d'Hisenda i Pressuposts de dia 19 de febrer de 2019.

Fonaments de dret

  1. L'article 12.3 de la Llei 4/2004, de 2 d'abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, regula els informes o les memòries de fiscalització i en disposa la tramesa al Parlament, als subjectes fiscalitzats i al Tribunal de Comptes, i també la seva publicació en el BOIB després del darrer tràmit parlamentari.

  2. L'article 32.1 del Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes estableix que aquesta institució ha de publicar el resultat de la fiscalització en el BOIB, un cop rebuda la comunicació expressa que s'ha dut a terme el darrer tràmit parlamentari.

Per tot això, i d'acord amb el que disposen l'esmentada Llei 4/2004 i el Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears,

Resolc

Publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears les conclusions de l'Informe 157/2018 sobre els processos d'extinció d'entitats dependents de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears com a conseqüència de la reestructuració del seu sector públic instrumental, que s'adjunta com a annex.

    

Palma, 11 d'octubre de 2019

El síndic major,

Joan Rosselló Villalonga

  

 

ANNEX

Edicte pel qual es fan públiques les conclusions de l'Informe 157/2018 sobre els processos d'extinció d'entitats dependents de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears com a conseqüència de la reestructuració del seu sector públic instrumental

L'Informe 157/2018 sobre els processos d'extinció d'entitats dependents de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears com a conseqüència de la reestructuració del seu sector públic instrumental, el va aprovar el Consell de la Sindicatura dia 21 de desembre de 2018.

La iniciativa del procediment de fiscalització prové del Tribunal de Comptes, que va proposar a l'SCIB i a la resta d'òrgans de control extern d'elaborar un informe específic sobre els efectes de la reestructuració del sector públic empresarial i institucional en les comunitats autònomes durant el període 2010-2016. L'informe es va incorporar al Programa d'actuacions de l'SCIB per als anys 2017 i 2018.

Aquesta fiscalització té un caràcter mixt, ja que abasta tant l'anàlisi del compliment de la normativa aplicable als processos d'extinció de les entitats dependents del sector públic autonòmic com la verificació de la consecució efectiva dels objectius establerts en els projectes de reestructuració i reordenació del sector públic instrumental aprovats pel Govern de la Comunitat Autònoma, en particular pel que fa a la despesa i al nombre d'empleats en els casos en què sigui possible determinar-los. L'SCIB es limita a expressar una conclusió sobre aquests dos aspectes.

L'àmbit subjectiu de la fiscalització comprèn els ens dependents de la CAIB, en general, amb participació autonòmica directa o indirecta superior al 50 %, excloent-ne la Universitat de les Illes Balears. L'anàlisi es restringeix als ens extingits el procés d'extinció dels quals es va iniciar entre l'1 de gener de 2010 i el 31 de desembre de 2016, encara que en aquesta darrera data no l'haguessin finalitzat. S'exclouen de l'Informe altres mesures de reordenació distintes de l'extinció, com la reestructuració de plantilles o la reducció de despeses en entitats subsistents.

L'SCIB ha dut a terme la fiscalització a fi d'obtenir una seguretat limitada sobre si la gestió dels processos d'extinció dels ens s'ha efectuat conforme a la normativa aplicable, en els aspectes significatius.

L'Informe exposa, en primer lloc, que el nombre d'entitats incloses en el seu àmbit subjectiu, a 31 de desembre de 2016, s'havia reduït en un 68,8 % respecte al nombre d'entitats existents a 1 de gener de 2010.

En segon lloc, l'Informe assenyala que el procés de reordenació, que s'ha tramitat, en general, d'acord amb la normativa aplicable, va suposar la supressió o la dissolució d'entitats inactives i el reagrupament d'entitats les funcions de les quals es considerava que podien assumir altres entitats existents amb les quals hi hagués elements comuns, o noves entitats.

En tercer lloc, l'Informe conclou que els actius i els passius de les entitats suprimides o dissoltes varen ser integrats en les entitats subrogades, o bé va ser l'Administració la que en va rebre el patrimoni resultant.

Finalment, s'assenyala que les dades disponibles no permeten una quantificació dels estalvis en matèria de recursos humans i despeses de personal. Si bé es té evidència que el conjunt de les retribucions i el nombre d'efectius varen disminuir, les dades no permeten concloure si les baixades en el capítol de personal dels ens extingits es deuen al Pla de reestructuració o al descens generalitzat de retribucions que va acordar el Govern Balear per a tota l'Administració autonòmica.

Podeu consultar l'Informe sobre els processos d'extinció d'entitats dependents de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears com a conseqüència de la reestructuració del seu sector públic instrumental al portal web de la Sindicatura, amb el número 157/2018.