Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 8683
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe d’impacte ambiental sobre el projecte d’instal·lació fotovoltaica d’autoconsum a l’EDAR d’Alaró (197a/2018)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 18 de juliol de 2019, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),

RESOLC FORMULAR:

L'informe d'impacte ambiental sobre el projecte d' instal·lació fotovoltaica d'autoconsum a l'EDAR d'Alaró, en els termes següents:

1.Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació.

L'Annex II “Projectes sotmesos a avaluació d'impacte ambiental simplificada” de la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental a les Illes Balears inclou al grup 2.6 “Instal·lacions per a la producció d'energia elèctrica a partir de l'energia solar, incloses les esteses de connexió a la xarxa: Instal·lacions amb una ocupació total de més de 1000m², excepte si estan situades en qualsevol tipus de coberta”.

Per tant com a projecte subjecte a avaluació ambiental simplificada li són aplicables els articles 45 a 48 del capítol II, secció 2a de la Llei 21/2013.

2.Descripció i ubicació del projecte

El projecte consisteix en la instal·lació d'un parc fotovoltaic d'autoconsum a les instal·lacions de l'EDAR d'Alaró, ubicades a la parcel·la 125 del polígon 3 d'aquest terme municipal, que té una extensió total de 29100m2. La superfície d'ocupació de la planta fotovoltaica serà de 1.050m² i s'ubicarà al sud de les instal·lacions i edificis de l'EDAR existents.

Aquesta parcel·la està qualificada com a Sòl Rústic General, es troba situada en zona d'aptitud ambiental i territorial mitjana i està afectat per APR d'inundacions i zona de policia del Torrent Solleric. No es troba ubicat a un espai natural protegit ni forma part de Xarxa Natura 2000.

La instal·lació tindrà una potència pic de 79,2kW generada per 240 panells solars de 330W de potència cadascun amb una altura màxima de 2.6m sobre el terreny.

3.Avaluació dels efectes previsibles

El projecte se situa a un indret fortament alterat, pràcticament sense vegetació. No hi ha arbres ni comunitats herbàcies d'interès. La construcció del parc fotovoltaic implica la retirada de vegetació natural a les superfícies afectades per les instal·lacions i moviments de terres d'escassa consideració. Es tracta d'una instal·lació fàcilment desmuntable sense lloses de formigó.

No es preveu que es produeixin residus i, per tant, no hi ha risc de contaminació. Es preveu la valorització dels residus procedents del desmantellament del parc fotovoltaic si no hi ha reposició i els residus procedents d'excavació es reciclaran in situ.

La instal·lació serà poc visible, tant des de l'exterior com des dels puigs propers.

4.Consultes a les administracions publiques afectades i persones interessades

D'acord amb l'article 46 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, s'han efectuat consultes a les següents administracions i persones afectades pel projecte:

-Ajuntament d'Alaró

-Departament d'Infraestructures i Territori del Consell de Mallorca

-Servei d'Estudis i Planificació de la DG de Recursos Hídrics

-Servei d'Aigües Superficials

La Comissió Insular d'Ordenació del Territori i Urbanisme acordà informar FAVORABLEMENT el projecte atès que la infraestructura projectada no té perquè tenir efectes que pertorbin el planejament territorial i urbanístic vigent.

El Servei d'Aigües Superficials en data 30/3/2019 va concloure informar FAVORABLEMENT el document denominat "Proyecto instalación fotovoltaica para autoconsumo EDAR Alaró", signat per l'enginyer tècnic industrial Sr. José Fco. Vallcaneras Martínez amb data 22/8/18, pel que fa a afeccions al domini públic hidràulic de les aigües superficials, a les seves zones de protecció (servitud, policia) i a zones inundables o potencialment inundables, amb les següents prescripcions:

-S'han d'aplicar les mesures correctores adequades per mantenir la seguretat de persones i béns en cas d'inundació.

-Qualsevol modificació de la documentació presentada, requerirà un nou informe tècnic.

-Es disposarà sempre a peu d'obra d'una còpia de l'autorització emesa per aquesta Direcció General.

5.Anàlisi dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013

S'han analitzat el criteris de l'annex III de la Llei 21/2013 d'avaluació ambiental i no es preveu que l'execució del projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:

1.Característiques del projecte: Es tracta d'un projecte d'instal·lacions fotovoltaiques de mida petita en un terreny fortament alterat, devora d'una edificació de l'EDAR d'Alaró. No implica moviment de terres i l'ús de recursos naturals es limita a l'energia solar per a la generació d'energia elèctrica. No està associat a altres projectes, no es preveu generació de residus d'importància, ni alteracions en la qualitat de l'aire ni la generació de renous de consideració durant les fases de construcció i desmantellament.

2.Ubicació del projecte: el projecte s'ubicarà a la parcel·la 125 del polígon 3 del terme municipal d'Alaró, qualificada com a Sòl Rústic general. Es troba situada en zona d'aptitud ambiental i territorial mitjana i està afectada per APR d'inundacions i zona de policia del Torrent Solleric. No es troba ubicat a un espai natural protegit ni forma part de Xarxa Natura 2000. La superfície d'ocupació de la planta fotovoltaica serà de 1.050m² i s'ubicarà al sud de les instal·lacions i edificis de l'EDAR existents.

3.Característiques del potencial impacte: Ateses les característiques del projecte es considera que no té efectes transfronterers ni es preveu que impliqui impactes ambientals significatius.

Conclusions de l'informe d'impacte ambiental

Primer: No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el projecte de la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum de 750 kW a la depuradora d'Alaró atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'Avaluació Ambiental , sempre i quan es compleixen les mesures preventives i correctores proposades a la documentació ambiental, s'implementi el pla de vigilància ambiental que s'hi inclou, s'estimin els condicionants i recomanacions expressats per les administracions consultades i els condicionants següents:

1.Durant la fase de construcció els residus hauran de separar-se en fraccions a l'obra mateix, creant un punt verd on es separin, com a mínim les fraccions de metalls i els seus aliatges, vidre, plàstic, paper i cartró i residus perillosos.

2.Al final de la vida útil de la instal·lació el terreny ha de quedar lliure de les totes les infraestructures que preveu instal·lar el projecte.

3.El pressupost de desmantellament de les instal·lacions i de gestió dels residus que se'n derivin –cal donar compliment al que estableix al Reial Decret 110/2015, de 20 de febrer, sobre residus d'aparells elèctrics i electrònics- s'haurà d'incloure al pressupost del projecte.

 

Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013.

Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'aprovació del projecte en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 47.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L'informe d'impacte ambiental no ha de ser objecte de cap recurs, sense perjudici dels que, si s'escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte, si s'escau, d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.6 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i altres normatives específiques que li siguin d'aplicació.

 

Palma, 5 d'agost de 2019

El President de la CMAIB Antoni Alorda Vilarrubias