Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 8415
Decret de la presidència del Consell Insular de Menorca núm. 493 de 23 d’agost de 2019, relatiu a l’aprovació de les bases de la segona edició del Premi Joan Gomila Borràs 2019 en matèria turística

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El 29 de novembre de 2016, se signà el conveni entre el Foment del Turisme de Menorca i el Consell Insular de Menorca pel qual es crea el Premi Joan Gomila Borràs, dotat amb una aportació inicial de 70.000 euros, participats, íntegrament, pel Foment del Turisme de Menorca, premi que permet, d'una banda, reconèixer la tasca del seu primer president i, per l'altra, fer extensiu el reconeixement a totes les persones que, durant anys, van mantenir viu el Foment del Turisme de Menorca i, amb ell, una promoció turística de gran qualitat de la nostra illa.

El darrer gran objectiu del premi instituït és el de retre un reconeixement públic a qualsevol persona, entitat, organisme o empresa que ha treballat o treballa per promocionar turísticament Menorca, activitat relacionada amb els objectius del departament de Promoció Turística del Consell Insular de Menorca i de la Fundació Foment del Turisme de Menorca.

La primera edició d'aquest premi, l'any 2017, va premiar la llarga trajectòria dins del sector turístic de la nostra illa del senyor Emili de Balanzó, inaugurant-se d'aquesta manera amb un prestigiós primer premiat, mostrant clarament el camí que volen seguir aquests premis i que esperem que es consolidin amb aquesta segona edició.

D'acord amb el punt segon del Decret de presidència núm. 424/2019, de 10 de juliol, (BOIB núm. 94, d'11-7-2019) d'atribucions del Consell Executiu, en casos d'urgència i en el cas de suspensió de les reunions ordinàries del Consell Executiu correspondrà a aquesta presidència la resolució dels assumptes competència d'aquest òrgan, sens que es vegi alterat, per aquest fet, el règim de recursos aplicable. De les resolucions adoptades se n'haurà de donar compte al Consell Executiu en la següent sessió que tengui lloc.

Atès que per Decret de presidència núm. 422/2019, de 7 de juliol (BOIB ext. núm. 93, de 10-7-2019) es va nomenar la senyora Maite Salord Ripoll, vicepresidenta d'aquest Consell Insular, a la qual correspon, de conformitat amb l'art. 11 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars, les funcions pròpies d'aquesta presidència en els supòsits de vacant, absència, malaltia o qualsevol altre impediment;

En exercici de les competències atribuïdes per la Llei 8/2000, de 27 d'octubre de consells insulars;

RESOLC:

Aprovar la segona convocatòria del Premi Joan Gomila Borràs 2019 amb la quantitat pressupostària màxima de 5.000 € (IVA inclòs), a càrrec de la partida pressupostària que correspongui del pressupost general del Consell Insular de Menorca d'enguany.

 

Maó, 23 d'agost de 2019

El secretari en funcions

Per delegació de la presidenta (Decret 427/2019, d'11 de juliol) (BOIB núm. 97 de 16-7-2019)

Octavi Pons Castejón

 

 

ANNEX

BASES DE LA SEGONA EDICIÓ DEL PREMI JOAN GOMILA BORRÀS EN MATÈRIA TURÍSTICA

Primera. Objecte i finalitat del premi

El turisme és un dels pols fonamentals de Menorca, i no tan sols des d'un punt de vista econòmic, sinó també social. A la defensa i la promoció dels interessos turístics de Menorca, el Foment del Turisme de Menorca va dedicar més de cent anys de la seva existència.

Acabada la seva etapa, els seus socis i la Junta de Govern del Foment van decidir crear i dotar un premi que recordi la seva passada i esforçada labor. La proposta ha estat acollida pel Consell Insular de Menorca, que, en el futur, en serà el garant i responsable.

Per aquest motiu, i com a homenatge a la memòria Joan Gomila Borràs, primer president del Foment del Turisme de Menorca, i de totes les persones que, al llarg de la seva dilatada història, hi van fer tan bona i llarga feina, es convoca la segona edició del PREMI JOAN GOMILA BORRÀS amb l'objectiu de reconèixer les persones o institucions, els treballs de recerca, els projectes, els assajos, les tesis, les estratègies de projecció exterior i de promoció, o els estudis que valoritzin els aspectes positius del turisme en l'economia, la riquesa i la creació de llocs de treball a l'illa, així com en la cultura, el medi ambient, i, en general, en la millora de la qualitat de vida de la societat menorquina.

Amb l'atorgament del Premi JOAN GOMILA BORRÀS es vol reconèixer l'esforç i la dedicació de les persones, les empreses, les entitats i els professionals que hagin contribuït amb la seva tasca o amb propostes de futur a la millora del sector sense oblidar la seva responsabilitat amb la societat i l'entorn.

Segona. Característiques del Premi Joan Gomila Borràs

El Premi Joan Gomila Borrás és biennal i està dotat amb 5.000 euros, provinents de la dotació atorgada per la comissió liquidadora del Foment del Turisme de Menorca.

Tercera. Requisits per poder obtenir aquest premi

Poden ser guardonades amb el premi JOAN GOMILA BORRÀS, les persones, siguin físiques o jurídiques, les empreses i les associacions. Amb aquest premi es pretén reconèixer:

- Trajectòries i dedicacions personals o empresarials

- Projectes d'actuació que destaquin la innovació, l'emprenedoria o la competitivitat

- Iniciatives de promoció i comercialització del producte turístic

- Aplicació de noves tecnologies que afegeixin valor al producte

- Tesis, projectes o estudis relacionats amb l'activitat turística

En qualsevol cas, no poden ser-ne beneficiàries les persones o entitats en les quals concorri alguna de les prohibicions que estableix l'art. 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions.

Quarta. Presentació de les sol·licituds

1. Qualsevol persona, física o jurídica, o entitat, degudament identificada, pot presentar candidats que optin als premis.

2. L'escrit amb la candidatura presentada ha de contenir una breu memòria de l'empresa o entitat, o el currículum vitae de la persona, en què se descriguin els mèrits i les dades que justifiquen i raonen l'obtenció del premi.

Així mateix, hi ha de constar la identificació exacta i precisa de la persona o entitat proposada, amb nom i llinatges o, en el seu cas, la denominació oficial o el nom comercial.

Si la candidatura es proposa a títol pòstum, s'ha de fer constar aquesta circumstància.

3. Les candidatures i tota la documentació transcrita en l'apartat anterior es poden presentar des de l'endemà d'haver-se publicat la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins al 18 de setembre de 2019, d'acord amb les indicacions següents:

a) Per mitjans electrònics d'acord amb el que estableix l'art. 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, al registre electrònic del Consell Insular de Menorca (www.cime.es) o a qualsevol altre registre electrònic dels establerts en l'article 16.4 de l'esmentada Llei 39/2015.

b) Facultativament, la poden presentar presencialment, d'acord amb el que estableix l'art. 14.1 de l'LPACAP, les persones físiques, per tal de preservar el dret de comunicar-se amb l'Administració pública també per mitjans no electrònics, mitjançant el registre electrònic del Consell Insular de Menorca (a la Seu del CIM de Maó i a les oficines administratives de Ciutadella) o a qualsevol altre registre i lloc dels establerts en l'article 16.4 de l'esmentada LPACAP.

Si qualque subjecte obligat a fer la presentació de candidatura per mitjans electrònics presenta el seu escrit presencialment, se'l requerirà per tal que l'esmeni mitjançant la seva presentació electrònica.

A aquest efecte, i d'acord amb el que estableix l'article 68.4 de la mateixa llei, es considerarà com a data de presentació de l'escrit aquella en què hagi tingut lloc l'esmena.

4. Totes les candidatures presentades dins el termini establert se sotmetran a l'examen del instructor o la instructora, que serà un/a tècnic/a del CIM, que ha de comprovar el compliment dels requisits exigits i fer arribar les propostes admeses al jurat nomenat a l'efecte.

5. Si l'escrit de presentació de candidatura o la documentació fossin incorrectes o incompletes, el Consell Insular de Menorca en requerirà la rectificació o el complement necessaris. Si en el termini de deu dies hàbils, comptats a partir de l'endemà d'haver rebut el requeriment d'esmena de l'escrit, la persona interessada no fa la rectificació reclamada o no presenta la documentació requerida, s'entendrà que ha desistit de la seva petició de conformitat amb l'article 68 de l'LPACAP.

6. Els membres del jurat podran demanar la informació complementària que considerin oportuna per tal d'avaluar els mèrits dels candidats.

Cinquena. Jurat del premi

1. Es crea el jurat que valorarà les candidatures del Premi Joan Gomila Borràs en matèria turística.

2. El jurat d'aquest premi estarà format pels membres següents:

- Susana I. Mora Humbert, com a presidenta del Consell Insular de Menorca, presidenta

- José R. Carbonell Acedo, vocal

- Elena Costa Coll, vocal

- Carlos Sintes Pascual, vocal

- Maria Benejam Biescas vocal

- Gabriel Pons Cardona , vocal

- Amador Rodríguez Luz, vocal

Actuarà com a secretari o secretària, amb veu i sense vot, el/la tècnic/a del CIM que hagi instruït l'expedient.

3. El jurat s'ha de convocar amb una antelació mínima de cinc dies i es considerarà vàlidament constituït amb l'assistència de dos terços dels membres.

4. El jurat, sobre la base de les candidatures presentades, ha de designar el guanyador o la guanyadora del premi i es reserva el dret de declarar-lo desert. Així mateix, s'ha d'estendre una acta en la qual s'han de fer constar les candidatures presentades i l'acord finalment adoptat.

5. El mateix jurat, si no s'hi ha presentat cap proposta, o quan les presentades no tenguin prou entitat, pot suggerir i atorgar el premi a la persona o l'entitat que consideri que té mèrits suficients i destacables.

6. Les deliberacions del jurat són secretes i totes les decisions s'han de prendre per majoria simple dels assistents.

7. El jurat pot requerir informació complementària quan ho consideri pertinent.

8. La resolució del jurat és inapel·lable.

9. L'acord de concessió de distincions, que ha de comunicar la presidenta del jurat, s'ha de notificar a les persones interessades o, si escau, als seus familiars, per qualsevol mitjà admès en dret, i s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i al web corporatiu del Consell Insular posteriorment a l'acte de lliurament dels guardons. La resolució del jurat ha de tenir lloc, sempre que sigui possible, abans del 7 d'agost i, en qualsevol cas, dins un termini que no podrà excedir de sis mesos comptats a partir del dia que la convocatòria surti publicada en el BOIB. En el cas que no hi hagi resolució expressa s'entendran desestimades les candidatures presentades.

Sisena. Abonament del premi

1. El Consell Insular de Menorca pagarà el premi en un termini màxim de 60 dies des de la data del dictamen del jurat, sempre que les disponibilitats de tresoreria ho permetin.

2. La quantia del premi s'atorga en concepte d'import brut i, en el seu cas, resta subjecta a retenció d'acord amb la normativa que regula l'impost sobre la renda de les persones físiques.

Setena. Obligacions dels guanyadors

Són obligacions dels guanyadors:

a) Comunicar al CIM l'acceptació del premi en els termes en què aquest es concedeixi. En qualsevol cas, el premi s'entendrà acceptat tàcitament un cop hagin transcorregut quinze dies hàbils d'ençà que s'hagi publicat la resolució del jurat en el BOIB.

b) Aportar els justificants necessaris per tal de poder comprovar les dades incloses en la sol·licitud de participació en aquest premi.

Vuitena. Revocació i reintegrament del premi. Criteris de gradació dels possibles incompliments

1. Pel que fa a la revocació i el reintegrament dels premis, s'ha d'aplicar el que disposa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i la resta de normativa que hi sigui aplicable. En cas d'incompliment del que estableixen aquestes bases, s'haurà de reintegrar la quantia rebuda mitjançant l'aplicació d'un percentatge de minoració en funció de la naturalesa de l'incompliment. Aquest percentatge s'ha de fixar amb l'informe previ del departament competent en matèria de promoció turística i s'ha de notificar al beneficiari. Les causes de reintegrament i el procediment per a la seva exigència es regeixen pel que estableix l'article 44 del DLEG 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions.

2. En el cas que la causa del reintegrament determini la invalidesa de la resolució de concessió, aquesta resolució s'haurà de revisar en els termes establerts en l'article 25 del DLEG 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions, i en la resta de disposicions aplicables.

3. En el cas que s'hagin fet uns pagaments anticipats, la persona beneficiària haurà de reintegrar les quantitats rebudes més l'interès de demora comptador des que el pagament es va fer efectiu.

4. Les quantitats que s'hagin de reintegrar tenen la consideració d'ingressos de dret públic i se'ls podrà aplicar la via de constrenyiment.

5. L'obligació de reintegrament establerta en aquest article és independent de les sancions que, si escau, siguin exigibles.

Novena. Infraccions i sancions

1. El règim d'infraccions i sancions administratives aplicables és el que estableix el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. L'òrgan competent per imposar les sancions que es derivin d'infraccions del que estableixen aquestes bases i de la normativa aplicable en matèria de subvencions és la Presidència del Consell Insular de Menorca, d'acord amb el que estableix l'art. 9 de la Llei 8/2000, de 28 d'octubre, de consells insulars.

Desena. Altres disposicions

Recursos administratius

Els acords del Consell Executiu pels quals s'aproven les bases i les convocatòries i es concedeixen o deneguen els ajuts no exhaureixen la via administrativa i són susceptibles d'interposició de recurs d'alçada davant la Comissió de Govern del Consell Insular de Menorca.

Normativa general aplicable

En tot allò no previst expressament en aquestes bases regeixen les disposicions que siguin aplicables al Consell Insular de Menorca en matèria de subvencions, especialment les contingudes en les normes següents:

Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

​​​​​​​Decret legislatiu 2/2005, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions de la comunitat autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 196, de 31 de desembre de 2005).