Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL DE GOVERN
Núm. 9520
Acord del Consell de Govern de 27 de setembre de 2019 pel qual es declara inversió d’interès autonòmic la construcció d’un nou centre d’estades diürnes al carrer de Sant Mateu, 4, de Palma
L'article 7 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'ús educatiu, sanitari o social de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa que un equipament públic d'ús educatiu, sanitari o social es considera com una inversió d'interès autonòmic quan així ho declari expressament el Consell de Govern de les Illes Balears, en compliment de l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears, i en les condicions que el Consell de Govern determini per executar-lo.
Per a la declaració d'un equipament públic d'ús educatiu, sanitari o social com una inversió d'interès autonòmic, el Consell de Govern de les Illes Balears ha d'identificar els terrenys on s'ubica o s'ha d'ubicar l'equipament públic, indicar l'administració a la qual correspon la titularitat, determinar l'ús concret que s'ha de donar a l'equipament i assenyalar el sistema general d'equipament del sòl al qual s'adscriu o, si l'equipament ja existeix, informar de la classificació i la qualificació urbanística corresponent.
Prèviament, la Llei 4/2010 ja havia establert, en l'article 4, que són inversions d'interès autonòmic les declarades com a tals pel Govern de les Illes Balears per la seva especial rellevància per al desenvolupament econòmic i social en el seu àmbit territorial.
Pel que fa a la declaració d'aquestes inversions, l'article 5 de la Llei 4/2010 disposa que la declaració d'una inversió d'interès autonòmic és adoptada pel Consell de Govern a proposta de qualsevol conseller en l'àmbit de la seva competència. I afegeix que aquesta declaració es pot acordar en qualsevol moment de la tramitació administrativa, però només tindrà efecte a partir de la data en què es declari l'interès autonòmic de la inversió. La declaració d'inversió d'interès autonòmic implica un impuls preferent i ràpid en els diferents tràmits administratius, davant qualsevol administració de les Illes Balears.
Mitjançant un acord del Consell de Govern de 23 de desembre de 2010, es creà el Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears, fruit de la fusió dels consorcis de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, amb la finalitat d'impulsar, programar, promoure, finançar i executar la creació d'infraestructures, equipaments, instal·lacions i, en general, tot tipus de recursos sociosanitaris, assistencials i socials (BOIB núm. 190, de 30 de desembre).
En data 20 de novembre de 2009 es va signar un conveni amb l'Ajuntament de Palma per a la cessió d'ús del solar situat al carrer de Sant Mateu 4, cantonada amb el carrer de Palou de Reguer (07009), amb la finalitat de construir-hi un centre de dia i activitats comunitàries. En aquest conveni s'indica que l'Ajuntament de Palma té el dret de propietat de l'immoble esmentat.
Per un acord de la Junta Rectora del Consorci, en data 17 de desembre de 2018 es va aprovar el Pla d'Actuacions de 2019, que inclou la creació de noves places de centre de dia al municipi de Palma atesa la necessitat urgent de donar resposta a la manca de places per atendre les persones declarades dependents i que requereixen aquest servei.
Prèviament, en data 9 de juny de 2017, per acord del Consell de Govern, s'aprovà el Pla d'Actuació per a l'Ampliació de la Xarxa Pública de Serveis Socials per cobrir el dèficit actual de places assistencials del sistema públic de serveis socials, en què es desenvolupen les línies d'actuació per donar resposta a aquesta situació en dos eixos:
Eix 1. Optimització de recursos existents
Eix 2. Construcció i adaptació de centres
El Pla d'Actuació, pel que fa a l'eix 2, inclou, entre les mesures per desenvolupar, en el punt 2.1, la construcció de nous centres residencials i centres de dia.
També indica que, en les mesures que preveu l'eix 2, els òrgans implicats són el Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears i la Direcció General de Planificació i Serveis Socials, actualment Direcció General de Planificació, Equipaments i Formació, amb la nova estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears vigent des de dia 2 de juliol de 2019.
S'ha de tenir en compte el que disposen diversos articles de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, d'acord amb la redacció de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, així com de la Llei 4/2009, d'11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears. Els preceptes que interessen són els següents:
L'article 30.15 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears estableix que la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té la competència exclusiva en matèria de polítiques d'atenció a persones dependents.
L'article 48.1 de la Llei 4/2009 disposa que el Govern de les Illes Balears, els consells insulars i els municipis col·laboren en l'aplicació de les polítiques de serveis socials, d'acord amb les competències respectives, mitjançant els instruments establerts en la legislació general sobre règim jurídic i procediment administratiu, en la legislació sobre consells insulars i en la legislació de règim local.
L'article 38 de la Llei 4/2009 disposa les competències dels municipis de les Illes Balears quant als serveis socials.
Respecte d'això, la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, té per objecte regular les condicions bàsiques que garanteixin la igualtat en l'exercici del dret subjectiu de la ciutadania a la promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, mitjançant el Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD), amb la col·laboració i la participació de totes les administracions públiques. Aquest Sistema respon a una acció coordinada i cooperativa de l'Administració General de l'Estat i les comunitats autònomes que estableix mesures en totes les àrees que afecten les persones en situació de dependència, amb la participació, si escau, de les entitats locals, d'acord amb l'article 1.2 de la Llei 39/2006.
L'atenció social a la gent gran i a les persones amb discapacitat s'ha estructurat en xarxes de centres residencials i centres comunitaris, tal com estableix la Llei 4/2009. Aquesta xarxa assistencial històricament ha patit una manca de recursos públics que permetin donar una resposta ajustada als estàndards de referència a escala estatal. Per això, i atesa l'aprovació de la Llei 39/2006, s'ha atorgat un nou dret a la ciutadania i s'ha procurat la implantació de nous recursos, en execució dels mandats inclosos en la Llei i atenent a la creació dels nous drets subjectius. Entre els recursos que s'han d'oferir a les persones beneficiàries es troben els serveis d'estades diürnes. No obstant això, d'acord amb la memòria justificativa de 23 de setembre de 2019, el nombre de places d'aquests centres és totalment insuficient per atendre els 3.119 usuaris declarats de grau II i els 2.360 declarats de grau III que hi ha actualment a Palma i que tenen adquirit un dret subjectiu a ser atesos per l'Administració d'acord amb el que estableix la Llei de dependència.
Així mateix, el Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, crea la Direcció General de Planificació, Equipaments i Formació, i li atribueix, entre altres competències, la planificació de la política de serveis socials i el foment de la construcció d'equipaments de serveis socials. Igualment, d'acord amb l'annex 1 d'aquest Decret, en relació amb la disposició addicional primera, el Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials de les Illes Balears queda adscrit a la Conselleria d'Afers Socials i Esports.
Finalment, d'acord amb l'article 7 del Decret llei 1/2018, en relació amb l'article 5 de la Llei 4/2010, correspon al Consell de Govern la declaració d'una inversió d'interès autonòmic, a proposta de qualsevol conseller en l'àmbit de la seva competència.
Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera d'Afers Socials i Esports, en la sessió de dia 27 de setembre de 2019 adoptà, entre d'altres, l'Acord següent:
Primer. Declarar inversió d'interès autonòmic la construcció del nou centre d'estades diürnes al carrer de Sant Mateu, 4, de Palma, amb la consideració d'equipament assistencial públic, al sòl urbà amb la referència cadastral núm. 2540806DD7824A0001YM.
Segon. Notificar aquest Acord a les entitats interessades.
Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 27 de setembre de 2019
La secretària del Consell de Govern
Pilar Costa i Serra