Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I ALIMENTACIÓ

Núm. 9252
Resolució de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació de 17 de setembre de 2019 per la qual es reconeix la situació actual de sequera en l’àmbit agrari de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El dèficit de precipitacions del mes de gener al juny de l'any 2019 ha afectat greument diversos sectors agraris de les Illes Balears, especialment el sector de la ramaderia, amb un efecte acusat en la producció de pastures, on la sequera provoca una important reducció dels rendiments, ja que en aquests tipus d'explotacions el bestiar es nodreix fonamentalment d'aliments produïts en la mateixa explotació i amb un ampli ús de les pastures en el cas dels herbívors.

Aquestes condicions comporten una amenaça per a la viabilitat i la continuïtat de les explotacions de bestiar oví, caprí, boví i porcí en extensiu, atesa la falta de disponibilitat d'aliment.

Si comparam la pluviometria del període del setembre de 2018 al juny de 2019, observam que l'any 2019 la pluviometria acumulada durant aquests mesos ha estat de 468,00 mm davant els 498,00 mm de mitjana dels anys 1981-2010, la qual cosa suposa un 8 % menys.

En canvi, la precipitació acumulada dels mesos del gener al juny de 2019 ha estat de 107,00 mm, que, si els comparam amb la precipitació acumulada mitjana dels mesos de gener a juliol del període 1981-2010 (221,00 mm), comporten un descens del 52 % de la pluviometria. Si la desglossam per illes, a Menorca representa un descens del 37 %, a Mallorca, del 54 % i a Eivissa, del 66 %. Aquest fet és el que ha ocasionat que els cultius de secà sembrats durant la tardor de l'any 2018 (pastures, cereals i lleguminoses) s'hagin vist greument afectats, ja que les llavors durant la germinació al sòl van tenir la humitat suficient per fer-ho, però a partir de principis d'any no han pogut adsorbir l'aigua del sòl per a poder créixer i produir gra i biomassa.

Aquesta baixa pluviometria durant els mesos de gener a juny ha afectat molt greument sobretot les pastures, cereals i lleguminoses, les quals han presentat la simptomatologia següent:

  • Assecament de les fulles i clorosi per la manca d'aigua.
  • Aturada del creixement per manca d'aigua, amb poca crescuda dels entrenusos de les tiges i un inici d'espigada molt primerenc, avançada per l'estrès hídric.
  • Pèrdua de la capacitat de rebrot per la manca d'aigua i baixada de la producció de biomassa.

Els serveis tècnics de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural i dels consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera han realitzat un seguiment agronòmic de camp en diferents parcel·les sembrades de pastures, cereals i lleguminoses per tal d'avaluar-ne les pèrdues en la producció de biomassa per l'alimentació animal i per la producció de gra. A causa d'aquest fenomen climàtic advers, aquestes assoleixen, de mitjana a les Illes Balears, a unes pèrdues d'entre el 30-75 % de la producció depenent de les zones.

D'altra banda, el Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, disposa que la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, exerceix, entre d'altres, la competència en matèria d'agricultura i ramaderia.

Per tot això, i atesa l'atribució competencial que preveu l'article 20 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

Resolució

1 Reconèixer la situació de sequera existent en l'àmbit agrari de les Illes Balears l'any 2019 a causa de la disminució de la precipitació durant els mesos de gener a juny de 2019.

2 Als efectes de poder articular possibles mesures de foment, reconèixer la relació causal directa entre la sequera i els perjudicis soferts al sector primari; per tant, en virtut de l'article 1 de la Decisió d'Execució (UE) 2019/1389 de la Comissió de 4 de setembre de 2019 per la qual s'autoritzen excepcions al Reglament (UE) 1307/2013 del Parlament Europeu i del Consell i el Reglament Delegat (UE) 639/2014 de la Comissió pel que fa al compliment de determinades condicions relatives al pagament d'ecologització per a l'any de sol·licitud 2019 a Bèlgica, Espanya, França, Lituània, Polònia i Portugal, les terres en guaret incloses en aquesta sol·licitud en l'àmbit de les Illes Balears es consideren:

Superfícies d'interès ecològic de conformitat amb l'article 46, apartat 2, paràgraf primer, lletra a) del Reglament (UE) 1307/2013, a pesar que dites terres hagin servit per al pasturatge o hagin estat conreades amb fins de producció.

3. Notificar aquesta Resolució en la forma establerta per la Decisió (UE) 2019/1389 de la Comissió de 4 de setembre de 2019.

4. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, la qual entrarà en vigor l'endemà d'haver-se publicat.

 

Palma, 17 de setembre de 2019

La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació

María Asunción Jacoba Pía de la Concha García-Mauriño