Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, UNIVERSITAT I RECERCA

Núm. 7949
Resolució del conseller d’Educació, Universitat i Recerca de 29 de juliol de 2019 per la qual s’autoritza l’obertura i el funcionament de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears com a centre privat de formació professional amb dues unitats de formació professional de grau mitjà, de Cuina i Gastronomia i de Serveis en Restauració, i dues unitats de formació professional de grau superior, de Direcció de Cuina i de Direcció en Serveis de Restauració

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Mitjançant el Decret 95/1994, de 27 de juliol, es va crear l'Escola d'Hoteleria de les Illes Balears, amb la finalitat d'impartir docència universitària en el camp de l'hoteleria i la restauració i docència no universitària, de formació professional de les famílies professionals d'Hoteleria i Turisme. La titularitat d'aquesta Escola la té el Consorci Escola d'Hoteleria de les Illes Balears, situat a l'edifici Arxiduc Lluís Salvador, construït amb aquesta finalitat al campus universitari.

2. El Decret 30/2014, d'11 de juliol, modificat pel Decret 80/2015, en va aprovar uns nous estatuts. L'article 5 reconeix que la seva finalitat és establir una oferta formativa, d'acord amb les necessitats del sector turístic de les Illes Balears, organitzant seminaris, conferències, taules rodones i sistemes d'ensenyament. També, a l'article 7, s'especifica que com a complement a aquesta finalitat, el deure d'explotar els recursos existents a l'edifici on estan ubicats.

3. El 5 de febrer de 2019 (NRE L13E9972/2019) la senyora Maria Tugores Ques, com a directora gerent del Consorci Escola d'Hoteleria de les Illes Balears, va presentar una sol·licitud d'autorització de l'obertura i el funcionament d'un centre privat de formació professional a l'edifici Arxiduc Lluís Salvador, i va presentar els plànols de les instal·lacions, el projecte bàsic d'execució, la memòria justificativa del compliment del Codi tècnic d'edificació i una còpia de l'escriptura de propietat de l'edifici, juntament amb la Resolució del director general del Tresor, Política Financera i Patrimoni per la qual s'autoritza l'adscripció al Consorci Escola d'Hoteleria de les Illes Balears de l'edifici Arxiduc Lluís Salvador (BOIB, núm.120, de 29 de setembre de 2018).

En aquesta sol·licitud es demana la implantació de cinc cicles formatius de la família professional d'Hoteleria i Turisme: dues unitats de grau mitjà, Cuina i Gastronomia (HOT 21) i Serveis en Restauració (HOT 22), i tres unitats de cicles formatius de grau superior, Direcció de Cuina (HOT 34), Direcció en Serveis de Restauració (HOT 35) i Gestió d'Allotjaments Turístics (HOT 31).

4. El 26 de febrer de 2019 el Departament de Planificació i Centres va fer una consulta al Departament del Servei Jurídic de la Conselleria i, un cop revisats els estatuts del Consorci Escola d'Hoteleria de les Illes Balears, es va entendre que la consideració del Consorci (la seva estructura, funcionament i òrgans de govern) respon a la normativa reguladora del sector públic, però no a la normativa dels centres docents públics; ni la regulació, ni les normes responen a les normes que regulen els centres docents públics dependents de l'Administració educativa.

Per això es considera que, a l'hora d'autoritzar estudis reglats de formació professional, s'ha de fer com si fos un centre privat —independentment que les administracions que formen el Consorci siguin públiques. De fet, el Consorci té la consideració d'ens de naturalesa corporativa de base associativa amb personificació pública i pot exercir les potestats necessàries per al compliment de les seves finalitats, en els termes que preveuen els estatuts, però no s'integra a la xarxa docent pública perquè no s'adapta a aquesta normativa pública docent.

5. En data 28 de març de 2019 el Servei de Projectes, Obres i Supervisió de l'IBISEC va emetre un informe favorable, condicionat a l'esmena de la compartimentació de l'edifici en sectors d'incendi i la justificació dels recintes de les escales protegides respecte de les condicions de seguretat en cas d'incendi. També faltava justificar l'aula polivalent que es requereix per als diferents cicles formatius i l'aula simulador d'una unitat d'allotjament requerida per al cicle formatiu de grau superior de Gestió d'Allotjaments Turístics.

6. En data 4 d'abril de 2019 (NRS L13S5211/2019 de 4 d'abril) la cap de secció d'Autoritzacions i Registre de Centres comunicà l'informe de l'IBISEC.

7. En data 23 d'abril de 2019 la representant del centre va presentar un nou projecte i els plànols de suport per esmenar l'informe de l'IBISEC de dia de 28 de març i va adjuntar el desistiment de la sol·licitud del cicle formatiu de grau superior de Gestió d'Allotjaments Turístics.

8. En data 9 de maig de 2019 el Servei de Projectes, Obres i Supervisió de l'IBISEC va emetre un informe favorable sobre el projecte presentat i va especificar que la documentació presentada justifica que les instal·lacions del centre compleixen els requisits mínims establerts per la legislació vigent per a la configuració sol·licitada. En aquest informe es conclou el següent «Referent al número de places escolars i d'acord amb la normativa corresponent al cicles sol·licitats, el número de places màxim, per cicle, serà de 30 alumnes per unitat.»

9. Feta la visita d'obres al centre el 20 de maig de 2019, el Servei de Projectes, Obres i Supervisió de l'IBISEC va comprovar que els espais s'ajustaven als plànols respecte dels quals s'havia emès un informe en data 9 de maig. També es va especificar que per complir les condicions de seguretat i d'accessibilitat descrites al projecte d'activitat són necessàries unes obres d'adequació de l'edifici, les quals estan pendents d'obtenir la llicència municipal i el permís d'instal·lacions. Aquesta està demanada des del 24 de gener de 2019, i la secció d'Autoritzacions en té còpia.

10.En data 7 de juny de 2019 (NRE L13E40556/2019 d'11 de juny) el centre va presentar el compromís de finalitzar les obres necessàries per adequar la llicència d'activitats de l'edifici Arxiduc Lluís Salvador i va adjuntar l'informe del Servei d'Enginyeria i del projecte d'activitat. També va presentar el compromís de presentar les titulacions del professorat abans de l'inici de les classes de formació professional.

11. En data 12 de juny de 2019 (NRS 577/2019 de 13 de juny) el Departament de Formació Professional i Qualificacions Professionals de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat va emetre un informe tècnic favorable sobre el compliment dels requisits mínims d'equipaments segons es disposa a la normativa que regula cadascun dels cicles sol·licitats.

12. L'11 de juliol de 2019 la cap del Departament de Planificació i Centres va emetre un informe favorable sobre l'obertura i el funcionament del centre privat de formació professional Escola d'Hoteleria de les Illes Balears, en el qual va fer considerar que, revisats els estatuts del Consorci Escola d'Hoteleria de les Illes Balears, la consideració del Consorci no responia a la normativa dels centres docents públics; ni la regulació, ni les normes responien a les normes que regulen els centres docents públics dependents de l'Administració educativa. Per això es va considerar que, a l'hora d'autoritzar estudis reglats de formació professional, s'havia de fer com si es tractàs d'un centre privat.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació (BOE núm. 159, de 4 de juliol).

2. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 106, de 4 de maig).

3. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril).

4. El Reial decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'estableix l'ordenació general de la formació professional (BOE del 30 de juliol).

5. El Decret 91/2012, de 23 de novembre, pel qual s'estableix l'ordenació general de la formació professional del sistema educatiu en el sistema integrat de formació professional a les Illes Balears (BOIB del 29 de novembre).

6. El Reial decret 1396/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'estableix el títol de tècnic en Cuina i Gastronomia i se'n fixen els ensenyaments mínims (BOE núm. 281, de 23 de novembre de 2007).

7. L'Ordre ESD/3408/2008, de 3 de novembre, per la qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà corresponent al títol en Cuina i Gastronomia (BOE núm. 281, de 28 de novembre de 2008).

8. El Reial decret 1690/2007, de 14 de desembre, pel qual s'estableix el títol de tècnic en Serveis en Restauració i se'n fixen els ensenyaments mínims (BOE núm. 16, de 18 de gener de 2008).

9. L'Ordre EDU/2216/2009, de 3 de juliol, per la qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà corresponent al títol de tècnic en Serveis en Restauració (BOE núm. 194, de 12 d'agost de 2009).

10. El Reial decret 687/2010, de 20 de maig, pel qual s'estableix el títol de tècnic superior en Direcció de Cuina i se'n fixen els ensenyaments mínims (BOE núm. 143, de 12 de juny).

11. L'Ordre EDU/2883/2010, de 2 de novembre, per la qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior corresponent al títol de tècnic superior en Direcció de Cuina (BOE núm. 272, de 10 de novembre).

12. El Reial decret 688/2010, de 20 de maig, pel qual s'estableix el títol de tècnic superior en Direcció de Serveis de Restauració i se'n fixen els ensenyaments mínims (BOE núm. 143, de 12 de juny).

13. L'Ordre EDU/2884/2010, de 2 de novembre, per la qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior corresponent al títol de tècnic superior en Dirección de Serveis en Restauració (BOE núm. 272, de 10 de novembre).

14. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer (BOE núm. 52, de 16 de març), el qual estableix a l'article 36.2 que, en matèria d'ensenyament, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d'execució de l'ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.

15. El Decret 12/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 88, de 3 de juliol).

Per tot això, i d'acord amb la proposta formulada per la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres amb data 22 de juliol de 2019, dict la següent

Resolució

1. Autoritzar, amb efectes des de l'inici del curs escolar 2019-2020, l'obertura i el funcionament del centre docent no universitari de formació professional Escola d'Hoteleria de les Illes Balears, amb l'autorització de dues unitats dels cicles formatius de grau mitja, Cuina i Gastronomia (HOT 21) i Serveis en Restauració (HOT 22), i dues unitats dels cicles formatius de grau superior, Direcció de Cuina (HOT 34) i Direcció en Serveis de Restauració (HOT 35).

2. Determinar que, com a conseqüència d'aquesta autorització, el centre queda configurat de la manera següent:

Codi de centre: 07015914

Denominació genèrica: centre privat de formació professional

Denominació específica: Escola d'Hoteleria de les Illes Balears

Titular: Consorci Escola d'Hoteleria de les Illes Balears

Domicili: ctra. de Valldemossa, km 7,5, edifici Arxiduc Lluís Salvador

Localitat: campus universitari de la UIB

Municipi: Palma

CP: 07122

Ensenyaments autoritzats:

- Estudis de la família professional d'Hoteleria i Turisme

- Cicles formatius de grau mitja:

  • Cuina i Gastronomia (HOT 21): 1 unitat (2 grups) i 30 places escolars per grup
  • Serveis en Restauració (HOT 22): 1 unitat (2 grups) i 30 places escolars per grup

- Cicles formatius de grau superior:

  • Direcció de Cuina (HOT 34): 1 unitat (2 grups) i 30 places escolars per grup
  • Direcció en Serveis de Restauració (HOT 35): 1 unitat (2 grups) i 30 places escolars per grup

Adscripció administrativa: els estudis dels cicles formatius de grau mitjà i grau superior queden adscrits al Centre Integrat de Formació Professional Juníper Serra (codi: 07015872).

3. Fer avinent al centre esmentat que resta obligat a complir la legislació vigent i a sol·licitar la revisió oportuna de la seva configuració quan s'hagi de modificar qualsevol de les dades que figuren en aquesta Resolució. En cas contrari, es revocarà l'autorització atorgada.

4. Publicar aquesta Resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació, Universitat i Recerca en el termini d'un mes comptador des de l'endemà del dia que es publiqui al BOIB, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat al BOIB, d'acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 29 de juliol de 2019

El conseller d'Educació, Universitat i Recerca Martí X. March Cerdà