Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 8043
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears de l’Acta número 14 de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu del sector de la hostaleria de les Illes Balears i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07000435011982)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El 12 de juny de 2019, la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu del sector de la hostaleria de les Illes Balears es reuní per tractar, entre d'altres temes, l'adaptació de l'article 36 del Conveni al redactat sobre la matèria per l'article 169 de la Llei general de la Seguretat Social, i subscriví l'Acta de sessió corresponent.

2. El mateix dia, el senyor José Carlos Sedano Almiñana, en representació de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu, sol·licità el registre, el dipòsit i la publicació de l'Acta esmentada.

Fonaments de dret

1. L'article 90.3 del Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.

2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.

3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Inscriure i dipositar l'Acta número 14 de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu del sector de la hostaleria de les Illes Balears.

2. Notificar aquesta Resolució a la Comissió Paritària.

3. Ordenar la traducció del text a la llengua catalana i fer constar que la versió castellana és l'original signada per la Comissió Paritària i que la versió catalana n'és una traducció.

4. Publicar l'Acta en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 6 d'agost de 2019

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball

Iago Negueruela Vázquez

 

 

 

ACTA 14

COMISSIÓ PARITÀRIA

DEL XV CONVENI COL·LECTIU SECTORIAL D'HOSTALERIA DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA DE LES ILLES BALEARS

(Codi Conveni 07000435011982)

ASSISTENTS

REPRESENTACIÓ SINDICAL:

Sr. José GARCÍA RELUCIO

Per la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum (FeSMC-UGT) Unió General de Treballadors.

Sra. Silvia MONTEJANO COFRECES

Sra. Ángeles SÁNCHEZ ÚBEDA

Per la Federació de Serveis de Comissions Obreres dels Illes Balears (FS-CCOO).

REPRESENTACIÓ EMPRESARIAL:

Sra. Carmen MARÍ CASAÑ

Sr. Juan Carlos GARCÍA OLIVER

Sr. Carlos SEDANO ALMIÑANA (assessor)

Sra. Ángela SALVADOR RUBIO (assessora)

Per la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM).

Sra. Carolina RUIZ RAMÍREZ (assessora)

Associació Mallorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants (ASSOCIACIÓ RESTAURACIÓ MALLORCA)

A les 11 hores del dia 12 de juny de 2019, a la sala de juntes del despatx professional de «C. SEDANO & ASOCIADOS», situat al C/ Nuredduna núm. 10, 2a E (Palma, Illes Balears), es reuneixen les persones dalt relacionades, que han estat prèviament convocades per a aquesta sessió, com a membres designats de la Comissió Paritària del Conveni col·lectiu ressenyat en l'encapçalament de l'acta, així com els assessors que s'esmenten.

La reunió no es pot celebrar a la seu del TAMIB, domicili de la Comissió, per no comptar amb sales disponibles el dia de la reunió.

Aixeca l'acta de la reunió el Sr. José García Relucio, de FeSMC-UGT, qui actua com a secretari de la Comissió, en virtut de l'acord de rotació en aquesta funció fixat en l'acta 8 de la Comissió, de data 11 d'octubre de 2017 (BOIB núm. 140, de 16 de novembre de 2017), secretaria que tindrà durant aquest exercici.

L'ordre del dia de la reunió és el següent:

Punt 1. Actualització de la composició dels representants de la Comissió Paritària.

Punt 2. Comunicacions notificades en matèria de novacions transitòries de fixos discontinus en fixos ordinaris i inaplicacions de Conveni col·lectiu.

Punt 3. Adaptació de l'article 36 del Conveni al redactat sobre la matèria per l'article 169 de la Llei general de la Seguretat Social.

Punt 4. Torn obert de paraula.

Així, aprovat l'ordre del dia, es fa el seu estudi, debat i resolució.

Punt 1. Actualització de la composició dels representants de la Comissió Paritària.

A la vista de l'adhesió al XV Conveni col·lectiu sectorial d'hostaleria de la comunitat autònoma de les Illes Balears per part de l'Associació Restauració Mallorca, i als canvis haguts en aquesta des de la seva constitució, s'actualitza i aclareix la composició de la Comissió Paritària i es designen les organitzacions signatàries del Conveni col·lectiu als membres següents:

Per part sindical: Antonio Copete González –que va substituir a Juan Antonio Villaverde Guerrero– i José García Relucio, per FeSMC-UGT; i Silvia Montejano Cofreces i Ángeles Sánchez Úbeda, per FS-CCOO.

Per part empresarial: Carmen Marí Casañ, María José Aguiló Cerdà, i Juan Carlos García Oliver, per FEHM; Azucena Jiménez Ruiz, d'ASHOME; José Ramón Buetas Ayerza, de FEHIF, i Alfonso Robledo Planet, d'ASSOCIACIÓ RESTAURACIÓ MALLORCA. Tots ells aniran rotant la seva presència en la Comissió en funció dels temes a tractar i, si escau, ASHOME i FEHIF poden delegar la seva representació en la FEHM, si així ho desitgen.

Punt 2. Comunicacions notificades en matèria de novacions transitòries de fixos discontinus en fixos ordinaris i inaplicacions de Conveni col·lectiu.

S'informa de les comunicacions següents, circulades en el seu moment als membres de la Comissió:

- La representació de SIR JOAN HOTEL, SL informa en data 18 d'octubre de 2018 de la novació transitòria de la relació laboral de fixos discontinus a fixos ordinaris de catorze treballadors, d'acord amb l'article 8, apartat 4 del Conveni. S'adjunta a l'acta la comunicació.

- La representació de SPM Y OTROS ACTIVOS, SL informa en data 21 de novembre de 2018 de la inaplicació del Conveni col·lectiu, en haver seguit el procediment establert en l'article 82.3 de l'Estatut dels treballadors. S'adjunta a l'acta la documentació.

- La representació de GANA LOCA, SL informa en data 27 de novembre de 2018 de la inaplicació del Conveni col·lectiu, en haver seguit el procediment establert en l'article 82.3 de l'Estatut dels treballadors. S'adjunta a l'acta la documentació.

- La representació d'EL MIRADOR DE ESTALLENCS, SL informa de la novació transitòria de fix discontinu a fix ordinari de dos treballadors, d'acord amb l'article 8, apartat 4 del Conveni, mitjançant sengles comunicacions en dates 1 de febrer i 17 d'abril de 2019. S'adjunta a l'acta la comunicació.

Punt 3. Adaptació de l'article 36 del Conveni al redactat sobre la matèria per l'article 169 de la Llei general de la Seguretat Social.

La FEHM planteja la conveniència d'adaptar el redactat del paràgraf tercer i quart de l'article 36 del Conveni col·lectiu a les modificacions legislatives relatives a la durada màxima de la incapacitat temporal. En tal sentit s'exposa que el tercer i quart paràgraf de l'article 36 del Conveni, que regula la millora de l'acció protectora de la Seguretat Social en situacions d'incapacitat temporal, es refereix a una durada màxima d'aquesta millora de dotze mesos («aquesta millora complementària de l'acció protectora de la Seguretat Social s'aplicarà fins a un màxim de dotze mesos a comptar des del dia de la baixa»), d'acord amb el regulat en el llavors vigent article 128 del Reial decret legislatiu 1/1994, de 20 de juny, pel qual s'aprovava el Text refós de la Llei general de la Seguretat Social. La redacció original de l'article era:

«1. Tindran la consideració de situacions determinants d'incapacitat temporal: a) Les degudes a malaltia comuna o professional i a accident, sigui o no de treball, mentre el treballador rebi assistència sanitària de la Seguretat Social i estigui impedit per al treball, amb una durada màxima de dotze mesos, prorrogables per altres sis quan es presumeixi que durant ells pot el treballador ser donat d'alta metgessa per curació.»

I va ser modificat amb efectes des de l'1 de gener de 2010, per la disposició final tercera, apartat 4 de la Llei 26/2009, de 23 de desembre, i a partir de llavors el seu redactat va ser el següent:

«1. Tindran la consideració de situacions determinants d'incapacitat temporal: a) Les degudes a malaltia comuna o professional i accident, sigui o no de treball, mentre el treballador rebi assistència sanitària de la Seguretat Social i estigui impedit per al treball, amb una durada màxima de tres-cents seixanta-cinc dies, prorrogables per cent vuitanta dies més quan es presumeixi que durant ells pot el treballador ser donat d'alta mèdica per curació.»

Aquesta última redacció ha estat la conservada en l'actual redacció de l'article 169 del Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de la Seguretat Social. La modificació estava basada, pel que sembla, en el desig del legislador que no hi hagués diferències en les durades màximes de les incapacitats temporals per motiu del mes en què es causés baixa, o per la concurrència d'anys de traspàs.

La Comissió debat la proposta de la FEHM i s'arriba a un acord. S'acorda adaptar el que disposa l'article 36, paràgrafs tercer i quart, del Conveni a l'article 169.1.a), del Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre (LGSS), i queda redactat com segueix:

«Aquesta millora complementària de l'acció protectora de la Seguretat Social s'aplicarà fins a un màxim de tres-cents seixanta-cinc dies a explicar des del dia de la baixa.»

«En tot cas cessarà l'obligació d'abonar el complement quan el treballador sigui donat d'alta mèdica abans de l'esgotament dels tres-cents seixanta-cinc dies comptadors des de la data de baixa, per informe proposta per causar una incapacitat permanent.»

Punt 4. Torn obert de paraula.

Per part de l'ASSOCIACIÓ RESTAURACIÓ MALLORCA es comenta la convocatòria al judici oral el proper dia 18 de juny de 2019, per part de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el procediment d'impugnació de convenis 1/2018, en què es tractarà la impugnació del XV Conveni col·lectiu sectorial d'hostaleria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per part de la Federación Española de Asociaciones dedicadas a la Restauración Social (FEADRS).

Els consta als presents que s'estan duent a terme converses en un plet de conflicte col·lectiu plantejat a l'empresa EUREST per part sindical, que d'arribar a bon port haurien de propiciar la solució conciliada del plet que ens ocupa. En cas contrari, s'ha d'acudir a la vista assenyalada per al dia 18 de juny del mes en curs.

No hi ha més precs ni preguntes.

Aquesta acta, de la qual se subscriuen cinc exemplars, s'ha de registrar davant l'autoritat laboral (REGCON) en contenir l'acord del punt 3, i es dona mandat al Sr. Carlos Sedano, assessor de la FEHM. Així mateix, se sol·licita la publicació d'aquest acord en el BOIB.

No havent-hi més assumptes que tractar, i sent les 12 hores, es dona per finalitzada la reunió.

SIGNATURES: