Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 9808
Acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 20-5-2019, relatiu a l'aprovació de la convocatòria per a la concessió d'ajuts del Consell Insular de Menorca per promoure pràctiques sostenibles a les explotacions agràries de Menorca (CARB) 2019 (Exp. 3211-2019-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El Consell Executiu de dia 10 de desembre de 2018 va aprovar el Pla Estratègic de Subvencions del Consell Insular de Menorca (PES) del CIM per a l'any 2019. El PES estableix la previsió de l'activitat subvencionadora en la línia de foment d'activitats d'interès general, dins el marc normatiu establert per a la concessió de subvencions. Una de les línies de subvenció incloses en aquest PES és l'ajut del Contracte Agrari de la Reserva de la Biosfera 2019 (CARB).

2. La documentació presentada al programa MaB de la UNESCO per tal d'aconseguir la declaració de la totalitat de l'illa de Menorca com a reserva de biosfera preveu, en el tom V, l'anomenat Contracte Agrícola de la Reserva.

L'agricultura de Menorca ha generat un paisatge de mosaic tradicional i una gran biodiversitat associada a aquest.

3. Del paisatge i de la biodiversitat se'n beneficia tota la societat, i els agricultors, amb una gestió sostenible del territori, contribueixen a mantenir i millorar aquest valuós paisatge tradicional.

4. L'economia de l'illa de Menorca es troba íntimament lligada al fenomen turístic i un dels seus principals atractius és el seu paisatge rural.

5. Per tal de garantir la preservació del medi rural de Menorca es fa imprescindible que els agricultors rebin compensacions econòmiques, a fi de compensar la seva inestimable contribució a la conservació del medi natural de l'illa.

6. Tot i la gran contribució que fan els agricultors en el manteniment del paisatge i la biodiversitat com a externalitat positiva a la seva activitat, amb aquesta convocatòria es proposen una sèrie de mesures o compromisos que contribueixen, encara més, a la preservació del medi natural, el paisatge i la cultura rural de Menorca.

7. Aquests ajuts tenen per finalitat compensar els titulars de les explotacions agroramaderes per la seva contribució a la recuperació i el manteniment de la biodiversitat i del paisatge rural tradicional, d'alt valor ambiental i cultural. Les compensacions per als titulars de les explotacions estaran en funció de les actuacions no productives.

8. Aquestes ajudes es concediran d'acord amb el Reglament (CE) núm. 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles en el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

Concretament, a l'apartat d de l'article 14.3 del reglament esmentat s'estableixen les condicions que han de complir determinades ajudes dirigides a inversions no productives en favor de la consecució d'objectius agroambientals, inclosos l'estat de conservació de la biodiversitat d'espècies i habitats, per tal d'acollir-se a l'exempció. Menorca és reserva de biosfera, i les reserves de biosfera tenen per funció la conservació i protecció de la biodiversitat, el desenvolupament econòmic i humà, la investigació i l'educació. Així mateix, estan reconegudes com a àrees protegides per la Llei 42/2007 de patrimoni natural i biodiversitat, concretament a l'article 49 del capítol IV. (Àrees protegides per instruments internacionals).

Les ajudes no es limitaran a cap tipus de producció, animal o vegetal, sempre que es tracti d'explotacions ubicades a Menorca i que compleixin els requisits establerts en la base 3. La intensitat de l'ajuda de cada compromís assumit pel beneficiari, que està dins els límits establerts al Reglament (CE) núm. 702/2014 de la Comissió, així com els objectius específics que persegueix, es troben detallats en la base 7.

L'article 6 del Reglament UE núm. 702/2014 diu que, per tal d'aconseguir un efecte incentivador dels ajuts, el beneficiari ha de presentar una sol·licitud d'ajuda abans de començar a treballar en el projecte.

9. El Consell Executiu del Consell Insular de Menorca, en la sessió de caràcter ordinari de dia 19 de març de 2018, va aprovar les bases dels ajuts del CIM per promoure pràctiques sostenibles a les explotacions agràries de Menorca (CARB) per a l'any 2018. Aquestes bases es varen publicar en el BOIB núm. 76 de 21 de juny de 2018. La normativa específica que regula aquestes bases no ha canviat, per la qual cosa la convocatòria d'aquest any es regirà per les bases aprovades l'any 2018.

Atesa la proposta del conseller executiu del Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera;

El Consell Executiu adoptà l'acord següent:

Primer. Aprovar la convocatòria corresponent a l'any 2019, que es regirà per les bases dels ajuts del CIM per promoure pràctiques sostenibles a les explotacions agràries de Menorca (CARB) aprovades pel Consell Executiu dia 19 de març de 2018 i publicades en el BOIB núm. 76 de 21 de juny de 2018, amb les modificacions següents:

1. Substituir les referències a l'any 2018 per l'any 2019.

2. En compliment de l'article 9 del Reglament (CE) núm. 702/2014, el número de registre del document validat per l'aplicació SANI (programa informàtic específic per a les comunicacions d'ajuts a la Comunitat Europea) se substituirà pel número validat per a la convocatòria de l'any 2019, SA.55285(2019/XA).

I d'acord amb les condicions següents:

a) Import global màxim dels ajuts i crèdit pressupostari. Aquestes ajudes es convoquen condicionades a la cobertura pressupostària que s'obtindrà mitjançant modificacions pressupostàries futures. Els imports màxims són els que s'indiquen més avall, sens perjudici que puguin ser ampliats en el supòsit d'aportacions expresses de tercers:

 

Quantia màxima

Anualitat 2019

500.000 €

Anualitat 2020

250.000 €

TOTAL

750.000 €

b) El termini de presentació de sol·licituds és de 40 dies naturals a comptar a partir de l'endemà d'haver-se publicat aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

c) La instrucció correspon a la senyora Helena Fonolleda Gómez, tècnica del Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca.

d) La composició de la Comissió Avaluadora d'aquests ajuts és la següent:

- President: Aram Ortega Adzerías, conseller executiu del Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del CIM

- Secretari/ària: un funcionari o una funcionària del Departament

- Vocals:

- Miquel Truyol Olives, director insular de Medi Rural i Marídel CIM

- Guillem Simó Bordoy, interventor del CIM

- Helena Fonolleda Gómez, cap de negociat de Sa Roqueta del CIM

- Francisca Llabrés Riudavets, tècnica mitjana de gestió del Departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del CIM

Segon. Remetre a la Base de Dades Nacional de Subvencions informació sobre la present convocatòria, en els termes establerts en l'article 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, de forma prèvia a la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

 

Maó, 3 d'octubre de 2019

Per delegació de la presidenta, El secretari del Consell Executiu Octavi Pons Castejón (Decret 427/2019, d'11 de juliol ) (BOIB núm. 97 de 16-7-2019)