Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 8445
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe ambiental estratègic sobre la Modificació Puntual del Pla Parcial Vista Alegre Pla d’Actuació 3.2 (àmbits III i IV) Sant Josep de sa Talaia, Eivissa (118e/2018)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 16 de maig de 2019, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),

RESOLC FORMULAR

L'informe ambiental estratègic sobre la Modificació Puntual del Pla Parcial Vista Alegre Pla d'Actuació 3.2 (àmbits III i IV) Sant Josep de sa Talaia, Eivissa, en els termes següents:

1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

La Modificació puntual del Pla Parcial s'ha de tramitar com una avaluació ambiental estratègica ordinària atès que es troba dins diversos supòsits de l'annex V, punt 2 de la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, com són els següents:

Els riscs per a la salut humana o el medi ambient (a causa, per exemple, a accidents): es considera aquest supòsit com a conseqüència de la proximitat a l'àmbit I, afectat per greus esllavissades l'any 2005.

El valor i la vulnerabilitat de l'àrea probablement afectada a causa de les característiques naturals especials: es considera que la combinació de factors com ara el pendent, la diversitat en la naturalesa del substrat i la plasticitat dels materials fa que siguin zones especialment vulnerables davant episodis de pluges intenses i davant l'erosió deguda a la dinàmica litoral, prova d'això són els esllavissaments que van tenir lloc a l'àmbit I a l'any 2005.

2. Descripció i ubicació del pla

La Modificació Puntual del Pla Parcial del Sector AA 3.2 (Urb. Vista Alegre – Àmbits III i IV) d'Eivissa té com a objectiu dur a terme modificacions de: vials, zones verdes, qualificació de parcel·les, instal·lacions i serveis, en base a les següents raons:

L'adaptació a la delimitació del DPMT.

L'adaptació al Pla Territorial Insular (PTI).

El contingut de l'estudi de detall aprovat en data 13 de maig de 1991, pel que fa a la vialitat de l'àmbit de la modificació puntual.

La zona corresponent al sector AA 3.2 de les NNSS del municipi de Sant Josep de sa Talaia, Urbanització Vista Alegre (àmbits III i IV), està qualificada en la seva gran majoria com a sòl urbà, una petita part com a sòl rústic protegit (AANP) i també s'inclou dins zona de servitud de protecció i delimitació marítim terrestre (DPMT).

La superfície actual dels àmbits III i IV del Pla Parcial vigent és de 91.799 m² i 57.782 m² respectivament, dins d'aquestes superfícies actualment el sòl està qualificat com a lucratiu i com a no lucratiu.

El Pla Parcial vigent contempla un sostre de població total de 108,5 habitants (àmbit IV), amb la modificació puntual proposada es reduirà a 7,0 el número d'habitants a l'àmbit IV i per contra s'incrementarà en 45,5 habitants a l'àmbit III.

3. Avaluació dels efectes previsibles

La Modificació Puntual del Pla Parcial proposada tindria com a conseqüència modificacions en els vials i sobre tot i més important, canvis en la qualificació d'algunes parcel·les sense haver tingut en compte si els canvis proposats són compatibles amb el clar risc geològic existent a la zona.

 

4. Consultes a les administracions publiques afectes i persones interessades

La CMAIB ha consultat a les següents administracions afectades:

- Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat. Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl.

- Direcció General de Recursos Hídrics. Servei d'Estudis i Planificació.

- Direcció General de Recursos Hídrics. Servei d'Aigües Superficials.

- Consell Insular d'Eivissa. Departament de Medi Ambient i Medi Rural.

- Consell Insular d'Eivissa. Departament de Territori i Mobilitat.

- Demarcació de Costes de les Illes Balears.

- Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME).

- Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques. DG d'Emergències i Interior.

L'informe del Departament d'Economia, Hisenda, Medi Ambient, Medi Rural i Marí (Secció Medi Ambient) i l'informe del Departament de Territori i Mobilitat (Secció d'Ordenament del Territori), ambdós del Consell Insular d'Eivissa arriben a la mateixa conclusió: subjectar a avaluació ambiental estratègica ordinària la modificació puntual del Pla Parcial Vista Alegre, àrea d'actuació 3.2 (àmbits III i IV) atès el risc per a les persones (salut humana) que existeix a la zona i que actualment es considera indeterminat.

5.Anàlisi dels criteris de l'annex V de la Llei 21/2013

S'han analitzat els criteris de l'annex V de la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, i es preveu que la Modificació Puntual del Pla Parcial pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:

1.Característiques de la Modificació: la Modificació Puntual del Pla Parcial estableix un marc per a projectes i altres activitats en relació amb la ubicació.

2.Característiques dels efectes i de l'àrea probablement afectada: la Modificació Puntual del Pla Parcial podria suposar, atesos els antecedents d'esllavissades a l'àmbit I ubicat a escassos 60 metres de l'àmbit IV i atesa la similitud en la geomorfologia de la zona, riscos per a la salut humana i el medi ambient que no han estat considerats.

Conclusions de l'Informe Ambiental Estratègic

Primer. Subjectar a avaluació ambiental estratègica ordinària la “Proposta de modificació puntual del Pla Parcial del Sector AA 3.2 (Urb. Vista Alegre – Àmbits III i IV) de las NNSS de Sant Josep de sa Talaia, Eivissa”, atès que podria tenir efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex V de la Llei 21/2013.

Segon. El promotor, en base de l'art. 31.2.a de la Llei 21/2013 de 9 de desembre, d'Avaluació elaborarà l'estudi ambiental estratègic, tenint en compte el document d'abast de l'estudi ambiental estratègic realitzat per l'òrgan ambiental i tenint en compte el resultat de les consultes realitzades.

En l'estudi ambiental estratègic s'identificaran, descriuran i avaluaran els possibles efectes significatius en el medi ambient de l'aplicació del pla o programa, així com unes alternatives raonables i ambientalment viables que tinguin en compte els objectius i l'àmbit d'aplicació del pla o programa.

L'estudi ambiental estratègic tindrà, com a mínim, tots i cadascun dels punts recollits a l'Annex IV de la Llei 21/2013, a més a més, s'analitzaran en particular els següents punts:

a. Els usos i modificacions en la qualificació del sòl que ara es plantegen a la Modificació Puntual del Pla Parcial, hauran d'estar recolzats per detallats i minuciosos estudis hidrogeològics i geotècnics que justifiquin que els usos i modificacions plantejades són compatibles amb el risc geològic existent.

b. L'estudi d'alternatives s'haurà de plantejar sobre la base del resultat del punt anterior i sempre tenint en compte que les alternatives proposades hauran de ser raonables, tècnicament i ambientalment viables.

c. Estudi de repercussions per la possible afecció a la Xarxa Natura 2000 atès que l'àmbit IV inclou una petita part del LIC de Porroig (ES5310031) i confronta en tota la seva banda est amb el mateix.

d. S'haurà de confirmar o descartar, mitjançant estudis visuals, la presència d'hàbitats protegits a la zona d'actuació. En el cas de confirmar-se, s'hauran d'establir les mesures preventives que escaiguin.

e. La proposta de mesures preventives, correctores i compensatòries s'haurà de realitzar tenint en compte els possibles efectes ambientals que derivarien d'actuacions en: 

-Zones amb un alt risc geològic com a conseqüència de la combinació de factors tals com, la naturalesa geològica de la zona, el pendent, presència d'aigües superficials, episodis de pluges intenses i la dinàmica litoral. 

-Zones de servitud i policia del DPH. 

-Zones amb la possible presencia d'hàbitats protegits.

f. S'hauran d'indicar i concretar els termes en els quals la Modificació Puntual del Pla Parcial s'adapta al Pla Territorial Insular vigent (PTI) i a la delimitació del DPMT i per tant, avaluar ambientalment la modificació en aquest sentit. A més a més hauran de quedar ben definides totes les actuacions a desenvolupar.

g. S'hauran de concretar els usos actuals que tenen les parcel·les amb el Pla Parcial vigent i els que tindran amb la Modificació Puntual plantejada.

h. S'haurà d'ajuntar l'estudi de detall aprovat en 13 de maig de 1991 citat al document ambiental estratègic.

i. Referència particular a la integració paisatgística, concretament al compliment de les normes d'aplicació directa en matèria paisatgística que preveuen la legislació territorial i urbanística (art. 10.5 de la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental de les Illes Balears).

j. S'hauran de tenir en compte les consideracions establertes als informes del Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl, del Servei de Planificació de la DG d'Emergències, del Departament d'Economia, Hisenda, Medi Ambient i Medi Marí (Secció de Medi Ambient) i, del Departament de Territori i Mobilitat (Secció d'Ordenació del Territori) del Consell Insular d'Eivissa.

k. S'haurà de justificar la disponibilitat per a l'abastament i la suficiència de depuració de les aigües residuals atenent a la densitat de població que preveu la modificació.

Tercer. La no justificació dels punts anteriors a) i b), podria donar lloc al fet que s'estimés de manera inequívoca que el pla o programa és manifestament inviable per raons ambientals, tal i com consta a l'article 18, punt 4.a) de la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental.

Quart. El document d'abast i el resultat de les consultes realitzades perquè s'elabori l'estudi ambiental estratègic, es notificarà al promotor (art. 31.2.1 Llei 21/2013). Es continuarà la tramitació prevista en els articles 21 i següents de la Llei 21/2013.

L'avaluació ambiental estratègica ordinària es durà a terme de conformitat amb el procediment que contempla la normativa bàsica d'Avaluació Ambiental i amb les particularitats de la Llei 12/2016 de 17 d'agost, d'Avaluació ambiental de les Illes Balears.

Tal com preveu l'art. 22 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, durant el període d'exposició pública s'hauran de consultar a les següents Administracions:

-Servei d'Aigües Superficials. DG de Recursos Hídrics.

-Servei d'Estudis i Planificació. DG de Recursos Hídrics.

-Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA).

-Servei de Protecció d'Espècies. Departament de Medi Natural. DG d'Espais Naturals i Biodiversitat.

-Servei de Planificació al Medi Natural (Xarxa Natura 2000). Departament de Medi Natural. DG d'Espais Naturals i Biodiversitat.

-Demarcació de Costes.

-Departament de Territori i Mobilitat (Secció Litoral i Secció d'Ordenació del Territori). Consell Insular d'Eivissa.

-Departament de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (Secció de Medi Ambient). Consell Insular d'Eivissa.

-Departament d'Emergències. Direcció General d'Emergències i Interior.

-Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME).

Cinquè. Tal com preveu l'article 17.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, el termini màxim per a l'elaboració de l'estudi ambiental estratègic, i per a la realització de la informació pública i de les consultes previstes als articles 20, 21, 22, i 23 serà de 15 mesos des de la notificació al promotor del document d'abast.

Sisè. L'informe ambiental estratègic no serà objecte de cap recurs, sense perjudici de que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant l'acta d'aprovació del pla o programa, d'acord amb el que disposa l'art. 31.5 de la Llei 21/2013.

Setè. Aquesta Resolució actua com a document d'abast de l'estudi ambiental estratègic tal com preveu l'article 31.2.a de la llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.

Vuitè. Aquesta proposta de Resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

 

Palma, 22 de juliol de 2019

El president de la CMAIB en funcions Antoni Alorda Vilarrubias