Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 8325
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe d’impacte ambiental sobre el projecte d’instal·lació d’emmagatzematge de RCDs a la parcel·la B-23 del carrer Cuiner, TM de Pollença (9a/2019)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 28 de juny de 2019, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),

RESOLC FORMULAR:

L'informe d'impacte ambiental sobre el projecte d'instal·lació d'emmagatzematge de RCDs a la parcel·la B-23 del carrer Cuiner,TM de Pollença, en els termes següents:

1.Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

El projecte es tramita com una AIA simplificada segons la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental a les Illes Balears i està inclòs a l'Annex II “Projectes sotmesos a avaluació d'impacte ambiental simplificada”, en concret al grup 6 projectes de gestió de residus apartat 4 “instal·lacions d'emmagatzematge de residus no perillosos fora del lloc de producció (incloses operacions prèvies al tractament) que facin operacions de la D13 a la D15 de l'annex 1 i operacions R12 i R13 de l'annex 2 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sols contaminats, amb una capacitat superior a 100t i que no es desenvolupin a l'interior d'una nau en un polígon industrial”

2.Descripció i ubicació del projecte

El projecte es basa en la creació i habilitació d'una instal·lació d'apilament de residus procedents de petites obres o obres de difícil accés dins el municipi de Pollença. Es pretén emmagatzemar els residus i, posteriorment, realitzar el transport amb camió de gran tonatge fins a la planta de tractament ubicada al TM de Santa Margalida per al seu tractament i valorització. El solar o parcel·la quedaria tancat, pavimentat i condicionat per a la recollida de lixiviats del rentat dels residus i dels camions de transport de residus de construcció i demolició. També es preveu la instal·lació d'un mòdul prefabricat per a usos administratius i del personal, la resta de la parcel·la es divideix en diferents espais per disposar els diferents tipus de residus i una zona de pas s'adequarà un espai per a neteja de camions. La parcel·la objecte del projecte està situada al carrer cuiner número 23 B del polígon industrial de Pollença, aquest polígon industrial està situat a la carretera Ma-2200, Palma a Port de Pollença. La parcel·la limita amb una parcel·la de sòl rústic. A més a més, a aquest mateix carrer, hi ha l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Pollença.

3.Avaluació dels efectes previsibles

Segons el document ambiental, el projecte plantejat mantindrà les actuals condicions respecte als usos del sòl.

Després de l'anàlisi dels possibles efectes sobre el medi ambient del projecte d'instal·lació d'emmagatzematge de Residus de Construcció i Demolició a la parcel·la B-23 del carrer cuiner del municipi de Pollença es descarten efectes significatius sobre el medi ambient.

4.Consultes a les administracions públiques afectes i persones interessades

S'han efectuat consultes a:

-Servei d'Estudis i Planificació

-Servei d'Aigües Superficials

-Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl

-Direcció Insular de Residus

De les quals, s'han rebut els següents informes:

En data 28 de febrer de 2019, té entrada al Servei d'Assessorament Ambiental – CBMA l'informe de la Direcció Insular de Residus del Departament de medi ambient del Consell de Mallorca en el qual l'enginyer tècnic emet un informe en sentit desfavorable especificant deu punts d'anàlisi en els quals enumera una sèrie de consideracions entre les quals esmena la manca d'una barrera verda o reixa perimetral coberta com a mesura compensatòria.

En data 7 de març de 2019, té entrada al Servei d'Assessorament Ambiental – CBMA l'informe del Servei de gestió forestal i protecció del sòl de la Direcció General d'espais Naturals i Biodiversitat. L'enginyer de forests informa favorablement amb el vistiplau del cap del Servei i recorden que:

-En qualsevol cas el compliment de les mesures incloses en aquest informe no exclou de la responsabilitat dels propietaris en el compliment de legislació específica adient segons el tipus d'instal·lació o construcció i en l'ús responsable dels mitjans.

5.Anàlisi dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013

S'han analitzat els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:

1.Característiques del projecte: Es tracta de l'adequació d'un solar o parcel·la per a realitzar l'activitat de treballs de descàrrega, càrrega i emmagatzematge dels diferents residus de construcció i demolició amb una retroexcavadora. El projecte consisteix en el tancament i pavimentació de la totalitat del solar mitjançant una solera de formigó, construcció d'un seguit de murs de separació entre els diferents acopis de residus, així com la dotació de serveis de la parcel·la, xarxa de sanejament, il·luminació i evacuació de pluvials. A més consisteix en la instal·lació d'una oficina prefabricada per a la gestió i control de la instal·lació i alhora amb funció de vestuaris pel personal. El sistema de control dels residus d'entrada i sortida es realitzarà mitjançant un programa de gestió que realitzarà les funcions de base de dades pel control dels diferents volums destinats a la planta de valorització.

2.Ubicació del projecte: l'emplaçament on es pretén realitzar l'obra i l'activitat és un solar de 970 m2 del polígon industrial de Pollença amb la numeració de 23 (B) al carrer cuiners.

3.Característiques del potencial impacte: Ateses les característiques del projecte es considera que no té efectes transfronterers ni es preveu que impliqui impactes ambientals significatius.

Conclusions de l'informe d'impacte ambiental

Primer: No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el Projecte d'instal·lació d'emmagatzematge de RCDs a la parcel·la B-23 del carrer Cuiner, TM de Pollença, tenint en compte que no tendrà efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, sempre que es compleixin les condicions establertes per les especificacions de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats pel que fa a l'emmagatzematge i transport de residus no perillosos. I, recordar que, com s'afirma a la documentació presentada, en cap cas es duran a terme cap altre tipus d'operació que no sigui la d'emmagatzematge de residus de construcció i demolició i que l'emmagatzematge en cap cas superarà els 24 mesos. No obstant, s'haurà d'incloure una barrera verda o reixa perimetral coberta per tal de minimitzar l'impacte paisatgístic que pugui causar d'acord amb les consultes realitzades a les administracions competents. A més a més, es recorda l'obligació del compliment de la normativa existent respecte a la gestió dels residus que afecta aquesta activitat i la necessitat del correcte registre de tots el residus que es gestionaran inclosos els llots produïts i recol·lectats anualment derivats de la neteja i rentat dels camions i residus que es puguin crear dins el recinte.

Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluacions ambientals.

Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'autorització del projecte en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 47.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L'informe d'impacte ambiental no ha de ser objecte de cap recurs, sense perjudici dels que, si s'escau, siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.6 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

Palma, 28 de juny de 2019

El president en funcions de la CMAIB Antoni Alorda Vilarrubias