Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, UNIVERSITAT I RECERCA
Núm. 9269
Resolució del conseller d’Educació, Universitat i Recerca de 23 de setembre de 2019 per la qual s’estableixen els serveis mínims en l’àmbit del personal docent de l’ensenyament no universitari durant la vaga del dia 27 de setembre de 2019 en l’àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears
Fets
1. Alternativa Sindicat Docent va presentar, el dia 11 de setembre de 2019, un preavís de convocatòria de la vaga que es durà a terme el 27 de setembre de 2019, durant les 24 hores del dia, i que afectarà el personal docent de l'ensenyament públic no universitari.
2. Unió Obrera Balear va presentar, el dia 13 de setembre de 2019, un preavís de convocatòria de la vaga que es durà a terme el 27 de setembre de 2019, durant les 24 hores del dia, i que afectarà el personal docent de l'ensenyament públic no universitari.
3. STEI-Intersindical va presentar, el dia 17 de setembre de 2019, un preavís de convocatòria de la vaga parcial que es durà a terme el 27 de setembre de 2019, de les 11.00 a les 14.00 hores, i que afectarà tots els treballadors de les Illes Balears.
4. El Consell de Govern, en la sessió de dia 20 de setembre de 2019, va prendre l'acord de delegar en els titulars de les conselleries d'Educació, Universitat i Recerca, de Salut i Consum, i d'Administracions Públiques i Modernització l'establiment de mesures de serveis mínims, dins els seus àmbits competencials respectius.
Fonaments de dret
1. El Decret 16/1985, de 21 de febrer, d'establiment de serveis mínims de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que el dret a la vaga del personal al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears s'ha de considerar condicionat pel manteniment dels serveis essencials als diferents centres i dependències d'aquesta, a la vegada que faculta els titulars de les diverses conselleries del Govern de les Illes Balears perquè determinin els serveis mínims i el personal necessari per assegurar la prestació dels serveis esmentats dins l'àmbit dels departaments respectius. També s'ha de tenir en compte el que disposa el Reial decret 417/1988, de 29 d'abril.
2. L'exercici del dret fonamental a la vaga està subjecte a limitacions i restriccions derivades de la seva connexió amb altres llibertats, drets o béns constitucionalment protegits. L'article 28.2 de la Constitució espanyola estableix expressament que «la llei que reguli l'exercici d'aquest dret establirà les garanties precises per assegurar el manteniment dels serveis essencials de la comunitat» i l'article 27 reconeix el dret fonamental a l'educació. Els termes de l'exercici del dret de vaga estan regulats en el Reial decret llei 17/1997, de 4 de març, sobre relacions de treball.
L'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears presta una sèrie de serveis públics que han de ser considerats essencials per a la comunitat, entre els quals es troba el servei públic educatiu pel fet de tractar-se d'un interès constitucionalment protegit el funcionament del qual no pot quedar paralitzat per l'exercici del dret de vaga.
Per això, és obligat harmonitzar l'interès general i el dret de vaga mitjançant l'adopció de les mesures necessàries per assegurar el funcionament d'aquests serveis, els quals, limitant el mínim possible el contingut d'aquest dret, han de ser, alhora, suficients per garantir les activitats de caràcter essencial per als interessos de l'Administració pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
3. La doctrina del Tribunal Constitucional en relació amb l'establiment dels serveis mínims es recull en la Sentència núm. 8/1992, de 16 de gener, la qual afirma que «la decisió ha de ser motivada, i la motivació s'ha d'exterioritzar de manera que els destinataris coneguin les raons per les quals el seu dret és restringit, en la forma i amb l'abast en què ho ha estat, i els interessos que es tracta de protegir amb això, exigint, en definitiva, la motivació dels actes de restricció dels drets i la proporcionalitat de les mesures adoptades». Segons el Tribunal Constitucional, un dels criteris que s'han de tenir en compte en l'adopció de les mesures que garanteixin el manteniment dels serveis essencials és ponderar l'extensió territorial, temporal i personal de la vaga.
En aquest cas, i pel que fa al personal docent públic, segons dades de l'inici del curs escolar 2019-2020, el nombre total de professors que eventualment poden fer vaga a la comunitat autònoma de les Illes Balears és de 13.500, aproximadament. Així mateix, afecta un total de 339 centres educatius. En total, aproximadament 123.000 alumnes veuen satisfet el seu dret fonamental a l'educació en aquests centres.
Pel que fa al personal docent de l'àmbit concertat, hi ha més de 54.000 alumnes i més de 4.200 professors a 118 centres.
4. En l'establiment dels serveis mínims hi ha d'haver una raonable proporció entre els sacrificis que s'imposin als treballadors que hagin decidit fer vaga i els que pateixin els usuaris del servei públic educatiu (tant els alumnes com les seves famílies), de forma que l'interès general i la comunitat han de ser pertorbats per la vaga només fins a extrems raonables, sense que l'exercici del dret a la vaga ocasioni o pugui ocasionar a la comunitat usuària del servei educatiu un mal més greu que el que pateixen els treballadors que fan vaga.
Per això, la justificació per establir els serveis mínims ve donada per la necessitat de garantir el dret a l'educació dels alumnes, així com pel dret de vaga. A més, s'ha de considerar el següent:
El dret dels pares dels alumnes menors d'edat a exercir la seva activitat laboral, pel fet que la jornada de vaga coincideix amb un dia laborable.
El dret al treball dels professors que no secundin la vaga.
El dret al treball del personal no docent destinat als centres.
El compliment de les normes mínimes de convivència als centres educatius.
5. A més, s'ha de remarcar que els centres d'ensenyament afectats per la convocatòria de vaga escolaritzen alumnes de 3 a 6 anys a educació infantil, alumnes de 6 a 12 anys a educació primària i alumnes de 12 a 16 anys als centres que imparteixen educació secundària obligatòria.
Amb caràcter general, l'article 39 de la Constitució espanyola estableix una protecció especial als menors d'edat. D'una manera més específica, segons l'article 12.2 del Decret 121/2010, de 10 de desembre, pel qual s'estableixen els drets i els deures dels alumnes i les normes de convivència als centres docents no universitaris sostinguts amb fons públics de les Illes Balears, els alumnes tenen dret a dur a terme la seva activitat acadèmica en condicions de seguretat i higiene.
Per tant, el servei essencial de l'educació no es redueix exclusivament a l'activitat docent i al dret dels alumnes a no experimentar interrupcions en la continuïtat de la recepció de coneixements acadèmics, ja que, juntament amb aquesta activitat, s'exerceixen les funcions de vigilància i cura dels alumnes menors d'edat que assisteixen al centre públic. Aquests alumnes tenen dret a desenvolupar la seva activitat acadèmica amb les degudes condicions de seguretat i higiene, i és responsabilitat ineludible de l'Administració educativa la protecció d'aquest dret, que és una part indivisible del dret a l'educació.
En aquest sentit, es considera que, per atendre els alumnes dels centres d'educació infantil, per la seva edat, i els dels centres d'educació especial, ateses les seves necessitats, els serveis mínims d'aquests ensenyaments han de ser superiors als que s'estableixin a la resta d'ensenyaments, ja que a les tasques de formació del personal docent s'hi afegeixen altres tasques notablement importants de cura i d'especial dedicació.
6. És necessari determinar els serveis mínims que s'han de complir i el personal docent que haurà d'atendre'ls durant la vaga convocada.
El darrer precedent en aquesta Administració en l'establiment dels serveis mínims en el cas de convocatòries de vaga d'un dia el trobam a la vaga del dia 8 de març de 2019, amb el criteri següent: els directors i els secretaris a tots els centres educatius; als centres d'educació infantil de 0 a 3 anys, 1 educador infantil per cada 3 unitats o fracció; als centres d'educació infantil de 3 a 6 anys i als centres d'educació especial, 1 docent per cada 3 unitats o fracció; als centres d'educació infantil i primària i als centres d'educació primària, 1 docent per cada 3 unitats d'educació infantil o fracció i 1 docent per cada 4 unitats d'educació primària o fracció; als instituts d'educació secundària obligatòria, 1 docent per cada 6 unitats o fracció, i als centres que imparteixen educació primària, educació secundària i formació professional, 1 docent per cada 9 unitats o fracció.
7. Pel que fa al personal no docent, el precedent és que romangui al seu lloc de feina, a cada centre públic, una persona de consergeria del torn de matí i una altra del torn de capvespre, designades pel director o directora, per tal de garantir el control d'accés als centres, sense perjudici que, com s'ha dit, s'hagi de prestar especial atenció a les tasques assistencials necessàries cap als més petits i cap a les persones amb necessitats especials.
8. Així doncs, correspon ara determinar el nombre d'efectius que han de prestar els serveis mínims per tal de preservar el servei públic educatiu, evitar perjudicis a l'interès general i, alhora, garantir l'exercici del dret de vaga. I per això s'ha de tenir en compte que l'assegurament de la tutela, la cura, la docència i l'avaluació dels alumnes de menys edat o de les necessitats d'atencions especials no pot quedar en mans només dels directors i dels secretaris dels centres.
Per tot això, i d'acord amb el que estableix l'article 2 del Decret 16/1985, de 21 de febrer, d'establiment de serveis mínims de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, oït el Comitè de Vaga en la fixació dels serveis mínims proposats i d'acord amb les competències que tenc conferides per l'Acord del Consell de Govern de 20 de setembre de 2019 de delegació de la competència en determinats consellers per a l'aprovació de les mesures que garanteixin els serveis mínims en la jornada de vaga del dia 27 de setembre de 2019 (BOIB núm. 129, de 21 de setembre de 2019), dict la següent
Resolució
1. Establir els serveis mínims per garantir el servei educatiu als centres docents públics, privats i concertats de l'ensenyament no universitari de les Illes Balears, afectats per la vaga convocada per al dia 27 de setembre de 2019. Aquests serveis mínims figuren en l'annex d'aquesta Resolució.
2. Advertir que aquests serveis mínims s'han de complir obligatòriament i que l'incompliment de l'obligació d'atendre'ls i, en concret, les cessacions i les alteracions en el treball seran sancionats d'acord amb el que preveu la normativa vigent.
3. Autoritzar el director general de Planificació, Ordenació i Centres perquè dicti les instruccions necessàries per aplicar aquesta Resolució.
4. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació, Universitat i Recerca en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 8 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o en el termini de deu dies per al procediment previst en l'article 114 i en els següents de la Llei esmentada.
Palma, 23 de setembre de 2019
El conseller d'Educació, Universitat i Recerca Martí X. March i Cerdà
ANNEX Serveis mínims per al personal docent de l'ensenyament no universitari en l'àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears durant la vaga convocada per al dia 27 de setembre de 2019
Els serveis mínims per al personal docent no universitari afectat per la vaga convocada per al dia 27 de setembre de 2019 als centres docents dependents de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca són els següents:
A tots els centres educatius públics:
Els directors i els secretaris dels centres.
Una persona de consergeria del torn de matí i una altra del torn de capvespre.
A tots els centres educatius privats i privats concertats:
El director del centre.
El cap d'estudis, pel fet de tenir entre les seves funcions col·laborar amb el director en les tasques precises per garantir la convivència al centre, així com per organitzar els professors que assisteixin al centre per atendre els alumnes.
Addicionalment al que s'ha exposat anteriorment:
Centres que imparteixen educació infantil (0-3 anys):
1 educador infantil per cada 3 unitats d'educació infantil o fracció.
Centres que imparteixen educació infantil (3-6 anys):
1 docent per cada 3 unitats d'educació infantil o fracció.
Centres que imparteixen educació especial:
1 docent per cada 3 unitats d'educació especial o fracció.
Centres que imparteixen educació primària:
1 docent per cada 4 unitats d'educació primària o fracció.
Centres que imparteixen educació secundària:
1 docent per cada 6 unitats d'educació secundària o fracció.
Centres que imparteixen formació professional:
1 docent per cada 9 unitats de formació professional o fracció.
Obligacions dels directors dels centres públics i dels titulars dels centres privats i privats concertats:
Procurant assolir el consens entre els afectats, als directors dels centres educatius públics i als titulars dels centres educatius privats i privats concertats els correspon:
a) Garantir que el centre educatiu estigui obert durant tota la jornada escolar i que tots els alumnes que acudeixin al centre siguin atesos.
b) Vetlar perquè el personal que no vulgui secundar la vaga pugui desenvolupar la seva activitat amb normalitat controlant l'assistència a la feina i tenint cura del compliment de les normes d'organització i funcionament que l'afectin.
c) Designar nominativament o per sorteig públic els docents les funcions dels quals s'estableixin com a serveis mínims, preferentment entre el personal que hagi manifestat voluntàriament la voluntat de no exercir el seu dret de vaga.
d) Facilitar a l'Administració, mitjançant el GestIB, la informació referent al seguiment de la vaga i a qualsevol incidència significativa.
e) Informar les famílies que els seus fills seran atesos adequadament el dia de la vaga.