Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 8218
Aprovació definitiva del Reglament de funcionament i ús del Far de la Mola

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per acord del Ple del Consell Insular de Formentera de 27/02/2019, s'aprovà amb caràcter inicial el Reglament de funcionament i ús del Far de la Mola.

L'Institut Balear de la Dona ha realitzat l'informe preceptiu sobre la modificació del Reglament, d'acord amb l'establert a l'article 7.g de la Llei 12/2006, de 20 de setembre, per a la dona, i s'han incorporat en el text les recomanacions efectuades a l'informe de 8 d'abril de 2019.

Transcorreguts els terminis d'exposició pública, segons publicació efectuada al BOIB núm. 39/2019, de 26 de març, tauler d'edictes i donada audiència als possibles interessats, sense que s'hagi presentat cap al·legació, l'acord inicial s'entén aprovat definitivament, d'acord amb el que estableix l'article 102 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, de la qual cosa es va donar compte al Ple del Consell Insular de Formentera en la sessió ordinària de 31 de juliol de 2019.

S'ha refós el text inicial amb les observacions efectuades per l'Institut Balear de la Dona per tal de procedir a la publicació integra del text definitiu en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), de conformitat amb l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, per a la seva entrada en vigor, una vegada hagi transcorregut el termini previst en l'article 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Reglament de funcionament i ús del Far de la Mola, que s'insereix a continuació:

 

ANNEX  Reglament de funcionament i ús del Far de la Mola

Preàmbul

El Far de la Mola és un immoble ubicat en el nostre terme municipal i illa que pertany al domini estatal, si bé la gestió del seu ús, pel que fa a la part que més endavant s'especifica, correspon al Consell Insular de Formentera en virtut del conveni signat amb l'Autoritat Portuària de Balears el 14 de novembre de 2016.

Es tracta d'un immoble d'alt valor patrimonial ja que és un dels pocs exemples d'arquitectura i tècnica civil de la segona meitat del segle XIX i està inclòs en el Catàleg de patrimoni cultural de Formentera amb grau de protecció A.

Va ser projectat per l'enginyer Emili Pou Bonet, redactor d'altres projectes de fars de les Pitiüses com el de l'illot des Porcs, el de sa Conillera o es Botafoc. La seua construcció es va iniciar el 25 d'agost de 1860 i el 30 de novembre de 1861 el Far va començar a funcionar oficialment.

A fi d'apropar el patrimoni cultural de l'illa a la ciutadania i fer del Far de la Mola un espai públic amb finalitats culturals i educatives, l'Autoritat Portuària de Balears ha cedit l'ús del citat immoble en favor del Consell Insular de Formentera mitjançant conveni signat el 14 de novembre de 2016.

El que es pretén a través d'aquest reglament és, precisament, regular el funcionament i l'ús d'aquest espai com a equipament cultural, així com la prestació dels serveix que s'hi vinculen.

Qualsevol persona, entitat, col·lectiu o grup que vulgui accedir i fer ús del seu espai haurà de complir, de manera obligatòria, tot el que s'estableixi en aquest Reglament.

Per tal d'aconseguir un funcionament òptim de les instal·lacions, en aquest reglament s'estableixen les normes d'ús i de funcionament.

Article 1. Objectiu

L'objectiu d'aquest reglament és regular el funcionament i l'ús dels espais i serveis del Far de la Mola que l'Autoritat Portuària de Balears ha cedit al Consell Insular per destinar-los a equipaments públics de caire cultural.

Article 2. Abast

Aquest reglament és d'aplicació només en aquells espais de l'edifici cedits, pel que fa a l'ús,  al Consell Insular, que són els següents:

1. Espai exterior

2. Zona de recepció i informació

3. Espai d'exposició permanent

4. Sala polivalent (exposicions temporals i activitats socioculturals)

5. Banys

6. Despatx/Magatzem

Per contra, aquest reglament no afecta els espais que Autoritat Portuària de Balears es va reservar per al seu ús mitjançant el citat Conveni i plecs de clàusules, és a dir, la sala de màquines i el conjunt format per la torre i la llanterna.

Article 3. Espais i serveis

El Far de la Mola compta amb els següents espais d'ús cultural i educatiu:

1. Exposició permanent. Ocupa la major part de l'àrea de l'espai cedit i constitueix l'eix principal de l'equipament. El seu contingut se centra en la difusió del patrimoni marítim de Formentera, així com en l'explicació dels senyals lluminosos a l'illa.

2. Sala polivalent. Es tracta d'un espai adaptable a diferents actes culturals de petit format, pensat principalment per a exposicions temporals, conferències, projeccions audiovisuals, concerts o activitats educatives.

3. Espai exterior. Correspon a la zona d'arribada al far i està formada per una esplanada i una àrea enjardinada amb espècies autòctones.

 

Article 4. Normes d'ús

1. L'espai de l'exposició permanent i la sala polivalent podran funcionar de manera comunicada o bé de forma independent en funció de la naturalesa dels actes que es desenvolupin a la sala polivalent.

2. Les persones usuàries podran accedir a la sala polivalent, sempre que resulti compatible amb l'activitat que s'hi desenvolupi en aquells moments.

3. Els banys poden ser utilitzats tant pel personal del Consell Insular com per les persones que visiten el centre.

4. El despatx/magatzem és d'ús exclusiu al personal del Consell Insular.

Article 5. Taxes

Les tarifes d'entrada estan regulades en l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de visites al Far de la Mola.

Article 6. Calendari i horari

Anualment el Consell Insular ha de dictar una resolució per establir el calendari i l'horari d'obertura pública del Far de la Mola. Aquesta resolució s'ha d'emetre abans del 31 de desembre de cada any i s'anunciarà públicament al lloc del centre habilitat per a tal efecte.

Els horaris que s'estableixin són susceptibles de ser modificats per necessitats dels serveis i en funció de les activitats previstes, mitjançant resolució de Presidència.

Article 7. Programació d'actes

Per tal que el Far de la Mola sigui un espai dinàmic i obert a la població, el Consell Insular elaborarà i aprovarà regularment una programació d'actes culturals i educatius tant a la sala polivalent com a l'espai exterior.

Les exposicions temporals podran ser de producció pròpia o externa i els actes, conferències, cursos, etc., que es realitzin en aquest espai  hauran de ser organitzats des del Consell Insular o per aquest en col·laboració amb d'altres entitats.

Els horaris de les exposicions temporals i dels actes programats no han d'alterar el funcionament normal del Far de la Mola i poden realitzar-se fora de l'horari regular establert.

Article 8. Drets de les persones usuàries

Les persones usuàries del Far de la Mola tenen dret:

- A ser tractades i ateses de manera correcta i cordial.

- A ser informades de les tarifes per a accedir al centre.

- A ser informades de les exposicions permanents i de les activitats temporals i les extraordinàries que es realitzin al centre.

- A ser informades sobre les normes del centre i els codis de conducta exigibles (com no córrer, cridar, tocar les peces exposades o fumar).

- A què es recullin els suggeriments o queixes que formulin per escrit els visitants, en els fulls destinats a aquest efecte.

Article 9. Obligacions de les persones usuàries

Les persones usuàries del Far de la Mola tenen les següents obligacions:

- Respectar les instal·lacions i el seu contingut

- Respectar les normes que indiquin els cartells.

- No entrar en l'equipament amb begudes o aliments.

- No fumar a l'interior de l'equipament.

- Abonar les tarifes legalment aprovades per la utilització del centre.

- Comportar-se correctament amb el personal del centre i amb la resta de persones usuàries.

 

​​​​​​​Article 10. D'altres regles d'ús i funcionament. Responsabilitats

En la resta s'haurà d'estar, en allò que siga necessari, al que estableix la legislació de règim local en matèria de béns i, si n'era el cas, al que preveu la legislació de consells insulars; incloses les regles general sobre responsabilitat patrimonial per part del Consell Insular i les assegurances corresponents a propòsit d'espais de la seua titularitat o, com és el cas, d'espais on té la cessió temporal de l'ús.

Disposició addicional única

Aquest reglament entrarà en vigor conforme al que estableix l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, en relació a la normativa especial del Consell Insular de Formentera.

Aquest reglament entrarà en vigor quan sigui publicat íntegrament al BOIB i hagi transcorregut, en el seu cas, el termini fixat a l'article 113 de la pròpia llei 20/2006 de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Contra aquest acord es podrà interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent a la publicació del presenta acord. Això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Formentera, 13 d'agost de 2019

La Presidenta del Consell Insular de Formentera Alejandra Ferrer Kirschbaum